Går du UPP i vikt?

Det finns flera anledningar.

Att du går upp 1-3 kilo de första veckorna du provar LCHF är tyvärr inte alls ovanligt eller konstigt. Kött och grädde väger mycket mer än sallad och riskakor. Du kommer alltså har mer tung mat i din magsäck och in dina tarmar. Av denna anledning är det bättre att du mäter dig i stället för att väga dig.

Efter ca en månad brukar dessa kilon vara borta igen och du märker en minskning i midjan.

Du kan också gå upp lite i ren fettvikt de första veckorna. inte heller konstigt. Har du bantat i 20-25 år och kroppen är van vid pulverdieter och annan tuff svält kommer den nu att bli överlycklig, ”Hon ÄTER! Lagra allt vad du kan för snart är det kanske svält igen!” Men när kroppen märker att de ”dåliga tiderna” är över och du fortsätter att äta så släpper kroppen dessa kilon igen. (Om du inte får panik och minskar på maten för då bekräftar du bara kroppens försvar& panik..)

Du fortsätter upp i vikt och ökar mer än 3 kilo… Då gör du något tankefel eller kunskapsfel. Det går att äta så mycket mat och fett att du står still, men det är mycket svårt att gå upp i vikt på rätt kost. (Jag har faktiskt inte träffat på någon under alla år jag har arbetet med detta)

Vanliga fel:
1. Du väljer fil och yoghurt i för stor mängd. (Den vanligaste orsaken)
2. Du dricker mjölk eller äter för mycket vispgrädde var dag.
3. Du småäter på nötter, sockerfria halstabletter och tuggummi under dagen.
4. Du äter frukt eller bär med grädde var dag.
5. Du väljer flatbröd,  Finn Crisp eller hemmabagt nötbröd. (Nötbröd är en kolhydratfälla)
6. Du försöker att äta väldigt lite för att få snabbare effekt.
7. Du gör några få undantag då och då. (En besvärlig kropp fixar inte detta)
8. Du äter ståendes av mat som du inte har lagt upp på tallrik. (En stor fälla)
9. Du äter nyttig mat direkt ur kylskåpet. (Också en vanlig fälla)
10. Din mättnadskänsla är efter alla år, satt ur spel så du äter ofta och mycket och gärna mellan måltiderna.

Om du inte går NER i vikt… Ja, det får bli ett eget inlägg en anna gång.

6 kommentarer

 1. Kicki
  26 maj, 2010

  Oj då, visste inte att sockerfria tuggummi var en fälla, jag ör ju storkonsument. Får försöka sluta med det då 😉
  Tack så mycket för tipsen!

 2. Rebecka
  27 maj, 2010

  Jo men det där med tuggummina har jag funderat mycket över. Varför är det egentligen dåligt? Har det något med blodsockret att göra?
  Jag har väldigt dåliga tänder, så jag har fått rådet att tugga fluortuggummin efter måltid, är det bättre just efter när blodsockret ändå går upp lite? Eller skulle det vara bättre med fluortabletter i mitt fall, eller är det oxå kass?

  1. Anna svarar Rebecka
   27 maj, 2010

   När du tuggar så sänder du signaler till din kropp och hjärna att NU kommer det snart mat och näring. Den ställer då in sig på att ta hand om maten (vilket hos många skapar problem med magsyran som stömmar till fast det inte trillar ner något i magsäcken). Kroppen förbereder även för att ta hand om och lagra näringen.

   Efetrsom lagra (fettinlagring) och använda (fettfpörbränning) är två system (tänk dig en gungbräda eller ON/OFF på en kbnapp) så har du nu valt lagra…. en mindre bra val om du önskar viktminskning.

   Att tugga tio minuter efter maten ser jag dock inga problem emd. Du har ju precis ätit och SKA lagra. Tandläkaren rekommenderar vanligtvis just tio minuter. Inte ett ständigt tuggande. Fluortabletter är ett dåligt val av flera anledningar. Ska se om jag hinner skriva ett inlägg om det.

 3. Anna
  29 maj, 2010

  Hej Anna!
  Det här va ett bra inlägg i din blogg – för det har fått mig att reflektera över vad och hur jag eg äter. Jag går ju sakta med säkert upp i vikt fortfarande….
  Men några funderingar har jag iaf;
  Vanliga fel:
  2. Du dricker mjölk eller äter för mycket vispgrädde var dag. Hur mycket är förmycket? Grädde har jag i kaffet…

  8. Du äter ståendes av mat som du inte har lagt upp på tallrik. (En stor fälla) Ja, det kanske jag faktiskt gör… Ska träna på att sätta mig vid matbordet 😉

  10. Din mättnadskänsla är efter alla år, satt ur spel så du äter ofta och mycket och gärna mellan måltiderna. Nä, men jag får panik när jag känner hungerkänslor. Och då kanske jag äter mer än jag borde. Mättnad känner jag ju inte heller, pga det du skriver – den är nog satt ur spel 🙁 Har du några tips eller trix för oss som har det här problemet? Hur ska jag veta när jag ätit lagom?

  Kram
  Anna

 4. CharlotteTheOriginal
  14 juni, 2010

  Jag väger mig alltid på morgonen, efter toabesöket och innan frukost. Under dagen så kan vikten variera 1-2 kg hit eller dit beroende på vad jag gjort eller ätit. Så det är ju en avsevärd skillnad om jag hade bara gått på vikten mitt på dagen! Annars är ju måttbandet svårslaget. : )

 5. Anna svarar Anna
  15 juni, 2010

  Hoppas att du väljer att hoppa på brevkursen vecka 36. Den ger dig kunskap om hur DIN kropp fungerar så du hittar din nivå.

Write a comment