Forskning vs Verklighet

”Hej Anna!

Tycker du hade ett intressant och tänkvärt perspektiv på ”ketos-viktminsknings trenden”.

Har en fråga som jag undrar om du skulle vilja svara på:
Jag har ätit paleo/LCHF i ett antal år nu och tycker mig må bra på det. Dock så befinner jag mig oftast inte i ketos, trots ett lågt (under 50g/dag) kolhydratintag. För att gå ned i vikt och hamna i ketos så har det för mig varit nödvändigt att ta bort samtliga mjölkprodukter, nötter m.m. Detta har fungerat och jag har gått ned i vikt i perioder, och den håller sig borta även när jag återinför mjölkprodukter och nötter i kosten.

MEN – nu till min fråga- jag har aldrig upplevt att jag mått bra då jag är i ketos. Får snarare en influensaliknande känsla i kroppen, blir irritabel och trött och känner mig svag. Detta har hållt i sig upp till 4 veckor, då jag inte stått ut längre och börjat äta som vanligt igen! Jag har under dessa perioder ätit rikligt med kött/fisk, fett, kokosmjölk och grönsaker så det bör inte vara det som är problemet. Kan det vara så att vissa människors kroppar inte mår bra i ketos – att vi aldrig får den ”high” som vissa människor beskriver? Och i så fall: Har du någon tanke om vad detta kan bero på?

Med vänlig hälsning,
Charlotte”

Svar från Anna Hallén:

Samma tanke som att vissa älskar berusningen och glädjen av alkohol. Andra upplever bara att de tappar kontrollen och blir trötta. Våra signalsubstanser reagerar olika beroende på vilken biokemisk balans just din hjärna har.

Samma tanke som att vissa av oss kan överäta på chokladbollssmet direkt ur byttan och känna den där tillfredsställelsen och lugnet. Andra skulle aldrig komma på en så ”äcklig” tanke. För det händer inget häftigt i deras hjärna vid det beteendet.

Vi triggar inte på samma droger. Vi har inte behov av samma lindring/kick. Vi har inte samma reaktion på samma sak. Detta gör forskningen mycket otydlig. Enklast sättet att få ordning på kunskapen är att lära sig hur belöning fungerar, hur beroende fungerar, alla olika saker som händer vid EN drog (för det är inte samma) Bara fråga 100 alkoholister om drogen är en uppåt eller nedåtdrog. Du får olika svar. Vad är rätt? Men om du vet att den kan fungera på båda sätten plus några till, DÅ kan du börja använda kunskapen.

Hittar du detta i en forskning? Nix, den går ut på att hitta ”sanningen”. ETT gemensamt svar som ska gälla för alla.

Kommer då jag och säger en av de andra sakerna (som tillhör verkligheten) får jag snabbt forskningen med ETT svar slängt i huvudet. Detta är min vardag

Tillägg som inte fanns med i mitt svar:

Om inte verkligheten överensstämmer med forskningen, är det då verkligheten som vi ska ändra på?

9 kommentarer

 1. Malin
  27 augusti, 2012

  Hej Anna. Du är en tuff tjej du, är inte rädd för storm. Det är bra det är så vi börjar tänka, fundera, analysera o.s.v och på det viset går förhoppningsvis utvecklingen framåt. Jag håller med dig om att LCHF är ett bra sätt att äta på, man äter naturliga produkter och slipper gå hungrig. Jag saknar inte min ”Viktväktar hunger”. Jag saknar inte heller alla konstigheter som jag stoppat i mig, bantingssopper och gröter, medan bantning pågår. Nu till mina funderingar det här med att bara dricka kaffe och vatten fram till klockan 12 och sedan göra det samma efter ett visst klockslag på eftermiddagen, kommer inte ihåg vad det heter men läste om det på Åses blogg (som jag annars älskar). Är vi inte påväg mot svält då igen? Hon påstår förvisso att hon inte är hungrig, men jag får rysningar när jag tänker på hunger…..Detta är för mig inte LCHF precis som fett kaffe inte heller är det. Med fettkaffe finns stor risk för näringsbrist om man använder sig av detta ofta (t.o.m varje dag). Men för andra är detta kanske vägen till framgång, önskar bara att det inte tillhörde LCHF, jag älskar nämligen det ordet för det är jämn mättnad under HELA dagen för mig. KRAM KRAM

  1. 27 augusti, 2012

   För vissa fungerar detta med Periodisk Fasta. Det finns inget fel i tanken. Men ibland används kunskapen av fel personer. Kanske en person med ätstörningear inte ska trixa med maten, kanske en person som ätiti mycket lite under en lång tid inte ska äta mindre o s v. Det är alltid en fråga för vem och varför?

 2. irene
  27 augusti, 2012

  Intressant! Jag upplever också att om jag äter alldeles för strikt så blir jag till slut deprimerad och då faller min kost samman. Jag har insett att jag behöver mer kolhydrater för att må bra. Tidigare har man bara hört ’det går över när kroppen vant sig’, men så enkelt är det inte. Kan ju tillägga att jag nog äter runt 20-30 kolhydrater per dag, och då från grönsaker och kanske nån liten böna.

  1. 27 augusti, 2012

   Viktigt att lyssna på sin egen kropp. 🙂

 3. Anna Andersson
  27 augusti, 2012

  Jag äter ganska strikt och mår utmärkt! Vill bara säga till Charlotte att det tar tid ibland innan man mår bra av att vara i ketos. Jag mådde piss i 2 månader, men sedan vände det. Nu är jag stark och lätt i kroppen, orkar gå och jobba hur länge som helst utan att bli trött. Känner mig 20 år yngre. Fast jag har gått upp 5 kilo. Men det beror väl på att jag fått muskler.

  1. 27 augusti, 2012

   Vissa mår dåligt upp till ett halvår, är det då inte bättre att lägga på lite grönsaker och må strålande.
   Vissa mår kanon efter 3-5 dagar.

   Jag kommer ihåg när det var modernt att inte äta alls, början på 90-talet. Vi åt minimalt och svävade på ketoner. Men så kom dilemmat, varför vara smal och snygg när ingen vill pussa på en? Ler lite fånigt.

   Vi är alla olika. Med unika behov.

   1. Tilinn
    27 augusti, 2012

    Hej! Ja där undrar jag något, försvinner aldrig den här hemska andedräkten?
    Ger typ snart upp pga detta. Eller får social fobi! Hjälp !!

    1. 27 augusti, 2012

     En av ketonkropparna är aceton. Aceton luktar 🙂 Öka lite på grönsakerna så nivån sjunker en aning så luktar du gott igen 🙂

     1. Tilinn
      28 augusti, 2012

      Hm… jag äter rätt mycket grönsaker o tandläkaren har gjort sitt!?
      Men tack ändå för snabbt svar.

Write a comment