Billig bra & nyttig mat!

Ja, det är inte alltid det lättaste. Att äta nyttigt är lite dyrare än att äta skräp. Tyvärr. Men att vara sjuk är dyrare än att vara frisk. Att underhålla en stor fet kropp med skräpmat är dock samma kostnad som att underhålla samma kropp, fast då smal med nyttig lågkolhydratkost!

Jag fick en fråga om bra billig nyttig mat. Här kommer mitt svar.

Ägg ett bra och billigt alternativ. Det är inte bara omelett och kokta/stekta ägg du kan göra av ägg. Även pajfyllningar utan skal och äggstanning på grönsaker av alla former (t.ex. wokgrönsaker i påse).

Lidle har en massa bra och billiga korvar med minst 70 % kött. Både vanlig grillkorv och kryddkorvar. Ät dem med Cole slaw eller gör en god korvomelett. Eller stekt ägg och stekta korvslantar. Eller en korvgryta med paprika, tomatpuré/passerade tomater, grädde, lök och svamp.

Köttfärs, speciellt fläskfärs, brukar gå att hitta till ett mycket bra pris. Tacos utan skal, köttfärssås med hackad gurka och hackad paprika till. Köttfärsbiffar eller köttfärslimpa. Servera med vikålssallad typ pizzasallad eller med blomkålsmos.

Makrill i tomatsås är bra fisk med mycket omega 3. Gott att mosa ner i ett kokt ägg. Också gott att ha som omelettfyllning.

Ibland hittar du fryst billig kycklingfilé.

Lägg inte pengarna på dyr frukt och grönt. Vitkål är supernyttigt och biligt & gott. Glöm inte att den även är god att steka! Välj annars grönsak efter pris. Ofta är det så att ju billigare för säsongen desto bättre. För då är de odlade när det passar dem bäst vilken gör dem billigare, om du förstår min tanke. (Visst finns det alltid undantag, men vi vill ju göra kunskapen så enkel som möjligt och några fel tål kroppen)

Drick vanligt vatten.

Det enda du inte får spara pengar på att smöret. Köp aldrig Milda och andra margariner. Köp alltid Smör eller Bregott. Mycket dyrare men värda varenda öre.

Har du fler tips på billig och nyttig lågkolhydratkost?

9 kommentarer

 1. LindaH
  3 november, 2009

  Vitkål är billigt och gott att strimla i och steka med köttfärsen. Brukar steka strimlad vitkål till andra rätter för att fylla ut och för att få i mig bra vitminer.

 2. 3 november, 2009

  LindaH: Kanon. OCH alla kålsorter är enormt nyttigt.

 3. Therese
  4 november, 2009

  Satt just och funderade på vad jag skulle använda vitkålen till men nu vet jag 🙂

 4. Catti
  12 augusti, 2010

  Hej Anna,

  I dagens Sydsvenskan (12 aug) finns det en artikel på sidan A13 med rubriken ”Tråkig mat för äldre leder till undernäring”. Där står bland annat att läsa: ”Kraftigt minskad vikt och sänkta protein- och fettdepåer rubbar energibalansen och leder till nedbrytning av muskler, orkeslöshet och nedstämdhet”.

  När jag besökte min 88-åriga mormor på ett äldreboende utanför Lund häromdagen blev jag chockad. Vad serveras där? Sötad fil med söta flingor och limpmackor med minimalt med pålägg till frukost, till lunch champinjonsoppa och till efterrätt pannkaka med sylt, till kvällsmat risgrynsgröt med saftsås, till nattmål limpmackor med minimalt med pålägg och O’boy…och till kaffet kl 11 och kl 15 sockerkaka bakad på mix!

  Var finns proteinerna och fettet i allt detta, undrar jag förfärat. All mat levereras djupfryst och värms i köket där för att ge ”hemkänsla” enligt ledningen. Min gissning är att samtliga boende lider av akut protein- och fettbrist då dessa näringsämnen verkar utgöra en minimal del av det totala näringsintaget.

  Tyvärr tror jag inte att detta är ett isolerat skräckexempel, utan snarare regel än undantag…enligt artikeln i SdS (tyvärr hittade jag ingen länk att bifoga, kanske någon annan har bättre tur…) vill folkhälsominister Maria Larsson nu vidta åtgärder mot problemet med undernärda åldringar.

  Vad kan man göra för att förbättra situationen för dagens åldringar? Hur kan man nå ut till dietister och ekonomiansvariga i kommunerna – för det nog trots allt där förändringarna måste komma till stånd?!

 5. Anna Hallén
  12 augusti, 2010

  Tyvärr blir jag inte förvånad, men jag blir oerhört ledsen. Jag ska skriva ett inlägg om vad VI kan göra för de äldre som vi vill ta hand om. Tror inte att systemet kommer att förändras inom det närmaste.

  Det finns några enkla knep som kan betyda mycket. Natulgitvis räcker det itne till. Men lite är alltid bättre än inget.

 6. 18 augusti, 2010

  Mmm, stekt vitkål är bland det godaste som finns! Äter det istället för pasta och jag trodde aaaldrig att det till och med skulle vara GODARE än pasta 🙂

  Ägg är toppen! Äter ibland två ägghalvor, köttbullar och nån bit sill (skärgårdssill från Abba har OK kolhydratmängd) som snabbmat. Är för slö för att göra egna köttbullar så då tycker jag att Farfars köttbullar från Familjen Dafgård är bra. Inga tillsatser, 87% kötthalt och mycket lite kolhydrater (0-1%).

  Bild här:

  http://www.baconfett.se/wp-content/uploads/2010/07/66163_Farfars_kbullar420g.jpg

 7. 18 augusti, 2010

  Hej! Kul att höra ifrån dig. Hoppas att allt är bra. Tack för tipsen.

 8. Ethel Loberg
  15 januari, 2011

  På tal om billigt, jag gör en rejäl sats vitkålsmos så att jag har i flera dagar, istället för blomkålsmos. Blomkål har ett kilopris på över 20 kr. mer än vitkål.

  Tillvägagångsättet är det samma, finstrimla eller kör i mixer, koka mjukt, mixa till mos med grädde och smör, krydda. Urgott till all mat och mumsig gräddsås

  1. Anna svarar Ethel Loberg
   16 januari, 2011

   Underbart! Det har jag aldrig tänkt på. Tack!

Write a comment