Bacon – to be or not to be?

Ja, hur är det nu med bacon. Är det vår naturliga kost med bra mättade fetter. Eller är det rena skräpmaten som till och med kan göra dig sjuk?

Både och tyvärr.

Fläsk och mättade fetter är vår naturliga kost. Men ännu mer ägg och skaldjur och vilt. Grisarna idag lever oftast inte riktigt som det är tänkt av naturen och det är inte alltid de får den optimala maten och växer långsamt utan antibiotika.

Men en utomhusgris som bökar omkring i jorden eller en köttbit från ett vilt vildsvin är helt ok. Men inte bara. Kroppen behöver variation. Ägg, fisk, vilt och fågel.

Fettet är tveklöst av en bra sort.

Men sen kommer rökningen, eller tillsatta rökaromer, nitriterna samt stekytan. De två sistnämnda är jätteproblem för hälsan. Det är lite kul att vi höjer Äkta vara och skäller på tillsatser OCH samtidigt höjer vårt bacon….

Stekyta är allt annat  är bra för oss. Tidigare var det mycket kokt kött som t ex kalops eller så var det söndagssteken som bara har stekyta på kanterna. Idag steker vi glatt hela köttbiten på alla håll och kanter.

Bacon för vikten är ett kanonval.
Bacon för hälsan är nog ett av våra allra sämsta val.

Äter jag bacon? Klart jag gör. Lite skit klarar kroppen. Men var dag? Och som ett kanonval? Nej, absolut inte. Men visst är det gott. Jättegott. Min favoriträtt är:

2 paket bacon i små bitar
10 champinjoner delade i 4 bitar
5 dl vispgrädde
paprikapulver

4 bitar skinnfri lax
Massor av riven ost

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Knaperstek bacon i en stekpanna. Tillsätt champinjonerna och stek lite till. Häll i grädden och krydda. Låt koka ihop lite. Häll gräddblandningen över laxen. Toppa med riven eller hyvlad ost. Sätt in i ugnen 20 minuter. Njut med en sallad gjord på allt du gillar skuret i små små bitar. (Jag brukar hoppa över grönsalladen…)

Tidigare
«

12 kommentarer

 1. 15 juni, 2010

  Vi var verkligen inne på samma tankegångar idag, Anna. Jag skrev just en kommentar om det här med bacon och röksmak som svar på Lev längre med LCHF, samtidigt som du publicerade det här.

  https://www.annahallen.se/lev-langre-med-lchf/comment-page-1#comment-16112

  Bra att du kommer med information om hur det egentligen ligger till med allt kött som sägs vara så nyttigt för oss. Det verkar vara det billigaste alternativet som tilltalar många och hur mycket näring finns i det?

  Om man lägger alla pengar som tidigare gått till chips, läsk, öl, godis, bullar, pizza och annan skräpmat, så finns det ju en hel del pengar att nu istället lägga på bra råvaror.
  Ekologiskt odlade grönsaker, gräsbeteskött, färsk fisk och skaldjur, ägg från utehöns som äter det de är gjorda för. Det är sånt som ibland kostar mer än baconet. Som i och för sig ofta ligger på 120 kr per kilo, iallafall här uppe i Jämtland.
  Men med bättre råvaror får vi ju så ofantligt mycket mer näring från den maten. Är det inte värt att tänka mer på vår hälsa, än att jaga billiga extrapriser på fläskfärs från djurfabrikerna?

  Härligt baconrecept på slutet, för visst är det gott att äta en bra sort ibland. Självklart gör jag det också, men inte varje dag..
  Men jag njuter av salladen till också 😉

 2. 15 juni, 2010

  Jag äter ett pkt bacon varje dag! Men jag har hittat en sort utan rökarom och nitrit och jag steker lungt och fint. Jag inser ju att det inte är så bra men just nu så är det det bästa frukostalternativet för mig. Så småningom så blir det mer äggröra och även TY som alternativ. Bra att du skriver om detta 🙂
  har gjort lite reklam för din nya bok i min blogg idag 😀

 3. 15 juni, 2010

  Ett bra alternativ till bacon om man inte vill ha rökarom, är varmrökt sidfläsk. Mycket godare än bacon och ofta inte lika salt. Betydligt billigare kilopris också 🙂

  Själv har jag börjat med en frukost/lunch bestående av falukorv av hög kvalitet, endast 4 gr kolhydrater i den jag köper. Stekta ägg, lite stekt paprika och ost som får smälta över. Så gott.
  Röksmaken i bacon och fläsk kan bli lite mycket efter ett tag.

 4. Kajsa
  15 juni, 2010

  Birgitta, var hittar du sidfläsket? Jag letade faktiskt igår efter sidfläsk men jag kanske letade på fel ställe i butiken? Köper man på bit eller finns det skivad, typ bacon?

  Jag är jättedålig på fläskkött, äter mest nöt, men vill gärna variera mig och provar gärna sidfläsk istf bacon. (Köpte ekologisk bacon så jag hoppas det är ngt bättre).

 5. 15 juni, 2010

  Hej Kajsa. Jag hittar det rökta fläsket intill bacon och korvar. Det säljs på bit, ofta från små lokala charkuterier, vilket brukar stå för bra kvalitet.

  Tyvärr har jag sett att även i ekologiskt bacon finns rökarom, dumt nog. Men annars är det ju betydligt bättre än när de t.ex säljer tre paket för en tjuga. Det kan inte vara från grisar uppfödda under särskilt bra villkor.

  På Cypern sålde de t.o.m bacon med tillsatser av både glutamat, rökarom och kolhydrater. Ett sammanpressat stycke av bitar av sämre kvalitet, med fett lagt mellan lagren så det skulle se ut som bacon..

  Men vi får ta och börja protestera, så kanske rökaromen tas bort och vårt bacon börjar rökas som det ska.

 6. Kajsa
  15 juni, 2010

  Tack snälla för hjälpen! Ska leta vidare nästa gång.. 🙂

 7. Sten R
  15 juni, 2010

  Här finns en bra sida om Nitrit och Nitrat. Tyvärr på engelska:
  http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/06/nitrate-protective-factor-in-leafy.html

 8. Elin U
  15 juni, 2010

  Jag handlar färskt stekfläsk i köttaffären. Fantastiskt gott. De skär det i fina skivor åt mig.

  Elin U

 9. Catharine Smith
  15 juni, 2010

  Stekt fläsk med löksås är ju bland det godaste som finns. Sällan man får det nu för tiden, ska ta och se till att vi köper fläsk nästa gång vi shoppar.
  En annan fråga – hur ser du på laktosfri mjölk i lchf sammanhang? Vanlig mjölk innehåller ju en hel del socker och det är inte så bra för viktminskning vad jag förstår. Nu har jag börjat prova att ha laktosfri mjölk i mitt kaffe då jag tror att jag är lite överkänslig mot laktos (och jag gillar inte grädde i kaffet lika bra). Tycker magen är lugnare nu.

  Cathy

 10. Anna svarar Sten R
  16 juni, 2010

  Tack. Du hamnade i spamfiltret på grund av länken. Nu är du släppt i det fria 🙂

 11. EvaCarina
  16 juni, 2010

  Färskt sidfläsk handlar jag på ICA i köttdisken. Säljs oftast skivat. Så himla gott med purjolöksgräddsås!

 12. Marika
  20 juni, 2010

  Jag undrar en sak om ägg – det används ofta som ett försäljningsargument att hönorna fötts upp på spannmål. Men jag undrar – är det bra? Vi människor är ju inte skapta för att äta spannmål och många mår bättre när de utesluter det ur kosten, så är det verkligen bra för oss att äta ägg från höns som fötts upp spannmål – eller är det hönsens naturliga kost? Vilket foder är det som ger bäst balans mellan Omega-3 och Omega-6 i ägg?

Write a comment