Barn och lågkolhydratkost?

Bör barn äta enligt deras behov? Bör barn äta efter vad de är designade för? Nej, det bör de inte. De SKA göra det!

Är barnet aktivt, cyklar till skolan, leker på rasten och spelar innebandy på fritiden, så ska barnet ha lite mer kolhydrater. Bra kolhydrater då är nötter, vanlig kokt potatis och grönsaker och bär av alla sorter. Kanske till och med någon frukt vid tuff träning för att snabbt fylla på kolhydratförråden. Men ingen behöver vräka i sig pasta och mackor. Det finns inget i dessa produkter som är essentiella och inte kan fås på annat vis. Däremot snackar de som marknadsför olika produkter en hel del skit… men inte går vi väl på reklamen? (Ler stort)

Är barnet en soffpotatis, åker skolbuss, sitter inne och spelar kort på rasten och lever framför datorn hela eftermiddagen för att sen flytta rumpan till TVn? Ja, då ska bröd, mjöl, pasta, potatis mm bort. Det bara skadar. Låt däremot frukten vara kvar i vilken mängd som helst. De flesta barn är ju kassa på grönsaker och de vattenlösliga fibrerna behöver vi för att magen ska vara glad. Och om barnen inte överäter på mjöl så klara de allra flesta av att hantera den stora kolhydratmängden i frukt.

”Men barn behöver kolhydrater. De växer ju”

Läs vilken kunskapsbok Du vill. ALLA är överens om att vi inte växer på kolhydrater. Vi växer på proteiner och fett. Så vill Du att Ditt barn ska må bra, se till att du serverar köttfärssås med lite pasta och inte pasta med lite köttfärssås! Blanda gärna i lite grädde i köttfärssåsen för bättre smak, bättre mättnad och fler fettlösliga vitaminer.

Bra mat för barn! Läs mer HÄR

13 kommentarer

 1. Christine
  8 februari, 2010

  Hej! Herregud vad bra du skriver!!!! Du har gett mig såna AHA-upplevelser när jag läser din blogg. Jag har varit i precis samma sits som du och gått upp av viktväktarna. Min mage har inte varit bra på 8 år och nu känner jag inte ens av att jag har en mage sen jag började med LCHF, jag är så glad, som att ha fått ett nytt liv….och mycket bra skrivet om våra barn och maten/skolmaten.

 2. Anna Hallén
  8 februari, 2010

  Christine: Lätt röd om kinderna… tack!

 3. Moster
  8 februari, 2010

  Bra skrivit. Tänk om man vetat det som man vet nu för 25-30 år sedan.

 4. yon
  8 februari, 2010

  Hej, har en undran, är den här sidan för kvinnor, det verkar inte vara många manliga namn här eller har du tappat bort männen, eller ännu värre ,har männen tappat bort dig, för du skriver ju underhållande och bra.

 5. Anna Hallén
  8 februari, 2010

  yon: Min stora önskan är att sidan är för alla, men precis som du säger är kommentarerna mest från kvinnor. Vet inte varför.

  Jag vet att det finns en hel del karlar som läser min blogg, men jag tror den största delen är kvinnor. Hoppas fler karlar hittar hit. Det hade varit jättekul.

 6. Erika
  8 februari, 2010

  Tack för ett bra inlägg. Har funderat mycket över detta då jag har en liten tjej på 10 månader här hemma.

 7. 8 februari, 2010

  Det var bra att du tar upp detta. Har två killar 12 och 14, en som är knubbig och en som är smal. Till skolan ska den yngste ha med sig mellis varje dag och kompisarna har med sig saft, bullar, smörgåsar, och kakor. Jag försöker så gott jag kan att skicka med ost och skinkrullar med smör, LCHF bröd, Minibells, salami……
  Det roliga är att sonen säger att han märker skillnad. Medan kompisarna dalar på eftermiddagen och hänger på bänkarna och är trötta så klarar sig min minste allra bäst. Jag lagar LCHF hemma och vi äter alla samma mat. De får sitt lördagsgodis 100gr och äter vad som bjuds i skolan.

  Hemkunskapen undervisar i vad man bör äta och pratar om tallriksmodellen. Min son håller inte med, men han har ju svårt att förklara sig och vågar inte säga emot. Däremot säger han att han och vi VET hur man ska äta och stackars dem som inte har fattat det än.

  Det är bara att kämpa på och tanka mer motivation från din sida.
  Tack!

 8. Lottis
  9 februari, 2010

  Bra inlägg. Lite kolhydrater och mest protein och fet sås och fet mjölk får mina barn hemma, MEN inte i skolan. Båda (son-99, dotter -03) är väldigt aktiva både i skolan och på fritiden och är precis lagom i hull åt det muskulösa hållet.
  Jag har inte tagit tag i skolan ännu. Jo jag har pratat med själva skolan, men de hänvisar till kostenheten på kommunen. Vet inte riktigt hur jag ska börja samtalet med kostenheten. Har du något förslag?
  Annars har jag lite problem med mellis. Framförallt sonen (som verkligen skulle behöva ganska strikt LCHF) är kinkig. Äter inte ost, vägrar Omega-3 kapslar (trots alla mina bra men väldigt vuxna argument) och tröttanr fort om det blir för lika nötter varje dag…
  Tack igen för bra och superinformativ blogg.

 9. Ingrid
  9 februari, 2010

  Har fem barn (två av dem utflugna) Tonårssonen har ADD, treåriga dottern föddes för tidigt med hjärtfel, gick inte upp i vikt som hon skulle, utvecklade hydrocefalus och är opererad både för det och hjärtat. Vi har kämpat med hennes vikt, gått hos dietist, fått kolhydratpulver att blanda i maten, calogen att hälla i… Nu tröttnade vi och förstärker allt med smör och grädde, har plockat bort det mesta av pastan mm. Hittade ”Ålandssmör” som är jättegott och som hon ber att få klickar av att äta direkt. Plötsligt går hon upp i vikt och ser hälsosamt rund ut om kinderna iaf…Lillebror (två år) som haft problem med inflammatoriskt i magen (viktkurvan totalstanande för ett år sedan) gillar också smöret och grädden och har börjat läka i magen, senaste provet visade inte någon inflammation alls. Mina barn är hemma med mig och därför har jag fortfarande makten över deras mat. Men funderar över att införa matlåda när den tiden kommer.

 10. Anna Hallén
  9 februari, 2010

  Tack för att ni delar med er. Visst betyder kosten otroligt mycket för hur barn mår och hur de beter sig.

  Jag blir så ledsen över skolmaten och våra kostråd.

 11. Sandra
  7 september, 2010

  Tack för att du delar med dig av en kost som alla borde följa.
  Lycka till!

 12. Anna svarar Sandra
  8 september, 2010

  Jag hoppas att min nästa bok ENERGIBARN når ut till den stora massan. Där finns en del om kosten och våra barn.

 13. Catti
  8 september, 2010

  Yon,

  Jag såg en intressant kommentar om detta hos Kostdoktorn. Det var någon som skrev att män mest verkar ”dras till” andra män inom LCHF-rörelsen, som Skaldeman och Litsfeldt som förordar ”mat för riktiga karlar” som blodiga biffar och gräddsås, och säger att vi egentligen inte behöver äta grönsaker alls, medan kvinnor har lättare för att ta del av andra kvinnors kostråd då de bygger på mer vegetabilier. Detta också för att det verkar finnas en skilland mellan mäns och kvinnors syn på lågkolhydratkost och respektive preferenser. Samma tanke har kostrådgivaren Catherine Schück varit inne på när hon i tidningen Tara utarbetat ett särskilt LCHF-program för kvinnor, med mer grönsaker och omättade/fleromättade fetter och lite mindre fokus på ”tunga” livsmedel som kött, smör och grädde.

  Jag har ingen aning om det finns ett könsperspektiv på det hela, men jag har hittills inte stött på någon kvinna som är nollkolhydratare. De flesta kvinnliga LCHF-rådgivare (åtminstone de jag läst) förordar en hel del grönsaker, vissa t o m bär och lite rotfrukter eller en enstaka frukt. Jag vet inte om det passar alla kvinnor bättre än en kött- och gräddiet, men mig passar det iaf. Kanske finns det genetiska skillnader mellan könen som påverkar våra matval?

Write a comment