Byt bröd – byt till akryamidfyllt knäckebröd!

 

Varför har vi fått för oss att allt som är torrt och tråkigt ska vara nyttigt? som till exempel myten med knäckebröd. Varför skulle det vara nyttigare än vanligt mjukt bröd? Varför ska skorpor vara ett bättre val än kanelbulle?

Vad har man tagit bort? Jo, vattnet! Och det har väl aldrig varit onyttigt med vatten?

Tyvärr är det inte bara en feltanke. Det är till och med tvärt om. Knäckebröd och skorpor är VÄRRE än det mjuka valet. Du skapar nämligen problem genom tillverkningen/tillagningen. En nyttig råvara kan du göra onyttig, eller som i detta fallet till och med farlig, genom hur du tillagar produkten.

Överbakta kolhydrater har en massa akrylamid i sig. Med största sannolikhet påverkar akrylamid cancer i bröst, äggstockar och livmoder samt skadar nerver, arvsanlag och fortplantningsförmågen.

Överbakta kolhydrater hittar vi i flingor där värst bovarna är Fitness, Rice Krispies och Cheerios. Vanliga havregryn är de som klarar sig bäst.

Vi hittar akrylamid i kex och kakor med riskakor, kex av alla de sorter och digestivekax som toppbovarna.

Sen kommer vårt knäckebröd som marknadsförarna som väl fått oss att tro att det är ett bra val. Tänk att vi lyssnar på marknadsförare och faktiskt TROR på dem. För några år sen var det ju inne att säga att ”JAG påverkas minsann inte av reklam, jag gör mina egna val…” Så fel vi hade.

De två tyngsta akrylamidvalen är Wasa Sport och Ryvita Råg Knäckebröd.

Alla chips och alla popcorn är hemska källor till akrylamid. Klyftpotatis och pommes likaså…

Jodå, företagen arbetar på att minska halterna av gifterna, men varför äta gift överhuvudtaget?

Lite kul att konstatera är att HUR du än tittat på ämnet kost, så verkar rekommendationerna att öka fettet och minska kolhydraterna stämma. Spelar ingen roll från vilken sida du väljer att vinkla det. Vilket syfte du vill uppnå eller vilken sjukdom du vill minska symptomen för… det blir hela tiden samma slutsats!

11 kommentarer

 1. 16 december, 2009

  Då fick man lära sig något nytt idag också. Tack. Har en fråga till dig Anna eller någon annan av dina pålästa läsare: Hur ställer ni er till vällingen till ungarna? Jag med flera matar ju barnen med välling minst 2 gånger per dag. Sedan jag började med LCHF har den här tanken besvärat mig en smula. Tack för dina jättebra sidor!

 2. 16 december, 2009

  Jag är glad att jag slutat med bröd, när jag läser det här. Det var ju mycket prat om akrylamid för några år sen, men sen tystades det ner.
  Vi är/har varit, ordentligt i knät på matfabrikanterna.
  Det försvinner mer och mer från min inköpslista när jag går till butiken numera.
  Det är bara naturliga råvaror som åker med hem, känns riktigt bra.
  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

 3. 16 december, 2009

  anonyma LCHF: Välling är en urdum idé. Ja, jag gav mina barn välling. Jag visste inte bättre. Men det är faktiskt bara i Sverige vi håller på med detta. Resten äv världen har inte ens välling. När barnen inte vill amma mer så ge dem riktig mat men väl mosad. Där finns allt de behöver. Välling är bara turbomat som skapar aktivitet, framtida sjukdomar och som är en lugnande medicinering genom serotoninet. (En bra väg in i sockerberoende)

  Anna Hallén

 4. 16 december, 2009

  Suck, jag misstänkte det…är det några man alltid vill det bästa så är det sina barn. Då får jag tänka om a la ”bättre sent än aldrig-principen”.
  Väldigt smidigt för föräldern är det dock att blanda ihop en flaska på kväll och morgon som man värmer i mikron (!) Hur ser du förresten på mikrovågsugnar? Jag känner en del som är livrädda för ”strålningen” men hur jag letar hittar jag inget vetenskapligt som understryker deras rädsla, snarare tvärtom.

 5. Anna Hallén
  16 december, 2009

  anonyma LCHF: Mikron är något som jag inte har någon säker kunskap om. Strålningen är troligtvis inte något problem. Då är det farligare att gå förbi ett vanligt höghus.

  Men sättet som maten värms upp genom att spinna vattenmolekylen kanske kan påverka. Jag vet faktiskt inte. Jag vet att växter inte tycker om mikrat vatten, men männsikor och växter är ju inte samma sak.

  Tyvärr kan du inte få ett tydligt svar av mig.

  Anna Hallén

 6. Viola
  16 december, 2009

  ”anonyma LCHF testaren”,

  Testa äggmjölk vetja!
  Superenkelt, ”rent”, gott och kan varieras mycket. 😀

  Ha som välling, i kaffe (som kaffe latte ;)) och te mm.
  Ibland tillsätter jag lite kardemumma eller kakao om jag ska dricka den rakt upp och ner. Ibland kan det vara gott med lite mjölk i.

  Finns lika många recept som personer, men en grund är t.ex.

  3 äggulor och 0-3 vitor (smaksak)
  4 dl vatten
  50 g smör

  Ägg och ev kryddning i en bunke, koka upp vatten med smör i.
  Vänta tills smöret smält och vattnet kokar, använd mixer eller elvisp och rör samtidigt som du tillsätter smörvattnet till äggen. Klart! Ska bli en skummig och härlig ”mjölk”.

  Så detta kan du ju även
  ”blanda ihop en flaska på kväll och morgon som man värmer i mikron (!)”

 7. admin
  16 december, 2009

  Viola: Tack =0)

  Anna Hallén

 8. 17 december, 2009

  Tackar och bockar! Det ska absolut testas.

 9. Viola
  17 december, 2009

  Så lite så 🙂

  Anna, du har väl själv inte missat denna spännande sak?

  ”anonyma LCHF testaren”, jag är så nyfiken på din respons efter du testat…!

 10. admin
  17 december, 2009

  Viola: Jag känner till äggmjölken men har aldrig provat själv. Jag kanske missar en smakupplevelse, men jag har aldrig kommit till skott efterom jag inte haft behov av ett alternativ till mjölk och grädde.

  Anna Hallén

 11. Kemisten
  4 november, 2010

  Allt knäckebröd innehåller inte mer akrylamid än mjukt bröd, t.ex innehåller Wasa Vete 30 mikrogram/kg som kan jämföras med halten i mjuk bröd som har ett medianvärde på 50 mikrogram/kg. Man ska därtill ha klart för sig att forskningen på området ännu är i sin linda och att ”giftiga ämnen” per automatik inte behöver vara skadliga i så små mängder, ett skolboksexempel på detta är Selen. Det är således förhastat och möjligen felaktigt att påstå att ”knäckebröd och skorpor är VÄRRE än det mjuka valet”. Men man kanske inte ska förvänta sig objektiv fakta från någon som saknar relevant utbildning och som dessutom försöker tjäna pengar på att förespråka LCHF?

Write a comment