Hur är det med frukt?

 

Ja, hur är det med frukt egentligen? Tror att du redan vet svaret om du tänker efter. Frukt och sockervatten är ungefär samma sak. Både frukt och vanligt vitt socker innehåller en hel del fruktos förutom glukosen.

Vissa mer och vissa mindre. Glukosen går direkt ut i blodet och är vårt blodsocker. Hjärnan lever på blodsocker och våra muskler använder det som bränsle när du tränar HÅRT.

Fruktosen ska först in i levern och byggas om till glukos (blodsocker) för fruktos har lite fel form för vår kropp.

Nu är det så att har vi tillräckligt med blodsocker i både blodet, lagringsplatsen levern och som energidepå i våra muskler, så är kroppen smart och effektiv. Den bygger om fruktosen till fett och lagrar det i bilringen till sämre tider.

Kroppen kan göra detta även med glukos också, men kroppen är extra duktig på just ombyggnad av fruktos till fett. Till och med inte bara duktig utan extremt skicklig!

Så ätt välja frukt för att gå ner i vikt kanske inte är den mest lysande idén.

Fruktosen puttar också ut LDL (kolesterol) ur levern. Det finns bara viss plats och ska nytt in i levern så måste något ut. Att då sockra produkter med fruktos, vilket för kroppen blir enorma mängder, är inte speciellt smart. Ombyggnad till mycket fett och en onödig höjning av LDL som kroppen inte behöver, som resultat.

Gör EN frukt detta. Nja, knappast i någon skadlig mängd. Är det vettigt att rekommendera MÅÅÅNGA frukter var dag? Nja, knappas….

Vad finns i frukt som inte finns i sockervatten? Inte mycket faktiskt. Men frukten är nog lite godare och ger större tillfredställelse. Några saker finns dock. C vitamin, men det kan du få från en näve Cole Slaw (vitkålen). Ett oerhört mycket nyttigare val. C vitamin utan tillsatt socker!

Sen är det vattenlösliga fibrer. DESSA behöver vi. Ofta mer än vi får i oss. Men grönsaker går precis lika bra och gillar du inte grönsaker eller inte kan hantera för stor andel kolhydrater så välj i stället hela linfrön eller fiberhusk.

Sen är det inte mycket mer i frukt….

Så för dig som kan hantera EN frukt och vägrar ta bort den… Fortsätt njut men tro inte att det är nyttigt. Du kommer däremot inte att bli varken sjuk eller fet på en frukt. Frukt kan ses som godis som ska ligga utanför dina måltider.

För dig som sockertriggas och kämpar mot suget. Undvikt frukt. Du kommer att bli tjock av en frukt… för du kommer inte att äta bara EN frukt. Och detr som är viktigt är hur du äter EFTER frukten, för det flesta innebär att man kommer att knapra på något hela dagen sen.

11 kommentarer

 1. 13 oktober, 2010

  Är det någon som minns mina ”ettersura ”kommentarer om frukt i allmänhet och socker i synnerhet, tidigare om året/en? Min bufflighet och brist på social kompetens övertrumfas av ett sånt här eminent inlägg. Denna bloggs och dess klarsynthet bevisar att lchf:are mognar alltefter mynten ramlar ner. Det kan man inte beskylla våra rådgivande myndighetpersoner i socialstyrelser och livsmedelverk.

 2. 13 oktober, 2010

  Frukt är godis tycker jag! Gott som efterrätt i samband med måltid ibland. Efter säsong. Ett och annat plommon nu t ex, det är gott!

  Träffade en kvinna på en föreläsning som gått ner 8 kg med LCHF (hennes övervikt) och berättade att hon tidigare bantat, icke framgångsrikt, med att bara dricka vatten och äta 10 frukter om dagen…

 3. Marianne
  13 oktober, 2010

  Hur är det med bär – t.ex. Hallon med lite grädde?

 4. Sofie
  13 oktober, 2010

  Hej Anna!
  Ville bara tacka för en superinspirerande dag i Tyringe, jag fick massor med bra tips att ta till mig=)

  Mvh Sofie

 5. Malin
  13 oktober, 2010

  Igår var jag på ett seminarium på eftermiddagen och under fikapausen bjöds på kakbuffé, där fanns även frukt och två skålar med russin respektive naturella cashewnötter. Det senare gjorde mig glad eftersom jag kunde ”fika” med alla andra. Brukar dock undvika cashewnötter i vanliga fall eftersom de känns lite väl stinna på kolhydrater.
  Jaja, till saken då. När jag kom hem på kvällen hade jag ett helt otroligt sug efter ”något”. Stod med kylskåpsdörren öppen och funderade på vad jag skulle ta. Har inte haft ett sådant sug sedan innan jag började med LCHF för 1½ år sedan. Kom tack och lov plötsligt till insikt att det berodde på nötterna och jag formligen tvingade mig till att laga mat i stället för att falla för frestelser.
  Suget är borta idag igen men nog är det konstigt att man kan vara så känslig. Hade trots allt inte ätit mer än en handfull – har stora händer dock 😉

 6. Lynn
  14 oktober, 2010

  God morgon på er,

  Jag vet inte hur det är med er där ute i resten av Sverige, men på barnens skola i Östersund så tas det med en frukt varje dag.

  Om någon har ett tips på alternativ till frukt vid fruktstunden så skulle jag bli superglad.. 🙂

 7. 14 oktober, 2010

  Jag hade fått för mig att det finns en massa antioxidanter i frukt, har jag fått det om bakfoten?

 8. Annika
  14 oktober, 2010

  Hej!
  Vi funderade just på det där med frukten härom dagen.
  Har just börjat läsa din bok Energibarn, fantastiskt bra.
  Jag har en dotter med ADHD som älskar frukt, men vill själv äta mindre socker, hon är JÄTTE smal och tränar 7 tim i veckan. Bör hon sluta med frukt helt eller är en om dagen ok? Vet att det inte är lika mycket socker i alla frukter, men hur stor är skillnaden?

 9. Anna svarar Annika
  15 oktober, 2010

  Gör en test. Hoppa över frukten i två veckor och låt din dotter känne efter. Lägg sen till frukten och gör samma sak. Mår hon lika bra så behåll den. Kan till ochmed vara en fördel för henne med tanke på vikten.

  Problemet är ofta inte en frukt utan när det blir 4-5 stycken.n Problemet är då sockret när det gäller ADHD

  Sen är fruktosen (fruktsockret) som sagt kanon för viktuppgång för din dotter, så det är lite av en balansgång.

 10. Marie
  20 oktober, 2010

  Tomat, gurka, paprika… är också frukt!

 11. Anna frågar Marie
  20 oktober, 2010

  Hur stor är fruktosmängden i dem?

Write a comment