Går det att kombinerar LCHF och VV?

Visst allt går, men frågan är hur smart det är!

Fördelarna är att du nu väljer bra naturlig mat. Du slipper allt skräpmargarin, slipper släpa hem dyrt i vatten i form av lättprodukter, slipper äta VVs hemska kex, kakor och godis proppfulla med socker. Du slipper det ständiga suget och blodsockersvängningarna. Så lite vinst har du gjort rent hälsomässigt.

Du kommer också initialt få resultat. Men det får du i stort sett av alla metoder. (På kort sikt)

SEN kommer de klassiska problemen. Du bantar ju! Äter för lite. Räknar kalorier. Du sätter alltså kroppen i försvar. Den vill spara på reserverna. Du har svårt att få i dig allt du behöver. Hungern kan mycket väl bli ett stort problem. Du provar en metod som du omöjligt kan hålla livet ut. Kroppen sänker sin förbränning för att spara, minskar sin dagliga energiförbrukning. Något som kommer att straffa dig så snart du vill börja äta igen. Du kommer nu ha utvecklat en ny form av jojobantning – fast nu på nyttig mat.

Min stora fråga blir: Varför sätta ihop LCHF med VV, när du kan gå ner i vikt med bara LCHF och slippa alla negativa sidor?
Att äta för lite är dumt. Det skapar övervikt på sikt. Att äta för lite av nyttig mat är också dumt. Du får samma tråkiga långsiktiga resultat på vågen. Fast då blir du i alla fall tjock och frisk. Skratt.

Att gå ner i vikt för alltid tar lite längre tid än att gå ner snabbt  i vikt för att sen gå upp igen. Men spelar det någon roll om det så tar dubbelt så lång tid… OM du nu bara behöver göra det EN gång!

15 kommentarer

 1. Camilla
  10 mars, 2010

  Så här skriver en stackare i dag i ett viktväktarforum:

  ”Alla som går på vv tycker att just vv är så bra för man går aldrig hungrig. Jag tycker vv är överskattat.

  Gick med i vv-online i lördags och har ökat 3.1 kg i vikt sedan dess. Hur blir det om jag fortsätter äta efter vv när det är dax för vägning på lördag? Jag äter mina 29pp och är skithungrig hela tiden.

  Är inte beredd att öka mer – jag vill minska. Hur gör alla ni som går ner i vikt?”

  Hoppas hon hittar hit!!!

 2. Catti
  10 mars, 2010

  Nytt system eller inte, det går inte att äta särskilt mycket fett när man följer VV. Även om det numera heter ProPoints i stället för Points har man ändå en daglig kvot att förbruka, och då blir det automatiskt så att man lägger så många points som möjligt på ”billiga” livsmedel, dvs med låg fetthalt och mycket kolhydrater. Så länge man jagar kalorier tror jag aldrig att man kan äta så mycket fett som krävs för att starta kroppens fettförbränning.

 3. Catti
  10 mars, 2010

  Jag kan f ö rekommendera boken ”Ät fet mat – bli smal och frisk” av Lars-Erik Litsfeldt. Han skriver faktiskt att VV:s affärsidé är att medlemmarna inte kan hålla sin nya vikt, och så kommer de tillbaka igen…och igen…och igen.

 4. Anna Hallén
  11 mars, 2010

  Enligt VVs egen statistik så är det BARA 80% som misslyckas….

 5. Pippimamma
  11 mars, 2010

  Det är första gången jag skriver en kommentar här på din blogg även om jag läser varje inlägg du gör. Ditt inlägg här ovan fick mig att fundera en bra stund och jag kände att jag ville skriva ett slags svar eller kanske snarare en reflektion.

  Jag har provat viktväktarna en gång för snart 10 år sedan. Gick då ner cirka 12 kilo men efter två barn är jag nu tillbaka på samma vikt som jag hade för 10 år sen. Under dessa 10 år har jag gjort ett försök att gå ner i vikt med Aftonbladets viktklubb. Jag känner igen mig mycket i kommentarerna ovan gällande viktväktarna och deras filosofi, jag kommer aldrig att börja där igen.

  För cirka ett år sedan hörde jag först talas om LCHF via en vän som nått fantastiska resultat. Jag beundrade henne men tyckte det kändes märkligt att använda stekt ägg som macka och lägga pålägget ovan på ägget. Ett liv utan bröd var otänkbart. Men sen när jag funderade lite till på det här insåg jag ju att en sådan livsstil passar mig. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i pasta och potatis. Bröd däremot, det är (eller, var) en favorit. Goda såser, ostar och kött är toppen.

  Jag gav då LCHF en chans och de första fem veckorna visade vågen minus. Sen kom platån. Jag åt och skötte mig exemplariskt men så började viktuppgången efter ytterligare några veckor. Kommer ihåg att jag läste mycket på din blogg om att det kan ta uppemot ett halvår innan kroppen svarar på den nya kosten. Och dina rekommendationer om portionsstorlekar. Trots detta började jag så smått introducera kolhydrater igen. Varför vet jag dumt nog inte.

  Idag är jag tillbaka på samma vikt igen och har på nytt börjat resan. Denna gång äter jag kolhydratsnålt (undviker pasta, bröd, potatis, ris, mjöl, socker) och kombinerar detta med Aftonbladets viktklubb, för att få reda på hur mycket jag äter. Och jag upptäckte första veckan att jag ibland inte fick i mig mer än 1500 kcal per dag. Vilket uppenbarligen är helt åt skogen för lite. Det jag tycker är svårt med lchf är att veta att jag äter tillräckligt mycket och åt andra hållet inte för mycket. LCHF tar bort sötsuget och håller mig mätt mellan måltiderna, det är toppenbra. Men att hitta den där gyllene medelvägen är jättesvårt för mig.

  Tycker du att jag är helt ute och cyklar som kombinerar detta? Hos viktklubben får man sätta mål på hur mycket man vill gå ner under en viss tid. Jag har slagit ut min övervikt (i dagsläget 15 kg) på 12 månader och fått dagsransonen 1700 kcal. Att lägga sig på en låg kcal-nivå (enligt VK) fungerar inte i långa loppet för mig, det har jag testat tidigare.

  Långt och kanske svamligt, men jag hoppas på svar. Tack för en toppensida!

 6. Anna Hallén
  11 mars, 2010

  Många uppskattar att få ett kvitto på att de gör rätt. Många behöver en checklista för att få maten att fungera.

  Nej, jag tycker inte att du gör fel. Du har hittat ett sätt som fungerar för DIG. Precis så ska vi göra.

  1700 låter som en bra nivå. Kanske till och med är din naturliga nivå.

  Kroppen ska inte uppleva svält. Det är det som ska vara i fokus. 1700 är perfekt för dig. För min kropp hade det varit en stor svält då min naturliga förbränning ligger mycket högre.

 7. Pippimamma
  11 mars, 2010

  Tack för ditt svar! 🙂

  En följdfråga: hur vet man vad sin naturliga förbränning ligger på?

 8. Anna svarar Pippimamma
  11 mars, 2010

  Det märker du. Den nivån du kan äta på och stå still och din naturliga nivå. Det som är häftigt är att den är högre med LCHF kost än med tallriksmodellen.

  När du sen ätit ungefär samma mängd under en längre tid kan du om du vill räkna ut var just du ligger.

  JAg har aldrig kolalt mig, men vet att fyller jag i någon vikklubbs dataprogram så slår den i taket redan vid lunch. Skratt.

 9. Cecilia
  11 mars, 2010

  Som jag då…när jag var med i Viktväktarna hade jag förbrukat hela min veckobonus (extrapoäng) på tisdagen, så fram till söndag var det bara kaloriräkning och ständig hunger som gällde…första gången jag var med i VV kunde jag hålla mig till min givna pointskvot (då 24 p/dag), sedan gick jag upp allt igen, andra gången var det betydligt svårare att hålla mig till pointsen och jag fick ta till veckobonusen och hade som sagt uttömt den redan på tisdagen (den fylldes på varje söndag och gällde i en vecka), sedan gick jag återigen upp de få kilon jag lyckats bli av med och tredje gången gillt vägrade kroppen lämna ifrån sig ett endaste gram. Totalstopp. Började med LCHF hösten 2008 och har sedan dess gått ned 20 kg (och då har jag varit tämligen liberal och tillåtit mig en del felsteg), har inte varit hungrig på ett och ett halvt år och brukar säga till alla som varnar mig för hjärtinfarkt och stroke: ”Jag dör hellre ung och mår så här bra än tynar bort på långvården efter att ha ätit viktväktarkost till 98 års ålder”.

 10. Anna Hallén
  12 mars, 2010

  Tittar vi på forskningen kommer du att bli 98 år OCH må så här bra.

  Forskarna har nu äntligen fastställt att det finns inga belägg för att fett skapar hjärt och kärlsjukdomar eller cancer. PUNKT! De ett tidigare inlägg jag har med länk till Kostdoktorn.

 11. Sara
  21 februari, 2017

  Hej!
  Jag har länge ätit LCHF men nu ger jag upp. Går upp i vikt av det trots att jag äter extremt strikt!
  Får faktiskt panik!
  Är 176 lång och väger mellan 73-75 kg, men vill väga 70kg.
  Har du något råd till mig Anna?

  Med vänlig hälsning, Sara

  1. 25 februari, 2017

   Hej!
   Hur mycket jag än vill och önskar har jag ingen möjlighet att svara på privata kostfrågor. Min tid räcker helt enkelt inte till. Försöker dock hjälpa till allt vad jag kan och hinner på min FB-vägg. (Inte på privata meddelanden)

   Jag finns även på Compentenser https://www.competencer.com/profile/anna-hallen

 12. Ditte
  12 oktober, 2018

  Hej på er . Fick viktnedgång, diabetes 2 var som bortblåst med Lchf menfick skyhögt kolesterol ( det onda) . Vad gör jag ???

  1. Anna
   28 oktober, 2018

   Fast är LDL ont?
   Och vilken typ av LCHF valde du?

  2. Anna
   3 mars, 2019

   Läs denna. Den kommer ge dig både lugn och argument:
   http://www.ravnskov.nu/svcholesterol/

Write a comment