Blev du extra förtjust i ost och mejerier när du slutade med bröd?

Visste du att gluten omformas till ett morfinliknande ämne…. Och det gör proteinet kasein i ost och mejerier också!.

Gluten blir till gliadorfin och glutenexorfin. Kasein blir till kasomorfin (BCM-7). Och visst är kroppen förtjust i morfin, speciellt om du här värk eller mår dåligt.

Många av oss äter för att självmedicinera, eller mer rätt många av oss lever för att självmedicinera.

Först överåt vi på kolhydrater. De är nämligen ångestdämpande och ger oss en ”kick” i livet. (Om man nu skulle ha fastnat i ekorrhjulet)

Sen hittade vi på 80-90-talet fasta. Svält ökar nämligen ketonkropparna. Härligt, de är nämligen ångestdämpande och ger oss den däringa kicken.

Sen hittade vi på 80-90-talet ”workout”. Man skulle träna till man kräktes. Tuff träning ökar nämligen på endorfinerna. Mums, de är nämligen ångestdämpande och kickhöjande.

Men som med alla droger så ökar kroppens tolerans och hjärnan kräver mer och mer för att uppleva samma känsla.

Vi som överåt på kolhydrater blev tjocka (jag)
Vi som fastade ofta och mycket levde med drömmen att ”sluta äta” och fick ätstörningar (jag)
Vi som valde tuff kräkträning var och varannan dag fick överbelastningsskador (jag)

Så kom LCHF. Lite kolhydrater och mycket fett. Tjoho. Naturlig hälsomat som gav en massa ketoner.

Toleransen kom.

Då kom nollning. Inga kolhydrater och mycket fett. Tjohooo. Mer ketoner.

Så kom toleransen.

Tuff träning i form av olika bootcamp och crossfit. (Båda kanon men jag pratar om anledningen till valen just nu). På med mer endorfiner.

Så kom skadorna.

Dags för fasta. 16/8, fettkaffe och fettfasta, 5:2… nu började min polett trilla ner. Hade jag inte sett detta mönster tidigare?

Jag hojtade till ganska så kraftfullt och nätet exploderade. ”Dumma Anna”. Ler lite sorgset. Men men, alla handskas med information, tankar och nya infallsvinklar som de vill.

Tre andra val av reaktioner hade kunna vara:
1 Nej, jag tycker hon har fel.
2 Hm, vad intressant. Här får jag nog tänka efter.
3 Tusan också, hon har rätt.

Att fokusera på sak-frågan och inte på person. Men vid beroende och behov av ångessdämpning är det sällan så. Man känner sig personligen angripen och försvaret smäller på omgående och kraftfullt.

Vi gjorde ju om samma sak & samma ickefungerande misstag som vi ”gamlingar” redan provat på 80-90-talet. Att självmedicinera! Ja, nu på nyttigare ”drog” än då. men syftet att minska ångest, få kontroll på ätandet och skapa sig en kick var ju samma.

Och toleransen ökar alltid! Till den dag det inte fungerar och sökandet & kampen bara fortsätter.

Nu är det dags för osten. Ångest och uttråkning älskar opiater såsom morfin och endorfin.

Försvinner gluten så är hjärnan så smart att den lurar in oss på nya lösningar – kasein (ost och mejerier)
Och tyvärr går det att öka och öka och öka allt eftersom kroppen ber om det.

Vill du prova utan eller minska ner?

Vissa väljer att minska.
Jag kommer att välja att till 97% ta bort.
Andra väljer att ta bort helt.

Alla vale är bra så länge individen får det resultat som individen önskar.
Vad väljer du? (Och viktigast av allt, varför?)

Kram
Anna

image