Du blir hög av motion

 

Varför mationerar vi? Ja, det finns många anledningar, men att räkna kalorier och motionera för att blir smal är nog inte en av de bästa.

Ju mer du rör på dig desto hungrigare blir du och vi vet att hunger startar fettinlagring. Men träning är ändå fantastiskt bra. Av flera anledningar.

Träning gör att du känner hunger och mättnad tydligare. Mycket bra när du ska hitta just din kropps nivå. Konditionsträning gör att du får en bättre syresättning. Kanon eftersom det krävs syre för en bra fettförbränning. Styrketräning gör att du får störe muskelmassa vilket gör att du får större kolhydratförråd och därmed blir mer kolhydrattålig. Detta gör att att du enklare kan variera din mat.

Men träning gör så mycket mer. Träningen plockar mekaniskt ner kortisolet i din kropp. Du kan alltså ta bort de negativa effekterna av stress genom träning. Vila bort kortisolet fungerar också och är tyvärr det de flesta av oss väljer. Att jag skriver tyvärr är för att det går långsamt och hur effektiv är vilan när du är sönderstressad? Träning är överlägset bäst. Vilken form? Jo, den du tycker om.

Träning gör dig hög. Ja, det är sant. Men då krävs mer än en promenad. Löpning är ett bra exempel på när endorfiner frisätts i större mängder. Det har till och med ett namn ”Runners high”.  Vad gör då dessa hormoner? Jo, förutom att du mår kanon så har de lindrande effekt på depression och smärta.  Men här gäller det att koppla på sunt förnuft och balans. 1-2 mil är bra. 3-4 mil är mest slitage, mjölksyra, förhöjd kroppstemperatur och försjunkna diskar i ryggen…

Man har också visat att motion kan bromsa alzheimer, men här är forskarna bara i början av denna spännande upptäckt.

För oss som ändå hela tiden tänker på vikt. Kom ihåg att träning kommer att ÖKA din vikt eftersom muskler väger tyngre än fett. Tänk också på att tränade muskler blir inte mindre, de blir större. Men hellre att det kommer fram en tränad kropp när fettet försvinner, än en sladdrig otränad kropp.

Kan alla träna? Klart du kan! Alla kan träna efter sin förmåga. Det finns vattenträning och sitt-träning för dig med skadade fötter, knän eller höfter. Det finns golv/matt-träning för dig med dålig balans eller en otymplig kropp. Det finns natur att promenera eller springa i för dig som inte gillar svettiga lokaler. o s v. Alla kan hitta någon form av rörelse.

Vilken är din favoritform?

12 kommentarer

 1. 3 februari, 2010

  Jag tränar BARA hemma!
  Efter en fotskada kan jag BARA cykla på
  motionscykel och köra styrketräning.

  Jag gör det jag tyckdr är roligt.
  Kör mest armstyrka efters jag tränar benen
  så mkt när jag cyklar.
  Sen har jag hund så det blir lite promenader
  varje dag också!

 2. Anna Hallén
  3 februari, 2010

  missh: Vad du är gör så är det aldrig ”bara”. Allt är kanon! Härligt att höra att du kämpar på trots en fotskada.

  Många använder skador som ursäkter för att slippa träna.

 3. 3 februari, 2010

  Jag har inflammatorisk systemsjukdom och fibro. Jag tränar vattengympa på Spenshult och DET blir jag oftast hör på. Sedan tränar jag på pilatesboll härhemma, lite bålstabilitet och styrka och det är mera meditation ärn högkänsla. Under tiden. Efteråt är jag rätt hög faktiskt, en himla skön känsla. Och ja, jag har ont efteråt men det hade jag när jag inte tränade med. Hellre ont och glad än ont och deppig. 🙂

 4. Anna Hallén
  4 februari, 2010

  Ingrid: Härligt att höra. Att träna med fibro är ofta tungt. Men utan träning blir det ofta ännu värre.

 5. Lottis
  4 februari, 2010

  Jag vill tävla och ha mål uppsatta. Bättre tider hela tiden. Många kanske tycker det är stressigt, men för mig är det roligt. Det är sånt som gör att man ger sig ut och springer på onsdagslunchpasset – fastän man får pulsa i snö till knäna. Det gick inte fort igår, men det gav säkert något.

  Grabbarna på jobbet säger att jag är fanatisk, men jag tror bara de är lite avundsjuka. Jag bara håller mig till planen.

  Som gammal hästtjej så sitter det i, oavsett väder – det måste göras. I år är det en svensk klassiker som gäller. Nu skidor (vilken omåttlig tur jag har att detta väder är just i år), sen cykling, vidare med simning och sedan får jag äntligen ägna mig helhjärtat åt löpning från juli månad :-). Om jag har tur får jag låna nån kompis häst ibland.

  Kram!

 6. Anna Hallén
  4 februari, 2010

  Lottis: Lycka till med Klassikern. Lite avundsjuk blir jag allt. Har bara gjort Tjejklassiskern, men även det var en härlig upplevelse.

  ”Halvan” är nästa dröm.

  Fortsätt kämpa på i snön.

 7. Maja
  4 februari, 2010

  Tänk att jag satt igår just o funderade över detta med motion o letade i din blogg mitt på dagen, om du skrivit om det förut, men hittade inget. F&S har precis öppnat nära mig, har ju inte kunnat gå för takras i somras så jag har verkligen längtat… NU äntligen kan jag gå igen, gymmet, dans och gympa gäller för min del… men så kom ju tanken, hur ska man tänka… äter fett o gympar… o som brev på posten, senare samma dag, skriver du inlägg om det!!
  TACK 🙂

 8. Lottis
  4 februari, 2010

  Tack!
  Jag gjorde tjejklassikern 2008 och halv förra året. (Min häst dog 2007…) Alla de loppen var jättehärliga också. Hoppas du har tid med halvan snart, sen får du också hoppa på det stora. Men jag ska inte ropa hej ännu… har ju inte ens gjort första loppet än!
  Kram från mig!

 9. 5 februari, 2010

  Skrev lite om det här med motin igår, och så såg jag idag när jag kikade runt att du skrivit om det med! Länkade till dig!

  Ha en bra fredag!

 10. 5 februari, 2010

  I Martin Ingvar och Gunilla Elds bok Hjärnkoll på vikten ges många exempel på hur motion påverkar både smärtlindring och läkningsprosser. Motion har även stror inverkan på blodsockerkurvan, kapar topparna på sockerkurvan och minskar frisättningen av insulin, tömmer glykogendepåerna och minskar belastningen av levern.

 11. Anna Hallén
  6 februari, 2010

  Isabelle: Tack!

  Gunilla: Ännu en anledning för mig att hitta tid att läsa boken. Kanon.

Write a comment