Fick en fråga….

som jag lyfter upp som ett inlägg:

”Hej Anna,

Jag undrar om du vet varför många – inklusive jag själv – går ner jättemycket i vikt med Viktväktarna första gången vi är med, men sedan går vi upp allt igen (och lite till) och andra, tredje gången osv är det som förgjort? Då är det som om kilona sitter som gjutna och VV hjälper inte längre. Finns det någon fysiologisk förklaring?

Hälsningar från en annan Anna”

Svar till Anna: Visst är det så. Det är den klassiska bantningsfällan. Först dra vi ner på kalorierna. Kroppen är inte beredd på detta. Förstår inte vad som händer. Tappar en massa reservbränsle. (Fett) Och vi tror metoden fungerar.

Så fort det kommer mat igen så lagrar kroppen allt vad den kan…. ifall det blir svält igen. Vi har nu skapat en otrygg kropp, en kropp som prioriterar spara och lagra! (och det blir det ju vanligtvis en ny ”svält” eftersom vi ”bantar” istället för att byta livsstil.)

Dags för en ny omgång på kalorimetoden. Läs: ”Äta för lite”. (PS! Något som tyvärr många inom LCHF nu börjat med. Nu ska vi svälta och jaga kolhydrater…)  Nu är kroppen lite mer bereddd och sänker sin förbränning, så viktminskningen går lite långsammare. Men du går fortfarande ner…

och sen upp! (Inte ditt fel, har inget med karaktär att göra. Du håller bara på att skapa dig den omöjliga kroppen. En kropp som sätter överlevnad före spegelbilden.)

Så kör vi det här några varv. Kroppen blir mer och mer expert på att anpassa sig till svälten. Mer och mer försvarsinriktad på att behålla fettreserverna. Mer och mer inställd på att lagra. Mer och mer duktig på att spara på energin. Och vi tror att ”metoden” fungerar, det är bara vi som har så dåiga karaktär…  Vi försöker måla om ett hus med skruvmejsel och skäller på oss själva för att vi inte kan.

Till slut så anpassar sig kroppen supersnabbt vid varje kostförändring och nu går du inte ner ett gram med samma kunskap som bara för 10 år sen klippte 10 kilo på 10 veckor. Du måste nu också äta väldigt lite mellan bantningsperioderna eftersom kroppen nu har en normalt låg förbränning. Du går nu lätt upp i vikt, känns ibland som kilona ökar bara man tittar på något gott. Du upplever att du äter lite men går ändå upp.

Och samtidigt har du oerhört svårt att gå ner i vikt. Det spelar ingen roll vad du gör. Det händer inget. Nu tar många pulver som en sista desperat åtgärd. Några får resultat men fördjupar ju bara fällan och problemet och kör den metoden några varv, tills inte ens det fungerar. Kroppen är nu en överlevnadsexpert på mycket lite energi.

Och HÄR kommer de flesta och ber mig om hjälp. Skratt. Nu är det dags för LCHF 🙂

För vissa blir kroppen direkt lugn av att vi äntligen äter och släpper några kilon. Men för det flesta tar det upp till ett år att ”laga” kroppen igen. Kroppen ska bli lugn och trygg igen. Vi håller inte på att svälta till döds. Det finns mat. Vecka efter vecka och månad efter månad.

När kroppen är trygg kommer viktminskningen. Men tyvärr har många fått för sig att LCHF är en metod, så kommer inte viktminskningen inom några veckor så suckas det om att ”den här metoden passar inte mig” eller ”den fungerar inte på mig”. Och sen ska det börja ”meckas”. Ner med kolhydraterna, upp med fettet, ner med fettet, ner med kalorierna, nollning, ät lite, äte mycket. En otrygg kropp lär sig nu att även kompensera LCHF.

Jag brukar då fråga: ”Vad fungerar på din kropp?” Men jag tror du redan vet svaret jag får…. ”inget!”

Vi som sitter i bantningsfällan måste lära oss att äta igen. Skapa lugna rutiner som håller år efter år. DÅ först kan vi gå ner i vikt. Det finns ingen metod som fungerar!

En enormt stor fördel med lågKOLHYDRATkosten är dock att vi äntlilgen kan äta oss mätta UTAN att gå UPP i vikt. Bara att stå still har ju blivit ett problem. Vad underbart att faktiskt ha stoppat viktökningen. Jag kommer aldrig att bli ett endaste kilo fetare. Men så tänker alldeles för få.

Du måste kunna äta 4 måltider per dag och ha en stillastående stabil vikt för att kunna gå ner i vikt. Varför? jo det visar på en trygg kropp med hög förbränning. Du måste även kunna hålla dina rutiner utan undantag månad efter månad. Detta är ingen bantningsmedtod du kör stenhårt i några veckor. Du ska hålla på i ca 30 år….

68 kommentarer

 1. Maria
  27 januari, 2010

  Jag har hållit på med LCHF i ett par veckor nu. Detta är andra gången jag försöker få bort valkarna runt magen. Sist gav jag upp eftersom jag tyckte valkarna växte istället för att bli mindre. Nu är jag rädd att det ska bli så igen, jag har verkligen inte råd att bli större.
  Men jag antar att förklaringen ligger i det som skrivs att efter flera års ”bantning” försöker kroppen lagra all energi det kan. Vet inte om jag ändå borde hålla tillbaka med mjölkprodukter, vad tycker du? Första veckan kände jag mig lättare och gick t.o.m ner ett kilo, men nu känner jag mig bara stor och klumpig, gått upp dessutom.
  Men jag tänker fortsätta, nu har jag fått en förklaring till problemet. Jag var redan tidigare idag redo att ge upp, men efter att ha läst din blogg vet jag att det finns en chans för mig ännu.

 2. 27 januari, 2010

  Åh, det är ju så bra skrivet! Det här ska jag skicka till många jag känner!!
  Tack!

 3. 27 januari, 2010

  Jag länkade och kopierade från ditt inlägg till min blogg idag, är det ok eller vill du att jag ska ta bort det? har skrivit vart jag kopierat det, och länkat tillbaka till din blogg!

 4. Anna Hallén
  27 januari, 2010

  Maria: Jag tycker att du ska äta äggbaserad frukost. 2-3 ägg och 0,5 dl vispgrädde.

  Kött fisk och grönsaker med fet sås till lunch och middag. 1 dl nötter per dag. Ät tills du blir mätt.

  Behöver du något extra så ta en liten ostbricka.

  Ät bara sittandes. Ät bara det som ligger på tallrik.

  Ingen mjölk. ingen fil eller yoghurt. (Grädde i kaffet är ok) Ät riktig mat.
  Ät korv max en gång i veckan. Ät gärna fisk 2-4 gånger per vecka.

  Skriv upp allt du äter NÄR du äter. Inte sammanfatta på kvällen. Gör detta i två veckor. Det skapar en uppmärksamhet på när och vad man faktiskt äter. Många äter oftare än de tror men hoppar över tex lunchen. Det blir en känsla av att man aldrig äter trots att en hel del ramlar ner i magen. Det brukar vara så att det man äter är bra sunda saker, tyvärr fungerar inte detta småätande när du vill gå ner i vikt. ÄVEN om det är nyttigt småätande.

  Sist men inte minst. Det är i mellanrummen mellan ätandet som den stora fettförbränningen sker. Så småät inte på nötter, sockerfria halstabletter elelr tuggummi.

  Lycka till

 5. Anna Hallén
  27 januari, 2010

  Isabelle: Tack! Jag blir bara glad när det länkas. Och uppskattar att källan alltid finns med.

 6. 27 januari, 2010

  Även jag har länkat till ditt inlägg.

  Hälsningar Eva

 7. Anna Hallén
  27 januari, 2010

  Eva: Stort tack!

 8. 27 januari, 2010

  Så bra info Anna! Även jag tackar för matråden! Har stått stilla ett tag nu och blir stressad av det så jag funderade mycket på vad skärpningen kunde bli. Visserligen har jag svårt med äggen men… Ska prova igen. Vilka är de allra bästa nötterna?

 9. Anna Hallén
  27 januari, 2010

  Ingrid: Gillar du inte ägg så ät vanlig mat till frukost istället. Det går lika bra. Det vi vill undvika är fruksotmat som fil och yoghurt.

  Alla nötter är bra om du blandar. Alla har olika fördelar och nackdelar. Ju mer du blandar destor fler fördelar får du och desto mindre märker din kropp av nackdelarna.

 10. 27 januari, 2010

  Sitter här och ler åt det jag läser och kan ju bara instämma om vad du skriver om ViktVäktarna. Så var det för mig också. Började med LCHF sommaren 2008 och blev också desperat då det inte hände i den takt som jag trodde att det skulle göra. Jag vet att jag frågade dig om råd och då sa du också att kroppen måste få tid på sig.

  Man tror ju att man förstår när man är vuxen och en annan människa förklarar hur det går till. Men nu så här efteråt så inser jag att jag inte alls förstog att kroppen behövde vänja sig. Det tyckte jag väl att den borde ha gjort efter en hel månad – hahah.
  Det var ett enda virrvarr av tankar på mat, tider, recept, och inte alls alltid så strikt utan lite fusk här och där. Inte konstigt att det inte hände mer. Jag kan nog påstå att det har tagit ett år för mig att FATTA, ÄNDRA och FÖLJA och därmed få resultat. Tänk vad trög man kan vara ibland:)

  Idag känns det som om jag äter mindre än någonsin. Har funnit ett lugn, finns det inget att äta om jag är någonstans, så klarar jag det – ingen panik. Jag har vågat berätta för jobbarkompisar och vänner och jag skiter rent ut sagt i vad de tycker:) Jag kör mitt race tillsammans med er andra. Det går sakta neråt och jag är så himla glad för det!

  Tänkte också länka hit och hoppas att det är ok!

 11. Moa
  28 januari, 2010

  Toppen inlägg såsom dina inlägg brukar. Blir att tipsa om din blogg till alla jag känner 🙂

 12. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  martina: Jag ryser i hela kroppen när jag läser det du skriver. Var glad jag blir! Du samlar ihop hela problematiken klockrent. Får jag lägga ut dina rader som ett inlägg?

 13. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  Moa: Jaaaaa, vad glad jag skulle bli om du ville göra det. Jag tappade en massa läsarsiffror när jag ”flyttade” till ny bloggadress…. Hade varit kul att få upp antalet lite igen.

 14. Jenny
  28 januari, 2010

  Nu har jag kört LCHF i ganska precis ett år (med vissa avåkningar förvisso). Jag är den klassiska jojobantaren: vv 4ggr, viktklubb, cambridge, ja, ni vet.. :).

  Har inte gått ner något alls under hela året men nu undrar jag om det inte börjar hända något (kors i taket, spottar 3 ggr över axeln, går baklänges runt brunnen, vill ju inte jinxa nåt ;)). Fick frågan om jag hade gått ner lite och fick liksom känna efter. Är lite nättare i ansiktet tror jag. Kan det vara så att det är nu det händer?? Att min kropp äntligen litar på mig?

 15. Martina
  28 januari, 2010

  Hej igen.
  Om det nu är mig du menar i din fråga så är det helt ok:=
  Jag blir bara glad:)

  Vet du ikväll ska vi iväg och fira en jobbarkompis och det blir exotisk planka och marängtårta till kaffet. Jag har redan sagt att jag hoppar en del av plankan och tårtan, det eftersom jag inte tål att äta av det. Det blev tyst några sekunder och sedan var alla igång att prata igen. På jobbet vänjer dig sig sakta vid att jag gör på mitt vis. Men det är kul att göra tvärtom:)

  Ha en bra dag

 16. Maria
  28 januari, 2010

  Tack Anna för dina råd! Jag har printat ut receptet du gav och ska följa det strikt nu. Inga mer mjölkprodukter så får vi se vad som händer…Ska börja skriva upp vad jag äter. Det svåra är att veta mängderna på maten jag äter. Försöker via Min Mat hålla koll på kolisarna men ibland är det svårt när jag får höfta på mängden. Så det blir på ett ungefär.

 17. MonicaP
  28 januari, 2010

  Åh vilken härlig hemsida jag hittade här av en ren slump!!! Jag har ätit enligt LCHF i ett år (ramlat av vagnen några gånger då min mamma blev sjuk och avled i cancer) och läst Annika Dahlqvist, StenSture Skaldeman och Litsfelt för att lära mig så mycket som möjligt. Mår jättebra av kosten men i höstas gick jag upp 10 kg när jag hade det som tuffast med mamma, och nu går jag inte ner nånting.

  Jag har blivit några cm smalare om magen och det är jättekul men då jag har så ont i mina knän behöver jag gå ner minst 10 kg för att kunna röra mig bättre utan värk.

  Jag är 44 år, 170 cm och väger nu 80 kg. Kör fakirkost enl SS Skaldeman. Så här äter jag en dag: frukost – 2 ägg, 10 g smör, 70 g bacon, ½ dl ost, 1/4 dl grädde. Middag: 100 g kyckling, 10 g smör, 1 avokado, 1 dl creme fraiche, 20 g lök. Totalt fett: 131 g, protein 70 g, kolisar 13 g, kcal 1492. Dricker 2-3 l vatten samt c:a 3 koppar kaffe/dag.
  Ökar jag intaget mat med en måltid går jag upp i vikt, så här håller jag vikten. Ser det bra ut eller kan jag få några tips?! Tacksam för all hjälp! /Monica

 18. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  MonicaP: Kom ihåg näringsfysiologin: Fettet brinner i kolhydraternas låga.

  Äter du för ltie kolhydrater kommer fettförbränningen att bli sämre igen. Detta då glukosen är tändstickan som sätter fyr på fettförbränningen.

  Du måste hitta din kropps balans. Mer blir inte alltid bättre. Allt kan gå över sin ”bra”-gräns.

  Jag tror också att du har hamnat i fällan kalorisnålt OCH kolhydratsnålt. Du måste äta upp din energiförbrukning igen.

  Läs också om kortisol (från stress och värk) och vikt. Jag ahr skrivit en del om detta tidigare i bloggen.

 19. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  Jenny: Japp, många upplever att kroppen minskar även om inte vikten gör det. Grattis!

  Avåkningarna kan tyvärr vara tillräckligt för att kroppen ska orka hålla emot. Trist men sant.

 20. MonicaP
  28 januari, 2010

  Hej Anna! Vilken trevlig sida du har, helt i min stil:) ! Om jag äter som ovan och lägger till mer ovan jord grönsaker då? Är inte speciellt hungrig men grönsaker är alltid gott till maten!
  Hösten har varit stressig och nu sen någon månad tillbaks när allt med begravning, boupptäckning mm är över så har jag känt mig väldigt lugn igen – äntligen. Är dock förtidspensionär sen 9 år tillbaka pga värk i muskler och leder (fibromyalgi mm).

 21. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  MonicaP: Lägg till grönsaker ovan jord och 1-2 dl nötter per dag så tror jag din kropp kommer att må bättre.

  Din värk är en av orsakerna till att du får kämpa med vikten. Äter du omega 3? Det kan hjälpa. Äter du ingefära, gurkmeja och kanel? Kan också hjälpa.

  Undvik att äta extra järntillskott om du inte har en faktisk brist. Det kan öka din värk.

  Ta hand om dig och var snäll mot dig. Kroppen blir tröttare än man tror efter en så tuff höst.

 22. MonicaP
  28 januari, 2010

  Nötter och grönsaker får det bli! Omega 3 äter jag 2000 mg/dag. Tack för nu!!!

 23. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  Martina: Härligt att höra att du våga välja vad du vill äta. Ha en toppenkväll!

 24. Moster
  28 januari, 2010

  Jag instämmer med alla andra om att denna sidan är underbar. Har läst den i ett halvår och nu kommer det LCHF-are med samma problem som
  jag, min man, syster och några kompisar har; vi går inte ner men har vunnit flera hälsoframgångar.

  Vi har alla jo-bantat, själv började jag i min ungdom och under 16 år var jag i min drömvikt men så slutade jag röka och då blev det + 30 kg. och att sluta röka var ett av det bästa jag gjort.

  Tyvärr skulle jag tagit vara på olika råd jag fick med träning och kost som ett utbud mot rökning.

  Massa olika saker hände i början av 90-talet bl a började min värk och att sova
  en hel natt.
  Varit förtidspensionär i 9 år och har flera olika fritidsintressen. Fibro och värk i muskelfästen.
  Har vattengympat i 10 år och promenerat både med stavar och stegräknare.

  Har tagit insomningstalbetter i 15 år och slutade för 1 1/2 år sedan och då utan denna kost. Vissa nätter var hemska, fick intala mig att jag klara dagen även om jag är vissen. Det var många jobbiga nätter men jag var envis och så
  blev jag stolt över att klara av det. Jag var ju verkligen beroende av tabletterna.

  21 mars 2009 började började jag, min man och syster med LCHF och vi har följt varandra med olika recept och det känns bra att man inte är ensam.
  Vi gick ner i början och som vanligt jag minst men det gjorde inte så mycket för sömnen blev bättre. Kan sova hela nätter nu.

  Jag och min man har inte avviket något från kosten och jag har ingen längtan tillbaka till det gamla matsättet.
  Har försökt men det funkar inte i min hjärna vet ej vad jag skall laga för mat så det blir LCHF.

  Nu skall vi försöka lägga av fil, youghurt med grädde och köra mer ägg, kött och fisk så får vi se vad det blir för resultat.
  Om jag orkar skall jag skriva matintag (har gjort det förr) tycker det är tråktigt
  men kan vara nyttigt. Jag kan få en koll på hur mina matintag är, har lätt för att sätta min kropp på att svällta.

  Förlåt det blev lite för långt men jag är tacksam för att få skriva av mig.
  Hej då!!

 25. Jenny
  28 januari, 2010

  Nu ska jag hålla mig på banan, inga mer avåkningar. Har köpt en gôrsnygg, alldeles för liten kjol – tänker att den sitter fantastiskt till hösten :).

 26. Linda
  28 januari, 2010

  Hej Anna,
  Tack för en under hemsida. Jag läser varje dag och inspireras.
  Men nu måste jag erkänna att tålamodet tryter ordentligt. Jag har ätit lchf i ett år. Visst har jag trillat dit någon enstaka gång med fel saker, men jag har aldrig överstigt 100g kolhydrater/dag. Oftast ligger jag på 20-30g kolhydrater per dag och ca 2100kcal. Jag är 175 lång, väger 84kg och styrketränar 3-4ggr/vecka. Varför vill min kropp inte släppa på fettet? I september provade jag fakir i 10 dagar. Kroppen släppte lite grann, men det kom tillbaka lika fort. Nu har jag bytat ut mycket av smöret till kokosfett för att se om det hjälper, men nu har det gått 3 veckor och fortfarande har det inte hänt något. Kan du hjälpa mig med lite motivation och gärna förklara vad du tror om varför det inte händer något…
  Tacksam för hjälp!
  //Linda

 27. Anna Hallén
  28 januari, 2010

  Linda: Troligtvis har du hittat din må bra nivå och rätt energiförbrukning. Har du nu ätit mycket mat under ca ett års tid så bör kroppen vara trygg.

  Det kan betyda att du nu både kan och måste minska lite på maten för att få ner din vikt.

  Ät 3 gånger per dag. Allt du äter ska ligga på tallrik. Du måste sitta ner när du äter. Inget ätande mellan måltiderna. Inte ens nyttiga saker. Inga tuggummin eller sockerfria halstabletter. Prova detta i en månad och se vad som händer.

  En ordentlig portion men ingen påfyllning.
  (Till er andra som läser detta. Det fungerar BARA om du verkligen har ätit under lång tid.)

 28. Linda
  30 januari, 2010

  Hej igen Anna,
  Tack så mycket för ditt svar. Det uppskattas verkligen! Det får min motivation att komma upp igen. Jag har beslutat mig för att inte registrera min mathållning på ett tag – måste komma ifrån känslan ”viktväktare”… Ska försöka fokusera på att äta mig ohungrig istället.
  Idag äter jag 3ggr /dag. Tar sällan om. Sitter alltid ner och äter. Äter inget mellan måltiderna (dock en kopp te eller kaffe dock med grädde eller kokosfett i). Har aldrig tuggat tuggummi eller halstabletter (eller annat trams med sötningsmedel i). Ser fram emot att börja min viktresa.
  Tack än en gång för ditt svar.
  Har förresten gett företagets idrottsförening tips om att hyra in dig som föreläsare – jag hoppas verkligen att de gör det. Sist hade vi Charlotte Erlandson-xxx där, så nu hoppas jag på dig!
  mvh,
  linda

 29. MonicaP
  5 februari, 2010

  Hej igen Anna och alla andra! Läser att många skriver att dom har grädde i kaffet. Är det nåt jag har missat att man bör ha? Jag dricker 2-4 koppar kaffe på förmiddagen. Mvh MonicaP

 30. Anna Hallén
  5 februari, 2010

  MonicaP: Inget du ska lägga till. Bäst är att dricka kaffet svart. Men om du väljer mellan mjölk och grädde så är grädde bäst.

 31. Caroline
  18 juni, 2012

  Den bantningsresan som beskrivs skulle kunna vara min!! Precis så har det varit..Viktväktarna-19 kg och ständigt hungrig för att sedan gå upp 22 kg…detta ett antal ggr med lite Nutrilett däremellan…
  Hm…Sedan den 1/10 2011 har jag ätit LCHF och gått ner 14 kg. Fantastiskt!! Och jag ser det inte som en ”metod” längre utan det är ett bra sätt att äta för att må bra:D. Har inte mått så här bra på 30 år!!
  Iofs så har jag slarvat när jag varit på fest och kalas. Men bara ätit en bråkdel av det som varit ”fel” jämfört med tidigare…och som ett brev på posten så har jag fått ont i magen efter det så det är inte svårt att låta bli mjöl och socker dagen efter. Hej och hå:D. Och till alla er som säger att det INTE fungerar…ge det tid och ”mal på” som Anna brukar säga:)

 32. Marie
  18 juni, 2012

  Du är klok som en bok Anna! Jag har aldrig bantat och kanske är det just därför jag inte behöver banta nu heller trots att de flesta lättare går upp i vikt när de passerat 40:)

 33. Carin
  18 juni, 2012

  Hej!

  Kul att ha hittat din sida. Så mycket intressant att läsa. Jag funderar på mycket, men just nu är det 2 saker jag vill fråga om.

  Vad jag förstår är det inte bra med för stor mängd kolhydrater i kroppen då mycket insulin får produceras i bukspottkörteln och vi har möjligheten att samla på oss onödigt fett i cellerna samt att risken då finns att vi höjer blodsockret för mycket alldeles i onödan och att detta i längden påverkar våra blodkärl och ökar risken för olika sjukdomar.

  Om jag förstått det rätt så producerar levern glucos av proteiner och fett då kroppen inte har mycket kolhydrater att ta av, då kroppen är i behov av glucos. Men min fråga är: är det bra i längden dvs som en kosthållning hela livet att kroppen inte får sitt glucosupptag från kolhydraterna utan i stället från omvandlat protein och fett? Påverkar detta kroppen i negativ riktning? Eller är det bästa i det långa loppet att få glucos från de olika delarna dvs kolhydrater, protein och fett?

  Och så undrar jag vad du tycker om och har att säga om periodisk fasta?

  Vore tacksam för svar!

 34. Christina
  18 juni, 2012

  Hej Anna! Jag har läst ditt inlägg ovan och förstått att jag måste sluta med min yoghurt på morgonen….jag äter rysk yoghurt med en skvätt grädde , nötter och linfrön ( kanske något hallon ibland) Har mått bra av detta men på åtta månader har jag inte gått ner så mycket i vikt ( men mår väldigt bra) Nu är det så att jag inte mår så bra av ägg men har ätit det till mellanmål ändå för att det är så enkelt att ha med till mitt jobb. Skall jag nu börja äta ägg på morgnarna också då vet jag inte hur det ska gå? Min undran är om det kanske skulle gå att byta ut yoghurten mot keso med grädde, linfrön och nötter istället??? Eller är det lika illa?

  1. Anna svarar Christina
   18 juni, 2012

   Är ost och skinkrullar, brie och salamirullar, kalla köttbullar, osttärningar med skinktärningar, kalla korvslantar, makrill i tomatsås, sillbitar, kalkonrullar med gurkstavar och majonnäs, tonfiskröra med majonnäs och rödlök…

   Något protein med fett. Där har du viktminskningsmaten. Behöver inte vara varm mat om du inte gillar det till frukost.

   1. Christina
    18 juni, 2012

    Tack snälla du för ett snabbt svar 🙂 Kilar till affären imorgon och inhandlar ingredienser till min nya frukost!! Vill bara tala om att min man började med LCHF för exakt en vecka sedan och har redan gått ner. 5 kg. Dessutom sade han idag att han blivit så mycket bättre i sin mage.. Han äter också yoghurt till frukost, eftersom jag har inbillat honom det, men han har ju inte bantat ”sönder” sig som jag gjort så det kanske är ok för honom. Tack för goda råd <3

    1. 18 juni, 2012

     Hm, ja dessa män får alltid bättre resultat 🙂
     Många av karlarna går ner på yoghurtfrukosten. De tål i allmänhet kolhydrater bättre.

 35. Marie
  18 juni, 2012

  Detta är så sant Anna och det är som du skrivit om mig. Hur många gånger har jag inte börjat med viktväktarna och misslyckats för att kroppen inte vill?! Jag har aldrig lyckats och har inbillat mig att jag måste ha världens sämsta karaktär!

  Började med LCHF på allvar den 16 april i år och sedan dess har jag gått ned 6,5 kg. Vissa veckor tar vikten ett hopp, andra veckor ett mindre. Jag börjar tappa mina kläder nu och får använda skärp. Jag har varit reumatiker i 10 år och kunde efter 4 veckor sluta med min medicin och är för första gången bitvis smärtfri utan piller. Hela min familj äter LCHF och min 18-åriga dotter (som inte har problem med vikten) slipper acne, magproblem och sina onda knä!

  LCHF är fantastisk och jag äter mig verkligen frisk!! Jag mår inte dåligt över att det inte går så fort på vågen, eftersom jag mår så bra! Viktminskningen är en bonus och få ta den tid den tar, jag har ju trots allt burit på den i 20 år.

  Tack Anna för din kunskap och alla kloka ord, jag bär med dig på min axel i mellanåt! 😉 Jag kommer också länka till detta inlägg när jag uppdaterar min blogg senare idag!

  1. 18 juni, 2012

   Härligt att höra!

   En liten fråga, hur får du dit dina fina bild på dig? Jag har bara en grå ruta… 🙂

   1. Marie
    20 juni, 2012

    Jag har skapat ett konto här: http://sv.gravatar.com/ och kopplat till min mejladress som jag använder när jag kommenterar så här i bloggar… på det sättet dyker det upp en bild.

    1. 25 juni, 2012

     Tack! 🙂 Jag provar!

 36. Therese
  18 juni, 2012

  Tack så mycket för din enorma klokhet….jag som tänkte ge up;-)

  Nu ska jag fortsätta laga min kropp…. //Therese

  1. Anna svarar Therese
   18 juni, 2012

   Ge inte upp! Vad ska du i så fall gå tillbaka till? Det som vi vet inte fungerade? Nej, håll ut, må bra under tiden. Vi lovar att hejja på dig när det är tungt.

   Antingen här på bloggen eller på FB.

   1. Therese
    19 juni, 2012

    oTack Anna för att du svarar så aktivt!

    Jag har bara 4-5 kilo som jag skulle vilja bli av med…onödigt daller kring midjan o låren. Men allra helst värken i höft, rygg o leder. Är så less efter flera års kämpande med detta:( Känner mig som en åldring i kroppen men är bara 39…

    1. 25 juni, 2012

     Många av oss tjejer jagar ”Trivselkilona”. Kanske ska de vara kvar? Kanske är det vår naturliga kropp? Däremot gör träning underverk på åldrandet. Lovar 🙂

 37. LenaLi
  18 juni, 2012

  Hej!
  Ja visst känner jag igen mig, jag som många andra. Jag har mer eller mindre ”bantat” dryga 20 år med fina resultat många gånger. sen efter några månader när jag ”bantat” klart, ni vet, ökat i vikt igen!? Jag har ätit LCHF i snart 11 månader och har minskat mellan 4-6 kg (varierar lite). Jag ser många positiva fördelar och kommer inte att sluta äta denna kost! Jag har hittat min stil. 🙂 Jag mår bra, min mage är inte alls så svullen efter luncherna som den var tidigare.Jag har inte koll på mina blodfetter osv. Det känns lite tråkigt bara att det ska ta sån lång tid att minska lite mer i vikt. Kommer jag att göra det?? Jag äter oftast tre mål om dagen med något mellanmål oftast på fm, då är det nötter, en bit brieost eller en skinkrulle med ost. Jag har fortfarande svårt att låta bli mörk choklad, extra mycket när jag ha mens och då blir jag även mer hungrig på det mesta (inget mer onyttigt bara mer mat, ost, nötter osv) Jag har under en veckas tid skrivit ner allt jag ätit och jag tycker att det ser bra ut förutom de där små små chokladbitarna som jag ser slinker ner kanske för ofta. Är det chokladbitarna ( ca5g) som är boven i dramat? Jag läser allt du skriver. Många kloka ord som jag tar till mig. Jag kan ju tillägga att en jobbarkompis också har börjat med LCHF, jag har väl påverkat henne så mycket med mitt prat om hur bra jag mår av LCHF :)) Anna, har du något tips att ge mig? vore så tacksam för kloka ord från dig./kram Lena

  1. Anna svarar Lena
   18 juni, 2012

   De vanligaste fällorna är mejerivarorna såsom grädde och cerme fraiche. Ät alrdig mer än max 3 dl per dag.

   Nästa fälla är frukosten. Låt den vara protein och fett. Många väljer kolhydrater och fett såsom yoghurt med nötter och/eller bär, vilket för de flesta inte fungerar.

   Sen är det allt du äter mellan måltiderna. För att uppnå viktminskning behövs ofta vila mellan måltiderna. Alltså tre mål mat och max ett mellanmål. Inget annat, inte ens godkända saker.

   Allt du äter utöver måltiderna är ju just ”utöver”. och allt extra stoppar en viktminskning.

   Mellanmålet bör inte vara ost eller choklad. Välj ägg eller liknande. är du hungrig blir du nöjd. Är du sugen (så blir du inte nöjd på ett ägg) och får då fundera på varför du har ett sug.

   Lycka till!

 38. Karin
  18 juni, 2012

  Javisst, det är jag och visst förstår att kroppen måste stabiliseras osv. Men efter 3 år på LCHF tycker jag att kroppen borde fatta att den inte behöver spara, utan att det kommer mat och att det är dax att släppa några kilon. Behöver verkligen gå ner i vikt för mina knän och fotleder. Börjar bli desperat! Ansökan om GBP är inte långt borta!

  1. Anna svarar karin
   18 juni, 2012

   Äter du enligt Handmodellen? Var dag? Utan undantag? Och kan hålla dig till detta i 4-6 månader?

   https://www.annahallen.se/lchf-for-viktminskning

   Svarar du JA på alla frågor måste du kolla din ämnesomsättning. Men de flesta hittar undantag de gör.

   Bara att skriva en matdagbok en vecka brukar visa på att man inte gör som man ha bestämt. Det är ett jättehäftigt sätt att hitta rätt.

   Du skriver NÄR du äter. inte en sammanfattning på kvällen. Ingen penna, ingen mat! Prova.

 39. LenaLi
  18 juni, 2012

  TACK Anna för ditt svar! Nu har jag något mer att gå på 🙂 Jag har vid vissa tillfällen lyxat till det vissa helger och ätit youghurt och bär. Då ska jag sluta med det!” Ägg ägg mera ägg ät så får du skägg” 😉 skämt och sido (en sång). Ägg är det jag äter mest av. Tur att jag tycker det är gott. Tack för många goda råd från dig. Ha en skön kväll”

 40. Catte
  19 juni, 2012

  Nja, tycker nog att svaret ”Visst är det så.” är något förenklat.

  Gick för 2 år sedan ner 26 kg på 7 månader med ViktVäktarna utan att svälta mig. Lärde mig att äta lagom stora portioner och utesluta godsaker och skräpmat. Behöll vikten drygt ett år, men ramlade sedan in i gamla vanor att äta hämtmat (eftersom jag varken kan eller har intresse för att laga mat) och om jag inte var sugen på det så åt jag Ben&Jerry till middag flera gånger i veckan. Destruktivt? Absolut, men så var det och det var det som var anledningen till att jag gick upp i vikt igen och inte att jag svultit mig, utan rent av fruktansvärt dåliga matvanor.

  Har sedan 16 maj ätit enligt ViktVäktarnas program och gått ner 5 kg – ca 1 kg/vecka.

  Svaret på frågan borde vara att personers kroppar fungerar olika och svarar på olika typer av kostomställningar. Vet att VV inte fungerar för en del, medan det fungerar utmärkt för andra även om man skulle försöka en andra eller tredje gång.

  Upplever det inte riktigt så svart/vitt som du beskriver det. Tur att de som lyckas funnit det som fungerar för deras kroppar. 🙂

  1. 19 juni, 2012

   ”Ramlade in i gamla vanor”. Det är precis vad som händer och VV är oerhört duktiga på att ge dig skulden för detta. -”Hade du bara följt programmet så hade detta inte hänt”

   Och nu är du på runda nummer två. Vi andra gav upp efter runda nummer 4-5… Men vi tyckte precis som du – att det fungerade. Det vara bara VI som inte gjorde det vi skulle. Ingen av oss funderade på VARFÖR vi trillade dit. Vi tog bara skulden.

   Enligt VVs egen statisktik är det bara 80% av de som kommer till målvikt som misslyckas. Hela 20% håller sin vikt i 5 år. Nu har vi dock räknat bort ALLA som inte ens kom till målvikt. (Jag till exempel) Jag tycker den statistiken är för dålig. Skrämmande dålig.

   De som verkar vara de som fixar VV är de som var smala från början, gått upp i vikt snabbt (vanligtvis en graviditet) och sen direkt tar kilona med VV. De brukar alltid hålla sin vikt efteråt. Men de har ju heller inget sockertriggande, de var ju smala med ett korrekt ärbetende från början. Vi andra som kan grotta ner oss i glass till frukost lunch och middag (jag var likadan) har ju ett snett ätbeteende och brukar ha svårt att svälta oss ner med kolhydratrika livsmedel (Triggers).

   Ja, våra kroppar är unika. Men inga kroppar är skapta för, eller mår bästa av, lightprodukter, margariner och konstiga maizenaredingar. Jag pratade med VVs näringsfysiolog för ett par år sen. Hon erkände att de bara presenterade viktminskningsmat. Hälsa, värk och mage fick jag syssla med, det var inget för dom!!

   Jag hooas att du är en av de få 20% så att din runda nummer två blir den sista. men om du om några år komemr på att du är på runda 3 kanske 4 så kom gärna ihåg att det går att äta sig ner i vikt på helt vanlig kost. Utan att sätta kroppen i försvar.

   Ditt val är inte fel. Inte för dig. Du väljer alltid vad som är bäst för din kropp. Full respekt.

   Jag hoppas dock att kunna hjälpa alla som vill prova något annat. Jag vill också förklara varför man trillar dit. Att det är orättvist att ge sig skulden för att man misslyckades att ”måla om huset med en skrymejsel”. Jag vill också ge ett alternativ till all konstig bantningsmat, alla barer, tillsatser, processade konstigheter. Jag personligen tycker inte att sådan ska ätas.

   1. Catte
    19 juni, 2012

    Har varit överviktig under hela mitt liv och försökt att ”banta” flera gånger med olika metoder. Samtidigt vet jag varför jag alltid gått upp i vikt igen. Skulle jag äta som en normalsvensson, så tror jag ärligt talat inte att jag skulle vara överviktig, men jag är både lat och bekväm och saknar intresse för matlagning.

    Under perioder kunde jag äta pizza 3-4 ggr/vecka och resten av dagarna hämtades mat från snabbmatskedjorna eller så hoppade jag över middagen och åt godis och glass istället. Säg den person som inte skulle öka i vikt av det?! Slutade samtidigt träna 3 ggr/vecka på gym vilket gjorde sitt för viktökningen (har ett stillasittande arbete).

    Så jag kan ärligt säga att jag inte ”trillat dit” på grund av att jag svultit mig själv med hjälp av VV. 😉

    Om jag fortsatt att äta normal mat i rätt mängd, oavsätt om jag hade följt VV eller inte – och fortsatt med normal träningmängd – så hade jag behållt min viktnedgång.
    Kan tillägga att jag inte gick upp alla dessa 26 kg utan vände vid 15 kg eftersom jag insåg att varken kroppen eller knoppen mådde bra av all hämtmat, choklad och glass. Samtidigt har jag en oförskämt snäll kropp som både släpper ifrån sig – och tyvärr lägger på sig – fett väldigt lätt så snart jag ändrar mina vansinniga kostvanor. Ändå är kroppen 42 år gammal.

    Tydligen är jag ett unikum. 🙂 Har under hela VV-tiden endast varit onlinemedlem istället för att gå i klass. Äter inte uteslutande lightprodukter utan äter normal mat, men försöker att dra ner på kolhydraterna och godsaker som nästan bara är socker.

    Vem som helst (inte bara VV) skulle kunna säga åt mig ”om jag bara följt programmet så hade du inte gått upp igen”. Följer inte VVs ’program’ egentligen utan använder deras sätt att räkna mängden mat istället för att räkna kalorier. Jag har aldrig lagat en maträtt efter deras recept utan valt husmanskost, ungefär som talriksmodellen.

    Egentligen är det en lätt ekvation. Ska man dra det till sin spets så handlar det i slutändan om att äta lagom och göra av med fler kalorier än man äter. Sen vad man äter tror jag har mindre betydelse även om socker och kolhydrater är mindre mättande och blodsockervärdet svänger mer än om man väljer protein och fett. Personligen tror jag inte att det är nyttigt att äta för mycket fett utan fokuserar mer på att få bra proteinkällor.

    Oavsätt vilken ”metod” man väljer att vara trogen så måste man ifrågasätta och tänka själv. Man kan lyckas med VV riktigt bra, men överviktiga har ofta – förlåt alla där ute – mentala blockeringar och dåligt självförtroende och är rädda för att misslyckas och då återgår man till att tröstäta eller ”unna” sig (eller så är man totalt ontresserad av matlagning). Tror att de är det som gör att många misslyckas. Viktminsking är minst lika mycket en mental resa genom att man måste ifrågasätta sig själv och försöka hitta anledninge till att man äter som man göra och att man måste få en sund inställning till både mängd och val av mat och motion.

    1. 25 juni, 2012

     Håller helt med dig. Men det du berättar är att du använder dig av deras stöd, men sen gjort en egen variant. Stämmer min tolkning? Deras stöd är unikt, en stor anledning till deras tidigare succé.

     Just detta att äta lagom är nyckel. Håller helt med dig. Samma som att man ska dricka lagom. Men tänk om en alkoholist ska lära sig dricka lagom… för den personen är fanatism betydligt enklare och en säkrare väg. VV är för många att få äta lite av allt, precis det som gör att man trillar dit.

     Lat och bekväm? Japp, det är jag i ett nötskal. Men jag valde inte att äta mig fet för att sen ha nöjet av att banta bort det. Jag åt och gick upp i vikt, och var ledsen för detta. Idag är jag fortfarande lat och bekväm, älskar hämtmat. Men idag är jag viktstabil. Jag tappar aldrig greppet. Jag kan inte äta lite av allt.

     Att du har den förmågan är inget unikt. Men det är underbart. Det finns många som kan äta en godsak och sen sluta.

     Däremot finns det många med viktproblem som VILL ha den förmågan och som sen jojobantar hela livet. VV talar om att det är de som gör fel. Ungefär som att sucka över att en alkoholist inte kan dricka bara ett glas vin. Jag kan det, men skulle aldrig förvänta mig att en alkoholist kan.

     Bara du har koll på dig, din kropp och din förmåga så finns inga fel. Jag skulle också vilja kunna. Men vet att jag aldrig kan.

     Det som upprör mig med VV är att de ger felaktiga näringsfysiologiskt grundande kostråd och när man sen misslyckat (vilket de flesta gör, kroppen fungerar så) så tar de itne ansvar. De ger deltagaren skulden. Smart, men inte speciellt snällt. Jag har gått ner ca 35-40 kilo med VV. 3 tillfällen runt 10-15 kilo och ett tillfälle med 1 kilo (på 10 månader UTAN fusk). Jag gav VV förtjänsten av viktminskningen men mig själv skulden för ökningen. (Som alla gånger var stärre än minskningen.)

     Njut av att ha hittat din väg. Att du hoppar över light och deras hemska kakor och barer är underbart. Varmt lycka till!

 41. Mette
  19 juni, 2012

  För 3 år sedan började min LCHF resa och jag rasade 11 kg på 3 månader. Sen återvände jag till kolhydraterna och i 3 år har det varit så on off on med längste off på 6 månader och 6 kg ner. Är min kropp förvirrad och otrygg pga detta on off?
  Hur ser du på den mentala biten? Det är nått jag jobbar mycket med. Det är ju sockerberoendet som ställer till det för mitt ätande.
  Tack för ett bra inlägg! Kram Mette

 42. 20 juni, 2012

  Vid fysisk aktivitet ökar fettförbränningen och blir intensiteten mycket hög, som när vi tränar styrketräning eller springer med högt tempo, vill kroppen framför allt använda kolhydrater som bränsle. Kolhydrater kan nämligen förbrännas snabbt och därmed snabbt förse musklerna med energi till aktiviteten. Även när vi tränar uthållighetsträning, som exempelvis löpning, använder kroppen helst kolhydrater som bränsle.

  1. 25 juni, 2012

   Helt korrekt. 🙂
   Vad händer vid överdosering av kolhydrater?
   Samt inom LCHF äter vi kolhydrater.

 43. 21 juni, 2012

  Just skrivit klart det sista till en intervju för Hello Alanya Magazine som kommer i julinumret. Det tog lite tid att få ihop, första gången jag gett en intervju skriftligt på engelska…

  Mycket om LCHF-kosten och vår naturliga mat blir det och vad den gjort för min hälsa.
  Tidningen kommer att nå 10000-tals turister, artikeln blir både på holländska och engelska.

  Så roligt att få vara med och sprida den här kostmodellen mer internationellt.
  Är du på plats i Alanya under juli, så finns tidningen att hämta gratis på turistbyråer och många butiker och restauranger.

  1. 25 juni, 2012

   Härligt! 🙂

 44. 'Kalaspinglan'
  21 juni, 2012

  Anna, du beskriver en karusell som jag är väl bekant med.
  Eller snarare berg-och-dal-bana, upp och ner, och flera varv med VV.
  (Huvva, vad mycket pengar de har tjänat på mig! Jag lägger hellre pengarna på riktig mat.)

  Nu vill jag ge en liten uppdatering av hur det gått för mig hittills:
  Nu har jag ätit LCHF i snart arton veckor.

  De första fyra veckorna stod jag stilla.
  (Jag hade en del övergångsbesvär, men också en del hälsovinster.)
  Och efter att ha läst vad du skriver, visste jag att det handlar om att ge kroppen tid.

  Och på de övriga fjorton veckorna har jag gått ner sju kilo! Det blir i snitt ett halvt kilo per vecka. En hälsosam och bra viktminskningstakt.
  (Så att huden hinner med att anpassa sig.)

  En vecka kanske det stod stilla på vågen, men nästa hade jag minskat ett kilo. Så det ser ut som om jag har hamnat på en bra nivå.

  Jag äter nästan uteslutande äggfrukost, (med smör till), och på det håller jag mig mätt länge. Inget småätande, för jag har inte det suget längre, (förutom nån gång i månaden).

  Skrev matdagbok en månad, för att få lite koll på vad jag faktiskt äter. Men nu har jag inget behov av att skriva upp något. Det fungerar ändå.
  Jag har verkligen fått ett avspänt förhållande till mat och ätande – ett mål jag hade med denna kostomläggning.

  (Provade byxor igår – äger inga just nu – och kunde ha två storlekar mindre!)

  Hoppas att min delrapport kan uppmuntra någon.
  mvh, Ingela

  1. 25 juni, 2012

   Tack Ingela! Underbar läsning. Just detta avslappnade ätbeteendet är det som kommer att innebära att du lyckas. Du har hittat en lugn rutin som du kan orka följa i resten av ditt liv 🙂

 45. Linda
  21 juni, 2012

  Så här sitter jag och hamnade på din blogg av en slump och det första inlägget jag får se skrämmer mig lite då det är som om du skriver om mig. Helt sjukt, men åh så härligt att äntligen få en förklaring. En fullständig förklaring. Jag tror på riktigt att jag går upp i vikt av att tänka på chips ibland, medans jag en annan vecka står framför spegeln i chock och säger ”när fan blev jag snygg?”. Nu har jag en tjockvecka igen och hade tänkt att svälta mig som vanligt nästa vecka för att vara fin i några dagar, men jag har ju förstått att det verkligen inte är ett långvarigt resultat. Men ibland har jag ”varit duktig” och knappt ätit någonting på flera veckor, men inte tappat ett enda kilo – kanske till och med gått upp istället. Nu förstår jag varför och jag tackar dig för det. Ingen mer psykiskt anorexia helt enkelt.

  1. 25 juni, 2012

   Hoppas att du stannar här på bloggen. Vi är ett härligt gäng med högt i tak. Just nu är jag lite slö på skrivandet. Men du får gärna adda mig på FB 🙂

 46. Beholder
  22 juni, 2012
 47. Linda
  12 december, 2016

  Sjukt att blocka folk på facebook för att man äter eller rättare sagt åt en annan diet. Jag tog inte dig som vän pga maten utan som dig som person. Men du gör skillnad på folk o folk. Du som är dubbelt så gammal o ska vara en förebild. Skrattretande… sök hjälp kärring

  1. 5 januari, 2017

   Va?
   Vem är du och vad är det du säger?
   Jag har aldrig blockat någon för att de äter på ett visst sätt.
   Min bästa vän lever på Coca Cola och choklad, varvat med pasta och näringsbarer <3

   Har jag blockat någon så är det på grund av personliga påhopp och elakheter. Och då du kallar mig för ”kärring” och uttrycker dig med ”sök hjälp kärring” så kanske du valde något liknande på FB. Det ser jag inte som någon ska behöv ta emot. Som förebild är det nog snarare så att jag ska ta anstånd för den typen av påhopp. Gissar på att du var fräck, och ja då gör jag skillnad på folk och folk.

   Folk som tycker tvärt emot än vad jag gör och gör det respektfullt blir kvar. Jag gillar skillnader.

   Folk som fräser och är fräcka, oavsett vad det tycker, åker ut från mig privata profil. Jag är bara vän med människor som beter sig schysst och respektfullt.

Write a comment