BMI, vågen eller måttbandet?

 

Vad är nu bäst? Ska jag mäta min fettprocent? Köpa dyra specialvågar? Eller kanske gå iväg och betala för att någon gör det åt mig?

Nja. Använd det sunda förnuftet och en spegel. Är du en stillasittande lat soffpotatis så har du säkerligen en urusel fettprocent. Är du duktig på att promenera och att träna var vecka så är den men all säkerhet helt ok. Så var det klart.

Sen var det vikten. Titta dig i spegeln. Är du tjock? Eller är det bara en volang vid byxkanten? Är det värt att göra något åt det eller ska du acceptera din kropp och njuta av annat än bantning?

Många BLIR tjocka när de kollar sitt BMI. Jag till exempel. Eftersom jag tränar så mycket så blir ju jag alldeles för tung för min längd. Slutar jag träna så min muskelmassa förtvinar så får jag ett bättre BMI… fast inte tror jag att jag blir smalare och mer hälsosam.

Sen är det midjemåttet. Ju mer jag tränar min rygg desto större midjemått får jag. Vissa människor har en naturlig midja, andra inte. Vissa är långa och däremed större. Andra korta och ALLA mått blir då mindre. Nja, jag är nöjd med mina 91 cm, även fast måttet SKA vara max 88 cm. Jag äter så bra som jag har ork till, tränar i massor och har en platt mage. Ska jag verkligen bry mig om att måttet är TRE cm för mycket?

Är du tjock så vet du om det!
Är du otränad så vet du om det!

Det finns dock En sak som kan vara bra att kolla. Är ditt fett ytligt dallerfett eller skadlig och ohälsosam bukfetma? Lägg dig på golvet på rygg. Flyter din mage ut åt sidorna är den mest ful, inte så farlig. MEN står den rakt upp, trots att du ligger på rygg, ja då vet du att det är det farliga bukfettet. Det bör du TA BORT!

Sen är det alltid kul att kunna mäta resultat. Måttband eller dina för små favoritbyxor är ett bra mått. Mät dig var vecka eller prova byxorna var vecka, så känner du framstegen. Härligt!

Gällande bukfettet finns också ett bra enkelt knep att mäta resultat. Lägg dig på rygg. Lägg en bok på högsta delen av magen som sticker upp. Mät med linjal från golvet till bokens nederkant. Detta mått vill du sen ska minska. Nej, det finns sen inget mått du ska nå fram till. Du vill komma till den nivån att när du lägger dig på golvet så är det inget som sticker upp….

Tidigare
«
Nästa
»

11 kommentarer

 1. Gröna Anna
  5 november, 2009

  Jag gjorde en skrämmande upptäckt idag, angående vad som ses som normalt: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12885832

 2. 6 november, 2009

  Gröna Anna: SKRÄMMMANDE! Jag hoppas alla smiter in på din länk och tittar. Hualigen!!

 3. Anonym
  16 augusti, 2010

  Hej Anna!

  Jag håller mig till inte alltför strikt LCHF sedan lite drygt 1,5 år. Med inte alltför strikt menar jag att jag t.ex. gärna äter en morot till maten, för att det är gott.

  Hälsovinsterna för min del är att jag slipper känslan av att jag har diabetes och att jag slipper bli så hungrig att jag får köra ”på två hjul” hem för att få mat så fort som möjligt.

  Men så hände det en annan sak också. Jag som aldrig har använt preventivmedel (bara avbrutet) blev plötsligt gravid, och väntar alltså mitt första barn vid 40 års ålder. Det är inte så långt gånget så jag har inte velat vända mig till mina väninnor för tips och råd ännu. Jag provar att fråga dig i stället och hoppas att du har tid för mig.

  Saker som jag undrar över är t.ex. om jag kan fortsätta att äta mitt LCHF-bröd med hela linfrö i. Det innehåller ganska mycket linfrö och jag känner mig osäker på om det är bra för barnet. Å andra sidan behövs det nästan nu eftersom magen blivit lite trög.

  En annan sak som jag själv tycker är lite märklig är att jag har problem med svamp. Något jag inte förväntade mig eftersom jag ändå äter försvinnande lite kolhydrater i jämförelse med min omgivning. Fotsvamp och ringorm har intagit min kropp av en för mig okänd anledning. Har du någon tanke kring detta? Snart tappar jag tårna …

  Annars mår jag toppen. Inget illamående, inga humörsvängningar och jag är faktiskt piggare än vad jag var tidigare. 🙂

 4. Pia Fredriksson
  16 augusti, 2010

  Du har så rätt i det du skriver. jag har en helt annan fråga, finns du i lokalen ikväll måndag?

 5. 16 augusti, 2010

  Det du mår bra av mår ditt barn bra av, av denna anledning ska du itne ändra för mycket under din graviditet utan fortsätta på den hälsoväg du tidigare valt. Och kan därför också fortsätta äta dina linfrön.

  Du bör dock inte äta mer en en macka per dag.

  Detta med svamp förvånar mig. Det är ett problem som brukar självlösa sig då vi tar bort den kosten svampen frodas på. Tyvärr har jag inget jättebra svar till dig. Jag ska se om jag kan lära lite mer och åtrerkomma. Kanske kan Kostdoktorn fler svar, prova honom.

  Grattis till kommande bebis 🙂

 6. 16 augusti, 2010

  Japp. Jag finns på plats från 15. Klockan 18:30 är det sen Kicken.

 7. CharlotteTheOriginal
  29 april, 2011

  Läste just det om mage….jag har fulmage. Okej, en hel del övervikt, men just sån ”ful” mage du beskriver Anna. Överlag blir folk förvånade om jag vågar berätta min vikt för dom. Har tex blivit misstrodd av läkare som vill ställa mig på vågen för att se om det ”verkligen är så mycket”. Det väl beroende av kroppstypen/utformningen helt enkelt. Nu vill jag ju gå ned i vikt ändå såklart, men det är exempel på hur olika vi är!

 8. Lena Gillström
  1 februari, 2013

  Hej Anna!
  Jag har varit ägare av ett sådant måttband tidigare men det har tyvärr gått sönder. Kan jag köpa nytt av dig och hur går jag till väga.
  Tacksam för svar.

  Lena Gillström

 9. pernilla
  20 maj, 2014

  Hejsan Anna!
  Vill gärna köpa några måttband av dig.
  Har haft några men de går ju så lätt sönder 🙁
  MVH Pernilla

  1. 21 maj, 2014

   Har tyvärr inga kvar.

Write a comment