Bär och nötter?

Hur mycket kan du äta? Ja, hur långt är ett snöre.

Många i mina grupper äter bär och nötter var dag och går ner i vikt. Många  mina grupper kan knappt välja bär till lördagen för då stoppar viktminskningen.

Det verkar bero på många olika saker.

1. Det skapar ett större ätande under resten av dagen.
2. Det blir för mycket kolhydrater och skapar då för stort insulinpåslag för vissa
3. Vissa tränar väldigt mycket och kolhydraterna används då effektivt och ställer inte till med någon skada.
4. Vissa tål intag av kolhydrater bättre. Bättre insulinkänslighet?
5. Några har små/stora kolhydratförråd (glykogenförråd). Antingen naturligt eller genom ökad musklemassa.

Då jag ofta arbetar med grupper så brukar jag ge några generella råd som vi sen anpassar efter individen om det behövs.

Blir du lätt sugen så ta helt bort bären.
Väljer du att äta bär så är 1/2 d per dag en bra nivå för många.
Att äta bär och grädde var dag brukar vara en viktminskningsstoppare för det flesta.

Tål du, så ät 1 dl nötter var dag. (ca 43 gram)
Skapar det ett ökat sug så ta bort dem.
Hasselnöt är den med minst kolhydrater.
Mandel är den med mest magnesium.
Var observant på att cashewnötter för många är för gott…. 🙂

Viktigast av allt! Jordnötter är inga nötter. Det är en baljväxt.
(Mandel är inte heller en nöt men den är bra i alla fall)

Allt du småäter på när du inte är hungrig är alltid för mycket för kroppen. Någon som effektivt stoppar en önskad viktminskning. Det spelar ingen roll att det är godkänt och nyttigt, äter du när du inte är hungrig är det för mycket.

Hur äter jag?
Bär för mig är efterrätt. Det blir kanske en gång varannan månad…
Nötter är en del av frukosten när jag inte orkar göra mina goda pannkakor. Ca 2 gånger i veckan.
Nötter är också en viktig del när jag tränar väldigt mycket. De gör att jag slipper kramp.
Nötter (tillsammans med ost) är också min räddning när jag är ute och reser.

Hur äter du? Eller rättare sagt; hur måste du äta för att få det att fungera utan kamp?

15 kommentarer

 1. Therese (Kloka Kostbloggen)
  14 januari, 2011

  Hos de jag möter verkar nötterna vara värre än bären. Mest för att det är lätt att överäta av detta ”knaper” som vissa saknar. Bären tycker många är lättare att se som just en efterrätt och man lägger upp en portion, inte mer. Men ur viktminskningssynpunkt verkar det vara hugget som stucket, både bär och nötter är en broms för ganska många.

  Lustigt att du tog upp det där med cashewnötterna…för egen del är de rent livsfarliga. Men jag har kommit på att om jag äter cashew (oftast i samband med träning) och avslutar med ett par hasselnötter så bryts liksom suget av. Man får hitta sina egna knep… 🙂

 2. SvartaMamman
  14 januari, 2011

  Hej,
  Vill bara kommentera ang kramp. Är gravid med nr 3 och de två tidigare gångerna har jag lidit rejält av kramp (främst på nätter). Denna gång har jag ingen kramp men äter numer lite bättre (läs nästan LCHF) och varje dag äter jag några mandlar. Tror verkligen att de är orsaken till de underbara krampfria nätterna. 🙂

 3. Anna Hallén
  14 januari, 2011

  🙂

 4. Emma
  14 januari, 2011

  Jag har läst din blogg, då och då. Jag undrar en sak, mång LCHFare är väldigt emot gastric bypass och liknande operationer. I något inlägg läste jag att man som opererad kan äta enligt LCHF.

  Har du tips och idéer på hur man ska tänka då? Jag äter ju inte två eller tre gånger per dag utan fem eller sex. Hur mycket fett som helst kan jag inte äta. Men LCHF låter som en sund idé och jag skulle vilja testa men…

 5. Maggie
  14 januari, 2011

  Jag undrar varför du inte rekommenderar jordnötter, det finns massor av nyttigheter i dem. Är det något med dem som inte jag känner till?

 6. Nettan
  14 januari, 2011

  Jag är ju en av dem som inte lyckats gå ner med LCHF, men stoppat viktökningen och stått still i två år. Söker efter anledning. Har minskat på portionsstorleken och blir då extra sugen eftersom ”hungerkänslor” infinner sig. Har du börjat ta ett litet kvälls på för att dämpa detta, tex blåbär och grädde (ska genast sluta med det) några nötter eller ost. Då försvinner suget och jag håller mig till rätt kost. Är det bättre att stå emot suget och låta kroppen vänja sig vid den mindre mängden mat direkt? Kanske är det just bär och nötter som är min stoppare!?

 7. Annika
  14 januari, 2011

  Jag äter mandel nästan varje dag, och magnesium tillskott, men lyckas ändå inte bli av med kramperna på nätterna som jag fått sedan jag började med LCHF, vad mer kan jag göra?

 8. 14 januari, 2011

  Tips på vad man kan äta till frukost då? Jag brukar äta blåbär och/eller hallon tillsammans med naturell yoghurt till frukost. Jag varierar det med fil med linfrö och osaltade solrosfrön.

 9. Andrea
  15 januari, 2011

  Tack för dagens blogg-inlägg som ett jättebra svar på min kommentar häromdagen!!
  Men jag håller med Ullis, några andra frukostförslag på kalla frukostar om man har svårt för varm omelett på morgonen?

 10. Lua
  15 januari, 2011

  Till Annika: prova dricka mera vatten, det funkar för mig!

  Jag har också stått stilla i två år ungerfär och är otroligt glad över det. Men nu, efter graviditet, vill jag ner. Och de här råden kommer ju som en skänk. För nog är det så att jag överäter, det är hela grejen. Småäter inte, men dricker många koppar kaffe med grädde, mellan måltiderna…

  Tack, tack!

 11. Annapanna
  15 januari, 2011

  Hej Anna!
  Jag undrar också vad problemet är med jordnötter? Min man knaprar i sig en del, det är det anda snackset ”jag” 😉 har låtit honom behålla eftersom han har väldigt svårt att låta bli att äta framför tv´n på kvällen. Tycker det verkar som att det ändå är ok i måttliga mängder…

  Gillar din blogg 🙂
  /Anna

 12. Anna svarar Annika
  16 januari, 2011

  Vanligtvis är det magnesiumbrist, det hjälper på väldigt många. Fungerar det inte kan det sen vara en massa andra anledningar 🙂 och då blir det lite knivigare…

  Vattenbrist är en vanlig orsak. Prova.
  Saltbrist? Ovanlig orsak men värt att fundera på?

  Någon som har fler tips?

 13. Hooney
  18 januari, 2011

  Emma: På det norske vektoperasjonforumet er det flere som går på LCHF. Men noen tåler ikke fett like godt som før. Tror ikke det er noe problem å spise mange måltider, bare at det blir mange små.

  Eks:
  Frokost: Knekkebrød med smør og pålegg
  Lunsj: Salat med protein eller middagsrester
  Mellom: Eple og nøtter
  Middag: Rent kjøtt eller fisk og grønnsaker
  Kvelds: Yoghurt, eller fløte med bær.

Write a comment