Finns det forskning på det?

Det är något som har stört mig med att plugga på universitetet, men jag har inte kunnat sätta fingret på det. Nu trillade poletten ner – efter att jag skrev inlägget ”Sluta följa andra, även mig, & börja lita på dig själv”.
 
Min universitetsutbildning är 3,5 års hjärntvätt av att inte försöka tänka själv.
 
”Men Anna, så här kan du inte göra. Du måste referera till en bok annars vet vi ju inte vad som är fakta och forskning.”
 
Så om jag tänker själv är det fel och inte godkänt. Jag ska hela tiden referera till andra som har refererat till andra som har refererat till andra som har refererat till andra…
 
Och nu till det bästa – olika socionomutbildningar på olika universitet har olika böcker och därmed olika sanningar. Så argumentet att vi behöver lära oss samma sak, så utbildningen blir densamma landet över, ja den håller inte.
 
Det låter så bra, vi får reflektera och analysera men absolut inte tänka själv. ”Anna, intressant tanke men nu ska vi hålla oss till fakta”. Jag får i 3,5 år höra att mina tankar inte är sanna och inte är fakta. Jag får i 3,5 år lära mig att ”Följa John” och kopiera vad andra har skrivit men i mina egna ord.
 
Om och om igen. Vad gör det med en hjärna på en person på 20 år som redan lyssnat, lärt, kopierat och skrivit av i först 9 år och sen 3 år till?
 
”Men Anna, barnen i skolan får lära sig att kritiskt analysera och ifrågasätta!” Hm, säker på det? Vad händer om ett barn idag vill ifrågasätta vegankosten? Klimatfrågan? Eller vaccin? Får han/hon det med uppmuntran att det är bra att ifrågasätta, söka fakta och kritisk källgranska?
 
Min gnagande känsla har gått över till ren oro. Vi tränas i att inte tänka själva, Vi uppskattas och belönas om vi följer strömmen. Och våra egna tankar och kunskaper är inte fakta eller sanningen – någon annan äger den. Vår verklighet är anekdoter och vår kunskap är tyckande. Och skapar du dig en möjlighet att höras så förses du med foliehatt och alla frågar ”Vad har du för utbildning? Hur många poäng har du läst?”
 
Check, så var vårt tänkande värdelöst. ”Men Anna, tänk om alla tänkte själv. Hur skulle det då se ut?” Ja, som för 100 år sen kanske. Vi har levt ca 299 930 år med att tänka själva. Och det gick bra.
 
(Nej, fritt tänkande som kirurg med kniven i handen är inte det jag pratar om, så snälla vänd inte mitt inlägg så. Om du råkade få den tanken så läs inlägget igen)
 
Vi måste börja tänka själva igen.
Vi måste börja ta eget ansvar och vi kan!
Vi måste börja lita på vår magkänsla.
 
Denna nya ”Följa John”-trenden gör att alla, som lämmlar, går över stupet – en efter en – med industrin som stakar ut stigen för oss och säger att vi gör rätt. Detta är den enda vägen! Humoristiskt finns en ny industrin som väntar efter fallet, plockar upp spillrorna och fortsätter hjärntvätten.
 
”Ät piller och undvik alternativt humbug!” För tänk om vi undvek att ramla över stupet genom att lyssna på oss själva, litade på vår kropp, följde vår magkänsla och vågade vägra följa strömmen över stupet.
 
Vi är styrda av: ”Finns det forskning på det?”
Och så skapas det tvivel genom: ”Han/hon fuskade och blev av med sin legitimation.”
 
Och så många går på detta. Mitt hjärta gråter!
Du vill kunna biokemi och näringsfysiologi – grundkunskapen & vetenskapen! Inte dagens forskning.
 
Vetenskap & dagens forskning är två helt olika saker som många förvillande blandar ihop.
 
Våga tänka själv.
Våga ifrågasätta.
Våga ta egna beslut.
 
Jag tror vi är lurade!
Tidigare
«
Nästa
»

7 kommentarer

 1. Belinda Elnertz
  16 november, 2019

  Du är en härlig frisk fläkt Anna. Håller helt och hållet med i allt du skriver. Universitet har inget och göra med universum längre vilket är synd… Tack för att du tänker själv, det är därför jag lyssnar och läser det du producerar. Det ligger i samklang med mitt eget tänkande!

 2. Belinda Elnertz
  16 november, 2019

  Du är en härlig frisk fläkt Anna. Håller helt och hållet med i allt du skriver. Universitet har inget och göra med universum längre vilket är synd… Tack för att du tänker själv, det är därför jag lyssnar och läser det du producerar. Det ligger i samklang med mitt eget tänkande!
  Och som Mark Twain sa: Det är lättare att lura människorna än att övertyga dem att de blivit lurade!

  1. Anna
   18 november, 2019

   Vilket underbart citat. Och så sant.

 3. Therese Johansson
  17 november, 2019

  Super bra skrivet! Precis så är min upplevelse och tanke! Idag kommer man ingenstans om man inte lägger till ”Fakta” bakom sin tanke eller upplevelse. När jag försöker uttrycka en åsikt eller vill trycka på olika synsätt blir då kallad för Faktaresistent./Faktaförnekare.

 4. Ulf Thiger
  17 november, 2019

  Forskning ska förhoppningsvis leda fram till vetenskap. Tyvärr styrs mycket av forskningen av bakomliggande ekonomiska intressen där manipulerade fakta presenteras som vetenskap. Vi är definitivt utsatta för lurendrejeri . Tror ändå att sanningen vinner i längden.

 5. Helen Rydstedt
  17 november, 2019

  Du är inte ensam om dina tankar och funderingar ❤️

 6. Gullbritt Hess
  17 november, 2019

  Så himla bra !
  Det bästa jag läst på länge!
  Eller med andra ord Någonsin!
  Sin egen kropp magkänslan , obehaget när något känns fel Tänk så många ggr du räddat dig själv med att lyssna på dig själv!

SKRIV EN KOMMENTAR