föreläsning om gluten anna hallen

Glutenfri kost

”Experimentera absolut inte med glutenfri kost utan hjälp från en läkare eller en dietist!”

Och min enda fråga blir då, varför?

Vad i gluten är viktigt för kroppen? Vad kan hända om vi tar bort gluten? Nej, nu är det dags att tänka till. Människan här uppe i Norden har levt helt utan gluten sen för bara 4000 år sen. Så fram till dess har det gått alldeles utmärkt.

Vad är gluten? Jo, gluten är ett växtprotein som kan skapa stora problem i vår kropp. Du kan få förändringar på tunntarmen vilket innebär att kroppen försvar slår på. Tarmens vägg blir sämre och sämre på att ta upp näring och ytan förändras. Till slut kan för stora delar läcka ut ur tarmen och in i kroppen. Tarmens uppgift är att ta upp närig och bara släppa in rätt storlek av näringsämnena i kroppen.

Gluten påverkar även tarmen så att du kan förlora det enzymet som gör att du kan ta hand om mjölksockret, laktos. Du kan alltså få problem med att dricka mjölk för att du inte tål gluten.

Gluten påverkar även signalsubstanser och hormoner som kommer från tunntarmen som i sin tur på olika vis ska styra matsmältningen.

Många vet inte om att de reagerar på gluten. Ett vanligt tecken är trötthet och en uppgivenhet. Du kan även uppleva samma symtom som vid en depression. Skrämmande nog är symtomen hos barn som reagerar på gluten ofta humörförändringar, irritation och trötthet samt att de får magknip, diarré eller förstoppning.

Gluten är också sammankopplat med autoimmuna sjukdomar. Med autoimmuna sjukdomar menar man när kroppens försvar går till angrepp mot sig själv. Några vanliga autoimmuna sjukdomar är diabetes typ 1, reumatiska sjukdomar, psoriasis och Crohns sjukdom. Även astma och allergier är sammankopplade till gluten.

Det behöver naturligtvis inte gå så långt eller så illa. Många reagerar bara på gluten genom att mag- och tarmsystemet inte fungerar. Magont, svullen, IBS mm.

Gluten kan även ombildas till glutenexorfin och gliadorfin. Dessa ökar problem som hyperaktivitet och skapar försämrad koncentration.

Många barn har idag ont i magen, många barn har problem med allergier och astma och många barn har problem med ”myror i brallan”.

Då gluten inte tillhör kroppens naturliga kost och det finns oerhört mycket som pekar på att det är skadligt för människokroppen är min rekommendation att alla alltid bör välja naturligt glutenfritt. Jag skulle snarare vilja påstå:

– Experimentera absolut inte med att ha gluten i din kost utan full uppbackning av din läkare!

Här kommer en kort sammanfattning på några av biverkningarna från gluten:
* Diarré
* Förstoppning
* Luftbesvär
* Diffusa magsmärtor
* Aptitlöshet
* Illamående
* Hudbesvär
* Depression
* Psykiska störningar
* Nervvärk
* Muskelvärk

Nyfiken på mer?

Läs LCHF för familjen eller Energibarn 2.0
LCHF 2.0 är helt gluten och kaseinfri 😉

Adlibris 

Bokus

2 kommentarer

 1. 26 oktober, 2016

  Det är väldigt konstigt det där, att gluten blivit en sådan helig ko. Jag förstår inte heller vad det är som gör gluten så extremt heligt och ”viktigt”. Dietister varnar till höger och vänster om hur dåligt det skulle vara att utesluta det. Många hävdar till och med att det är väldigt sjukt. Jag själv har blivit av med en herrans massa symtom då jag valde att sluta äta detta gift, bland annat en fruktansvärd trötthet som höll på att ta kål på mig, ledvärk och för att inte tala om den svåra ibs jag led av under massa år utan att förstå varför. På bara några dagar på LCHF försvann mina magsmärtor och idag har jag i stort sett aldrig ont från att tidigare efter varje måltid legat med hemska kramper i magen efter varje måltid.

 2. Nisse Hult
  28 oktober, 2016

  Klockrent Anna
  Tänk på att det är stora pengar som står på spel om folket plötsligt
  slutar med gluten/mjöl och många har sin utkomst pga. folks ohälsa
  varje dag och det gäller att förstå (även det låter sjukt) att ohälsa
  är big business så därför kommer dessa ”råd” med flera,
  sluta inte med dittan och dattan. Med andra ord mindre kunder som genererar intäkter.

Write a comment