Citronsyra eller citronsyra?

Ja, är det verkligen citron i citronsyra?

Svaret kan vara både ja och nej. Och båda sorterna heter samma i innehållsförteckningen.

Citronsyra, E 330,  (Citric acid) är en tillsats i livsmedel och fungerar som  antioxidationsmedel. Kan också heta E331, E332 och E333 samt E380, E472c och E1505. Eller gömma sig bakom ordet  Citrat.

Hur gör man då citronsyra? Citronsyra kan du göra från frukter som är rika på citronsyra, till exempel citronjuice, omogna citroner eller citronavfall. Inte så vanligt längre.

Du kan också göra den genom jäsning av kolhydrater, ofta majs, med hjälp av svartmögelsvampen Aspergillus niger. (Billigt och därför mycket vanligt.)

Sen måste vi filtrera bort möglet och separera citronsyran. Då tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid. Tyvärr får du då ett salt av citronsyra, detta kallas citrat. Så vi måste i med mer kemikalier.

För att få citronsyra från citatet så behandlar du det med svavelsyra. Mums!

Det sägs att detta är en säker process och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker.

Men… ändå får många problem. Hur vet man då att problemen kommer från denna svartmögelvariant av citronsyra? Jo, när de tar bort ämnet från sin kost och krämer så försvinner problemen.

Citronsyra produceras även naturligt i vår kropp, för att ge cellerna energi.

Vad är det då för problem du kan få vid E330 skapad från svartmögelsvampen Aspergillus niger?
1 Allergiska reaktioner, allergier ex pollenallergi
2 Överkänslighetsreaktioner och eksem
3 Astma
4 Hudproblem och utslag.

Skrämmande nog är det i stort sett alltid E330 i krämer för eksem, känslig hud och torr hud. Även i receptbelagd kräm för hudproblem.

Jag pratade också med en seriös bio-kemist på ett bra företag som gör och säljer tillskott. Hon berättade att de ville ha riktig E330 men det fanns helt enkelt inte att köpa på marknaden i formen för just tillskott. Detta gör att tillexempel magnesiumcitrat är från svartmögelsvampen Aspergillus niger.

Hitintills har över 11 000 anslutits sig till FB-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/e330citronsyra/

Ännu värre (Kunskap inhämtad från Ingela Jönsson. Tack!):

Citronsyra kan också räknas som en processkemikalie och behöver då inte finnas med på innehållsförteckningen.

Detta är tyvärr helt lagligt. Ett vanligt exempel på dold citronsyra är ekologiska kokosfett utan smak – de så kallade deodoriserade. Många deodoriserade kokosfett tillverkas av spillrester av nötter som torkas i solen på marken utomhus. Därefter pressas oljan ut. För att få ett fint vitt fett som liknar det kallpressade med smak så bleks fettet.  För att förhindra att bakterier från mark, luft och insekter ska föröka sig så tillsättes citronsyra.

Endast de deodoriserade som görs på kallpressad olja från färska nyplockade nötter är fria från dessa tillsatser. Två, av få, exempel: Cocosas och Kokovita.

Varför använder de inte äkta citronsyra? Ja, blir du förvånad om jag svarar – pengar? Och när du börjar läsa på innehållsförteckningarna så hittar du den överallt.

Ex: Skinka, hudkrämer, fruktyoghurt, dressing, schampo, citronpeppar, barnhudkrämer, juice, saft, isglass, sylt, ketchup, cocosfett, läsk, bakverk…

 

Tidigare
«

17 kommentarer

 1. Johan
  29 maj, 2016

  Jag ser att det är citronsyra i mitt ekologiska schampoo från Urtekram. Innebär det att jag borde välja ett annat schampoo, eller är det inte lika skadligt med citronsyra i schampoo som i maten?

  1. 29 maj, 2016

   Är du fullt frisk, inga allergier eller eksem, kan det nog fungera. Jag väljer bort i förebyggande syfte, men känn efter vad som känns bäst själv.

   har du däremot torr hud, eksem, mjäll, allergi eller astma hade jag rekommenderat dig att byta.

   1. Johan
    29 maj, 2016

    Tack för svaret. Jag är allergisk, så jag ska leta efter ett schampo utan citronsyra.

    1. 7 juni, 2016

     Jag rekommenderar varmt schampot med alger från Scandinavian Herbs

    2. Ronja
     7 september, 2016

     Hej Johan! Jag vet att Urtekram plockat bort citronsyra från många av deras produkter så chansen är stor att ditt schampo nu finns utan citronsyra, men läs noga på innehållsförteckningen i butiken! 🙂

 2. Lena
  29 juli, 2016

  Vad rekommenderar du för magnesiumtillskott i stället för citrat som ju är det som ska vara bäst och mest lättupptagligt enligt många?

  1. 30 juli, 2016

   Sök i SÖK-rutan på ”Magnesium” så kommer inlägget upp.

 3. Malin
  27 mars, 2017

  alltså så bra läsning! googlat på citronsyra sedan igår.. upplevt mig som konstant sjuk (förkylningar konstant och stora problem med bihålorna) i flera år, druckit mycket cola zero och ja ätit allt möjligt- som säkert innehållit citronsyra i mängder :O haft jätteproblem med mina pollenallergier, astma, förkylningar, eksem, klåda i hårbotten! :O
  NU ska jag se till att INTE få i mig citronsyra och se om jag får må bra för en gångs skull! (y)

  1. 4 april, 2017

   Hoppas att du snart mår bättre 😉

 4. Annika Nordlund
  17 april, 2019

  Tack för en upplysande artikel! Jag kan inte alls äta mat med citronsyra. Min kropp reagerar med kraftiga diareer. Det kommer plötsligt och jag hinner inte till toaletten. Denna reaktion på citronsyra har jag aldrig kunnat hitta på nätet trots ett livligt googlande. Vill gärna veta om det finns fler med samma reaktion.

 5. Anett
  14 november, 2019

  Jag har försökt hitta recept på hur man går tillväga för att göra egen citronsyra men hittar inget. Har du någon länk att hänvisa till?

  1. Anna
   18 november, 2019

   Jag kan tyvärr inte svaret på detta. Någon som kan hjälpa oss?

 6. Erik
  2 mars, 2020

  Tack för att du tar upp detta Anna. Jag hade problem med eksem under många år, som helt försvann när jag rensade ut citronsyra ur min kost och badrumsprodukter (schampo, duschkräm, rakgel, deo, hudkräm osv.). Som du skriver, det är helt otroligt många saker som innehåller citronsyra, så det är ett rätt digert arbete att få bort det och hitta ersättningsprodukter, men det går! Svårast var nog duschkräm, men som Ronja skriver ovan så har Urtekram faktiskt rensat bort mycket av citronsyran i sina produkter (tyvärr uppdaterar inte onlinebutikerna innehållsförteckningarna har jag noterat) så ett tips är att maila Urtekram och fråga, eller kolla innehållsförteckningarna i butik.

 7. Rickard Bexell
  15 april, 2020

  Varför heter det citronsyra när citron är basiskt?

 8. Eva-Carin Fahlgren
  19 juni, 2020

  Finns det något recept på hur man kan göra egen citronsyra?

 9. Sofia
  23 november, 2020

  Går det att få tag på magnesium citrate Eller magnesium oxide som inte görs med hjälp av aspergillus Niger?

  1. Anna
   26 januari, 2021

   Citrat – nej.

   Oxid – ja, för det görs aldrig på det sättet. Men ingen vill nog välja oxid.

Write a comment