gröna grönsaker

Folsyra… alltså B9

 

De flesta har tyvärr en lite brist på folsyra. Det är sisådär bra. Folsyran behövs för att göra homocysteinet ofarligt.

Homocystein bildas när du äter kött. Det är blodproppsbildande. har du tillräckligt med folsyra byggs homocysteinet om till någon som inte påverka blodproppsbildning. Kanonbra. Men då är ju brist på folsyra desto sämre….

Spännande extrakunskap är också att för mycket homocystein kan öka risken för nedstämdhet och depression… benskörhet påverkas även den negativs av samma anledning. Demens finns med bland det som det forskas om gällande homocystein och folsyra. Så även här är folsyran viktig. Och som jag inledde med, de flesta i Sverige har en liten brist.

Folsyra är en av få tillskott jag brukar rekommendera att ”fuska” med. Alltså ta i pillerform. Annars vill jag att du ska äta dig till kroppens behov med mat.

Hur får du då i dig folsyra på naturlig väg? Ja, för det första får den inte värmas upp, för den är mycket värmekänslig. Så vi pratar råa råvaror.

Papaya är en bra källa. Men vi som inte kan äta frukt för att det triggar sockersuget får istället välja gröna ärtor, broccoli, brysselkål, jordnötter, sparris och spenat.

Öka gröna grönsaker. Ät lite jordnötter var dag och kanske ”fuska” med tillskott….
Välj då folat. (L-5-metylhydrofolat)

18 kommentarer

 1. 15 december, 2009

  Jag ahr en fråga som jag hoppades kunan få lite hjälp med, vad är det som gör att jag känner mig mätt mycket tidigare under måltiden än jag gjorde tidigare? Jag har trots allt endast ätit enligt LCHF kosten i snart en vecka, kan man redan känna av sånt? Tack för hjälpen!
  MVH /LCHFtjejen

 2. Anna Hallén
  15 december, 2009

  LCHFtjejen: Alla är olika. Du ska vara glad att din kropp är så snabb på att ge dig svar på att du gör rätt. Vissa får vänta mycket längre innan signalerna fungerar.

  Av fett blir du nöjd. Det är en av anledningarna att mättnaden uppfattas tydligare. Kolhydrater stillar ett beroende… finns det något som kan tillfredställa ett beroende? Eller vill man bara ha mer? Skratt.

  Hitta nu en rutin som du orkar stanna vid. Låt detta inte bli en metod. Låt det vara gott och enkelt. Du ska hitta ett sätt du kan äta på i 30 år. DÅ kommer du att lyckas.

  Kul att du besöker min sida och härligt att du skriver i kommentarerna.

 3. anna
  15 december, 2009

  Vilken sorts folsyra ska man köpa?
  B12+Folsyra | Birger Ledin eller
  B6 B12 Folsyra | Dr Donsbach eller
  Bio-Folin | Pharma Nord
  Jag tycker att det är svårt att veta vilka preparat man ska köpa.
  Anna

 4. 15 december, 2009

  Hej Anna.
  Jag har nu ätit LCHF sen mitten på maj och guuud va jag trivs med mig själv..magen och tarmarna mår bra och jag äter mycket god mat.
  En längtan som vi har haft under 6 års tid är en liten bebis men det har gått trögt men nu så äntligen är jag gravid och är överlycklig!! Det är dock väldigt tidigt men jag vill göra allt jag kan för att även den lille ska må bra därinne. Hur ska jag nu fortsätta äta?? Kan jag fortsätta med LCHF kosten och börja lägga till nån extra kolhydrat eller är det farligt för barnet att inte få en viss mängd kolisar?
  Vi har inte berättat för någon än och nu är det jul så alla kommer att se vad jag äter. Nu plötsligt kommer jag inte att äta lax, brie och parmaskinka som jag tidigare ätit mängder av.

  I matlagning/bakning där man har sockerersättning..är det bättre med vanligt socker i mindre mängd som ändå är naturligt för kroppen? Jag känner mig väldigt kluven hur jag ska äta.

  Sen har jag även en fråga om omega-6 fettsyror som man rekommenderar till gravida. Är inte omega-6 ”farligt” i större mängd och cancerframkallande och varför vill man då mata en gravid kvinna med det??? Är jag helt ute och cyklar nu. 🙂 Hur är det med omega-3?

  (skriv gärna svaret här och inte i min blogg eftersom ingen känner till min graviditet..det får bli på julafton =))

  Kram Linda

 5. 15 december, 2009

  Nötterna ska de vara naturella?
  Så ska jag svära i kyrkan. Ägg. Som alla lovsjunger. Får jag ont i megen och illamående av. Vad kan jag byta dem mot som ligger nära näringsmässigt och i mättnad? Just nu äter jag men får (märkligt nog inte alltid) besvär men de ääär ju så praktiska.

 6. 16 december, 2009

  Linda: DU ska må bra då mår barnet bra. Så om du känner dig matt på grund av för lite kolhydrater så lägg till nätter, bär och rotfrukter.

  Det bebisen däremot behöver är omega 3, så om du väljer bort fisk pga miljögifter så är en hel del oemga 3 i kapslar. Jätteviktigt!

  Hoppa över fusksocker OCH vanligt socker. Det är ju bara 9 månader…. Söta med bär om du vill ha sött.

  Gravida ska INTA äta extra omega 6!!!! Däremot extra Folsyra.

  Lycka till!

  Anna Hallén

 7. 16 december, 2009

  Ingrid: Äter du mycket grönsaker så klarar kroppen av en del salt och nötterna kan då vara av alla de sorter.

  Äter du däremot lite grönsaker så välj naturella. (Naturella är bäst, men rostade smaksatta nötter är fortfarande mycket bra)

  Tyvärr reagerar vissa på ägg. Är det lika med kokta? stekta? omelett?

  Annars är fisk, fågel och mjölkprodukter bra som proteinkälla.

  Anna Hallén

 8. Camilla
  20 maj, 2010

  Har samma fråga som ovan: Vilket/vilka folsyra preparat är bäst? Vilket äter du själv och hur mycket?

  Tack //Camilla

 9. Anna Hallén
  21 maj, 2010

  Alla är bra. Jag tar en dagsdos och försöker äta grönsaker. Men så är jag också en köttälskare.

 10. 11 september, 2010

  Anna, jag har haft hand om reklamen för den här produkten och vill därför tipsa dig om den. Det är ju i första hand ett preparat för järn men har fått mycket beröm för sitt folsyrainnehåll. Finns i hälsokosthandeln.
  http://www.biomedica.se/produkter.php?pid=6&PHPSESSID=64e49b8dc106a55e7ee28a8ae6beacb6#

 11. CharlotteTheOriginal
  11 september, 2010

  Anna,
  hur ser du på den undersökning som ledde till misstanke att folsyra i tillskott kan öka cancerrisken hos kvinnor? Är det möjligt att forskare har haft fel, att vi inte behöver så mycket folsyra som man först trott?

  Jag är äggälskare och får i mig i snitt 4 ägg per dag + ärtor och spenat. Som jag förstått det tål folsyrerika livsmedel VISS uppvärmning, men får absolut inte börja koka utan bara tillräckligt med värme för tex upptining?

 12. Anna svarar CharlotteTheOriginal
  11 september, 2010

  Behovet av folsyra är starkt kopplat till intaget av rött kött. Så att ange en mängd som passar alla är nog svårt.

  Äter du i stort sett bara ägg, fisk och fågel är behovet betydligt mycket mindre än om du är förtjust i köttfärs, bacon koteletter och biffar.

  Äggen innehåller folsyra men få av oss äter dem råa. Och även om folsyra tål viss värme så utsätts äggen för mer än så.

  Sen verkar det alltid vara så att överdos skapar lika många problem som brist. Piller kan ge överdos, grönsaker kan inte. Så att överdosera folsyra tror jag inte på. Det går inte att få pluseffekter genom att överdosera.

  Det jag är orolig för är om LCHF gänget som helt väljer bort grönsaker och äter mycket rött kött får problem med blodproppar om 20 år. Tyvärr har jag inte facit, men med en enkel åtgärd som att äta grönsaker och variera proteinvalet så är risken betydligt mycket mindre.

 13. Anna svarar Bertil Lind
  11 september, 2010

  Tack Bertil!

  Viktigt att veta är dock att du ALDRIG ska äta järn om du inte har järnbrist. Män ska aldrig välja tillskott med järn i utan bekräftad brist.

  Järn i överskott skapar ledvärk, ökar bakterietillväten samt ökar oxidationen i kroppen. Samma där ät bara om du behöver det 🙂

  Har du för högt järnvärde (alltså kanon toppen blodvärde i överkant) så är enda chansen att minska detta att ge blod. Jag måste göra så för mina värden är FÖR bra vilket är en tuff påfrestning för min kropp. När jag lämnat blod ska jag sen inte ta järntabletter.

 14. 11 september, 2010

  På den tiden då jag lämnade blod, och därför mättes på halten, hade jag finfina värden. Min fråga var närmast i omtanke om er tjejer 😉

 15. Anna Hallén
  12 september, 2010

  Ja, det är betydlig mycket fler tjejer som behöver extra järn. Tack för tipset! 🙂

 16. Ann-Mari
  13 september, 2010

  Köpte folsyra Tillval och läste på förpackningen:” Före och under graviditeten samt under amningsperioden.” Är 68 år så det där har jag klarat av, men har problem med åderbråck och proppar i benet så jag testar med en om dan eftersom det inte blir så många råa gröna grönsaker/ dag.

 17. Louise
  27 september, 2010

  Letade en stund innan jag hittade detta inlägg men jag visste att du skrivit om det. Jag har idag fått konstaterat att jag har lite lågt hb 118. Har kännt mig mycket trött sista tiden men kopplat i hop det med att det varit mycket att fokusera på under en låg tid. Men hur som hellst, är det relevant att ta extra järn nu då? Visst har väl även vissa B vitaminer också inverkan på blodet? Det du skriver om folsyra verkar intressant. Det jag har lärt mig om Bvitaminer är att de gärna verkar tillsammans och at det kan vara idé att ta ett tillskott med flera B i. Vad säger du? Mvh Louise

Write a comment