Lathund vid Artros

Eller ledvärk generellt. Både med skada och utan skada.

OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Och ja, nu kommer jag tänka fritt för er som tänker be om forskning. Men jag tänker, som vanligt, med tung vetenskaplig kunskapskapsgrund! Så 95% är vetenskap. 5% är att jag satt samman den till ett sammanhang.

Så snart det blir en ”ny” epidemi av ”något” utan att det finns någon bakterie eller virus bakom, ja då är det (i min värld) en felaktig livsstilsförändring som många människor gjort samtidigt.

Vi har skapat oss en ny livsstilsjukdom.

Gemensamt för alla dessa livsstilssjukdomar är att sjukvården inte får ordning på dom. Det går inte att ”bota” livet med medicin. Det går att mildra symptomen, men obalansen får tyvärr snabbt en titel av att vara en ”kronisk sjukdom”.

När sjukvården pratar om kroniska sjukdomar så menar de ofta livslånga, även om kronisk bara betyder mer än 12 veckor.

Artros är ofta en autoimmun sjukdom. Så ursprunget är tarmen och boven är gluten, socker och kanske kasein. Artros är också en ”stillasittar”-sjukdom eller ensidig överbelastning. Och artros innebär att vi sliter ner snabbare än vi hinner bygga upp.

Förr åt vi lite rågmjöl med lite gluten. Nu äter vi mycket vetemjöl med extra gluten.

För åt vi lite socker som vi såg. Ex kanelbullen på söndagen. I dag är det dolt socker i allt och fri tillgång.

Förr vad det lite kasein från A2 och idag är det en massa kasein från A1

Fokus ett bör alltså vara tarmen.
1 Glutenfritt (Viktigast av allt! Och gratis.)

2 Lerkapslar
3 En bra probiotika 

PS! Gelatin & kollagen är även tarmläkande. Läs gärna ”Lathund för inflammatoriska tarmsjukdomar”

PS igen! Glöm aldrig grönsaker i din kost. För att ditt immunsystem ska fungera, din blodsockerkontroll ska vara optimal och probiotika ska ha någon verkan så behövs fibrer.

Artros är när brosket i våra leder slits ner snabbare än det bryts upp. Så nästa fokus bör vara brosket. Brosket byggs (förenklat) av kollagen och rörelse.

Och bryts ner av AGE (kroniskt högt blodsocker orsakar AGE, enkelt förklarat ”försockring” av proteinet kollagen) Brosket bryts även ner av prostaglandiner (överdos av omega 6) Samt av stillasittande.

Förr åt vi ofta kollagen och gelatin i vår vardagliga kost. Vi åt oxsvanssoppa, grisfötter, egenkokt buljong och aladåber. Idag på sin höjd pannacotta och gelégodis. (Och tyvärr har det nu blivit ”inne” att ge sina barn gelatinfritt godis, så nu finns inga fördelar kvar.)

Förr överdoserade vi inte omega 6. Vi åt inte margariner, inte en massa oljor, inte färdigmat samt att vi balanserade prostaglandinerna med omega 3, vi åt fisk, som skapade balans på gungbrädan.

Och vi hade absolut inget högt blodsocker!

Så fokus på brosket:

1 Rör dig! (Gratis och mest effektivt.)
1 Ät en balanserad glutenfri lågkolhydratkost. Gärna ALP eller Handmodellen.
1 Gör andningsminuten! Stress är blodsockerhöjande!
1 (japp en etta till) Kollagen eller gelatin (Här kommer mitt råd om gelatin för de med tunn plånbok, då det är billigare än kollagen)
1 Ta tillskott av hyaluronsyra eller ät mer rotfrukter. (https://www.annahallen.se/du-ater-val-hyaluronsyra)

2 Minska på omega 6 (men var inte rädd för nötter, avokado och oliver)

3 Minska eller ta bort alla oljor (förutom kokosolja och MCT-olja)

4 Öka på omega 3 och kokosfett.

Sen kommer lite överkurs som behövs nu NÄR vi har gått sönder. Vi ska ju inte längre bara hålla oss friska, vi ska laga något som egentligen aldrig borde gått sönder.

Förr åt vi som sagt benbuljong (idag köper vi färdig fond, eller ännu värre härdat fett-buljongtärningar) Glukosaminoglykaner – finns i riktig benbuljong!!

(Glukosamin känner du säker till som tillskott men glukosamin är bara EN del av alla glukosaminoglykaner som finns i benbuljong.)

Överkurs (men mycket bra om du redan har problem)

1 Glukosamin (Helst hemmakokt benbuljong, Men annars som tillskott. Köp för häst.)
2 MSM (Svavel. Varför? Jo svalen är med och bygger upp en massa saker i kroppen – japp, även brosket som du nu gett kroppen byggnadsmaterial att börja renovera)

2,5 Glöm aldrig grönsaker i din kost. För att svavlet ska kunna göra sin uppgift behövs vitamin C!
3 GOPO som finns i Danska strandnypon. Köp orginalet MOVO från just Danska strandnypon! (LitoMove kommer nu från Chile om jag minns rätt)
Och slutklämmen; vad kan du göra för smärtan – så du kan komma iväg och börja röra på dig?
4 Öka hyaluronsyra genom rotfrukter eller tillskott.

5 Väldigt många får mindre värk av kokosfett.

Så! Där tror jag att jag fick med allt.

Topp 5 utan inbördes rangordning

1 Glutenfritt + omega 3 + kokosfett
2 Gelatin & hyaluronsyra.
3 Lerkapslar
4 Rör dig. Promenader, vibbration eller vad du kan.
5 Joint Relief Oli som smärtstillande

 

Nästa
»

33 kommentarer

 1. Lotta Linderson
  19 december, 2015

  Hej! Jag har artros i rygg, knä, händer och höfter. Jag har gått ”artrosskola”. Artros kommer i skov dvs vissa perioder är bra vissa är väldigt dåliga. Artros kan inte botas men man kan lära sig att leva med det och det innebär bla träning, träning och åter träning. Stillasittande är det värsta hotet. Något vetenskapligt bevis för att kost påverkar – finns inte. Och att hajkräm och djävulsklo skulle ha någon påverkan tillåter jag mig betvivla. Det finns inga genvägar.
  Jag äter bra -jag har aldrig ätit mycket sötsaker (socker), jag har tränat regelbundet i 30 – 40 år MEN jag har ändå artros förmodligen pga av en ärftlighetsfaktor.
  Läs gärna det här – det bygger på fakta: https://stratum.registercentrum.se/#!page?id=1207

  1. 20 december, 2015

   Hej Lotta!

   Är det sjukdomen eller livet som går i skov?
   Socker är inte grundboven. Har du varit glutenfri under lång tid?
   Ärftlighetesfaktor? Genetik eller Epigenitik?

   Jag lutar mig på epigenitiken. Vissa lutar sig på genitiken.
   Jag har genetiskt (ärftlighetsfaktorn) i min kropp diabetes typ 2 samt övervikt.
   Jag hoppas att mitt kunskapsval av epigenitik stämmer. I så fall kommer jag bära på generna men aldrig trycka på ”on-knappen”.
   Har jag rätt? det får livet visa.

   Vem har kommit fram till att artros inte kan botas? Är det samma gäng som säger att kost inte påverkar?
   Detta gäng sa nämligen att diabetes typ 2 inte kunde botas men med annan kost är nu tusentals symtomfria.

   Och eftersom ALLT i din kropp är byggt av det du äter, dricker, andas vore det väl konstigt om kosten inte påskar?

   Om du tränar och detta ska hjälpa (vilket jag håller med om) VAD ska kroppen bygga ”hjälpen” av? Vad är det som hjälper. träning bryter ner för att sen ge signaler om uppbyggnad. Uppbyggnad av vad? Och var kommer byggnadsstenarna från? Jo, maten du äter. Det finns ingen annan ingång till kroppen.

   Vem skulle vilja betala för en studier som visar att maten fungerar? Ingen, för det går inte att tjäna tillbaka pengarna på det. Så vi fortsätter att matas av läkemedelsbranchen att det inte går att bli frisk.

   ”Artrosskolan” – är den helt fristående eller kopplas till sjukvården som är kopplad till Läkemedelsbranchen?

   Jag förunderas till och med över att du vill och väljer att tro att det inte finns en lösning. Vill man inte bli av med värken om det går och en massa runt dig lyckas? Blir man inte nyfiken? I alla fall på det billiga gelatinet som du hittar i din vanliga affär?

   Två personer i min närhet, med samma inställning som du, provade gelatin för att bevisa mig fel. De är båda idag lyriska. De hade fel. de är båda glada för att de hade fel.

   Och du får gärna betvivla både Hajkärmen och Djävulsko. Alla gör sina val. Full respekt.

   Det roliga är att djävulsklo i tysk forskning är jämförde med kortison, fast utan biverkningar.
   Det roliga är att vitpil innehåller salicylsyra vilket är grunden i många mediciner.

   Och när det heter kortison och magnecyl – ja då ifrågasätts det inte.
   Men är det ett naturligt ursprung – ja då är det ”humbug”

   Nästan lite läskigt som vi är påverkade av läkemedelsindustrin.

   Men det bästa av allt. Du äger din kropp och din värk är din. Du äger alla dina beslut och du bestämmer vad som fungera på dig.

   Och jag fortsätter att leta möjligheter på alla de som vill hitta en väg till mindre värk. De provar på sina kroppar – har jag fel allt för ofta kommer ingen att lyssna på mig i längden.

   Har jag rätt väldigt ofta så kommer många att fortsätta att lyssna på mig. Och har jag rätt ofta så kommer många att må oerhört mycket bättre. Vilken jag dagligen får mail om. 😉

   1. Saga Åman-Dahlin
    18 mars, 2017

    hej Anna, så rätt du har. Min historia började med artrosen för snart 5 år sedan. Efter röntgen och diagnos skickades jag till sjukgymnastik och artrosskola. Där fick jag första gången veta att inrikta mig på att leva resten av mitt liv med artrosen. Jag gick aldrig dit igen. Provade genacol, magnesium och diverse andra rekommenderade medel.
    Jag hade sedan 15-tal år ätit diverse kosttillskott som mivitotal-vitaminer-mineraler, magnesium, calcium etc,etc. Inget av detta förhindrade utvecklingen av artrosen.. Jag tänkte till, såg mig omkring. Stora landlevande djur bygger upp sina kroppar med ben, brosk och allt annat. AV VADÅ? Jo av det gröna. Fotosyntesen i det gröna bladet. Solens egen kemiska energi och byggstenar. Jag började på vinst och förlust mixa gröna blad, spenat, rukkola, maskrosblad, nässla etc. För att mixen skulle bli smaklig blandade jag i banan, äpple, avakado. Ja, vad jag hade hemma.
    Jag började i juni det året. Den lilla mixerskålen byttes snart ut mot en större så jag inte behövde mixa varje dag. En nypa C-vitamin och mixen klarade sig några dagar i kylen. Artrosen hade jag i höger höftled, den orsakade smärtsignaler neråt låret till en punkt nedanför knäet. Smärtan kunde vara så stark att jag fick ta smärtstillande. Läkningen började med att den här smärtan började tona bort. jag kände att smärtan i leden också började ge med sig. Jag hade börjat med den här mixen i juni.
    Den stora dagen ”den 17 oktober, samma år ” glömmer jag aldrig.
    Jag vaknade denna morgon och artrosen hade lämnat min höftled. Vilken lycka.
    I oktober förra året var det 4 år sedan.
    Min reflektion är att man kan inte pulvrisera livets levande byggstenar till ett torrt pulver i en tablett. Vad är det som förloras på vägen?? jo naturens oändliga vishet som vi människor måste bli medvetna om. Kan jag hjälpa någon med min berättelse är jag jätteglad
    Naturligtvis vågar jag inte lämna den gröna mixen. Den finns varje dag med till min frukost. Jag är 76 år och har inte varit förkyld någon gång under dessa år. Med vänliga hälsningar till alla som vill prova min metod, och lycka till.

    1. 4 april, 2017

     Tack för att du delar med dig 😉

 2. Helena
  20 december, 2015

  Jag har artros i mina knän och har nu under det senaste halvåret gjort allt jag kan för att förbättra mitt tillstånd – träning, mat, kosttillskott. Har upplevt förbättring, men är ständigt öppen för nya tips, därför två frågor: Hur mycket gelatin ska man ta per dag? Varför måste det vara danska nypon, inte från Chile eller Bulgarien?

  1. 20 december, 2015

   Hej Helena!
   1 tsk gelatin i vatten, drick snabbt så det inte tjocknar. Finns inte vetenskap alls bakom denna mängd så prova dig gärna fram.

   Danska strandnypon har hög nivå GOPO. Det kanske de andra också har, men kolla så du inte bara får nyponpulver. Det är GOPO du är ute efter som den del som fungerar.

   Sen finns tanken på hur långt något ska åka innan vi får det. Men där gör du som du vill så länge du får en bra mängd GOPO.

   Lycka till

   Lycka till.

 3. Marie
  5 januari, 2016

  Hej Anna och god fortsättning!

  Mycket intressant läsning om artros, jag har mindre än hälften kvar av ledbrosket i mina höftleder trots den låga åldern 34. När jag frågade läkaren om det fanns ett samband med mina 20 år som typ-1 diabetiker fick jag ett rungande Nej! som svar 🙂
  Efter timmar av läsning på det kära internetet vågar jag tro annorlunda. Klart det hänger ihop! Finns inget jag gjort mot min kropp som skulle kunna vara en rimlig förklaring annars.
  Jag vill genast testa gelatin men undrar om det finns ett vegetabiliskt alternativ som är minst lika effektivt?
  Läste på Wikipedia:
  ”Det finns vegetabiliska alternativ till det animaliska gelatinet. Ur olika alger utvinns geleringsmedel, som till exempel agar (som också kallas japanskt eller kinesiskt gelatin). Agar är kraftigare än den gelatinvariant som köps i vanliga livsmedelsbutiker. Algen är rik på jod och spårämnen och innehåller en del kalcium. 90 % är geléämnen (polysackarider). Den geléskapande substansen är gelosa, en stärkelse som är tio gånger mer koncentrerad än gelatin.”

  Vad är din uppfattning om det? Tänker att det kanske inte är helt rimligt att tillföra polysackarider/stärkelse m a o socker i någon form?

  Bästa hälsningar
  Marie ”Möhippeledaren” Osbeck

  1. 11 januari, 2016

   Hej Marie! Diabetes bör definitiva påverka eftersom AGE-komplex som bildas på vårt kollagen av högt blodsocker, är en av bovarna fört vårt brosk.

   Tyvärr fungerar inte veg-gelatin. Det din kropp behöver är de animaliska proteinerna. Inte den gel-bildande funktionen. Med det finns ekologiskt gelatin.

   Hör av dig direkt om du behöver mer hjälp. Lycka till.

 4. Susanne Wallentinson
  9 augusti, 2016

  Hej
  Följer din grupp på FB och har nyligen köpt på mig kollagen. Men nu funderar jag om det kanske är bättre med gelatin och benbuljong för artrosknäna. Har haft väldiga problem med höger knä sen jag blev sjuk i utmattning för drygt ett år sen. Tycker att kollagenet hjälpt lite den månad jag ätit det men inte så mkt. Har förbundit mig att köpa en omgång till. Kan jag komplettera m gelatin el benbuljong eller ska jag fortsätta med bara kollagen. Himla intressant sida du har, mkt nytt att lära, tusen tack för all info

  1. 10 augusti, 2016

   Överdosering är aldrig bra och ger inga extrafördelar. Ha kvar kollagenet tills det är slut, men kanske komplettera med lite benbuljong.

   1. Annchristin olsson
    7 januari, 2017

    Jag har köpt glukosamin för häst men hur mycket ska jag tacka

    1. 12 januari, 2017

     Gå med i gruppen gelatin och möjligheter på FB så finns en omräkningstabell där.

     1. Maria
      29 april, 2017

      Hittar inte gruppen på fb!

 5. ROSA
  5 september, 2016

  Hej
  Var finns att köpa gelatin som hjälper till leder.
  Jag själv har ont i mina fötter redan 4 år. Min läkare säger :du har artros.
  Tack för svar

  1. 30 september, 2016

   Du hittar bakgelatin i alla mataffärer.

 6. 24 september, 2016

  Värdefull information, verkligen…

 7. Yvonne Höglund
  25 september, 2016

  Hej Anna! Jag äter Glucosamin för häst, ett kryddmått om dagen, är det rätt mängd? Jag känner ingen skillnad i ländryggen, där jag har artros kotförskjutning och nästan Inga diskar kvar. Har ätit i snart tre månader. Nu äter jag LCHF sedan en vecka tillbaka och hoppas att det också ska hjälpa till. Kan jag äta MOVO också? Mvh Yvonne Höglund.

 8. June Gustavsson Lyng
  13 oktober, 2016

  Hej Anna!
  Har just hittat din sida, kommer fortsätta läsa dig med intresse!
  Jag äter enligt LCHF sedan 1 1/2 år tillbaka och trivs bra med det. Jag har en fråga:
  När man, som jag, är diagnosticerad med förstadiet till Osteoporos, skriver läkarna ut D-vitamin och Kalcium. Numera tar jag dock bara Magnesium eftersom jag läst på många håll att vi numera oftast lider av Magnesium-brist, och att kalktillskott inte tillför utan snarare rubbar balanserna. Om kalk överdoseras kan skelettet ”mjukna”. Med LCHF-kost kan man också få Magnesium-brist, vilket oroar och förbryllar.
  Har du några reflektioner kring dessa frågor?
  Med vänlig hälsning, June

  1. 27 november, 2016

   För mycket kalk skapar problem. Sant.

   Och gällande Mg-bristem. tror det är för att många LCHF-are har fastnat i kontrollfällan. Man räknar kolhydrater i stället för att känna efter – vad kan jag äta?

   Nötter, speciellt mandel är mycket Mg-rikt. Bra val om du tål.
   Annars mitt supersalt. Sör i sökrutan på supersalt så får du receptet.

 9. Margaretha
  1 november, 2016

  Hej Anna! Tack för din fina information. Skall verkligen prova det du tipsar om. Har kollat runt lite på nätet ang djävulsklo. Har du ngn info om man köper pulver till djur vilken dosering som passar till mig. Det verkar oxå vara en djungel när det gäller glucosaminet, har du ngn bra tips där. Har problem med vänster höft o tänker gå ”all in”.

  1. 27 november, 2016

   Gå med i gruppen ”Galatin och möjligheter! på FB. Där finns massor av kunskap.

 10. Marie-Anne Magnusson
  5 november, 2016

  Va spännande detta låter. Har Atros i mina fötter efter en skada. Ska prova på gelantin. Tack på förhand. Äter lchf

 11. Magdalena
  1 december, 2016

  Du är bäst Anna!
  Tack för att det finns sådana människor som dig!
  Tack för dina tips!
  Ska testa gelatin och har börjat utesluta gluten.
  Äter Cellbalans, det minskar ledvärken.

 12. Helene
  12 februari, 2017

  Vad kan man ta istället för Bricanyl? Får skakningar av den!!!

 13. Karin
  20 juli, 2018

  Hej Anna! Jätteintressant läsning – både för barn m ev adhd o mamma m allvarlig artros. Hon får ingen hjälp av läkarna, jag peppar henne att pröva dina kostråd. Några frågor: när vi ersätter filen på morgonen med soyayoughurt – gör vi rätt då eller tillför vi kroppen mer veg som överdoserar omega6?
  För att fortsatt utesluta mjölkprotein – ska man ersätta både mjölk, fil, youghurt, ost – men behålla smör, Bregott och grädde? När finns kaseinet kvar/inte i mjölkprodukten?
  Min mamma vill gärna äta frukt och dricka sin morgonjuice (proviva), jag förstår att hon inte behöver sluta helt men hur mycket bör hon äta?
  Hon äter rågbröd, kan hon fortsätta med det eller behöver gluten till 100%?
  Tacksam, förhoppningsfull, Karin

  1. Anna
   30 juli, 2018

   Jag hade valt havreprodukterna. Sojaprodukterna innehåller så många ämnen ni inte vill äta.

   Välj ghee så slipper ni kasein.

   Så länge din mamma äter mat så kan hon lägga till frukt. Och så länge hon bibehåller sin vikt så är det inte för mycket.
   Jag rekommenderar bort med gluten. Men råg har ett snällare gluten så det är ett bättre val – så länge brödet är helt vetemjölsfritt. Läs innehållsförteckningen. Många rådbröd gömmer vetemjöl i sitt innehåll

 14. Knutas
  9 juli, 2020

  Det behöver väl inte vara danska strandnypon. Det är bara ett sätt för dom att skada konkurrenter och kunna hålla oförskämda priser.

  1. Anna
   22 juli, 2020

   Jag vet inga andra som har tillräcklig mängd med GOPO och en tillverkning som inte förstör den GOPOn som finns. Många typer av nypon är ju inte allt GOPO-rika och det är ju den delen som skapar skillnaden.

   Sen är nypon generellt kanon för koppar och vitamin C. Men just artros och värk vill ha ingrediensen GOPO. Har du något annat märke som du vet innehåller större mängder och som inte förstörs i torkningen?

Write a comment