Ät mindre! Nej, du äter för lite!

Att läsa på nätet är gratis. Stämmer, men samtidigt får du ofta råden helt tagna ur sitt sammanhang. Vad är det som gäller just för dig? Ett råd måste alltid följas av -under vilka förutsättningar?, – för vem? och – varför?

Viktminskning är något av det svåraste som finns. Men det går! Lovar! Det vi dock ofta glömmer är att för kroppen är extrakilona något bra, något kroppen gör allt för att få behålla. Kroppen struntar högaktningsfullt i vad som står i tidningarna, vad vågen säger eller vad du tycker om din spegelbild. Kroppen är överlycklig för att den nu garanterat sin överlevnad! (Kroppen förstår inte att den kan överspara och dö av sviterna av för mycket fett. Det finns ingen sådan programmering, för detta har aldrig varit människans problem under vår utvecklingstid)

Vi har också ofta bråttom. Kroppen gillar långsamt. Jag får ofta frågan – Men Anna, finns där inga genvägar? Tänk efter. OM det hade funnits någon genväg som verkligen fungerade, hade inte vi alla använt oss av den och blivit smala och klara en gång för alltid? Jo, självklart. Men den finns inte!

Du vill gå ner i vikt. Då måste du först ha klart för dig hur din historia ser ut.

1. Har du har bantat dig överviktig?
2. Eller har du har ätit dig överviktig?

Väljer du svar ett måste du nu skapa en trygg kropp som KAN äta utan att gå upp i vikt. Börjar du här med tuffaste LCHF och äter en gång per dag kommer du troligtvis att stå still. Du har en kropp som knappt förbränner något och som tror att den ska dö av svält och sparar allt vad det går. Nej, du ska ÄTA MER! Lära dig äta 4 måltider per dag, (se mitt inlägg om LCHF för viktminskning) När du kan äta LCHF, fyra måltider per dag, utan undantag eller falla dit och har det som rutin (brukar ta ca 3-6 månader) DÅ kan du sen gå ner i vikt. Många som bantat länge har ett felaktigt ätbeteende och saknar ofta rutiner. Utan rutiner kommer vikten alltid att vara en kamp! Du ska äta mer. Lite mat blir din fälla.

Väljer du svar två. Ja, då har du en bra förbränning men troligtvis en sämre upplevd mättnad. När du då får höra att med LCHF ska du äta tills du blir mätt, ja då överäter du. Det finns inget naturligt stopp. Du måste lära dig att vara nöjd på mindre och skapa en bra tallriksstorlek med kunskap. Börja med ”LCHF för viktminskning”. Du ska äta mindre. Mycket mat är din fälla.

Nästa fråga du ska titta på.

1. Kan du göra undantag?
2. Vill du göra undantag?
3. Gör du undantag?

Vill du gå ner i vikt gör du naturligtvis inga undantag. I alla fall inte om du inte går ner i vikt, men vill detta. Då vet du ju att du har en besvärlig kropp. En besvärlig kropp kommer aldrig att släppa ett gram om du då och då väljer yoghurt och bär, mandel- eller fröbröd, LCHFefterrätt eller mjölk i kaffet.

Valda undantag gör du när du VET att du inte triggar på det. När du VET att det inte skapar sug och får konsekvenser dagen efter. Undantag gör du när du accepterar att stå still eller är nöjd med din vikt.

Mycket fett? Nollning? Lite mat? Mycket mat?
Vad är sant? Vad fungerar?

Det som fungerar är den mat du kan tänka dig att äta i 30 år framöver. Tar du i så tufft att detta blir en metod så är vi tillbaka där vi började. I olika bantningsmetoder där lidanet betydde att vi var ”duktiga”. Ju hårdare och tuffare, desto bättre. LCHF ger dig en möjlighet att äta dig ner i vikt! Ta den!

Att äta 150 gram kokosfett per dag för att slippa äta, slippa känna hunger och för gå ner i vikt är långt ifrån ett naturligt ätbeteende. Om du uppskattar denna känsla så funder på varför det är farligt eller jobbigt att uppleva den naturliga känslan av hunger? Varför du uppskattar att slippa äta? Kan det vara så att kontrollen är problemet?

Att vara rädd för ett salladsblad men äta mejeriprodukter är ett härligt feltänk!

Nyfiken på mer ? Skriv Sockerberoende i SÖKfältet längst ner bloggen. Finns del 1, 2 och 3. Kan ge lite bra idéer.

Anna

Nästa
»

34 kommentarer

 1. Monicas Mat
  14 mars, 2012

  – Det som fungerar är den mat du kan tänka dig att äta i 30 år framöver

  Så bra sagt!

 2. Anna i Skåne
  14 mars, 2012

  Jag har ätit mig till övervikt och känner precis igen mig. Har ätit lchf i ca 10 veckor nu och känner bara glädje över att äta så här i 30 år till. Varje måltid är en festmåltid!!
  Det tog ca en månad innan kroppen, eller om det var själen, vågade lita på att jag blir mätt och står mig ca 4-5 timmar på en betydligt mindre portion än vad jag åt tidigare. Äter nog bara ca en tredjedel i volym nu. Tyckte att det kändes väldigt dyrt med lchf i början, men eftersom jag äter så pass mycket mindre nu så räcker maten längre.
  Det enda jag ångrar är att jag inte börjat med detta tidigare.
  Viktminskningen är ca 0,5 kg i veckan (i snitt) och det är jag väldigt nöjd med. Äter lchf främst för att slippa min blodsocker-berg-och-dal-bana. Att jag går ner i vikt är en härlig bonus.
  Tack för en informativ och saklig sida!!

 3. 14 mars, 2012

  Gud vad intressant läsning! Önskar alla fick läsa dina kloka ord. Du är slår ALLTID huvudet på spiken!

  1. Anna Hallén
   14 mars, 2012

   Tack!

 4. Emy
  14 mars, 2012

  Jag tror att jag har gjort både och, eller, det har blivit ett ekorrhjul. Ätit mig tjock (sockerberoende), bantat mig smal med kaloriräkning, ätit mig tjock, bantat mig smal, ätit mig tjock (ännu tjockare för varje gång) och nu till slut: ätit mig ner i vikt med LCHF. Är 161 cm lång och vägde som minst, 65 kg med LCHF. Nu har jag dragit ner på Levaxinet i två omgångar sen i somras och gått upp 2,5 kg sen första minskningen och nu, ytterligare 3,5 kg efter andra minskningen.

  Äter ägg, kött, fisk, fågel, smör och grönsaker, men under julen gick jag upp lite och gick sen ner det igen innan jag sänkte Levaxinet. Lite grädde i teet, men annars väldigt lite. Skrev i en matdagbok under två dagar för ett tag sen och kom upp i lite över 100 gram fett/dag, 78 gram protein och ca 20-25 gram kolisar. Ibland äter jag lite yoghurt med linfrö, men det är typ en schnappsglas.

  Vill verkligen inte gå upp mer nu och jag känner mig maktlös eftersom jag så tydligt märker att sänkningen av Levaxinet gör att jag går upp.

  1. mariana
   26 februari, 2013

   Varför minskar du Levaxinet? Fel på sköldkörteln är ju en sjukdom som bör tas på allvar. Var rädd om dig.

 5. 14 mars, 2012

  Ätbeteende är spännande, inlägg om det ser jag fram emot.

  Jag halkade in på LCHF lite av en slump (släktingar som började och vi läste ”Matrevolusionen” och bestämde att testa), jag är inte överviktig men däremot har jag ett ätbeteende som skrämmer mig. Jag småäter… kan nog säga att innan LCHF så hetsåt jag, men nu är det bättre eftersom jag är mättare. Men beteendet finns kvar… trots att jag är mätt så vill jag gärna stoppa något i munnen.

  Tack för en jättebra blogg och bra information.

 6. Sussie
  14 mars, 2012

  Anna va du är bra… Jag måste programera om mig totalt.. Mislyckade försök gång på gång med viktväktarna och pulver dieter osv har gjort att det slutar alltid på samma sätt, Jag börjar att överäta allt som jag inte borde äta , får ångest och på igen och så rullar det på. Ska nu lyssna på dig som vet och och köpa dina böcker. Lära mig att äta ordentligt som håller livet ut utan ångest.. Tack va du är bra!

 7. 14 mars, 2012

  LCHF är verkligen mat jag kan tänka mig att äta i 30 år framöver – minst! Dock inte utan undantag, jag är frisk och normalviktig och tränar mycket, och även om jag blir triggad av sötsaker, bröd osv är det inte värre än att jag efter undantag ändå snabbt kan ställa om. Det häftiga är att jag alltid längtar tillbaka till LCHF, för jag mår bäst på den här kosten. Har precis varit en vecka i Österrike med kompisar och ätit kolhydrater så det sprutat ur öronen, pasta, ris, öl, efterrätter, you name it, och det var GOTT, nåt annat säger jag inte, och jag ångrar det inte, MEN, nu är jag tillbaka i low carb-livet och älskar det! Min kropp älskar det också och släpper nu från sig massa lagrad vätska. Men min själ älskar carbs och kan inte tänka sig att vara helt utan dem för all framtid, men de ingår inte längre i min vardag.

 8. 14 mars, 2012

  Underbara Anna, alltid så kloka ord!
  Sprider dom vidare med glädje 🙂

 9. 14 mars, 2012

  Du har en fantastisk förmåga att förmedla information på ett entusiasmerande och lättbegripligt sätt som gör att jag bara vill ha mer. Och mer. Tack!

 10. Lasse
  14 mars, 2012

  Jeg kan ikke finde noget indlæg med en titel der minder om ”LCHF för viktminskning”.

  Er det dette indlæg, du henviser til?

  https://www.annahallen.se/svart-att-ga-ner-i-vikt

 11. margaretha
  14 mars, 2012

  Hej och tack för en jätte bra och peppande blogg.

 12. Annalena
  14 mars, 2012

  Satt precis och funderade på vad jag gör för fel för jag går inte ner de där sista kilona som jag vill ha bort, har aldrig varit speciellt överviktig utan vill bara få bort de där sista kilona och få en sundare relation till mat! Ändra sitt ätbeteende är inte lätt, precis som Erika skrev i en kommentar här… mitt sötsug och småätande skrämmer mig!!

 13. 14 mars, 2012

  Bästa förklararen Anna! Så glad att jag har dig som lärare på kostrådgivningsutbildningen för jag har lärt mig så himla mycket. Att rätt svar alltid är levern, vad socker/gluten/mjölk ställer till med och dina tankar kring sockerberoende och varför man äter. Ovärderligt för mig och tack för omnämnandet!!! Ser fram emot orginal sockerpallen a la Anna imorgon efter min amatörversion på bloggen idag – snabbtest för att se om jag hängt med på lektionerna 🙂 Ha det gott! Kram Tina (Sockerpallsdöparen…)

 14. Linda E
  15 mars, 2012

  Du ger mig en sådan inspiration, om 9 dagar är det beräknad förlossning och efter det kör vi. Jag har varit överviktig i fyra år och har ett sockerberoende och kommer få det tufft, men att läsa din blogg ger mig en spark i rätt riktning! Du är en sann inspirationskälla Anna, tack för det!

  1. Anna Hallén
   20 mars, 2012

   Härligt!

 15. Frågvis
  15 mars, 2012

  Hej Anna!
  Du skriver ofta att man ska börja frukosten med protein och fett, varför inga kolhydrater på morgonen?
  Du skriver även att man bör börja dagen med 2-3 ägg men jag får magknip och illamående av ägg så jag undviker det så gott det går. Vilken annan typ av frukost kan du rekommendera för en ägg-intolerant? 😉

  1. Anna Hallén
   20 mars, 2012

   Viktminskningsmat är fett och proteiner. Önskar du inte viktminskning fungerar en frukost med mer kolhydrater. Varför inga kolhydarter på morgonen? De är ofta av fel sort (mejeriprodukter i stället för grönsaker och lite nötter) och de flesta kvinnor får ingen viktminskning med detta val.

   Googla på LCHF frukost. Du kommer att hitta en massa utan ägg och utan mejeriprodukter.

 16. FIA FIT
  15 mars, 2012

  Tack för inspiration!!!

 17. Frågvis
  15 mars, 2012

  Hej Anna!
  Du skriver att man ska börja dagen med fett och protein, varför då?
  Du rekommenderar även att man äter 2-3 ägg till frukost, men jag får kramper i magen av ägg och blir illamående så det är tyvärr inget alternativ.. Finns det andra frukost alternativ du rekommenderar i hälsosyfte (inte viktminskning)?

 18. manuela
  16 mars, 2012

  Spännande läsning. Är en jojobantare och ätit LCHF i 6 månader. Har inte gått ner speciellt mycke men tror på denna metod så jag kämpar på. Nu har jag börjat gå upp i vikt och som ständig bantare gör de mig skräckslagen. Efter läsningen i din blogg fick jag en tankeställare och de är nog dom där nötterna,mandelbröd och grädde i kaffet som kanske bromsar. Nu blir de ändring på detta och hoppas på en förändring.

 19. Maja
  16 mars, 2012

  Att gå ner betyder även att jag varit tvungen att utvärdera mitt tankesätt.. inte bara förändra maten. Har tänkt i banorna LCHF sen november 2009, då jag vägde 92kg, men sen dess bara gått upp. När vågen stannade på 108,8 fattade jag att jag måste göra nåt radikalt. Genom att börja skriva ner vad jag äter och väga mig en gång i veckan kom jag på att jag tänkte hela tiden ”de e ju långt till fredag så jag kan fuska idag”. Så nu väger jag mig varje morgon istället ”jag kan ju inte fuska idag eftersom jag ska väga mig imorgon”.. lurar mig själv med andra ord.. så sakteliga har det vänt. Lyckats gå ner 5kg.. o fuskar jag en dag, tar det en vecka att ta igen det. Hårt arbete!! Men jag ska lyckas om jag så behöver lura mig själv resten av mitt liv 😉

  1. Anna Hallén
   20 mars, 2012

   Skickar lite kraft och hejjar på dig.

   1. Maja
    21 mars, 2012

    Tack 🙂

 20. emma
  16 mars, 2012

  tack för intressant läsning!
  jag tycker ”handmodellen” är svår, även om den verkar logisk! hur mycket är en ”normal/lämplig kvinnohand” i gram räknat för tex kyckling, fisk eller rött kött?
  och så undrar jag över yoghurten, har hittat en variant som är 17 % fett och 4 g kolhydrater/100 g, äter ca 3 msk tillsammans med ca 5-7 nötter till mellanmål – är det dumt om jag vill minska i vikt?

  1. Anna Hallén
   20 mars, 2012

   Det är ju DIN hand. Varför behöver du det i gram? Tänk dig volymen på din hand. Höjd, bredd och längd. Väljer du gram måste du släpa med dig en våg. Väljer du handen har du den med överallt. Vad händer om det blir för ltite eller för mycket? Absolut ingenting.

   Inte är du lika hungrig alla dagar? Visst skiljer det sig om du tränat eller bara ligger i soffan? Sommar och vinter? Varför ska då alla dagar se likadana ut?

   Gällande yoghurten. Prova. Går du ner i vikt är det bra. Går du inte ner i vikt är det dumt. Vi är (tyvärr) alla olika. Jag går upp i vikt av yoghurt. Men jag har haft många klienter som får det att fungerar alldeles utmärkat. Och även tvärt om…

   1. Nian
    21 mars, 2013

    Aha, nu förstår jag, när du skrev ”volymen på din hand. Höjd, bredd och längd.” Och knyter jag sedan handen, så blir volymen som t.ex. två kokta ägg…

    1. 21 mars, 2013

     Precis!

 21. Tina Cederberg
  23 mars, 2012

  Hej Anna!
  Det här inlägget gav mig en riktig aha-upplevelse. Satte genast igång att registrera allt jag äter på en kaloriräknarapp och insåg att jag ligger konstant lågt. Jag går inte heller ner i vikt. Så nu har jag ökat på mina portioner. Det är jobbigt men redan efter en vecka har vågen börjat röra sig nedåt. Helt otroligt. Kan det verkligen hända så snabbt?
  Sen är det extra roligt att säga till folk att ”jag måste äta mer så jag går ner i vikt” 🙂
  Tack för en inspirerande blogg!
  Tina

  1. Anna svarar Tina
   24 mars, 2012

   japp, så snart kroppen förstår att det inte är svält så behöver den inte vara rädd för att dö. Då kan den dra igång alla funktioner igen. Kroppen är smart.

 22. Karin
  30 augusti, 2012

  Jag äter youghurt flera ggr i veckan och numera, efter 8 mån med LCHF, low carbbröd (köpt) eller sesambröd lite då och då. Har gått ner ca 17 kg sedan 1 jan och verkar fortsätta ner, långsamt. Trots en dessert eller glass per vecka i somras så minskade jag ca 3 kg. Så att man inte kan äta mejerier eller nötter eller bär och gå ner i vikt stämmer inte alltid!

  1. 31 augusti, 2012

   Visst är det underbart att ha en sån ”snäll” kropp. Njut 🙂

 23. mia
  5 september, 2012

  Hej!
  Jag har ett problem med hur och vad jag ska äta. Jag går gymnasiet och vi får äta på resturanger som inte är lchf vänliga. Jag har prövat ha med mig egen matlåda men oavsett hur jag äter (frukost, lunch och kvällsmat) så går jag upp. Under sommarlovet åt jag två gånger per dag och gick stadigt ner i vikt och mådde bra. Normalt är jag inte hungrig förrän efter klockan två på eftermiddagen efter frukosten. Men jag har lunchen mellan halv tolv och halv ett, så när klockan är två är det mitt i en lektion. Jag vet att jag behöver äta, iaf någonting, men det är svårt att ordna så att det fungerar utan att jag ska behöva gå upp i vikt.

Write a comment