Fikasugen?

Ja, detta än nog ett av få tillfällen där det inte finns en enkel kanonlösning. Det finns inget på ett kondis eller våra ”kaffehus” som är ok-val. Jo, ibland kan du ha tur och de säljer små söta 70%-iga mini chokladbitar.

Men sen kan man också fråga sig, fikar vi för att vi är hungriga eller för fikandets skull, alltså att sitta och prata med en vän?

Är du hungrig är fiket helt enkelt fel ställe att vara på. Gå till en restaurang i stället.

Är du ute efter det trevliga sällskapet så ta en stor kopp kaffe, toppa med sockerfri grädde om det finns eller lite skummad mjölk och på med kanel och njut av vännen. Äta kan du göra sen.

Gör det enkelt. Det går att hitta problem i allt. Eller ursäkter för att slippa ta tag i kolhydratberoendet.

Vill du göra undantag, så gör det. MEN du måste du räkna in konsekvenserna. Du kan inte både ha kakan och äta kakan. Vill du stå still så ät små dumheter ibland. Vill du gå ner i vikt så välj bort dem. 3-4 undantag i veckan brukar räckar för att stoppa viktminskningen för den besvärliga kroppen. 1 nyttigt extraval utan hunger per dag brukar ha samma verkan.

Det är ju det som är vår framtida nyttiga livstil. Bra vardagsmat med något extra var dag samt några små undantag var vecka. Detta är inte viktminskningsval utan mycket bra hälsoval. Viktminskning kräver oftast mycket mer.

9 kommentarer

 1. Pippimamma
  9 juli, 2010

  Ännu ett toppeninlägg av dig!

  Jag fikar numera bara kaffe med mjölk (eller en liten latte om jag ska lyxa ordentligt, trots mjölksockret) när vi är ute.

  Intressant det du skriver om det nyttiga extravalet utan hunger, det hade jag inte tänkt på alls. Men inser nu att de veckor jag har legat lågt med nyttiga extraval (liten briebit) på kvällen till tekoppen, så har viktminskningen gått snabbare.

 2. Susanne
  9 juli, 2010

  Jag brukar be att få en ”räkmacka utan bröd” om jag ska fika ute med mina vänner. Första gångerna var förvåningen stor bland personalen, men nu har de lärt sig! 🙂 Riktig grädde i kaffet om det finns, annars svart. Så kan man klara många fikastunder om man vill.

 3. emji
  9 juli, 2010

  Mmm, just det där att träffa någon för att gå och ta en fika är lite kluvet. Jag har också, liksom dig, insett att själva fikat inte är så viktigt, det viktiga är att träffas och prata och umgås en stund.

  Själv tar jag bara en kopp kaffe vid sådana tillfällen. Ibland har jag med mig en babybel-ost eller några paranötter i handväskan som jag kan smyga fram och äta till kaffet. Det har funkat alldeles utmärkt!

 4. LivUtanSocker
  9 juli, 2010

  Vilken fantastisk blogg du har och vad glad man blir när man läser den. Superglad att jag hittade hit och kommer se till att följa den 🙂

  Grattis till viktminskningen 🙂

  1. Anna svarar LivUtanSocker
   13 juli, 2010

   Välkommen hit!

 5. 9 juli, 2010

  En kopp kaffe med grädde är ett bra val vid fikadags för mig. Kardemumma för att göra det extra gott.

  Går sällan på kafé, men ibland händer det, då tar jag nån enstaka gång en Biskvi.
  Utan gluten, med mandel och mycket smör, så är det ett hyfsat alternativ för mig som inte är sockerberoende. Men jag grundar helst med lunch först, då blir det mer som en dessert 🙂
  Att beställa smörgås utan bröd är förstås ett mycket bättre alternativ, bra att visa kaféerna att det finns en ny kundgrupp för dem att tjäna pengar på.

 6. Daniella
  10 juli, 2010

  Kaffe lär innehålla kolhydrater. Så mycket att det kan störa/påverka viktminskning???

  1. Anna svarar Daniella
   13 juli, 2010

   Kaffe innehåller INTE kolhydrater. Men koffeinet påverkar eventuellt insulinet. Men samtidigt så påverkar det de fria fettsyrorna på ett bra sätt.

   Känn efter om kaffe skapar ett sug efter kolhydrater för just dig. Om inte så drick med gott samvete.

   Däremot om du fyller halva koppen med mjölk och dricker 6-8 koppar per dag. Då blir det en del mjöksocker (laktos).

   Försök att hitta en balanserad viktminskning. Ger vi oss på småsaker som kaffe blir din framtida livsstil svårt att hålla. Tänk att du ska göra detta i ca 30-50 år fram i tiden.

 7. mariaw
  11 juli, 2010

  vad bra att du skrev det du skrev just idag när jag min sockerhjärna hade börjat förhandlat om att lite godis eller glass en kanelbulle gör väl inget…… så nej till kolisar idag också : )!

Write a comment