Hunger vs Näringsintag

Jag skrev på FB att jag åt (Läs: drack) en frukost bestående på kaffe med kokosfett och lite mjölk. Jag blir proppmätt. Fick då en kommentar om att toppa med grädde så är lunchen räddad med.

Så sant…. MEN!

Kroppens upplevda mättnad är inte samma som kroppens näringsbehov. Förutom denna snabbfrukost äter jag sen lagad lunch och lagad middag. Alltid med kött, fågel, fisk eller ägg till detta grönsaker ovan jord och 1 dl fet sås. På det sättet har kroppen det den behöver. Just nu är jag inne i en period då jag inte vill ha nötter, då kan det hända att jag måste komplettera med magnesium för att inte få kramp.

Vi får inte göra LCHF till en bantingsmetod där allt går ut på att äta så lite och sällan som möljligt. Det var inte min mening att eventuellt bidra till det.

Men jag är så pass mätt och nöjd att jag har svårt att äta ordentligt mer än 2 gånger per dag. Därför blev denna snabb energifrukost ett bra val för mig. Kaffe med kokosfett är kanon om du vill klippa ett kilo elelr två, men glöm inte att ÄTA rktig mat också. Det kommer inte att förstöra något, snarare tvärt om. Det ökar din förbränning och ger dig energi. Två bra saker att ha om du vill minska i storlek 🙂

22 kommentarer

 1. Cecilia
  15 februari, 2011

  Fungerar det i te också och hur mycket kokosfett tar man?
  Rekommenderar du något särskilt kokosfett?
  Tänkte att det kan vara bra att ta till om man har lite bråttom någon gång!

 2. Gunilla
  15 februari, 2011

  Jag började för några veckor sedan med att ta ca en matsked cocosolja i temuggen varje morgon. Jag började med en mindre dos och ökade sakta eftersom jag märkt tidigare att jag inte tålde det så bra. Men nu fungerade det – trodde jag! För två veckor sedan fick jag jätteont i magen (övre delen – mellangärdet). Jag kunde inte ha något som ens nuddade området. Jag stod ut ett par veckor så ringde jag vårdcentralen. De sade (på telefon) att det säkert var magkatarr som jag aldrig tidigare varit drabbad av. Jag är 60+. Då slog det mig – kan det vara cocosoljan? Jag slutade och nu är jag nästan bra. Har du hört någon mera som drabbats av besvär med cocosoljan?

 3. Sandra
  15 februari, 2011

  Detta är en svår balansgång tycker jag……Alla som tränar mkt osv. säger att det är viktigt att äta lite men ofta just för förbränningen….
  Vilket är bäst egentligen?
  Min frukost består av omelett stekt i ca 50gr kokosfett, samt en tesked fett i kaffet på morgonen. Sen blir det ytterligare en eller två rejäla teskedar fett under dagen samt en eller två måltider med minimalt med kolhydrater.
  Är detta kanske för mkt fett? Fel fördelning? Skulle det vara bättre att äta ofta men lite? Men jag är ju inte hungrig…..Snälla, red ut denna ekvationen är du snäll 🙂

 4. Anna Hallén
  15 februari, 2011

  Att vräka i sig fett skapar ont i magen för många. Det ska vara lite kokosfett i muggen. Lätt att ta för mycket eftersom det bara ”försvinner”

  Sandra: Detta med att äta lite men ofta komemr från den tid d¨å vi trodde på kalorier och var tvugna att hålla förbräningen upp trots ”svält”. Nu när vi äntligen äter igen behöver vi inte tänka på det.

  Ät när du är hungrig. Ju emr du tränar desto hungrigare blir du. Så du behöver inte planera och tänka, bara lyssna på din kropp.

  Nollar du så fungerar inte hungern längre, då kan vi vara tvungna att börja planera lite igen….

 5. optimisten
  15 februari, 2011

  Sen den 1 augusti 09 äter jag enl LCHF jag har hittat bra kött men vill ej äta den odlade laxen så lite LCHF-fel blir det. Jag tar 2 omega3 kapslar å en dvitamn (de s kostdoktorn rekommenderar) till min ägg å skink å smör frukost.(gott gott)

  Ett tag efter min kostomläggning upptäckte jag att båda mina armbågar såg ut som sköldpaddsskal smörjer å smörjer men det tycks bli långärmat i sommar igen!!

  Nu undrar jag om jag bör/kan ta fler omega3 till dess jag ”hittar” fisk ? Har bestämt för mig -att du skrivit här om att hudförtjockning beror på omega3 brist -stämmer det ?? Hittar inte igen det nu… Kan de bli för många 3kapslar ? Jag har en oöppnad burk av Super Glandins Nattljusolja hemma …Kan de va nåt ??
  Jag gör ofta din chokladmousse men med bara 100g (Lindts 70%)choklad den är såå god framförallt gillar jag bjuda mina skeptiker på den och de gillar den stort 🙂

  1. Anna svarar optimisten
   16 februari, 2011

   Jag har inte skrivit om hudförtjockning, men brist på omega 3 fettsyror kan skapa hudproblem. Jag tycker att du kan åprova dubbel dos omega 3. Nix det kan inte bli för mycket. Tänk på enuiterna som bara (i stort sett) äter fisk och säl.

   Nattljusolja ”blockerar” omega 6´s negativa sidor. Kan hjälpa. Äger du buken så prova. Kolla bara så kapslarna inte ar härsknat (Klipp sönder en och lukta på den)

 6. Februari
  15 februari, 2011

  Någon som kan svara på detta tro???
  Jag jobbar just nu galet mycket om dagarna, det är ju vinter och jag jobbar vintersäsong, det innebär långa dagar och hårt slit. Det enda jag hinner äta och hinner tillaga just nu är ägg. Ibland kokt, men oftast stekt med lite ost bara.. Kanske, om jag har tur, så hittar jag en liten makrillsburk med tomatsås och då äter jag det också. Nu är det ju så att jag blir mätt och sådär, känner mig inte energilös eller nåt. Men frågan är ändå hur länge jag kan hålla på såhär, kan det ta skada att bara äta ägg och ibland lite makrill???

  Sen undrar jag om det är samma sak att hälla i kokosmjölk i sitt kaffe som att ha i kokosolja. Jag tycker det är riktigt gott med kokosmjölk i kaffet, men det kanske inte mättar lika bra?! Någon som vet?

  1. Anna svarar Februari
   16 februari, 2011

   När vi inte längre hinner äta måste vi prioritera om våra liv. Det är inte bara fett och proteiner som skapar hälsa. De är så mycket mer, speciellt mineralerna.

   Kokosmjölk är ett bra altenativ, men så mycket mindre fett 🙂

 7. Carin
  15 februari, 2011

  Kan ngn här säga om det ngn skillnad på ”kokosfett” resp ”kokosolja”, om båda säljs i hälsokosten och sägs vara ekologiska?

  Jag undrar också lite över mängden – en msk av kokosolja/-fett från kylen motvarar +/- 15 mg på köksvågen, medan en msk rumstempererat (flytande) kokosfett väger mer än 15 mg. Då blir jag lätt illamående och däst. Ngn som har några bra tips?

  1. Anna svarar Carin
   16 februari, 2011

   Illamåendet är dästhet av fett beror på överätning. Det är ju kroppens mättnadssignal. Ät mindre fett 🙂

 8. 16 februari, 2011

  Sedan jag började med LCHF för tre veckor sedan behöver jag bara en riktig frukost, lunch och middag. Jag har inget behov av mellanmål längre och är inte hungrig när jag går och lägger mig. Dessutom mår jag bättre och min annars oroliga mage är lugn. Jag måste dock köpa riktigt kokosfett eller kokosolja och testa. Har inte blivit av ännu. Många förutom du framhäver just detta med kokosfett och olja som bra.

  1. Anna svarar Stefan
   16 februari, 2011

   Härligt att höra.

   Ja, kokosfett är till och med riktigt nytigt. Däremed är det inte sagt att vi ska gå till överdrift. Någon som tyvärr i stort sett alltid händer när vi hittar nya nyttigheter. 🙁

 9. 16 februari, 2011

  Hej Anna…
  Jag tar kaffe kokosfett och grädde på jobbet vid 7 . Har nästan slutat helt med mjölk. Men jag äter bra frukost och lunch och middag. Detta med LCHF är så bra.
  Kommer du till stockholm och håller föredrag om Energi barn så vill jag veta … har två egna….(Energibarn 14 och 16 år)

  1. Anna Hallén
   16 februari, 2011

   🙂

   Lovar att det kommer att synas på bloggen. Kanske finns det en Attentionförening som liksom Uddevalla vill bjuda upp mig?

 10. Anki
  21 februari, 2011

  Hej Anna! Du skrev att du äter 1 dl fet sås till lunch, vad består den av? Jag tycker det är svårast till lunchen att veta att jag får i mig rätt mängd fett, steker i smör el.cocosfett och ev grädde i såsen. Me OM 1 dl gräddsås….menar du 1 dl ren grädde (smakasatt förstår jag? Har aldrig varit nån hejare på att göra sås, så jag vore mkt glad om du hade nåt tips 🙂

 11. Marie
  21 februari, 2011

  Carin,

  Som jag förstått det när jag läste Monique Forslunds blogg Lifezone är kokosfett och kokosolja samma sak – när burken förvaras i rumstemperatur blir innehållet flytande, dvs olja, men står den i kylskåp blir det fast. Obs. har inget att göra med kokosfettet i silverpaket som säljs i mejeridisken på ICA och Coop, utan detta är kokosfett som säljs i hälsokostbutiker och på nätet (t.ex. Cocosa).

 12. Anna svarar Anki
  21 februari, 2011

  Jag väljer gräddsåser. Nu äter jag ofta ute på lunchen. Ibland när det är för fettfattigt så tar jag en bit ost.

  Annars häller jag på grädden på det jag steker och kryddar upp fisken/kötett och såsen samtidigt.

 13. Anki
  22 februari, 2011

  ok, då vet jag hur du gör, ska testa det. Tack för ditt snabba svar 🙂

 14. Anders
  22 augusti, 2012

  Intressant med kokosfett till frukost :). Jag har testat att äta hemgjord ischoklad till frukost under en tid, gjord på 1/3 råkakao, 1/3 kokosfett och 1/3 kakaosmör. Jag har provat lite olika storlekar men med ca 100g/3600KJ så ”stoppar” man hela dagen. Jag brukar dricka 1-1,5 l vatten till frukost utöver ischokladen.

  I normala fall äter jag bacon och äggröra och det innehåller mer protein och något mindre kolhydrater. Nackdelen är att det är mer tidskrävande.

  Jag testade med ischokladen för att se om det finns ett vegetariskt alternativ till lågkolhydratfrukost. Ischoklad funkar som alternativ till bacon och äggröra.

  1. 23 augusti, 2012

   Hej Anders!

   Låter gott, men troligtvis för gott för många. Samt att jag saknar en liten mänd protein till frukosten.
   Många med övervikt har problem med kakao, då det triggar till att äta annat under dagen.

   Allt som liknar godis bör inte vara valet, även om ingredienserna i sig är rätt. Men som jag skrivit tusen gånge och skriver igen, alla gör sina val. Det enda jag vill lyfta fram är eventuella konsekvenser.

   Back to basic, vad åt vi när vi mådde som bäst? Riktig mat 🙂

 15. rolf
  26 juni, 2014

  Rolig läsning.. anna verkar vata duktig.. har precis börjat me kokosolja efter allt posetivt ja läst.. näringslära är intressant 🙂

Write a comment