Hälsokoll – på Apoteket

Suck! Sitter nu och läser i tidningen att Apoteken ska börja med hälsokontroller gällande hjärtat (bilden är länk till reportaget). Direkt vaknade min nyfikenhet. Vad vill de säja? Vill de sälja medicin eller Becel? Men vet ju aldrig, becel kanske har letat sig in där också. De har ju invaderat Läkarstationer. Var och varannan läkare delar ju ut deras reklammaterial som om det vore fakta och sanning.

Jodå, det är kolesterolet de är ute efter. (Och blodtrycket, fast det är bra) Och vad upptäckte försökspersonen i artikeln? Jo, att kolesterolet var högt! Naturligtvis eftersom värdena är satta så lågt så de flesta borde äta becel eller medicin. Det är ju en kanon affärsidé. Att vi inte blir oroliga när värdena sätts av de som vill sälja oss något, skrämmer mig dock lite.

Först frågan vi ska ställa oss: Är kolesterol verkligen farligt? Varför skulle kroppen bygga något som är skadligt för oss? Det är inte logiskt. De flesta som svarar oss på dessa frågor vill tjäna pengar på att vi fortsätter att tro att kolesterol är skadligt och att vi måste tillföra något för att återställa vår kropp.
DE vill sälja oss något och bli evinnerligt rika på vår rädsla.

En annan fråga… Becel har ju funnits på markanden i många många år nu, likaså dessa statiner (kolesterolmedicinen). Är vi alla nu äntligen friska och fria från hjärt- och kärlsjukdommar? Jasså inte, varför det då? Kan det vara så att vi provar fel sak? Om och om igen. Och trots att det inte fungerar så försöker vi igen. Bäst av allt är att vi förväntar oss ett annorlunda resultat vid den trettioelfte försöket med samma sak…

Finns det då ingen som forskar på detta som INTE säljer oss något? Jo, det finns det som tur är. Läs med på
www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Sen kommer journalisten Anna Bäsén med lite goda råd om hur man ska med små förändringar förlänga sitt liv i tio år. Hon har använt några råd från en professor…. och ALLT en professor säger måste ju vara sant… 😉

1. Sluta röka – (här är vi överens. Ganska så självklart)
2. Sluta stressa, försök att koppla av. (låter bra, men hade inte alla gjort det om man kunde?)
3. Maten…. och NU kommer det roliga. Samma gamla vanliga mantran upprepas utan att någon ifrågasätter!!!!

Ät inte mer än din kropp behöver. Bra! Då är ju LCHF ett kanonval eftersom vår kropps signaler nu fungerar. Och tallriksmetoden helt fel eftersom vi äter vissa näringsämnen i så stor mängd att kroppen inte kan ta upp dem – kolhydraterna!
Ät en allsidig kost. Vad är det? Låter bra, men jag tror att alla tolkar den meningen olika. De blir bara svammel. Lite av allt? Lite av flugsvamp? Riskakor? Smör?
Minst 400 gram frukt och grönt om dagen. Vad ska kroppen med frukt till? Jo, den allra bästa sockerarten för fettinlagring är fruktos, så alla ni med undervikt BÖR äta frukt för att gå upp några kilo. Frukt ÄR nyttigt, frukt är kanonbra viktuppgångsmat. 400 gram grönt däremot låter kanonbra för alla. En hel del folsyra, lite C vitamin och en massa vattenlösliga fibrer. Toppen!
Dra ner på de mättade fetterna och transfetterna. Dessa två fetter är så långt ifrån varandra de kan komma. Varför sätta dem i samma mening. Mättade fetter är det som finns i allt levande, den sortens fett som finns till stor del i vår bröstmjölk. Ska ammande mammor nu bli oroliga? Skapar verkligen kroppen något till våra nyfödda som ska undvikas? Kan amning verkligen skapa hjärt och kärlsjukdomar? NEJ, självklart inte. Så ÄT mättat fett.

Transfetter, de industriellt tillverkade är däremot en stor fälla. Finns i en hel del produkter tyvärr.
Ät fisk ofta. Japp, då var vi överens om slutklämmen.

4. Motion. Rör på dig. (Klart att vi ska. Vi är skapta för rörelse!)

8 kommentarer

 1. 8 april, 2010

  Jag har en bekant som under många år haft problem med hjärtat (något som visst ligger i släkten, minns inte om det var ojämn rytm eller vad) och högt blodtryck (pga övervikt tror jag) och kolesterolvärden så hans doktor satte honom på simvastatin, det tålde han inte, fick jätteproblem med lederna så det byttes statiner ett par gånger. Allergiska reaktioner etc så nu har han slutat med medicin och hade inte sämre värden vid senaste läkarbesöket! Men, han tror det beror på Becel shots på morgonen! Jag försökte säga att becel är inte bra, men folk vill inte tro på det, allra helst inte folk inom sjukvården tyvärr (den här personen jobbar i vården).

  Jag såg en dokumentär om statiner på BBC för ett bra tag sedan och att se hur de personer som var med i programmet mådde efter att ha ätit dessa medciner ett tag var skrämmande. Ledproblem och en massa elände, minns inte exakt vad men vissa hade fått kroniska besvär. Ruggigt var det.

 2. Maria
  8 april, 2010

  Bra inlägg som vanligt Anna! 🙂

  Lite OT kanske, men på tal om bröstmjölk hörde jag för inte alls länge sedan två mammor med små barn prata vid en barnmatshylla i affären. Den ena mamman berättade för den andra att hon inte ammade sitt barn alls och aldrig hade gjort det utan bara gav barnet mjölkersättning. Den andra mamman undrade förstås varför hon gjorde så. Svaret blev att hon har hört att det är socker i bröstmjölk och socker ska vi ju inte äta. Mamma nummer två såg först lite fundersam ut men sa sedan att det hade hon inte tänkt på tidigare, men att det ju faktiskt stämmer att man ska passa sig för socker så det där med mjölkersättning kanske var en bra idé.

  Det är inte bara debatten om mättat fett som blir absurd ibland, även sockerdebatten kan uppenbarligen ställa till det. Jag blev helt ställd när jag hörde mamman säga det där och helst hade jag bara velat gå fram och ruska om henne och fråga vad sjutton hon höll på med. Det är så tragiskt när det blir så här. När ska folk börja fatta att naturligt inte är farligt?

 3. Marica
  8 april, 2010

  Hej!
  Jag håller helt med Maria, rätt skrämmande. Jag tror inte att det är bra att vara radikal åt ngt håll och så tror jag inte heller att vi ska glömma den andel som verkligen blir hjälpta av sjukvårdens vanliga mantran. Är inte på ngt sätt motståndare till LCHF men inte heller anhängare. Ser det lite som en trend bland alla andra. Det finns forskningar om de flesta påståenden och om de sen är tillräckligt validerade det tror jag INTE att vi ännu kan svara på och funkar det så OK men det gör många andra saker också. Har ju sett att det verkligen funkar i viktminskningssyfte så det argumenterar jag inte emot. Jag tror på balans i livet, på alla områden. Läser Annas sida för att hon är en sån energikick och inspirerar till att välja att må bra men jag följer inte hennes val. Inspireras bara av Din livsglädje Anna 🙂 men mår lite illa ibland av allt fett 😉

 4. Nettan
  8 april, 2010

  Anna, har du läst Sydsvenskan artikel om skolmaten idag? det ska ju lagstadgas om näringsriktig skolmat . Med då är ju frågan enligt vilka riktlinjer? Livsmedelsverkets förstås! Dessutom var fokus på totala energimängden, antal protein, kolhydrater och fett där kolhydrater var absolut den högsta källan förstås. Men det nämndes ingenting om glutamat, E – ämnen etc som verkligen borde tas bort. Då kan de ju fortsätta att servera pulvermos fullproppat med sådant kroppen inte behöver och vinner då i sina beräkning ett högt kolhydrat innehåll vilket de anser vara bra. Skulle vara kul att höra dina tankar kring denna artikel.

 5. Anna Hallén
  9 april, 2010

  Marica: Hur många har verkligen blivit hjälpta av sjukvårdens mantran utan tillskott på medicin? Däremot håller jag med om att att de finns de som verkar hålla sig friska på tallriksmodellen… fast många av de är faktiskt trötta och har magar som strular lite.

  Sen har fettöverdriften ballat ur lite. Mat ska vara gott, inte slibbigt. Tack för att du finns här på bloggen. Jag behöver ibland öppna ögonen för att bibehålla balansen.. ler stort.

  Nettan: Inlägget klart! Tack för tipset. 🙂

 6. yon
  20 april, 2010

  Läste på en annan lchf-sida att försälgningen av milda och becel har rasat totalt.
  Till dom som kan dricka mjölk, Arla har en gammaldags mjölk (ohomogeniserad) fetthalt
  3,8_4,5%

 7. 5 november, 2010

  Is this a premium wp theme?

 8. 5 november, 2010

  No, this is a standard theme.
  But it is totaly rebuild to fit Annas profil.

Write a comment