Jag förundras. Hur tänkte man då? Vari ligger experimentet? Vad är det som är så viktigt med gluten eller kosten gluten finns ?

Jag bestämde mig för att fråga Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård eftersom hon är en av de som tydligt går ut med denna varning.

Varför är det farligt att förebygga celiaki?

Christinas svar: ”Att förebygga celiaki är inte farligt. Celiakiförbundet står bakom de kostråd som idag är uttalade när det gäller att förebygga celiaki. Vi talar då om de kostråd som ska följas av spädbarn som innebär en långsam introduktion av gluten.”

Jag funderar då: Varför långsamt introducera något som många blir sjuka av och som kroppen uppenbarligen inte vill ha då man måste ”vänja den”.

Varför ska alla vi andra vänta på ATT bli sjuka?

Christinas svar: ”Vårt svar är att alla människor inte kommer att bli sjuka av gluten. Man skulle kunna vända på argumentet och fråga: Varför ska alla äta glutenfritt för att 2 procent av befolkningen är glutenintoleranta och uppskattningsvis 6 procent överkänsliga mot gluten?”

Sant, jag håller med. Men betydligt fler än de två procent som får diagnos och de 6 procent som anses överkänsliga, mår oerhört dåligt och att varna dessa för att på egen bevåg prova att må bra är väl en feltanke som heter duga.

”Vad i gluten är livsnödvändigt eller i alla fall viktigt för oss att äta?”

Christina svarar: ”Protein är livsnödvändiga att äta. Gluten är en sammansättning av proteiner och är som många andra specifika proteiner inte livsnödvändiga att äta. Det går utmärkt att överleva utan gluten. Bland dem som lever strikt glutenfritt, på grund av glutenintolerans, finns dock många som tycker att det är krångligare att äta strikt glutenfritt än vanlig kost då det finns bröd i många miljöer där vi äter vår mat och maten blir lätt kontaminerad av brödsmulor och annat som innehåller gluten.”

Nu förstår jag inte. Gick hennes varning om att inte experimentera med glutenfri kost ut på att det kan bli krångligt?

”Vad händer om du slutar på eget bevåg? Jo, din mage blir gladare. Ditt humör blir bättre. Din energi ökar. Ditt näringsupptag ökar. Ditt ryggonda kan bli bättre. Och vad är faran med detta? Förutom att läkemedelsindustrin får mindre att göra?”

Sista svaret har jag kortat ner så ni får bara en del av Christinas svar:
”Du frågar också vad som skulle kunna hända om man slutade med gluten på eget bevåg. Det första är att du försvårar en diagnos. Det finns många skäl till varför en diagnos är viktig.”

Jag hade lovat mig själv att inte bli ironisk men jag kan inte låta bli. Vad är detta för svar? Att ”experimentera med glutenfri kost” kan alltså innebära att det blir svårt att få diagnos? Är det syftet? Jag trodde i min enfald syftet var att må bra och slippa alla problem sammankopplade med gluten.

Diskussionen med Celiakiförbundet var inte slut här. Deras medlemstidning Bulletinen har lovat att ta upp ämnet.

Mitt inlägg till Bulletinen var:

”Det som hade varit spännande att ta upp är alla barn som inte får en diagnos men som mår oerhört dåligt. Deras föräldrar tar bort gluten och de mår bra. MEN de tvingas äta gluten i skolan för man ”ska inte experimentera med glutenfri kost själv”. Konsekvenserna av en sådant uttalande är katastrofala. Barn gråter av smärta och mammor är upprörda. Men barnen får inte glutenfritt i skolan för vi har gjort allt avhängigt en diagnos.
Bara den meningen gör mig arg och upprörd. Vadå ”experimentera”? Att ge barn ett protein som skadar många och som inte är arteget är väl i så fall ett experiment. Bara tanken att barn ska vänjas vid detta borde uppröra. Barn har alltså en tarm som från början säger ifrån och vi ska då vänja den… Tänker vi inte lite fel här. Borde vi inte lyssna på kroppen i stället.

Vi i norden har bara ätit spannmål i 4000 år. Vi överlever utan!
Och alla länder som aldrig äter spannmål, hur klarar de sig?

Nej, vi är lite väl påverkade av bröd, bak och mjölindustrin. Vi har blivit ett mack-land som försvarar mjöl och gluten med näbbar och klor.

Var är den vetenskapliga grunden för att vi BÖR äta mjöl och gluten? Det hade varit kul att vända på begreppen.

Finns det vetenskap bakom att det är en fördel att äta gluten, att kunna äta gluten och att vi bör vänja våra barns tarmar vid detta?

Är det svårt att äta glutenfritt? Nej, inte det minsta. Både ISO och LCHF är naturligt glutenfria alternativ.”

Vi får se vad som händer. Men vi behöver vara fler.  Ju fler vi är som engagerar oss desto snabbare slipper vi gluten i skolmaten.

Det mest intressanta är att när föräldrar beslutar sig för att ta bort naturlig kost som animaliska proteiner (fisk, skaldjur, ägg, kött och kyckling) och göra barnen till vegetarianer, då är det helt okej. Men vill vi ta bort mackor och pasta, ja då är det verkligen att ”experimentera med barn”.

Det är nästan humor. Med stor sorg!