Att banta sig fet

Kan man verkligen det?

Ja, jag hävdar att det är så. Problemet är att vi använder metoder. Gör något under en kortare tid för att sen gå tillbaka till den kost som från början skapade problemet.

De metoder vi vanligtvis använder är fettsnåla, kolhydratrika kalorifattiga metoder. Det gör att kroppens fettförbränning blir sämre och sämre. Två anledningar. Det kroppen gör ofta blir kroppen bra på och tvärt om. Med lite eller inget fett i kosten så fettförbränner kroppen ytterst lite. Vi har också mycket insulin i kroppen vilket innebär fettinlagring på bekostnad av förbränningen.

Alltså problem nummer ett: Dålig fettförbränning

Sen äter vi på svältgränsen. Ju mindre vi äter desto duktigare är vi. Pulverdieter har ju aldrig varit så stora som de är nu. Det gör att kroppen går in på försvar. Den försöker helt enkelt anpassa sig. Den sparar på ALLT den kan. Värmesystemet, termogenesen, är en sak som kan spara mycket energi. Vår dagliga kaloriförbrukning går helt enkelt ner.

Problem nummer två: Efter många års bantning så förbrukar du mindre energi per dag än du gjorde INNAN du började banta. Du måste nu alltså äta mindre mat bara för att stå still.

Sen har vi problemet med att idiotbanta med något knäppmetod som inte går att hålla. Du vet när vi ger upp efter några dagar eller veckor och vråläter/ hetsäter för att vi ska ju ändå börja om på ”måndag”… Och eftersom måndagen betyder en ny svältperiod är det ju bäst att ta chansen att få njuta av allt det goda….

Problem nummer tre: Eftersom du oftast underäter tror kroppen att den ska dö. Så de få perioderna när du äter så lagrar kroppen allt vad den bara kan. Det känns som att du kan gå upp 5 kilo av en 1 kilos godispåse.

Så ja, du kan banta dig fet.

Sen finns det de som ÄTER sig feta. De har mycket lättare för att gå ner i vikt om de vill.

De överäter kolhydrater OCH fett. Så de har en bra fettförbränning, men också en bra inlagring. Därför blir de feta. De äter också alldeles fööör mycket mat var dag, vilket de kan eftersom kolhydrater i socker- och mjölform blockerar dina naturliga mättnadskänslor. Kroppen tror att det finns fri tillgång på mat och kan därför tillåta sig en bra och hör energiförbrukning under dagen. Dessa fryser sällan till exempel. Så med en orädd kropp, bra fettförbränning och en bra total energiförbrukning är det mycket enklare att gå ner i vikt.

18 kommentarer

 1. AnnaD
  24 maj, 2011

  Hej,

  Jag älskar din blogg, den är oerhört inspirerande. Jag har ätit LCHF sedan i somras och det känns bra. Jag känner igen mig när du beskriver det där med att frysa…förra vintern sökte jag hjälp för jag trodde att jag hade någon ämnesomsättningsstörning och jag frös så förfärligt. Nu när jag tänker på det så har jag inte varit lika frusen denna vinter, kan det vara att jag hade låg ämnesomsättning pga av kosten och därav frös förra året?

 2. Agneta
  24 maj, 2011

  Vilket bra inlägg, ett av de bästa jag läst här (och då är alla inlägg tänkvärda och bra!):-))

 3. 24 maj, 2011

  Ja, man känner verkligen igen sig…..

 4. Anna svarar AnnaD
  24 maj, 2011

  Äter du för lite kan du frysa. Äter du för lite proteiner fryser du nästan garanterat.

 5. Anna svarar Agneta
  24 maj, 2011

  Tack 🙂

 6. Ghia
  24 maj, 2011

  Hur ska man göra för att öka förbränningen om man bantat sig till en låg förbränning? Om man svält sig ner i vikt kan man äta som du gör utan att gå upp i vikt?

 7. Jenny
  25 maj, 2011

  Har man svält sig tillräckligt så är det troligt man först går upp lite i vikt, det vänder sedan normalt när man lyckats övertyga kroppen om att det är gott om mat och ingen ny svält kommer – hur lång tid det tar är olika.

 8. amabile
  25 maj, 2011

  Hur lång tid tar det innan kroppen lärt om? Innan den fattar att den ska bränna fettet, inte lagra det? Trots minimalt med kolisar, och de jag äter kommer i huvudsak från ägg och smör, några få från grädde och ännu färre från vitål/blomkål och sånt. Oftast färre än 5-7g/dag.

  Min kropp lagrar fortfarande upp fett, trots att jag kämpat i ett drygt år nu! Först ner 5 kg, jättekul! Sen upp 5 kg, inte alls kul, sen upp ytterligare 2 kg, rent eländigt kändes det, och nu har det blivit ytterligare 3 kg upp! Sååå less…

 9. amabile
  25 maj, 2011

  I mitt fall pågår det fortfarande, om det är det som är felet. Tycker dock inte att jag hållit på att jojo-banta, snarare försökt att INTE gå upp i mitt tidigare liv.

  Har LCHF’at i drygt ett år, och jag gick ner först, 5 kg, vilket var kanonkul! Sen gick jag upp 5kg, inte alls kul. Sen gick jag upp ytterligare ett par kilo, såå trist. Nu har jag lagt på mig ännu mera! 3 kg! Så totalt upp 5 kg från start, eller upp 10 kg från i somras. Så lymlans trist! Håller på att ge upp… Hur mycket längre tid ska det ta innan kroppen fattat galoppen?? Bränna fett – inte lagra fett!! Har fått ett antal hälsofördelar, som gör att jag inte vågar släppa LCHF, av rädsla att förlora dem, men jag vill ju inte betala priset att BLI fet på kuppen!

 10. C
  26 maj, 2011

  Hej Anna!

  Får och kan jag länka till detta inlägg på min egen hemsida? Jag är ny på det här med att blogga. Tyckte artikeln var bra på att förklara att det är dumt med allt jojobantande.
  /C

 11. Anna svarar Ghia
  26 maj, 2011

  Det gäller att äta ordentligt med mat under ca ett halvår. LCHF är ett bra val eftersom det är oerhört svårt att gå upp i vikt på fett och proteiner. De första evckorna kan du dock gå upp 1-3 kilo eftersom kroppen blir överlycklig att det äntligen finns amt. Svälten är över 🙂

  Detta rättar ALLTID till sig. Lovar. Efter ca 6 månader går det sen att börja justera för att skapa en viktminskning. Sma smarta justeringar. ingen bantning. Absolut inte.

  Knepet är att VÅGA äta under dessa 6 månader.

 12. Anna svarar amabile
  26 maj, 2011

  Jag tror att du äter mer kolhydrater än du själv uppfattar. Din viktuppgång är för stor.

  Mejeriprodukterna brukar vara den stora boven. Eller ett ojämt ätande. Man gör en kraftansträngning för att sen gör ett uppehåll, för att sen komma igång igen. katastrof för vikten.

  Du måste hitta en trygg kostrutin som du gör VAR dag, vecka efter vecka, Månad efter månad. En rutin som passar din vardag och som fungerar vid fest och semester.

  3 max 4 måltider var dag brukar vara en bra start. Ät bara sittande och lägg ALL mat på tallrik. Även om det är godkänd mat.

  Ta bort fil, mjölk och yoghurt helt. 1 dl gräddsås eller creme fraiche till lunch och en till middag.

 13. Anna svarar C
  26 maj, 2011

  Jag blir bara jätteglad om du vill länka. Tack!

 14. C
  29 maj, 2011

  Nu har jag lyckats länka 🙂

 15. Kotten
  13 januari, 2013

  Hej!
  Jag har lidit av anorexia/bulemi sedan en tid tillbakaka..
  Först svalt jag mig till mesta del och blev ett benrangel men med tiden övergick det till endast hets/översättning kombinerat med en kompensation på svält diet. Har sen i somras gått upp över 13 kg pga periodvis okontrollerade hetsätningar och jag mår väldigt dåligt av det pga av att jag nu är på gränsen till överviktig 🙁 har från start gått upp över 23kg och men strävar efter en viktnedgång på ca 14 kg då jag hamnar på min idealvikt.
  Tror du att detta mål är möjligt att nå till sommaren trots min bakgrund?

  1. 13 januari, 2013

   Du måste lära dig att äta. Att hitta orsaken till din ärstörning. LCHF är ingen ny bantningsmetod, men många med bulemi hittar faktiskt en bättre balans med LCHF.

   Ätstörningen försvinner inte men ”on”-knappen sätts inte på i samma omfattning.
   Du kan visst gå ner till sommaren, men är inte drömmen om att vara normalviktig för resten av livet mer lockande?

 16. Monica
  14 januari, 2013

  Jag är intresserad av LCHF och tanken bakom livsstilen, men det är en sak jag inte förstår och som du förhoppningsvis kan förklara för mig:

  LCHF-förespråkare säger ofta att vi under evolutionen bara haft begränsad tillgång till frukt och bär (några månader per år), men att vi numera har obegränsad tillgång till dem året runt och att det blir för mycket kolhydrater för våra kroppar, med övervikt och diabetes som följd i värsta fall.

  Men våra förfäder hade knappast fri tillgång till smör, grädde och crème fraîche heller, så jag förstår inte riktigt hur dessa kan sägas höra till vår naturliga föda? Trots allt har vi ätit frukt och bär i miljontals år, men mejeriprodukter bara i knappt ett sekel. Ändå säger många LCHF-förespråkare att de senare är naturlig föda för oss, medan frukt och bär gör oss tjocka och sjuka…? Den logiken får jag inte att gå ihop, så det får du gärna förklara för mig! Obs. detta är ingen kritik, jag gillar din hemsida och har alla dina böcker. Jag har läst dem från pärm till pärm och frestas av alla de goda recepten, men jag blir lite rädd när jag ser hur mycket fett jag skall äta….och då är dina recept ändå betydligt mer balanserade än vissa andra LCHF-förespråkares.

  1. 15 januari, 2013

   Jag håller med dig. I min värld är mejeriprodukter inte naturlig kost. Jag äter dessa bara för att de är så evinnerligt goda.

   Däremot försöker jag att hålla mejeriprodukterna som tillbehör till måltiden. inte SOM måltid. Jag äter alltså inte yoghurt till frukost men kan ha en yoghurt-ost kräm till min fisk och grönsaker. Mängden blir då betydligt mycket mindre och en större andel av min kost blir naturlig artegen föda. Hoppas att med detta val kunna behålla lite av livets lyx utan att några nackdelar.

   Jag lär dock ut nackdelarna på mina utbildningar så alla kan ta sitt eget beslut.

Write a comment