En närmare titt på VV och deras PP

Här är en sammanfattning av det nya ProPoints-systemet från en av mina läsare och kommentarer från mig i blått:

Till skillnad från det tidigare Pointssystemet, som byggde på fett- och kalorimängd i ett livsmedel, bygger det nya ProPointssystemet på fett-, protein-, kolhydrat- och fibermängd i ett livsmedel. Man matar in värdena (oftast per 100 g) i en kalkylator, anger portionsstorlek (ex 30 g) och får sedan veta hur många PP ett visst livsmedel innehåller i angiven mängd. Bara tanken att mata in min portionstorlek i gram i en kalkylator får mig att få rysningar. HUR ska jag skapa mig en livsstil om jag ska VÄGA all min mat?

Ett exempel: 1 tsk olivolja ger 1 PP. För 1 PP får du dubbelt så mycket (2 tsk) strösocker. Och hur tänker de då? Känns som att de helt glömt bort hälsan.

Precis som tidigare är det så att ju mer fett ett livsmedel innehåller, desto högre poängantal. Därför rekommenderar VV mjölk med max 0,5 % fetthalt, lättfil, lättfraîche och ädelgrädde alt sina egna produkter som Viktväktarfraîche med 2% fetthalt. Vi ska alltså välja bort det som skapar mättnad och ökar fettförbränningen.

Nytt sedan ett par år tillbaka är DuoVal Protein och DuoVal Kolhydrater. Det innebär att du kan äta en valfri mängd protein- eller kolhydatrika livsmedel utan att mäta eller väga dem. Till DuoVal Protein hör kyckling-, kalkon-, fläsk- och oxfilé, mager vitfisk, tonfisk i vatten, skaldjur, ägg och linser, bönor och kikärter. Till DuoVal Kolhydrater hör ris, pasta, potatis, vissa grova brödsorter, BranFlakes och annan müsli utan nötter. Jag som lyckades äta mig riktigt fet på grovbröd utan smör och Bran Flakes med lättfil. Här har vi ju riktiga insulinfällor som för många skapar ett hemskans sug.
”I valfri mängd” är vad det står i kursmaterialet, men många konsulenter ger rådet till personer som har svårt att gå ned i vikt att inte vara för generösa med DuoVal Kolhydrater. Här blev jag faktiskt lite glad. Tänk att de äntligen börjar förstå att kolhydraterna är boven i dramat. Däremot verkar det fritt fram för DuoVal Protein. Låter som ett bra val. Svårt att överäta på proteiner och det är ju inte de som lockar när suget tar över.

För att ge konkreta exempel på hur det fungerar:

Ett ägg ger 2 PP. Om jag äter två ägg blir det 4 PP att räkna in i den dagliga ransonen. Om jag äter fem ägg blir det dock inte 10 PP utan bara 5PP eftersom DuoVal Protein ger 5 PP. Jag förstår inte HUR de kommit fram till denna logik. Men blir samtidigt lite glad att du nu äntligen får äta ägg…

En halv dl okokt pasta (ca 1,5 dl kokt) ger 4 PP. Om jag väljer att äta den dubbla mängden blir det inte 8 PP, utan bara 7 PP som gäller för alla kolhydratrika livsmedel. Än en gång så haltar logiken. Varför skulle det vara mindre påfrestande att vräka i sig kolhydrater? Varför ska du vinna på att äta mycket? Här hade jag självklart tagit chansen till att äta mycket för lite poäng.En förutsättning för att kunna utnyttja DuoVal är att jag äter ett visst livsmedel under en och samma måltid. Om jag använder fem ägg i frukostomeletten blir det således 5 PP för äggen, men om jag äter två ägg till frukost, två till lunch och ett till kvällen blir det totalt 10 PP för äggen den dagen.

Det går att kombinera DuoVal Protein med DuoVal Kolhydrater, dvs äta valfri mängd ris OCH valfri mängd kycklingfilé vid en och samma måltid för 12 PP (7+5). Visst är det skönt att vi inte längre ska svälta, men det går inte att äta och lyda sina signaler gällande mättnad om vi samtidigt äter kolhydrater eftersom de gör så vi kan överäta. Därmot är det svårt att överäta protein tillsammans med fett då kroppen svarar med ett illamående om du äter mer än kroppens behov.

Nytt är också att all färsk frukt numera ger 0 points. Tidigare var det points på bl a banan, papaya, ananas, körsbär och mango, men det är som sagt borttaget nu. HÄR kom den stora fettfällan. Fruktos är den sockerart som enklast byggs om till fett och lagras. Frukt skapar också ofta ett enormt sug som lindras med mer frukt…

Det låter imponerande vid en första anblick att man får äta fler PP än vad man tidigare fick äta points, men då får man inte glömma bort att många livsmedel blivit ”dyrare” med det nya systemet.

För många tar det lång tid att hitta rätt nivå för att kunna gå ner i vikt, och en del – som jag – upplever att de måste gå hungriga för att kunna gå ned i vikt, och då ger man förr eller senare upp. Att gå ner är det enkla. Att inte gå upp i vikt på denna kost är i det närmaste omöjligt. Enligt VV så är det BARA 80% som misslyckas och går upp igen. Japp 8 av 10. Och det är bara av de som lyckas gå ner i vikt. Tänk sen alla som hoppar av INNAN de nått målvikten. Hade de funnits med så hade siffrorna varit ännu värre.

Ett annat problem är att VV fortsätter förutsätter att man väljer lättprodukter framför helfeta alternativ. Om jag äter turkisk yoghurt med hög fetthalt och hackade nötter och mandlar till frukost kommer jag lätt upp i mer än 1/3 av mitt totala dagsintag, och då skall jag kunna äta något som innehåller fett till frukost och middag också. Därför väljer många viktväktare lättprodukter (särskilt VV:s egen fettfria fruktyoghurt ger mig rysningar, kolla bara innehållsförteckningen) och frukt till mellanmål för att inte överskrida pointskvoten och kunna gå ner i vikt. Hualigen. Ja VVs innehållsföreteckningar är rena skräckhistorien.

Ett annat problem med VV, oavsett vilka ändringar de gjort i programmet, är att de inte tar hänsyn till hur olika livsmedel påverkar kroppen. Det är lätt att stirra sig blind på pointsantalet och välja livsmedel utifrån det, och inte utifrån hur ett livsmedel påverkar insulinproduktionen och fettinlagringen. Man kan t.ex. sätta i sig ganska många Viktväktarkakor, fulla med socker och transfetter, för ett fåtal poäng, och kanske tycka att VV är jättebra eftersom man kan äta sötsaker och ändå gå ner i vikt. Framför allt är det frestande att välja VV-kakor eller VV-godis i stället för en halv avokado med fet fyllning om man bara är ute efter att jaga poäng. Frågan är bara hur hälsan påverkas på lite längre sikt, och hur pass bestående viktminskningen blir? Jag behöver inte skriva något här. Du har sammanfattat det hela perfekt. Jag bara nickar och håller med. Jag önskar alla hade den insikten som du visar på här. HUR påverkar olika livsmedel kroppen? En oerhört viktig fråga. Tack för att du berättade om VV.

53 kommentarer

 1. Isabella
  26 mars, 2010

  Det är ju MIG det handlar om…:-))

  Skämt åsido, jag tror att väldigt många känner igen sig i denna beskrivning. Ned några kilo, ständigt hungrig, upp ytterligare några kilo, så en ny vända med VV…

  Jag tror att du har helt rätt i att det finns ett stort mörkeltal i VV:s statistik – hur många har inte gjort som jag, dvs hoppat av INNAN de lyckats nå målvikt?! Om de också togs med i statistiken skulle kanske misslyckandegraden uppgå till 99%…!

  Jag har varit med i VV fem gånger under de senaste tio åren. När jag började hade alla livsmedel röda, gröna eller gula prickar (röda skulle man helst undvika, gula var OK i mindre mängder och gröna var fritt fram). Några år senare var jag tillbaka, 7-8 kg tyngre än när jag gick med första gången, och då var det vanliga points som gällde. Snålt tilltagna var de också – jag var alltid hungrig och åt massor av ”billiga” livsmedel för att få lite bukfyllnad. Müslibars med aspartam, viktväktarchoklad med låg fetthalt och maltitol, viktväktarkolor med xylitol…jag fattade aldrig varför jag aldrig blev mätt och gav upp igen. Så fortsatte det i en ständig karusell – tills det hände som Anna beskriver här i ett annat inlägg, nämligen att jag inte gick ned mer än ett par hekto och sedan var det tvärstopp. Kommentaren från konsulenten blev alltid att jag måste äta mer än jag insåg, trots att jag förde matdagbok och skrev upp varenda (pointsfritt) äpple jag fick i mig.

  Jag är så tacksam över att jag hittade hit – det finns många böcker och bloggar om lågkolhydratkost, men Anna är i en klass för sig. Så kunnig och insatt, så sansad och med ett så brett register. Tack för att du lägger ner så mycket tid och energi på att upplysa oss och hjälpa oss att hitta rätt i den snåriga produktdjungeln!

  1. Anna svarar Isabella
   26 mars, 2010

   🙂 tack! Jag önskar bara att jag kunde nå ut till ännu fler. Känns som om vi har ett stort gärng där ute som fortfarande blir lurade…

 2. Louise
  26 mars, 2010

  Jag är så nöjd med mig själv att jag kommit från tänket att äta fettsnålt som VV förespråkar. Det är ju dessutom så krångligt att äta så, räkna väga….Att jag inte förstått tidigare, men det är inget att gräma sig för. Nu är nu och hela framtiden. Jag är deltagare i Annas brevkurs och har fått min andra del, jag kan bara ge min varmaste rekommendation att vara med där. Jag läser kapitlen om och om igen och min insikt blir bara större för var gång! Det handlar om mitt eget liv och hur jag vill må och leva för resten av det. Me like!

  1. Anna svarar Louise
   26 mars, 2010

   Vad glad jag blir att du uppskattar Brevkursen. Tillsammans med blogen tror jag att den ger en bra och bred grund att förstå sig själv. Kämpa nu vidare så ska jag hejja på dig på vägen!

 3. Catti
  26 mars, 2010

  Jag har prövat det nya VV-programmet och blev lite förvånad över att kikärter och bönor räknas som Duo Val Protein med tanke på deras höga kolhydratinnehåll. Jag har nämligen märkt att medan övriga livsmedel som är Duo Val Protein mättar bra, blir jag hungrig av kikärter och bönor.

  Om jag tyckte programmet var bra? Eftersom jag hittat hit antar jag att ni kan räkna ut svaret själva 🙂

  1. Anna svara Catti
   26 mars, 2010

   Jag ser kikärtor och bönor som kolhydrater…. 😉 Härligt att du är här!! Nu ska vi ta hand om hela dig. Inte bara några extrakilon, utan även pigghet, friskhet, mättnad och livskvalitet.

 4. 26 mars, 2010

  Intressant läsning om hur Viktväktarna försöker lura till sig nya kunder. Nu genom att man ska vara teknisk och väga allt..
  Det hela går ju naturligtvis ut på att de ska tjäna pengar.
  Sett på Efter Tio när de olika kostformerna jämförts. Itrim och Hälsocampen kostar ju enorma pengar att vara medlem i. Medan Kostdoktorns deltagare Anna inte behöver betala annat än vad bra mat kostar.
  Vill inte påstå att det är nåt fel i att ta betalt för kostrådgivning, men med ett så dåligt resultat som Viktväktarna redovisar så är det ju på gränsen till lurendrejeri.
  Vore kul om du kan redovisa resultat hos dina kursdeltagare efter ett år på dina kostråd.
  Borde vara lite bättre än 20% som lyckats hålla vikten 🙂

  1. Anna svarar Birgitta
   26 mars, 2010

   Har inte sett Efter Tio än… borde kanske det. Jag är inte speciellt intreserad av TV, har faktiskt aldrig varit det. Missar en hel del. Skratt.

   OM jag inte är helt fel på det ska du snart finnas som receptblogg på KostGajden.se Jag bara väntar på min datakunniga att fixa….

   Så till alla som vil ha nya härliga lågkolhydratrecept med samma balans som denna blogg erbjuder så kan ni hitta dem i framtiden på KostGajden.se
   (Fram till dess kan ni ju smita in på Birgittas sida direkt… skratt)

 5. Anna
  26 mars, 2010

  Jag har sagt upp mitt medlemskap i VV men det har inte hunnit avregistreras ännu. Detta inlägg hämtade jag från en artikel på deras hemsida (endast tillgänglig för medlemmar) med rubriken ”Skynda långsamt”. Där betonas hur viktigt det är att viktminskningen går långsamt, 0,5-1 kg/vecka.

  Faktum är att jag uppfattar VV:s kostråd som kalorisnåla. I forumet för medlemmar vimlar det av inlägg från desperata personer som går upp i vikt och inte ned trots att de följer programmet, och de får rådet att dricka mer vatten och äta frukt. Många skriver att de ständigt är hungriga och får rådet att äta frukt. Något är fel, det handlar inte om någon enstaka person som har dessa problem utan jag ser ett mönster. Och alla tar för givet att det är fel på dem och inte programmet…

  Från VV:s hemsida (för medlemmar):

  SKYNDA LÅNGSAMT

  ”Men, alla dessa superdieter som det skrivs om hela tiden då? De flesta av dem drar in på kolhydrater och i början rasar man snabbt i vikt på grund av att kroppen förlorar vätska, påpekar professorn i hälsovetenskap Jack Osman. ”Det tar ett tag att sätta fett i rörelse”, förklarar han. ”Fettets funktion är att lagra energi som buffert i händelse av brist på föda vilket gör att fettcellerna inte gärna släpper ifrån sig sitt lager. Det måste vara absolut nödvändigt att frigöra den lagrade energin för att det ska ske”.

  Många trendiga dieter är väldigt energisnåla, de ger dig så lite kalorier som möjligt. Att drastiskt skära av energiintaget gör att din ämnesomsättning saktar ned, eftersom kroppen tolkar energibristen som svält, och gör av med mindre energi. Resultatet? Ju mer du svälter dig, desto effektivare använder kroppen varje kalori du äter, vilket gör viktminskningen allt svårare.

  Det händer inte över en natt
  Du gick inte upp i vikt över en natt, så det är orealistiskt att tro att du kan förlora övervikten snabbt. Att skynda långsamt genom att följa ett balanserat kostprogram som innehåller en sund blandning av livsmedelsgrupper är det bästa sättet att förlora fett, anser ViktVäktarnas näringsrådgivare Emma Stirling. ”När du går ner för fort sker det mest på bekostnad av din vätskebalans och din muskelmassa, vilket är precis vad du inte vill bli av med”, förklarar hon.

  Ytterligare en allvarlig risk med att radikalt minska antalet kalorier är att din diet högst sannolikt saknar många viktiga näringsämnen. Det kan leda till svaghet som gör det svårare att vara fysiskt aktiv, vilket är en avgörande faktor vid viktminskning. Det kan också leda till hetsätning, särskilt om man redan tidigare har tendenser till denna ätstörning, eftersom saker man inte får äta kan bli fullständigt oemotståndliga.

  Att istället inkludera ett stort utbud av livsmedel i ett kostprogram uppmuntrar folk att hantera ”problematisk mat” genom att ta mindre portioner istället för att frossa i sig dem i smyg.

  Studier visar också att ju snabbare man går ner, desto snabbare går man upp igen. Å andra sidan är motsatsen också sann: ”Enligt vår stora studie av Guldmedlemmar efter 5 år har 20% behållit sin målvikt och 70% väger fortfarande mindre än när de först gick med i ViktVäktarna”, säger Karen Miller-Kovach. Så om du vill bli en av dem, simma lugnt!”

  1. Anna svarar Anna
   26 mars, 2010

   Skynda långsamt… det är nog det bästa VV någonsin sagt. Kanske det enda bra….

   Tack för att du skickade texten. Kanon!!!

   Nej, varför skulle du tappa en massa vatten när du väljer kolhydratsnål kost? Och denna trendiga diet som vi följer är allt annat än kalorisnål. Sen skulel jag väl inte vilja kalla det för en trendig diet, fast jag vet att tidningarna gärna sätter etiketter på allt.

 6. Camilla
  26 mars, 2010

  Här är ett viktväktarrecept på ”smala våfflor, att njuta med gott samvete” (för 10 pers):

  2 dl Lättmjölk 0,5%
  2 dl Mineralvatten
  2 st Ägg
  4 dl Vetemjöl
  2 tsk Bakpulver
  3 msk Margarin flytande 80%

  Obs. Våfflorna skall gräddas utan extra fett.

  Är någon förvånad över att 8 av 10 inte har kvar sin målvikt efter 5 år???

  1. Anna svarar Camilla
   26 mars, 2010

   I min LCHF husmanskost-bok som kommer i september så lovar jag pannkakor helt utan mjöl. Goda är de också. Mycket goda….

 7. Anna
  26 mars, 2010

  Nedan innehållsförteckningen för VV:s fettfria drickyoghurt med fruktsmak, längst ned procentuell fördelning av de olika näringsämnena:

  1 flaska (350 gram) Viktväktarna Drickyoghurt Persika/Passion <0,1% fett innehåller

  21% Protein
  0% Fett
  79% Kolhydrater
  0% Alkohol

  Så sorgligt att människor idag, år 2010, går på detta…och betalar massor av pengar för att bli sjuka och tjocka! Suck…

  1. Anna svarar Anna
   26 mars, 2010

   Oj!!! 79% kolhydrater. Det var nog det värsta jag har sett. Då är ju en snickers ett bättre val…. skämmande!

 8. Camilla
  26 mars, 2010

  Jag ser fram emot din kokbok med stor spänning!!!

 9. Anna Hallén
  26 mars, 2010

  Camilla: Jag jag hoppas verkligen kunna erbjuda balanserad LCHFkost som är enkel, vanlig och nyttig med vettiga tankar och tips. Vill verkligen att sunt förnuft ska lysa igenom utan att det för det skull blir trist.

  Sitter just nu och redigerar materialet. Om och om igen… Sicken tid det tar att göra en bok. Att skriva den är det lilla.

 10. 26 mars, 2010

  Va synd att kikärtor och bönor ska vara så fulla med kolhydrater 🙁 jag gillar dem och de innehåller väl en del protein också, eller har jag helt fel för mig. Man har ju blivit lurad förut menar jag 🙂 tur vi inte köpte mer sånt idag då.

  Nu ska jag i alla fall försöka att ta bort sånt som kan göra min mage ledsen och så får vi se. Att sluta med potatis, pasta och ris har inte varit svårt alls faktiskt.

  1. Anna svarar Cathy
   26 mars, 2010

   Att gå ner i vikt på bönor verkar vara ganska svårt. Att behålla vikten däremot är inga problem alls. Har inte hört om någon som ökar suget på bönor.

 11. Catti
  26 mars, 2010

  Jag har följt Annas brevkurs i en dryg vecka och när jag började stod vågen på 103 kg (till mina 173 cm…). I morse visade den…98 kg! Jag har i sju års tid kämpat med för låg ämnesomsättning och fått höra att jag är rätt inställd med medicinen och ”borde” kunna gå ned i vikt med viktväktarna…Nämnas kan att när jag fick diagnosen hypotyreos (låg ämnesomsättning) 2003 vägde jag 95 kg. Efter tre turer hos Viktväktarna vägde jag således 8 kg MER än när min ämneomsättning var som lägst…

  Igår kväll var jag på fest. Jag tänkte inte så mycket på vad jag skulle äta utan tänkte att det ordnar sig när jag väl är där, och en gång är ingen gång…jag plockade i mig fet mortadellakorv, parmaskinka, tandpetare med fetaostkuber och oliver…allt nedsköljt med rödvin. Det gick hur bra som helst (ölet valde jag bort och det lockade mig inte). Så kom jag till en skål full med fluffiga, vita popcorn. Till saken hör att jag varit ”popcornoman” i hela mitt vuxna liv. Jag har kunnat avstå från godis, läsk, chips, vad som helst, bara jag fått äta popcorn. Micropopcorn var min favorit…visst försökte jag ibland poppa själv för att komma ifrån transfetterna, men det var något visst med micropopcorn som utövade en oemotståndlig lockelse…dessa fluffiga, vita, lättsmälta små popcornmoln!

  Igår tog jag en näve eftersom jag tänkte: ”En gång är ingen gång”. Och vad hände? I stället för att börja skrika efter mer kolhydrater gjorde min kropp revolt. Jag blev illamående, kallsvettig och kunde plötsligt inte fatta att jag en gång i tiden kunde äta upp en skål popcorn lagom till 10 personer alldeles själv…nu var det som kroppen sa ifrån: ”Jag kan äta ost, oliver, korv och skinka, men jag vill inte ha popcorn!” Och detta efter bara en vecka på LCHF…fler som har upplevt samma sak?!

  1. Anna svarar Catti
   26 mars, 2010

   Stort Grattis. Nu ska jag vara tråkig… 🙂 Kom ihåg att kroppen går ner ca 0,2 till 1,0 kilo i snitt i veckan-. Så efter detta fantastiska resultat kan din kropp vara trist ett tag. Bli inte besvinken då utan bara mal på. NU har du ju fått kvitto på att du gör rätt. Dela alltid den totala viktminskningen med antal veckor du hållt på. Du villl ligga över 0,2 kilo. Det värsta kroppen vet är att bli av med sina resurer (fettreseverna) Det är som att vi tömmer våra sparkonton.

   Jag är så glad att du har valt att äta dig ner i vikt. Underbart.

 12. Camilla
  26 mars, 2010

  Hej Anna,

  Vet du redan nu om din bok kommer att kunna beställas på Kostdoktorns, Andreas Eenfeldts, hemsida? Jag vet att han gått ner i arbetstid för att kunna blogga och informera om LCHF-kost, och därför har jag beställt böcker av Skaldeman, Dahlqvist och Litsfeldt via hans hemsida (då får han provision). Inte för att det spelar någon roll om man köper boken via Adlibris, Bokus, Kostdoktorn eller någon annan, men om man kan stödja en behjärtansvärd sak gör jag gärna det.

  1. Anna svarar Camilla
   26 mars, 2010

   Jag kommer att kontakta honom och se vad vi kan göra gällande boken. Just nu vet jag inte så mycket, allt är nytt för mig 😉

 13. Helena
  26 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag är relativt ny på det här med lågkolhydratkost, och har velat fram och tillbaka mellan VV, Viktklubb, GI Viktkoll, Atkins och LCHF. Jag undrar om du kan förklara några saker för en oinvigd:

  Atkins-metoden och GI går (såvitt jag förstår) mer eller mindre ut på samma sak, nämligen att man först begränsar kolhydratintaget för att få igång fettförbränningen och sedan ökar kolhydratintaget tills man hittar sin kolhydratjämvikt som man kan följa livet ut. Atkins har fyra faser och GI tre, men de går ut på samma sak – trappa upp kolhydratintaget tills man slutar gå ned i vikt och börjar gå upp. Det kan variera mellan så mycket som 15-100 g kolhydrater/dag, säger Atkins, ,medan GIViktkolls experter uppmanar alla att gå över till en långsiktig kosthållning med relativt mycket (50-60%) långsamma kh, samtidigt som fettintaget minskar från 50-60% i rivstarten till runt 30% i balansfasen (den livslånga fasen).

  Atkins förordar visserligen ett ökat kh-intag med 5 kh mer/vecka tills man slutar gå ner i vikt och börjar gå upp igen (kolhydratintag), men ingenstans skriver han att det är viktigt att dra ned på fettet så snart man ökar kh-intaget. På GIViktkoll, och i alla böcker av Ola Lauritzson, står det däremot att så fort man kommer in i fas 2 (nystarten) skall man byta helfeta mejeriprodukter mot lättare varianter, eftersom fettinlagringen ökar med ökat kh-intag.

  Vad anser du, Anna, om detta resonemnag? Ibland blir man lätt förvirrad som konsument eftersom alla gör anspråk på att sitta inne med Sanningen med stort S…

  1. Anna svarar Helena
   26 mars, 2010

   Hej Helena! Än en gång försöker de göra EN metod som ska fungerar för alla. Ungefär som att svara på: Hur lång är en svensk kvinna? Du får ett genomsnitt… som är fel för de flesta.

   Ingen metod fungerar. Bara det som du an hålla på med i 40 år fungerar. Olika faser är en feltanke. Mitt råd är att börja ganska så tufft. Ät den kosten tills du är klar. Fundera på hur ditt sötsug ser ut. Hur dina fällor ser ut. Vad du känner att du inte kan leva utan (Brukar vara den största fällan) Är dig smal och nöjd. Skriv sen upp de tre sakerna du saknar mest. Prova dig fram. KAN du lägga till dem eller skapar de ett nytt sug?

   Lär känna DIN kropp.

   Jag kunder bara lägga tillbaka glass…. och bara när jag har någon som vaktar mig dagen efter.

   Ät bara fullfeta produkter. Alltid. Fett skapar mättnad och fettförbränning!

   Så fort du räknar… om så kolhydrater, så är du inne på ännu en metod. metoder fungerar bara på kort sikt. Du måste hitta en livsstil.

 14. Ann
  26 mars, 2010

  Hej Anna,

  Hur anser du att frekvent och regelbunden träning (jogging, aerobics, spinning, styrketräning) påverkar kroppens förmåga att bryta ned kolhydrater? De mest renläriga LCHF-anhängarna verkar anse att ingen behöver kolhydrater, oavsett hur pass fysiskt aktiva de är. Ökar kroppens kolhydratbehov vid regelbunden fysisk aktivitet, eller är ”pastaladdningen” inför orienteringsdagarna som man fick lära sig på gymnasiet bara en myt (de flesta av oss elever var inte elitidrottsmän, utan högt motvilliga motionärer som inte förtog oss när vi väl kommit utom synhåll för lärarnas falkögon)? Är kolhydratbehovet något nutidsmänniskan tar till för att inte behöva avstå från sötsaker, pasta, bröd m m? Jag undrar eftersom jag ofta hör människor i min omgivning säga: ”Jag skulle ALDRIG orka träna om jag inte fick äta kolhydrater!” (och med kolhydrater menar de bröd, pasta, ris o dyl, inte frukt och grönsaker)

  1. Anna svarar Ann
   26 mars, 2010

   Nu är jag inte rätt person att fråga. Jag älskar att träna 🙂 Självklart tål kroppen mer kolhydrater om du tränar mycket. Du förbrukar kolhydrater vid tuff träning samt att dina kolhydratförråd blir större om du har en större muskelmassa. Ren fysiologi.

   MEN samtidigt går det att träna hårt utan allt för mycket kolhydrater. Det gör jag och många med mig, Beror på glykoneogenesen, hur kroppen omvandlar proteiner till blodsocker. Jag tränar aerobics, box och jogging ca 10 timmar per vecka utan bröd, pasta elller potaits. En elelr två gånger per månad känner jag att mina muskler blir matta och jag måste fylla på lite extra. Ofta blir det då vaniljyoghurt eftersom jag älskar det.

   Känn efter. Din kropp komemr att berätta. MEN de första månaderna får du stå ut. Du måste ju ge kroppen en chans att ställa om till ökad fettförbränning.

 15. Anneli
  27 mars, 2010

  Så klokt skrivet…alla dessa moderåd som bara skapar en massa stress! Jag har prövat GI, och jag blev tokig av att veta att jag inte ”fick” ligga i rivstarten i mer än 6 veckor för annars kunde kolhydratbristen göra mig mer eller mindre oförmögen att röra mig och mer eller mindre orsaka obotliga hjärnskador verkade det som…och sedan var det nystarten i si och så många veckor tills jag kom fram till den magiska gränsen för balansfasen…hela tiden prat om hur många gram kolhydrater jag kunde äta här och hur många gram protein jag kunde lägga till där, men egentligen aldrig någon som frågade hur jag MÅDDE. Detta ständiga vägande och mätande som bara skapar ytterligare stress i vardagen och gör att vi knappast vågar fatta några som helst beslut utan att rådfråga vågen! Vid en tidpunkt prövade jag Atkins, men gav snabbt upp…där var man tvungen att VÄGA varenda salladsblad, tomatskiva och paprikaring så att man inte överskred den magiska gränsen på 300 gram grönsaker om dagen…vilket inte är så mycket om man vill äta tomater och paprika som väger ganska mycket, för att inte tala om lök och champinjoner…det blir inte mycket grönsaker om man skall hålla sig till 300 gram på en enda dag! Till slut vågade jag inte äta ute, inte tacka ja när jag blev bortbjuden, inte ha gäster själv; ja, jag blev mer eller mindre isolerad eftersom jag inte kunde springa runt med vågen överallt och mäta och väga precis allt jag åt och drack!

  1. Anna Hallén
   28 mars, 2010

   Hej Anneli! Ja, vi är alldeles för många som har litat på VV. Tyvärr. Och just detta med hur man mår, ja, det glömmer de helt. De erbjuder ju inte hälso mat utan bantningsmat.

 16. Carolina
  28 mars, 2010

  Usch, jag är full av självförakt och ilska…gick med i VV:s nya online-program i januari och tänkte att det är toppen – inga möten, bara checklista att fylla i på nätet när och var jag vill, programmet räknar ut precis hur mycket jag behöver äta och hur många kalorier det finns i maten. Jag fyller bara i vad jag ätit och så gör programmet resten.

  Men jag är jämt hungrig. Redan efter lunch har jag ätit mer än 2/3 av mitt totala poängantal. Jag får alltid ta av min veckobonus, och även om den är till för det sägs det att viktnedgången blir långsammare om man även äter veckobonusen.

  Nu i helgen, efter två månader med VV, har jag upptäckt ett intressant fenomen. Jag har alltid varit begiven på popcorn men lyckats avstå den senaste tiden. Igår fick jag dock fullständigt spel. Jag ville ha inte bara popcorn, utan massor av smält smör på! Dvs kroppen skrek efter både kolhydrater och fett i mängder. Så idag sitter jag här med ruelse, ångest och vetskapen om att jag bränt halva veckans veckobonus plus hela lördagens och halva söndagens poängkvot i ett enda svep (och det var inte ens särskilt gott, inte värt det…).

  Så idag har jag surfat runt och hittat hit; vad tror ni, är lågkolhydratkost något för mig? Finns det fler här som upplevt samma fett- och kolhydrathysteri med VV? Jag klarar bara inte av att alltid vara hungrig. Jag äter mycket frukt eftersom VV förordar det som mellamål, men nu börjar jag undra om det är det som är felet och som ligger bakom mitt ständiga sug?

 17. Camilla
  28 mars, 2010

  Jag upplevde något liknande på tiden jag viktväktade. Jag kunde med jämna mellanrum få ett fruktansvärt sug efter pizza eller kebab. En gång beställde jag en familjepizza på Pizza Hut (för 2-3 pers) och åt upp den själv på mindre än en kvart…jag var helt hysterisk. Trots att pizza är så fett fick jag inga mättnadskänslor…jag slukade hela pizzan och drabbades efter någon halvtimme av fruktansvärt illamående och skuldkänslor. Så höll det på under hela min viktväktarperiod. Ibland köpte jag kebab eftersom jag inbillade mig att det bättre ur kalorisynpunkt, men då kunde jag å andra sidan köpa två stora kebabrullar och äta upp båda själv…jag utvecklade nästan någon sorts ätstörning (hetsätning) när jag viktväktade. På den tiden kunde jag aldrig förklara det, och ingen i min omgivning fattade någonting, allra minst konsulenten, men sedan jag hittade lågkolhydratkost har jag inte längre detta egendomliga tvång att hetsäta mat som innehåller både fett och kolhydrater…så min teori är att min livsstil (fettsnålt, kolhydratrikt) skapade en obalans i kroppen som den försökte rätta till genom att sända ut signaler som skapade sug.

 18. Julia
  28 mars, 2010

  Jag hade äntligen accepterat tanken på att få byta ut min älskade pasta mot zucchinivarianten, och det blev lättare eftersom jag tänkte att jag kan fortsätta laga min goda köttfärssås…nu kan jag dessutom använde vispgrädde i stället för minigrädde som på VV-tiden.

  Men så upptäcker jag att tomatpuré ger 17 g kolhydrater per 100 gram, dvs ungefär den mängd jag brukar ha i en laddning köttfärssås. Så nu undrar jag: ni som hållit på länge med LCHF, använder ni tomatpuré eller något annat?

 19. Anna
  29 mars, 2010

  Hej på er

  Har suttit och läst era åsikter om Viktväktarna, och vill lämna en liten kommentar. (den första på denna underbara sida för övrigt)
  Jag har varit Online-medlem hos VV i 11 veckor och har gått ner 8 kilo utan egentlig ansträngning. Jag lever ett fullgott LCHF-liv, men loggar allt online. bara för att VV säljer mellis-bars, drickyoggi, kakor mm så måste man ju faktiskt inte äta dom. jag väljer en proteinkälla till varje måltid, tar det som DUO-val (5 pp). Sen väljer jag dom grönsaker jag är sugen på, samt fet sås, kryddsmör eller dylikt, och det är det ända jag behöver väga/räkna PP på. Jag äter inte frukt, eller kolisar. Vill bara visa på att det faktiskt går att göra så här. Och sen vill jag bara påpeka en felaktighet i ett tidigare inlägg. Lättmjölk och mellanmjölk har numera samma PP-värde.

  Anna

  1. Anna svarar Anna
   29 mars, 2010

   Grattis till din viktminskning. Du har helt rätt att man naturligtvis inte måste handla VVskräpet. Tyvärr är det dock många som gör det.

   Däremot finns en fara med att äta FÖR LITE! Spelar ingen roll att du väljer VV mat och ständigt är hungrig eller om du väljer LCHF mat och är mätt och nöjd. Med för lite mat kommer du att fattas mineraler och vitaminer. Med för lite mat kommer kroppen att försöka återställa utgångsvikt. Fördelen med lågkolhydratkosten är att du verkligen KAN äta och gå ner i vikt. Att du inte behöver räkna.

   Kommer du att räkna i resten av ditt liv? Vad händer när du slutar?

 20. Pernilla
  29 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag är nyfiken – hur lyckas du äta HÖGFETTkost när du följer VV? En enda matsked smör ger ju 4 PP!

 21. Camilla
  29 mars, 2010

  Hej Anna! Du har helt rätt i att man inte behöver köpa VV:s egna produkter, men en sak som jag tycker är problematisk är att VV presenterar sina produkter som ett hälsosamt alternativ till många andra. ”Njut med gott samvete” är ett ofta förekommande uttryck på deras snacks och kakor. Det beror ju på hur man tolkar ”hälsosam” – VV:s produkter innehåller ju färre kalorier eftersom de är gjorda på sötningsmedel och avfettat kakaosmör, och är det bara kalorier man jagar är det säkert bra för då går man ner i vikt. Men om man är sockerberoende kan det problemet bara förvärras om man äter en massa sötningsmedel och snabba kolhydrater. Som Anna H visade i en av sina granskningar innehållder deras godisbars mer än 50% socker i någon form. Jag är personligen inte övertygad om att VV:s godis är ett dugg bättre än annat godis, men det marknadsförs som ett bättre alternativ och kan lura många att äta mer av den anledningen. När jag var med i VV fanns det många på mötena som var helt desperata efter godis, som bara pratade om recept på pointssnåla sötsaker och som köpte kassvis med godis och kakor varje gång. Visst, ingen TVINGAR dem att köpa produkterna, men detta beteende leder som jag ser det kanske till viktnedgång på kort sikt – men inga nya, sunda matvanor på längre sikt. Jag skulle t o m vilja hävda att de byter ett missbruk mot ett annat, i tron att de nu äter nyttigare eftersom produkterna bär VV:s egen logga. Eftersom vissa produkter bara säljs på mötena, och inte i butik (åtminstone var det så på min tid) skapar det ytterligare habegär hos vissa. ”Det gäller att hamstra nu så att jag står mig till nästa vecka!” Och för många av oss överviktiga är det nog så att ju mer av något onyttigt vi har hemma, desto mer tenderar vi att äta av det…

  Men visst, jag är jätteglad för din skull om du lyckas kombinera VV med LCHF, mår bra av det och går ner i vikt!

 22. Anna
  29 mars, 2010

  Svar till Pernilla

  Jag tar DUO-val på protein, det blir 5 PP 3 ggr/dag, fria grönsaker, sen har jag 14 kvar till såser & dylikt. Det räcker för mig. Sen kan man ju alltid röra på sig och ”tjäna” några PP till.

  1. Anna svarar Anna
   29 mars, 2010

   Resonemanget utgår från att kalorimyten fungerar. Tyvärr är kroppen ingen förbränningsmotor utan en överlevnadsmaskin. När du tror att du tjänar in poäng eller kalorier kan kroppen mycket väl anpassa sig efter din motion och SJÄLV minska förbränningen lika mycket för att överleva. Äter du sen det du TRO du har tjänat ihop så komemr du bara att fylla på.

   Denna gamla teori är motbevisad med övertydlighet. Däremot är det mycket bra att motionera och många blir mer viktstabila vid träning. Många tål också en lite större variation på kolhydrater vid träning, det är också en stor fördel. Men bäst är nog att träning minskar stresshormonet, som brukar vara en stor bov vid övervikt.

 23. Anna
  30 mars, 2010

  Hej igen

  Det jag egentligen ville förmedla är att viktväktarnas nya PP-system ger större möjligheter till individuell anpassning än tidigare program.
  Jag har tidigare varit hungrig hela tiden, spårat ur med socker/kolhydratsorgier, men denna gång känns det annorlunda. Jag blir mätt och nöjd och minskar i vikt.

 24. Ulrika
  30 mars, 2010

  Intressant…jag har aldrig klarat av VV:s program pga hunger och sötsug som fått mig att ge upp långt före målvikt. Efter tre försök avskrev jag VV. Jag vet att det funkar för vissa, men inte för mig. Jag har dock inte provat det nya systemet så jag kan inte inte uttala mig eller döma ut det.

 25. Anna svarar Ulrika
  30 mars, 2010

  Det fungerar för 2!!!! av 10 som når sin målvikt. Resten misslyckas med tiden enligt VVs egna siffror. Och då har VV bara räknat med de som verkligen NÅR sin målvikt. Hade de tagit med ALLA som är med i VV med hoppar av så hade siffrorna varit ÄNNU sämre.

 26. Camilla
  30 mars, 2010

  Så här står det på VV:s egen hemsida:

  ”Studier visar också att ju snabbare man går ner, desto snabbare går man upp igen. Å andra sidan är motsatsen också sann: ”Enligt vår stora studie av Guldmedlemmar efter 5 år har 20% behållit sin målvikt och 70% väger fortfarande mindre än när de först gick med i ViktVäktarna”, säger Karen Miller-Kovach”

  När de säger ”70% väger fortfarande mindre än när de först gick med i Viktväktarna” vore det väldigt intressant att veta HUR MYCKET mindre de väger…låt oss säga att en person vägde 100 kg när hon skrev in sig hos VV och gick ner till 70. Vad väger hon efter 5 år? 99 kg eller 71 kg? Om hon väger 99 väger hon visserligen mindre än när hon gick med i VV, men resultatet kan knappast sägas vara lyckat…är det här ett försök att manipulera statistiken? Vi vet ju ingenting om dessa personer bara gått upp ett par, tre kilo jämfört med målvikten eller om de gått upp nästan alla sina kilon igen.

 27. Anna svarar CAmilla
  30 mars, 2010

  Observera att detta är Guldmedlemmar som går kvar… hur ser siffrorna ut för alla Guldmedlemmar som INTE dyker upp för invägning igen (Troligtvis för att de skäms för att de har gått upp igen) Hur många blir aldrig Guldmedlemmar. Jag blev aldrig…. trots flera försök.

  Så av de som STANNAR klarar 20% av att hålla vikten… Det är inte många av det totala antalet som BÖRJAR på VV som klarar av att räkna för alltid och hålla suget under kontroll för alltid.

 28. Gabriella
  30 mars, 2010

  Hej Anna,

  Har du någon möjlighet att titta på Viktväktarnas oljespray, det kalorivänliga alternativet till stekmargarin och smör? Jag var hemma hos en viktväktande kollega igår och hon använde det. 125 kr för en flaska och tydligen går det bara att köpa på VV:s möten och online i VV-shopen. Jag letade efter innehållsförteckning men hittade ingen på nätet. Såvitt jag kunde förstå när jag ögnade igenom inneh. förteckningen är det ingenting som kan rekommenderas som människoföda…jag tänkte att om någon här har produkten hemma kanske de kan tala om exakt vad den innehåller!

 29. Anna Hallén EFTERLYSER
  30 mars, 2010

  Efterlysning: Är det någon som har VVs oljespray och vill dela med sig av innehållsförteckningen?

 30. Gabriella
  30 mars, 2010

  Hej Anna! Har precis fått veta att detta är en produkt köpt i USA som antagligen inte finns i Europa (än…). Består av en blandning av olika oljor (oliv, jordnöt, solros…) plus en massa kemikalier och tillsatser (smakämnen). I USA är läget tydligen ännu värre än i Sverige, dvs ingen debatt om sockrets vara eller icke vara, utan det enda man skall undvika där är FETT. Sedan finns allt i fettfria varianter – pannkakor, muffins, bröd, majonnäs, bacon, chips…ALLT. Man kan ju undra vad de ersatt fettet med för att göra produkterna så fluffiga och välsmakande…eller vill man inte veta det?!

 31. 31 mars, 2010

  Till Julia längre upp: du använder 100 gram tomatpuré i en laddning köttfärssås, men hur många portioner är en laddning? Fler än en? 17 gram kolhydrater uppdelat på säg 4 portioner blir ca 4 gram kolhydrater per portion, för en bra och närinsgrik måltid som köttfärssås är om man gör den ordentligt. Är det fler portioner blir det ännu mindre per måltid. Du får tänka så, att du äter ju inte allt på en gång.

  Det är ju ingen fara alls.

 32. Anna Hallén
  31 mars, 2010

  Tack Isabelle! Kanon.

  Ju BÄTTTRE kvalité det är på tomatpurén desto högre mängd kolhydrater. Ju mer den är vattenutblandad desto lägre värde.

  Kolhydrater är inget gift. Det vi jagar är den mängd kolhydrater vi INTE använder, alltså överskottet som kroppen inte behöver.

 33. Julia
  31 mars, 2010

  Hej Isabelle och tack!

  Ja, du har rätt, en halv tub (100 g) kolhydrater till 4 portioner, vilket utslaget inte ger så mycket…Anna har nog rätt i att vissa (t.ex. jag) börjar bli kolhydratskrämda. Jag har nyligen läst Sten Sture Skaldemans böcker, och även om jag tyckte att de var jätteintressanta och välskrivna fick de mig att börja räkna kolhydrater…han säger på ett ställe ”När du plockar bort persiljekvisten i persiljesmöret har du rätt fokus”, och jag halkade omedvetet in på det sättet att tänka…men Anna har helt rätt, det finns ju en gyllene medelväg mellan kolhydrat noll och en halv limpa rostbröd om dagen…:) Ett tag undvek jag alla röda, orange och gula grönsaker pga deras något högre kolhydratinnehåll, men vem vill leva så i längden – särskilt inte när man tycker att röd paprika är godare än grön!

 34. 18 maj, 2010

  Jag har provat nya PrpPoints systemet och även om man , till skillnad från gamla Points, får äta MER så kände jag mej aldrgi nöjd av maten. utan jag åt mej mätt på frukt – hur mycket frukt som helst.
  Nä, låga kolhydreter och mer fett och protein. DET mättar.

  Toppen Blogg men bra information och sunda tankar. Jag länkar!

 35. Mari Wahlqvist
  5 februari, 2011

  Har nu läst flertalet inlägg och kan inte förstå hur man kan vara hungrig när man deltar i VV:s program. Jag har aldrig varit så mätt som nu. Jag gör som så att jag äter min vanliga mat men inte lika mycket utan lägger istället till mer grönsaker. Har också byt från ljust till grovt bröd. Jag äter allt och har inget som är förbjudet. Däremot fikar jag inte lika ofta längre som jag gjorde förut. Att sluta äta mat med kolhydrater i låter helt tokigt tycker jag. Förr i tiden fanns inga feta människor och de som levde då åt potatis dagligen. Det är inte potatisens fel att människan blir fetare och fetare utan alla godsaker som finns. Det som gäller för alla är att äta bra mat alltså mat utan tillsatser och inte för mycket mat som innehåller socker. Ät tex youhurt med 2% fett. Sedan är vi alla olika när det gäller att gå ned i vikt och behålla vikten. Man måste göra det som passar bäst för en själv.

  1. Anna svarar Mari Wahlqvist
   6 februari, 2011

   Hela denna blogg går ut på att man måste göra det som passar bäst för en själv. 🙂

   Men VV går bara ut på vikt. Naturlig kost går ut på hälsa. Jag pratade med VVs näringsfysiolog om värk och magproblem och hon svarade att de problemen sysslade de inte med, de kunde jag få ta hand om. De var bara inne på vikt. Varför? Varför inte ta vikt och hälsa på samma gång?

   Du har rätt, inte är det potatisens fel att vi är feta. Men det har ingen här heller påstått. Däremot tränade man bort potatisen med 10-14 timmars fysiska arbete på mormors tid. Det är det få som gör idag.

   Inte är det ett glas vin som gör en alkoholist. Och ändå ska alkoholisten avstå. Varför? Det är detta som många av oss upplever med potatisen. Ett sug efter mer. En ständig kamp mot den egna karaktären. VVs näringsfysiolog svarade på detta med att de tror inte på sockerberoende som fenomen….

   KAN man äta EN så gör det. Men de flesta av oss kan inte det. Vi tar EN och sen tar suget över…. och livet blir en enda lång kamp mot kilona.

   Att du lyckas på kort sikt, det vet jag nästan. Det gör de flesta inom VV. Hoppas att du är smal även om 5 år. För det är det väldigt få som är, enligt VV själva.

   Jag önskar dig ett uppriktigt varmt lycka till.

 36. Hanna
  19 mars, 2014

  Hej! Har aldrig varit inne på din blot tidigare, inne via fb-länk. För mig, som viktväktare, känns det som att du aldrig provat att följa programmet då dina beskrivningar av hur en cb-dag skulle se ut inte alls överensstämmer med hur jag ser det. Jag tänker ju inte att jag ska ta socker istället för olja då man kan ta mer av det rent på-mässigt etc. Vv rekommenderar en kostcirkel utifrån de hälsorekommendationer som finns idag. De uppmanar ingen att äta bara potatis eller bara ägg utan en balanserad kost. De medlemmar som är med väljer själva hur man lägger upp dagen, vad man äter och inte äter. Jag äter tex nästan bara feta produkter då jag inte vill få i.mig för mkt ”skräp”, med undantag för lättfil, mellanmjölk och matlagningsgrädde. Ja, du fattar nog vad jag menar… Programmet fungerar utmärkt så länge man följer det (så är det ju med allt. Hoppar man av eller slutar så fungerar det naturligtvis inte).

  Har ingen riktig slutkläm här men det kändes bara så himla fel när jag läste ditt inlägg. Alla måste hitta det som passar dem själva och jag tycker absolut att vv förespråkar en hälsosam livsstil.

  1. 9 april, 2014

   Hej Hanna!
   De ändrar hela tiden eftersom de har samma återkommande kunder hela tiden. kan mycket väl vara så att de har ändrat flera gånger sen jag var med senast.

   Men de har fortfarande återkommande kunder… och de ger fortfarande skulden till kunderna om de int orkar kontrollerar sin kost samt vara sugna med karaktär i resten av sitt liv.

   ”Programmet fungerar utmärkt så länge man följer det (så är det ju med allt. Hoppar man av eller slutar så fungerar det naturligtvis inte).”

   Med denna form av krav kan alla metoder fungera, även pulverdieter…

   Men visst blir jag glad om de har slutat sälja sina kakor och nu serverar fullfet kost.

Write a comment