Fett och gallsten

Ja, hur är det nu? Skapar fett gallsten?

Jag fick världens bästa liknelse berättad för mig idag.  Om någon proppar toaletten full med toapapper och lämnar den där… så kommer jag sen och spolar. Är det min spolning det var fel på?

Hm , för visst måste vi spola!

Där har du gallstensproblemen. Gallablåsan och gallvätskan ska ta hand om fettet vi äter. Eller snarare dela sönder det. Om nu ”motorn” står still i 20-25 år kommer den att kärva igen. Systemet blir fullt av ”toapapper”. Sen börjar vi äta fett igen, precis så som vi egentligen skulle har gjort från början. Vi drar igång motorn igen. Vi ”spolar”…

Och ibland, faktiskt ganska så ofta så ”slurpar” problemet faktiskt iväg. Det löser sig av sig själv. Men ibland blir det stopp.

Vad ska då då välja? Att försöka rensa och spola och rensa och spola. Alltså utmana systemet och få spolningen att fungera igen.

Eller hoppa över att spola och bara fortsätta att fylla på med toapapper?

Väljer du att äta fett så finns två möjligheter. Det blir stopp eller det löser sig.

Väljer du att fortsätta med fettfattig kost finns en möjlighet. Det blir stopp, men det tar lite längre tid att upptäcka detta.

Å sen en sista tanke. Är det ingen som fått gallstensproblem på tallriksmodellen? Varför skrivs det inte om detta i tidningen? På förstasidan… 🙂

Tänk om vi spolat mellan var gång från början i stället…

Så hur är det nu med gallsten och fett? Ja, du avgör själv.

40 kommentarer

 1. Lina
  10 februari, 2012

  En annan liknelse: om du till exempel är storrökare under många år, och tillslut lyckas sluta och börja leva sunt, låt oss säga att du börjar äta LCHF. Efter en tid påvisas lungcancer. Då måste det vara på grund av LCHF. Eller hur?? Detta har jag kommit fram till efter att jag läst Aftonbladet 😀

  1. Anna Hallén
   14 februari, 2012

   Underbart! 🙂

 2. Elisabeth
  10 februari, 2012

  Jag åt ju nästan inget fett i 15 år tid (WW) vid en ultraljud av min dåliga mage fann man 7 hasselnötsstora gallstenar. Jag hade inte haft besvär av DOM, utan andra problem Efter en månad var gallblåsan borttagen. Den hade alltså precis som toan gloggat igen. Med LCHF har jag inga problem.

 3. sara
  10 februari, 2012

  Jag skulle gärna vilja veta hur du tänker angående miljön. Kött är det mest omiljövänliga vi kan äta och som det ser ut idag är LCHF ingen hållbar diet. Dags att vi tänker ett steg längre. Vi kommer inte bli mycket hälsosammare om vi inte har en jord att leva på! Nå?

  1. Anna Hallén
   11 februari, 2012

   LCHF innehåller samma mängd proteiner som Tallrikmodellen så det är ingen ”köttdiet”. Vi behöver animaliska proteiner då vegetabiliska proteiner kan skapa problem ELLER produkten innehåller delar som vi inte vill äta. Ett dilemma. Tar vi hänsyn till miljön blir vi sjuka. Äter vi som vi bör så blir miljön ansträngd.

   Ägg är väl det snällaste mot miljön? Så kanske mer äggrätter. Sen bör vi variera mer. Så mer skaldjur, mer fisk av olika sorter och sen kyckling.

   Tyvärr än nog problemet är vi helt enkelt är för många.

   1. Anna i Skåne
    16 februari, 2012

    Jag har ätit lchf i en månad ungefär och har aldrig mått bättre. Jag äter betydligt mindre portioner nu eftersom jag blir mätt fortare och suget efter mer inte finns där. Kroppen blir nöjd efter en mindre mängd och skriker inte efter en portion till som den gjorde efter en pastarätt tex. Så var de inte den första tiden. Det tog nog ett par veckor innan kroppen fattade och kunde komma till ro med detta. Jag njuter av maten och av hur jag mår. Jag kan vara jättehungrig utan att ha blodsockerfall och vara mätt utan att hjärtat slår pga blodsockertopp…

 4. Åsa
  10 februari, 2012

  Detta flum ang kött och miljön är riktigt illa. Tänk och använd din hjärna som du fått till att använda.
  Jag äter LCHF och inte äter jag mera kött idag än när jag tryckte kroppen full med kolhydrater. Det kan du glömma förstår du
  Tvärt om äter jag mindre idag.

  Om jag inte äter lchf så äter jag lika fan kött, korv och sådant 7dag/veckan.
  Om jag äter lchf så äter jag samma men mycket mindre .

  Så miljön kan ni glömma att ta till när inget annat går hem.

  1. Anna Hallén
   11 februari, 2012

   Vi har ett problem med miljön men inte är det LCHFs fel. Där blir diskussionen oerhört sned. Frågan om vad vi alla kan hjälpa till med, oavsett kostinriktning?

   Att byta animaliska proteiner mot vegetabiliska är för kroppen tyvärr inget hållbart val.

 5. Lars
  10 februari, 2012

  Sara vad är ditt förslag att vi äter då? Äter inte de flesta kött?? Jag äter inte mer kött nu än jag gjorde när jag åt kolhydrater! Då borde alla sluta äta kött oavsett om man äter LCHF eller inte då? Är det köttätandet det är fel på eller hur djuren föds upp?

  1. Anna Hallén
   11 februari, 2012

   Lars, tror det du belyser är viktigt. Vi äter inte mer kött än tidigare!! Tror det är ett vanligt missförstånd. Jag anser att vi är MER miljövänliga. Vi äter ju MER av djuret. Det borde väl spara på miljön? (I alla fall lite?)

 6. Viktoria
  10 februari, 2012

  Jo då, jag fick jättemånga (ca.50 st) gallstenar av fettsnål kost, Viktväktare, Viktklubb m.m och gallblåsan opererades bort… Nu med LCHF är det lugnt!

 7. Ingrid
  10 februari, 2012

  Jag har lärt mig att gallgrus bildas av kolhydrater, av gallgrus bildas väl stenar då eller? Då är det väl för väl att man kan välja bort kolhydraterna och trimma gallan istället med gott fett!

 8. Susanne
  11 februari, 2012

  Sara: Hur mycket kött äter du? Detta är ingen ”spydig” fråga eller liknande – jag vill bara uppriktigt förstå hur du funderar i dessa banor? 🙂

 9. hellstream
  11 februari, 2012

  Ett kg oxfile ger mindre miljöpåverkan i förhållande till sitt näringsinnehåll jämfört med 1 liter apelsinjuice… så det där miljösnacket är bara båg och en veggomyt!

 10. mejjo
  11 februari, 2012

  Alltså då jag får gallstensanfall eller känningar får jag det av lök i alla former, gurka och framförallt äpplen, vad jag vet med mig är inte det speciellt fett 🙂 Men kan ju tillägga att jag även fått anfall på chips och pommes..visst är det fett, men såklart inte det fett som man äter på LCHF. 😀 Dessutom är det ju kolhydrater;)

 11. Annica Lundgren
  11 februari, 2012

  Ok jag säger bara en sak LCHF är det värsta….jag har aldrig varit så sjuk som när jag åt den kosten, herregud vad jag spydde och hade gallan i början mådde jag kanon men sen himmel va dålig jag blev, kan än idag inte äta hallon grädde och det kunde jag innan. Många av mina vänner som startade lchf samtidigt har med haft problem två av dem har fått opererats för gallan bl.a min man och bästa vän tio mil härifrån. så jag kör ett blandat race utesluter ris pasta potatis och fett. Mår kanon idag och minskar vikt …. slutat med godis m.m. så mitt sockersug är borta.
  Så jag säger bara inget lchf för mig inte…man mår bättre utan.

  1. Anna Hallén
   11 februari, 2012

   Vem är ”man”? Och vilken form av LCHF åt du? Det låter som du följde någon form av diet. Inte att du anpassade valen efter din kropp baserat på kunskap. Hallon och grädde är inte riktigt naturlig kost…

   Det finns ingen exakt metod som passar alla. Det finns dock kunskap som passar alla. Gäller bara att anpassa den efter kroppens behov, alltså efter just din kropps behov. Att tro att det finns en exakt metod som passar alla är som att alla skulle ha samma storlek på skor. Som jag skulle må dåligt om jag tryckte ner mina fötter i ett par 38or, men inte skulle jag förkasta skor i alla fall, med hänvisning att skor är inget för mig 🙂 Jag skulle anpassar kunskapen till mig och köpa ett par i rätt storlek…

 12. Per Wikholm
  11 februari, 2012

  Veganer lever i en lycklig sagovärd där sagan alltid avslutas med:
  …och så slutade de att äta kött, klimatförändringarna upphörde och alla levde lyckliga i alla sina dagar.

  Så enkelt är det inte! Gräsbeteteskött är ekologiskt hållbart. Monokulturer av spannmål och soja är det inte och kan förmodligen aldrig bli ekologiskt hållbart. Läs mer i min blogg här:
  http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8052/LCHF-Paleo-och-vagen-tillbaka-till-ekologisk-hallbar-matproduktion.aspx

  1. Anna Hallén
   11 februari, 2012

   Tack Per!

 13. Ewa
  11 februari, 2012

  Annica Lundgren: Om du både utesluter kolhydrater och fett, vad äter du? Protein? Eller äter du bröd men utesluter pasta? Förstår inte hur du menar att du ”blandar”
  Ewa

 14. Erica
  12 februari, 2012

  Jag har fick gallstensanfall när jag började äta LCHF, och det gick inte över – c:a en gång varannan månad var det kört, höll på i flera år ända tills jag började äta mer kolhydrater igen. Tror inte riktigt det bara är fettet det handlar om. Läste nyligen att var 6e person som går på sträng diet (typ pulversopporna) får gallsten – och det utan att äta just något fett alls. Ja, jag vet att det är just fettfrihet som kan skapa gallstenar, men det verkar vara något mer också som är relaterat till snabb viktnedgång. Annars skulle inte pulverbantare ha mer gallstensanfall än andra fettundvikare. Det stod faktiskt något om att stresshormonerna i kroppen skapar mer stenar vid vad kroppen upplever som svält.
  KANSKE något som kan spela in även vid LCHF. Min kropp signalerade tillslut – inte svält, för jag gick inte ned i vikt då, tvärt om – men brist. Antagligen för att jag åt lite extremt och var väldigt snål även med ovanjordsgrönsaker. Men ändå något att tänka på. Bakteriefloran i tarmen behöver sitt, och det är nog en bra idé att ta rejäla tillskott av probiotika också.

 15. Majoren
  12 februari, 2012

  LYCKA TILL på debatten i Kvällsöppet i morgon kväll Anna!
  Härligt att du kunde vara med som har så stor praktisk erfarenhet av kombinationen barn och LCHF.

 16. anonym
  12 februari, 2012

  http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8052/LCHF-Paleo-och-vagen-tillbaka-till-ekologisk-hallbar-matproduktion.aspx

  http://www.kostdemokrati.se/debatt/2012/02/07/kottfri-mandag-i-armkrok-med-den-multinationella-kolhydratindustrin/

  http://coltingblogg.com/2012/02/02/saxat-ifran-kostdemokrati-om-kott-och-miljo/

  3min film här http://www.savoryinstitute.com/

  Titta igenom detta. När du tagit till dig denna kunskap om planeten och miljön kommer du att kunna vinna mot veganerna i miljöhållbarhetsfrågan lätt.

  Du kommer få mothugg om att det finns för lite mark. Men med politisk, producenternas och konsumenternas vilja kan vi öka arealsen av naturbete med enorma mängder. Vi kan låta transformera åkrar som nu odlar till djurfoder osv, vi kan transformera stora delar av öknen och annan mark som i dag inte fungerar som naturbete. Så när mothuggen kommer om att det inte finns tillräckligt med mark. Kom ihåg att vi kan öka arealen så det finns tillräckligt med mark och att det är det enda hållbara.

 17. Farmor kaisi
  13 februari, 2012

  Jag har alltid gillat din logiska retorik! Var lugn o var dig själv ikväll. På dem!

 18. Mange
  14 februari, 2012

  Vilket kanonframträdande igår! Du var helt klart den vassaste kniven i lådan. Sedan kan livsmedelsverket fortsätta att hävda att man blir trög av LCHF, du bevisar helt klart motsatsen.

  När det gäller gallsten (som helt plötsligt blev en inflamerad bukspottkörtel), så kan jag berätta att jag för ca 10 år sedan med WW:s hjälp gick ner 30 kg på ca 6 mån, men avbröt när jag hamnade på sjukhus med akut gallstensanfall och bortopererad gallblåsa. Jag skulle dock inte få för mig att skylla på WW utan istället på att min kropp reagerade på en kraftig kostomställning. Jag tror lagom är bäst, och med LCHF kan jag själv bestämma takten. Några få enkla regler, och jag mår jättebra. Vikten rasar inte som jag skulle vilja, men sakta men säkert minskar jag i omfång, på ett sätt som känns naturligt, och framför allt så känner jag mig friskare än tidigare (om än lite trög 🙂 )

 19. Daniel
  14 februari, 2012

  Om jag får lov!

  Du är riktigt snygg! ´:)

  1. Anna Hallén
   15 februari, 2012

   Skratt. Tack. Min man uppskattar också det!

 20. Evis
  15 februari, 2012

  Så härligt att se dig i programmet Anna! Lika pinsamt att Marcus och Mattisson är så dåligt pålästa om vad som menas med LCHF-kost. Märkligt att dessa debatter alltid handlar om fettets och kolhydraternas vara eller icke vara, inte något om kvaliteten, tillsatser, industriprocessad mat osv. Jag har i mitt arbete rekommenderat flera att äta lågkolhydratskost och bara fått positiv respons både vad gäller viktnedgång och hälsovinster i övrigt.

  1. Anna svarar Evis
   15 februari, 2012

   Hej Evis! Jag önskar så att min tid räckte till för att träffa dig. Men minuterna är slut. Hoppas på fler tillfällen.

 21. 16 februari, 2012

  Hej!
  Kul att läsa det du skriver. Jag har ätit LCHF i 1 år och några månader nu och äter inte mera kött nu än innan jag började med LCHF. Jag mår mycket bättre nu, piggare, gladare och äter jättegod mat! LCHF har fungerat jättebra på min övervikt och jag har lyckats att gå ner 50 kg. Jippie!
  Hälsningar Nina.

  1. Anna Hallén
   16 februari, 2012

   50 kilo!!!! Det är ju helt enormt. varmt GRATTIS! Du är en fantastisk. 🙂

 22. Erica
  7 mars, 2012

  Det jag inte riktigt fattar med det här med miljösnacket är också att vi väljer ju bort massor av konstiga livsmedel som bör vara påfrestande för miljön vid tillverkning? För min del i alla fall så äter jag nästan ingenting med konstiga tillsatser i (såna kan väl inte vara så miljövänliga?), och jag äter också mycket mer ekologiskt och närproducerat nu. Just det hänger kanske inte ihop med LCHF men det är svårt med närproducerad pasta och sånt – grönsaker och kött är lite lättare 😉
  Sen framför allt, som flera andra påpekat, vi äter ju inte mer kött! Hur svårt ska det vara att få in i skallen?! Attackera alla som äter enligt tallriksmodellen också då, och inte bara oss… Vi äter ju dessutom inga mackor = inte en massa kött som pålägg 😉 och, återigen, vi äter ju mindre mat i allmänhet eftersom vi äter oss mätta på fett…
  Suck, jag blir så less!

 23. Annika
  20 mars, 2012

  Hej
  Det är dags att nyansera debatten kring mat. Många LCHF anhängare har svårt att ta till sig miljö- och hälsoargument från oliktänkande på samma sätt som miljönissar och djurättsaktivister inte kan se fördelarna med kött. Nog om detta. Jag har kört LCHF kost under en period och gått ned i vikt. Jag tror att det kan hjälpa personer med viktproblem under en viktminskningsfas, men är tveksam om det är hälsosamt som långsiktig kosthållning. Kanske för en del som har dom metaboliska egenskaperna, men långt ifrån alla. Vi har ännu inte sett långtidseffekterna av LCHF och för vissa kan det ta tid att utveckla gallsten mm. Exemplet ovan med toan tar inte upp att toan kan fyllas snabbare och kloggas igen beroende vad man lägger i den. Gallstenarna bildas ju snabbare av fettrik föda, i synnerhetet mättade fetter och stenarna består ju främst av kolesterol, så en annan liknelse kanske kunde vara att med fettrik kost är det som att lägga tamponger i toan som suger upp vattnet och ökar i volym och fyller toan snabbare. För övrigt behöver inte gallblåsan vara fylld med stenar för att man ska få problem. Det räcker med att små stenar bildas succesivt och när det blir tillräckligt stora, kan de åka ut och täppa till gångarna efter en fettrik måltid eller vissa andra livsmedel som kan framkalla besvär.

  Jag fick i förrgår mitt natt första och förhoppningsvis sista gallstensanfall med outhärdlig smärta. Jag tog smärtstillande la mig ned på golvet dubbelvikt i duschen med vattnet forsande över mig. Så låt jag mitt i natten i 2 timmar. Smärtorna varade i cirka 5 timmar. Jag kommer iallafall att nu övergå till en fettsnål kost och undvika andra livsmedel som kan ge besvär för att minska risken för anfall. Att en kostrådgivare uppmuntra personer med gallstensproblematik att fluscha ut stenar och mer eller mindre provocera fram anfall som i sin tur innebär risk för allvarliga komplikationer i form av inflammation bukspottskörteln eller levern är ytterst anmärkningsvärt!

 24. Johanna
  22 maj, 2012

  Hej Anna, jag är rädd att jag inte riktigt förstod din översta kommentar. Menar du att kroppen kommer vänja sig och anfallen avtar? Opererade bort gallblåsan för 4 år sedan (hade kört VV i många omgångar) Började med LCHF före påsk och fick idag ett anfall som kändes precis som gallstensanfall. Nu drar jag mig för att äta kvällsmat.. Snälla sig att det är tillfälligt, utan ägg och fett blir dieten svår 😉 tack på förhand.

  1. Anna svarar Johanna
   23 maj, 2012

   Hej Johanna. Du har gallvätska men ingen blåsa. Det gör att fettfördelningen inte är hundra optimal, men den finns där och fungerar. Det finns också lipas, en enzym som delar fettet. Så du kommer att kunna äta LCHF. Men oftast behöver de utan gallblåsa en längre tid att lägga om kosten.

   Ett konstigt knep som brukar fungera (Jag förstår dock fortfarande inte varför, skratt) är att dela ägget. Så ena dagen äter du gulorna och andra dagen vitorna.

   Minska även på fettet och öka allt eftersom du mår bra. Låt kroppen hinna med att kompensera för den förlorade gallblåsan. Kroppen är makalös på att lösa ”problem” om vi bara ger den lite tid.

   Lycka till!

 25. Maria
  21 mars, 2013

  Hej!
  Jag är inne på min 5:e vecka med LCHF. Jag kör strikt hela vägen. För fyra dagar sen fick jag, vad jag tror, gallstenskänning eller anfall. Har aldrig haft det men beskrev symptomen för min styvmor som har problem med gallan.

  Nu undrar jag hur jag ska fortsätta äta. Mindre fett? Kommer stenarna åka ut av sig självt om jag fortsätter? Har knappt vågat äta sedan dess för det gjorde så ont. Jag har inte uppsökt läkare då jag hoppas det ska lösa sig självt.

  1. 21 mars, 2013

   Jag kan och får inte rekommenderar dig till något här.
   Men jag personligen hade inte slutat med LCHF, däremot hade jag kanske minskat lite på fettet för att kroppen skulle hänga med. Många upplever att stenarna löses upp eller kommer ut.

   Det är inte av fettet som problemet kommer. Det är av den fettfattiga kosten. Så den vägen hade jag utislutit. Vill ju inte skapa mer problem är det redan är 🙂

 26. Sam B.
  5 maj, 2017

  Gallstenar får man inte av vare sig kött, fett, kolhydrater eller tillsatt socker. Gallsten får man via obalans substanserna vid bildandet av gallvätskan som blir ’geggig’ och inte flyter på ordentligt i leverns gångar där gallan bildas. Gallstenarna bildas till 80% i levern INTE i gallblåsan. Denna ’gegga’ hårdnar och om det tar sig till gallblåsan har den åratal tid på sig sedan att växa till sig till större stenar. Om du har gallsten i levern eller i gallgången (ej på gallblåsans sida) mellan lever och tarm går dina levervärden rejält åt skogen. Om detta pågår några veckor börjar kan du få gul hy och gula ögon då bilirubinet (en pigmentrest från döda röda blodceller) inte kan spolas ut med gallvätska utan går ut i blodet.

  1. 29 maj, 2017

   Precis så.

 27. Sam B.
  5 maj, 2017

  Så kosten i sig och leverne har ingen betydelse om inte förhållande mellan substanserna i gallvätskan blir fel.

  Socker (som är ett av de tre vita gifterna) är en substans som sätter det mesta ur spel i kroppen och som av vissa anses förorsaka upptill 80% av alla sjukdomar vi har. Jag håller med här.

  Saker som rubbar balansen är tex genetiskt, övervikt, snabba viktändringar, östrogentillskott samt olika tarmbesvär/sjukdomar vilka lätt rubbar balansen.

Write a comment