En majonnäsburk är bra att ha!

Majonnäsburken och två koppar kaffe.

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe.

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full.Återigen svarade studenterna med ett enhälligt ”ja”.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat – småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet.

Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ”golfbollarna” först – sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade, jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

10 kommentarer

 1. 8 november, 2010

  Så lite, så enkelt men så viktigt! Jag måste ta bättre hand om min majonnäsburk 🙂

 2. Lehna
  8 november, 2010

  Golfbollar och majonäs..två av mina favoriter! = )

 3. Elisabeth
  8 november, 2010

  En nydelig historie. Har skrevet den ut nå, så jeg skal huske den:)

 4. Elin U
  8 november, 2010

  Jag tyckte oxå mycket om den historien. Har skrevet ut den och
  hängt den på kylskåpet., då kan jag läsa den varje dag och
  lära mig den riktigt noga.

  Elin U

 5. Kim
  8 januari, 2012

  Har använt det här när jag undervisar i partikelkemi… Småsten, sand och vatten… :o)

 6. 8 januari, 2012

  Underbart inlägg! Och så sant .. =)

 7. Anita
  8 januari, 2012

  Jag lärde mig att ta hand om majonäsburken sedan min sjukdom. Man får vårda den ömt och innan det är försent. 🙂

 8. cheesie
  9 januari, 2012

  Mycket fin historia!

 9. Anna Hallén
  9 januari, 2012

  Många berättar om att vi först ”vaknar” efter att vi har blivit sjuka eller varit med om något tragiskt. Tänk om vi kunde lyssna och lära oss av deras berättelser och ta vara på dagen redan nu…

 10. Eva
  9 januari, 2012

  Så sant så sant<3<3<3

Write a comment