Funkar inte LCHF längre? Koll på ditt leptin?

Var LCHF sååå bra i början och nu bara fungerar det inte?

Jojo-LCHFare?
Har du varit on off on off på LCHF så är detta tyvärr en helt naturlig följd. Du har utbildat din kropp på att motstå och viktminskning.
 
Viktminskning är ju evolutionärt en katastrof. Vår kropp är skapt för att klara av naturens skiftningar utan att tappa för mycket i vikt. Så oavsett teknik, LCHF, fasta, kaloriräkning mm så lär sig kroppen efter ett antal gånger hur den ska undvika att gå ner i vikt.
 
Alla vi som var med i VV på 80-90-talet känner till denna funktion alldeles jättebra. Första gången rasar man, andra lite mer trögt och 10e gången så händer ingenting. (Och är du undantaget som bekräftar regeln så grattis. Men det normala är detta.)
 
VV eller LCHF i detta läge spelar ingen roll. kroppen lär sig. Men det är inte om er som detta inlägg handlar.
 

Leptin

Det är om dig som gick ner med LCHF, lyckades, stannade kvar vi kosten och nu märker att vikten smiter upp oavsett vad du gör. Du provar nu allt och inget fungerar. Det är äggfast, fasta, superduperstrikt, 16/8, 5:2 och så lite mer äggfasta… men inget fungerar.
 
Jag brukar bara skriva fakta men ibland tänker jag utanför ramarna och funderar över sammanhang som jag inte kan hitta faktan för. Funderingen är dock ALLTID grundad i biokemin och evolutionen.
 
Här kommer min hypotes:
 
Vi började på LCHF. Blodsockret stabiliserade sig. Så även insulin. De med insulinresistens läker långsamt ihop men är för alltid känsliga.
 
Tyvärr och som tur är. är insulin och leptin (mättnadshormon kopplat till fettmängd på kroppen) bästisar.
 
Vi börjar med som tur är: nu kan leptinresistensen långsamt läka.
 
Men ”tyvärret” kommer troligtvis skapa problem. Den totala mängden leptin blir konstant låg med strikt LCHF.
 

Leptin och funktionerna

Leptin har inte bara mättnadsfunktionen – vilket dock kan skapa lite problem. Du blir nu mer hungrig och får svårare och svårare att hålla dig till menyn som du har bestämt dig för.
 
Men det stora problemet är leptinets funktion till fettförbränning OCH vilken signal den skickar till din hjärna om hur mycket fett som finns på din kropp.
 
Lågt leptin betyder nämligen att du är smal och perfekt enligt hjärnan. Lågt leptin betyder att du är på väg att svälta ihjäl och kroppen gör ALLT den kan för att spara och lagra. Och här går du inte ner ett gram i vikt. (Trots att du kanske har 10-20-30 kilo kvar för kroppen tror att du är på väg att dö av undervikt!)
 
OM, vilket jag tror, att leptinresistensen inte till 100% läkt ut så har vi nu för lite leptin som kroppen inte lyssnar på. (Så funkar ju insulin och alla andra hormonresistenser i kroppen så varför inte även leptin?) Kroppen tror alltså att du är smal på svältgränsen!
 
Så ett ständigt lågt insulin som enligt biokemin skapar ett ständigt lågt leptin är nog en enorm fälla för alla som vill gå ner i vikt.
 
Strikt, carnevore, UFO, nollning, NCHF, äggfasta mm verkar vara en fälla de lux tyvärr.
 
Är det skillnad på män och kvinnor? Tveklöst! Då LCHF är en hormonell viktminskning är det en enormt stor skillnad då det som skiljer en man mot en kvinna absolut mest är vår fördelning av hormoner.
 
Plus att kvinnan har betydligt större mängs naturligt underhudsfett än en man.
 
Så om min hypotes stämmer, vilket jag tyvärr är ganska så övertygad om, så kommer betydligt fler kvinnor ha problem med detta än män.
 
Och nej, inom biokemin så är det aldrig 100%. ALDRIG! Så ja det finns några av er som detta inte gäller för. Precis som det finns några som mular i sig mackor och pasta och aldrig blir verken feta eller sjuka. Inlägger handlar inte om er.
 

Leptin och lösningen

Lösningen? Vi vet inte än. Det vi har skapat under de senaste 10 åren har ju evolutionärt aldrig hänt. Vi har aldrig valt bort kolhydrater under samma tid som vi har en övervikt.
 
Och tvingades vi fasta (svälta) och bara äta kött och fett så var de när vi var smala, kanske farligt smala och då gjorde kroppen precis det jag berättat om och vi överlevda.
 
Och gick inte ner ett gram….
 
Lösningen… ja vi VET att den INTE är fasta och noll Kh då detta bara ökar problemet.
 
Jag (och fler med mig) GISSAR på ca 20 gram Kh och 3 måltider är en del av lösningen.
 
Det verkar vara 2 olika falanger gällande Kh. Vissa säger ät alla på morgonen. Andra säger ät alla på kvällen. Och eftersom båda får resultat så kanske det inte spelar någon roll?

6 kommentarer

 1. Hanna
  7 mars, 2019

  Anna jag blev rekommendrad jättenattljusolja (omega 6) för att lindra hormonella besvär och pms. Hur går detta ihop med att en hög dos omega 6 skapar inflammation i kroppen?

  1. Anna
   13 mars, 2019

   GLA är omega 6 men inte den inflammatoriska formen som heter AA.

 2. Malin
  11 november, 2019

  Jag har sköldkörtelproblem och har svårt att gå ner i vikt. Det enda som fungerat för mig de senaste fem åren är att äta enligt Leptimetoden. Är även histaminkänslig och alla mina symptom började efter att jag kört LCHF. Jag tror att jag råkade döda mina magbakterier som gillade kolhydrater och utvecklade sedan en överkänslighet för mjöl. Har även haft problem med Candida. Har idag gett mig på Leptindiet igen då jag av olika skäl fastnat i dåliga mönster igen. Ser fram emot att få lite mer kontrollerad kropp. Men efter att ha gått igenom ett antal olika böcker kring mat, tarm och hälsa så är min övertygelse att stenålderskost och AIP är nyckeln… tillsammans med Leptinrutinerna. Tack för att du håller den här dialogen vid liv :-). Tror att fler skulle behöva känna till det.

 3. Ann
  29 april, 2020

  Enligt artiklar jag läst är leptinresistens (som väl är det du beskriver) extremt svårt att behandla utan läkemedel. Dit hör Victoza, Saxenda och Ozempic (samtliga från Novo Nordisk). Dvs läkemedel utvecklade för att behandla diabetes 2…precis det som LCHF ska bota (för ordningens skull: Victoza och Ozempic är diabetes-läkemedel, Saxenda som innehåller mer av samma aktiva beståndsdel är i nuläget endast godkänt som viktminskningspreparat).
  Detta innebär som jag ser det att personer som gått ner i vikt med LCHF och sedan gått upp igen måste använda läkemedel för diabetes 2 för att komma till rätta med insulin- och leptinresistens som eventuellt orsakats av viktnedgången från första början…tydligen upplever kroppen all viktnedgång som svält och drar åt nödbromsen.
  Mer info om detta finns på bloggen http://www.restartmed.com som drivs av den amerikanske naturläkaren Westin Childs. Han har många artiklar om leptin- och insulinresistens och hur dessa påverkar vikt och hälsa. Han skriver också utförligt om sköldkörtelrubbningar och andra hormonella rubbningar som binjuretrötthet. Endast tillgängligt på engelska dock.
  Jag tycker att det känns som om många som gett sig på LCHF fått andra problem efterhand som viftas bort av LCHF-förespråkarna…men leptinresistens verkar vara en rejäl bromskloss för många, särskilt många ”sönderbantade”…

  1. Anna
   2 maj, 2020

   Läkemedelsindustrin VILL att vi ska tro att det behövs läkemedel… Har du provat ACT-ALP?

Write a comment