Detaljer i gelatin

Älskar nya ögonöppnare som skapar en ny kunskapsvärld.
Varför sover många bättre med gelatin?
Eller sover sämre?Varför minskar sockersuget?
Eller ökar?

Varför mår man generellt bättre?

Här kommer en liten del av kunskapen. Vi lär nytt var dag.

Glycin!

De flesta proteiner innehåller endast mycket små mängder glycin, gelatin och kollagen är ett undantag. Här är glycininnehållet 25-30 % av det totala proteininnehållet.

Vad gör då glycin i kroppen? Massor.
Här kommer lite smått och gott:
• Lugnande för nervsystemet
• Påverkar tallkottkörteln som bygger melatonin
• Stimulerar djupsömnen
• Kan ha en kramplösande effekt
• Fungerar som antioxidant och är antiinflammatorisk.
• Också väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan
• Viktig för leverns avgiftningssystem
• Viktig del när kroppen bygger ATP
• Glycin och GABA liknar varandra – lugnande
• Glycin stimulerar dopamin

 

Men… väljer man tillskott på glycin i stället för gelatin/kollagen så missar du l-lycin. Denna vill du också ha!

L-lycin: – gynnar bentillväxten & skapar styrka i skelett – gynnar upptaget av kalcium – ökar elasticiteten i senor och kärl – hämmar herpes simplex infektioner (tillsammans med vitamin C) – brist ger trötthet, utmattning och huvudvärk

14 kommentarer

 1. kristina
  15 april, 2016

  Hej ! Jag har nu ätit gelantin 1 tsk i ca 1 vecka och druckit benbuljong lite längre, den har jag kokat själv med lite varierande resultaat, men jag börjar lära mej.Jag har lite artros i vä höft, knän inte några större problem ( 62 år ), men jag känner mej smidigare inte så stel när jag suttit still, och efter gelantinet så sommnar jag fortare. En annan rolig sak jag har kommit fram till att jag har restless legs, så i förrgår tog jag fram min tens apparat och tänkte använda den före sängdags, men myrkrypningarna dök aldrig upp, kanske en tillfällighet vi får se om dom håller sig borta. Annars är jag ganska aktiv, jag har en jaktlabrador på 2,5 så det blir några mil i veckan. Tack Anna du är fantastik som delar med dej acv så mycket kunskap.

 2. Camilla
  16 april, 2016

  Har du några tips på tillskott som innehåller både L-lycin och Glycein?

  1. 21 april, 2016

   Gelatin. 19 kronor burken.

 3. Helena
  18 april, 2016

  Jag undrar om det verkligen går att använda vanligt gelatinpulver som man använder till bakning etc. Typ dr oetker, torsleffs eller liknande? Jag har läst om att en del blandar i det i sitt kaffe men det är amerikanska sidor så jag vet inte vad motsvarigheten är här. Någon som vet? 🙂

  1. 21 april, 2016

   Ja det är det vanliga gelatinet från bakavdelningen. Naturlig buljongmat är bättre. Men gelatin är bättre än värk.

   1. Lisa
    9 maj, 2016

    Hej!

    – Innehåller denna även Glycin-1?

    – Finns vegetariskt alt??

    Mvh Lisa

    1. 27 maj, 2016

     Hej!
     Nej, det finns inga vegetariska alternativ. Den veg. gelatinet som finns är karragenan och fungerar inte som byggnadssten i kroppen. Bara till att göra maten ”geléig”

 4. kristina
  19 april, 2016

  Hej ! Jag började med benbuljong för ca 2 veckor sen, kokat själv med varierande resultat, men det blir bättre och bättre börjar få till gelen nu. Jag tyckte jag blev smidigare, har lite artros, men jag har väl inga större besvär, men nu kan jag plötsligt ligga på vänster sida. Jag har också börjat med en tsk gelantin sen ca en vecka, då jag börjat få svårt att somna in och vips fungerade direkt, nu ligger täcket relativt still i påslakanet, och myrkrypningarna i benen har försvunnit, det var väl därför som jag hade svårt att sova, jag brukade gå upp och ta 2 alvedon ibland för att kunna sova men det slipper jag nu. Det skall bli intressant att se om detta kan påverka min vänstra fot som jag har problem med, kan bara använda MBT skor tilllsammans med specialinlägg i, det skulle ju vara kul att kunna gå i pums nån gång. Jag vill tacka alla som ligger bakom ” gelantin och möjligheter, ni är fantastiska, TACK för er kunskap.
  Kram Kristina

 5. ingmarie
  14 maj, 2016

  Hej
  Jag undrar om gelatin kan ge giktsmärtor? Jag hörde intervjun med Anna Hallen på 4Heath.se och vart inspirerad då jag har mycket problem med artros i fötterna. Jag har provat ca 5 dagar utan att märka någon större skillnad förutom att mina stortår har börjat verka igen. Gikt får man avför mycket protein o gelatin är protein. tycker dock inte att 1 tsk är mycket men ställer frågan iallafall

 6. Carolina
  21 juni, 2016

  Jag har bara ätit några dagar, vanligt gelatin med citronsaft. Tror på det här, sov de första nätterna som en stock. Har aldrig hänt tidigare då jag vaknat tidigt med värk i fötterna. Eftersom röntgen inte kan se något fel på fötterna, och det inte finns någon förklaring på varför mina fötter värker så mycket så vissa dagar kan jag inte gå mer än 50 meter i stöten, sedan vill jag sparka av mig skorna av smärta. Är glad om detta fungerar när läkare inte kan hjälp till mer än skriva ut starka mediciner som man bara blir trött och dåsig av.

  1. 4 juli, 2016

   Håller alla tummar jag har 😉

 7. Stina
  22 april, 2019

  Jag funderar på om det är någon skillnad på effekten om man blandar pulvret i kall vätska och dricker och om man löser upp den i varm vätska och löser upp kornen helt innan intag. Vet du något om det?
  Med vänlig hälsning, ny på gelatin

  1. Anna
   7 maj, 2019

   Vissa hävdar att det upplever skillnad. Både på hur de tar det och vilket märke. Alla upplevelser är alltid rätt men jag kan inte förklara varför. Det borde vara samma.

 8. Pia
  20 augusti, 2020

  Hej! Kan man bara ta en tesked utan att lösa upp före?

Write a comment