En vanlig fråga

Det finns några frågor som ofta dyker upp. Här kommer en som jag lyfter från kommentarerna:

”Hej! En enkel fråga….Om man har högt kolesterolvärde. Kan jag ändå äta fett i massor??? Täpper inte det till mina blodkärl??
Carina”

Den person som jag litar kunskapsmässigt bäst på inom detta ämne är Uffe Ravnskov. Läs mer på http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm och bilda dig din uppfattning. Är du sen mer nyfiken eller oroad så köp hans underbara bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt”.

Jag skulle vilja sammanfatta det som att har du högt koleserol bör du verkligen minska på kolhydraterna och öka på fettet. Alla typer av fett.

Alla typer av fett betyder bara naturliga fetter som t ex smör, grädde, avocado, nötter och fet fisk. Vi ska alltid undvika industriellt konstgjorda fetter som margariner, härdade fetter och transfetter. Vi ska även undvika oljor som inte är tänkta som människoföda. Ex majsolja och solrosolja.

9 kommentarer

 1. Peter
  9 augusti, 2010

  Hej! Poängtera gärna, när det nu gäller nybörjare, att ”Alla typer av fett” inte inkluderar margariner och andra industrifetter.

  /Peter

 2. Anna svarar Peter
  9 augusti, 2010

  Jag lägger till det i inlägget direkt. Tack!

 3. Yvonne
  9 augusti, 2010

  Hej!
  Hittade denna braiga sida idag….
  Jag är laktosintolerant, vilket innebär att jag inte kan äta mjölkprodukter inkl.smör mm. De laktosfria produkterna är mycket dyrare än vanliga mjölkprod. Finns det några recept (laktosfria)?

 4. Fia
  9 augusti, 2010

  Ojskipojski, vilken bra sida jag hamnade på 😉

 5. Anna Hallén
  9 augusti, 2010

  Skratt. Tack!

 6. Louise
  9 augusti, 2010

  Hej Anna!
  Hoppas du har en skön sommar! Då kommer min nästa fråga, som jag kanske redan ställt…men vissa saker tar lång tid att lära om…Min mamma medicineras för diabetes och högt kolesterol, jag antar att det hör i hop när man tar insulin…? Jag har umgåtts med henne under några dagar på semestern och försökt påverka henne att om hon försökte undvika kolhydrater kanske hon kunde minska på insulin. Men hon säger att hennes diabetessköterska säger att hon får äta allt. SUCK! Hon behöver träffa någon som har de kunskaper och ditt underbara sätt att uttrycka det på! Ha det bäst! Mvh Louise

 7. Anna svarar Louise
  10 augusti, 2010

  TYVÄRR medicineras det ofta med statiner för högt kolesterol per automatik när man har diabetes. Sorgligt men sant.

  Detta då sjukvården har fått för sig att högt kolesterol skapar hjärtinfarkt. Och då ca 30% av de mned diabetes får hjärtinfarkt så får man dessa hemska statiner i förebyggande syfte… Kolla in biverkningarna för statiner. En hemsk läsning.

  Din mamma borde utan tvekan byta kost till LCHF.

  Diabetessköterskan borde gå kurs hos Diabetesläkaren Jörgen Vesti Nielsen.

 8. Eija
  11 augusti, 2010

  Hejsan!
  Läste en artikel om en produkt som heter Betaglucare, som köps på hälsokost. Hon som tagit detta hade sänkt sitt kolesterolvärde genom att äta detta. Jag har testat nu i ca 2 mån men inte vågat ta nytt kolesterolprov. Jag fick statiner utskrivna i febr men har inte tagit dom. Mitt värde då var 8 (HDL 2.0, LDL 5.7). Har ätit LCHF-kost i snart 1 år och det var därför jag tog provet. Kanske bättre att inte veta ;-).

 9. Anna svarar Eija
  11 augusti, 2010

  HDL 2.0, LDL 5.7 är ju bra. Läs Uffe Ravnskov bok ”Kolesterol och fett är hälsosamt”

Write a comment