Ett vanlig feltanke!

Hur mycket fett äter vi egentligen?

Vi äter inte hur mycket fett som helst.

Vi äter så mycket fett vi vill!

Stor skillnad. Ta ett paket smör och en sked. Vräk i dig. Nja, det går inte. Blockera nu mättnaden med havregryn och socker, smaksätt med lite kakao. Fram med skeden… japp, nu kan du äta betydligt mer.

Det är denna naturliga mättnad som vi inom LCHF använder. Vi undviker att blockera mättnaden med snabba och söta kolhydrater. Vi slutar äta vid en normal mängd.

Ni som äter kolhydrater i större mängd tänker dock tanken att vi äter som ni känner. Det gör vi inte. Vi äter som vi känner. Alltså, snabbt en behaglig mättnad.

Samma sak vid ostbrickan. Vad önskar många till? Jo något som blockerar mättnaden. Päron, vindruvor, marmelad, kex eller röd paprika. Annars blir man snabbt mätt och upplever en stabbighet vid överätande av osten. Vi äter några bitar av den goda osten, blir snabbt mätta, njuter av att vara nöjd och slutar där.

Kan man inom LCHF äta så mycket fett man vill? Japp, för man vill inte äta så mycket!

(OBS! Har du brist på mättnadshormonet CCK så fungerar detta inte. Eller om du får en belöning av full mage – oxitycin, då fungerar det inte heller och du måste äta med kunskap och inte på känsla!)

Foto: Jenny Grimsgård

17 kommentarer

 1. nilla
  9 juli, 2012

  Hej!
  Har en liten fråga. Jag blir aldrig mätt, kan äta hur mycker som helst. Du skriver här om CCK, det e kanske där felet ligger. Vad ska jag då göra. Har ätit Lchf i ca 2 år nu. Trivs med det o gått ner en hel del, trots mitt överätande 🙂 Hoppas du kan hjälpa mig. Mvh Nilla

  1. 9 juli, 2012

   Då får du äta med kunskap. Och lära dig att vara nöjd på att vara ohungrig. Finns tyvärr inga bra knep att lura hormonerna.

   Fundera också över om du är utsatt för stress. Vill vara duktig? Andra till lags? Uttråkad? Detta skapar också en känsla av att alltif vilja äta mer.

   Fundera även över hur mycket du rör på dig. Mycket stillasittande skapar hunger.

 2. Mia
  9 juli, 2012

  Du är klockren som vanligt Anna. Tack för ett bra inlägg.

 3. Anna
  9 juli, 2012

  Du är en sann uppslagsbok och inspiratör Du kloka varelse! Kram

 4. HelenF
  9 juli, 2012

  Kan bara med en suck konstatera att jag tillhör de sistnämnda. Har funderat mycket om jag gör något fel, men jag antar att det inte behöver vara så, det är bara att försöka acceptera sina egna förutsättningar. Jag önskar att jag kunde äta på känsla men det funkar inte för mig, det får bli på kunskap.

 5. Emelie
  11 juli, 2012

  Jag undrar om man får i sig all näring genom ekologiskt kallpressat kokosfett, olivolja och smör istället för nötter då jag äter alldeles för mycket cashews annars..

  Tack för en fantastisk blogg

  1. Anna Hallen
   11 juli, 2012

   Nej. Du fattas en hel del mineraler. Däremot har du fettet du hittar mineraler i skaldjur. Kan du hantera hasselnöt och mandel? Plus 2-3 paranötter? Totalt 1 dö per dag. Vissa sockerberoende kan inte.

   1. Emelie
    12 juli, 2012

    Jag äter alltid för mycket nötter så jag bestämde mig för att sluta. Men jag vill inte få någon brist.
    Äter omega3, Spirulina, gröna grönsaker.

    Kan jag ta nåt tillskott eller olja istället?
    Är paranötter eller Macadamianötter bättre?

    tack för hjälpen 🙂

  2. 12 juli, 2012

   Fettet ger inte mineralerna. Kan du klara av att hanter hasselnötter, mander och 2-3 paranötter? Just cashew är en fälla, proppfulla med kolhydrater och brukar trigga igågn de flesta.

   1. Emelie
    13 juli, 2012

    Jag kanske kan äta magnesiumtilskott istället, eller hasselnötssmör eller mandelsmör?

 6. M
  12 juli, 2012

  Jag kommer aaaaaaaldrig sluta äta goda marmelader, kex och ostar! Livet är för kort för sånt fjant..

  1. 12 juli, 2012

   Underbart för dig! 🙂

  2. 14 juli, 2012

   Jag kommer aaaaaaldrig mer vara fet och banta. Livet är för kort för sånt fjant…. och därför tvingast just jag att sluta äta goda marmelander och kex. Ostarna njuter jag av för fullo.

   Lyckost dig som kan ha alla hälsovärden kvar och samtidigt äta allt.

 7. Beholder
  13 juli, 2012

  Det där var ju en sjukt dålig jämförelse måste jag säga. En normal måltid jämfört med smör. Det är ju bara löjligt. Det är ju brutalt lätt att överäta kött med någon fet sås.

  1. 14 juli, 2012

   Kött är proteiner, inte fett, vi äter inte mer kött! Vi äter mer fett och mindre kolhydrater.

 8. Maggie
  15 juli, 2012

  Mycket bra inlägg. Jag har en annan fråga. Hur fungerar alkoholfritt rött vin med LCHF. Mindre kalorier än i vin med alkohol, men det är inte det som räknas i LCHF.

 9. 27 juli, 2012

  Klokt skrivet!!

Write a comment