För att vara frisk och inte bara osjuk behöver du äta så många rätt som möjligt och så få fel som möjligt.

Människan är ett av jordens mest tåliga djur, tillsammans med råttor och kackelackor, så du kan göra fel i många år utan att bli sjuk. Men du är allt annat än frisk. (Hästar är ett av de mest känsliga djuren, gör  de fel så blir de sjuka på bara några veckor). Att vi tål så mycket gör att många inte förstå sambandet med kosten och problemen som sen dyker upp. ”Men jag har ju ätit så här i alla år och mått bra, det måste vara något annat”.

Nej, du har bara kommit till dagen då din bägare var full och droppen som fick bägaren att rinna över dök upp. Ge nu inte droppen hela skulden! Hur stor bägare vi har verkar vara tur/otur i livets lotteri. Några kan göra en massa fel och klara sig i många år och andra gör nästan allt rätt men får kämpa i alla fall. Har du fått en liten bägare eller redan gått sönder så tvingas du tyvärr vara väldigt rätt i dina val, några kallar det ”fanatisk”. Har du en stor bägare och skött dig länge så har du troligtvis utrymme för att ta ut svängarna lite mer. Orättvist? Japp, så ser livet ut.

Du behöver rätt byggstenar i rätt mängd och du vill äta så få molekyler som möjligt som stör, förstör eller förgiftar din kropp. Bönor innehåller en hel del bra byggstenar men tyvärr lika många skadliga så väljer du dessa för att få i dig de bra så kommer du tippa över de dåliga till slut i alla fall. Blir du sjuk av lite och sällan? Det vet bara du. Har du en liten bägare som redan är full så är svaret ja. Har du en stor bägare eller en bra marginal så kommer en hummus eller en chili con carne inte att skada dig.

Vad behöver vår kropp för byggstenar?
1 Animaliska proteiner där fisk och skaldjur är viktiga. (Minst 10 olika per vecka)
2 Vegetabilier som du kan äta utan att tillaga dessa eller blötlägga. (Minst 10 olika per vecka i alla färger.)
3 Naturliga fetter i sin naturliga form. Smör, kokosfett, ister, nötter, avokado, oliver & fet fisk
4 Mineraler. Antingen nötter och skaldjur och/eller supersaltet.
5 Frukt och bär som krydda om du vill och tål. (I dessa finns bra enzymer som inte finns i grönsaker)

Små ting många glömmer som är superviktiga för vår hälsa, som du vill äta:
1 Klorofyll (Mörkgröna grönsaker)
2 Pektin (Lingon, vinbär, äpplen, citrusfrukter och vitkål)
3 Kollagen/gelatin (Tillskott, äkta buljong eller mat från ”fuledelar”)
4 Omega 3 (Tillskott eller fet fisk 3-5 gånger per vecka. PS! Det finns fler feta fiskar än lax)
5 Lera (Vi har alltid ätit ”smutsig mat”. Lite skit rensa magen, sa alltid mormor.)
6 Fermenterade grönsaker såsom svarta oliver i vatten, surkål, kimchi, syrade morötter/gurka/rödbeta mm

Vad vill vi undvika? Allt som retar vår kropp, allt som skadar vår kropp och allt som skapar högt blodsocker.
1 Gluten
2 Emulgeringsmedel
3 AZO-färgämnen
4 Socker
5 Mjölmat, såsom macka och pasta
6 E330 (Citronsyra)
7 Nitriter (I tex bacon)
8 Glutamat E 621-E625
9 Jästextrakt
10 Billigt kött där djuret har fått fel mat och bott inomhus
11 Kött från djur som fått antibiotika (Italien visade sig vara en stor bov där…)
12 Produkter från Kina och Indien
13 Odlad lax (den ekologiska är ett snäpp mindre farlig)
14 Besprutningsmedel
15 Bönor och baljväxter
16 Och så sällan som möjligt, mat med innehållsförteckning 😉
17 Och sällan eller aldrig mejeriprodukter, i alla fall från ko.

Svårt?
Nej, om vi äter naturlig kost är det enkelt. Väljer du bort antingen vegetabilier (carnevore) eller animaliska produkter (vegetarian/vegan) så behöver du kunna betydligt mer än de flesta på jorden för att kanske kanske slippa blir sjuk.

Men äter du all artegen kost, i artegen mängd och artegen form så är det svårt att blir sjuk.
Är du redan sjuk? Då behöver du lite överkurs för att balansera din kropp rätt igen. Du hitta kunskap HÄR.