Är socker farligt?

Är vanligt vitt socker verkligen farligt? Svaret är tveklöst JA. Men det är inte där problemet ligger. Och jag tror att det är där vi ofta väljer att missuppfatta varandra.

Mycket socker är mycket skadligt. Lite socker är bara lite skadligt och kroppen tål en hel del skräp. Problemet är att få kan äta LITE socker. (Till socker räknas även vetemjöl, corn flakes, riskakor, popcorn mm. Kolhydrater som lika snabbt eller ännu snabbare blir till blodsocker)

DÄR är det stora problemet.

Visst skapar socker en massa oxidativa skador. Vi åldras fortare och våra celler utsätts för stor påverkan… enkelt uttryckt ”vi rostar” och vissa delar härsknar snabbare. Något som skapar en hel del sjukdomar. Till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Men beroendedelen av socker är nog värst. Att bara äta EN smörgås per dag om du tränar mycket och hålla dig till TVÅ kokta potatisar per måltid tror jag ingen dör av. Inte ens blir lite sjuk av. (Fast gluten i mackan kan vara en ännu större bov.) Det är inte på den nivån diskussionen ska hållas.

Men 4-5 mackor per dag, ett lass potatismos, 3-4 frukter, klyftpotatis till middagen, ett glas juice, maizenaredd lättmjölkssås, frukostflingor, en fikafralla och några riskakor för att stilla suget. DET är problem. Har man sen ett ordentlige sockerberoende kommer det var och varannan dag (de dagar man inte svälter för att man startat en ny bantningsperiod) även äta lite glass, några knäckebröd, torra skorpor, kanske en tallrik lättfil med flingor… och flippar man ut helt så blir det både choklad och godis.

Få kan hantera kolhydraterna. Få kan äta lite av allt. I alla fall hälften av Sveriges befolkning har dessa problem. 50%!!Det är ganska många. Kanske ska vi inte ge samma kostråd till oss? Kanske ska vi inte säga att vi kan äta lite av allt? Kanske ska vi inte rekommendera oss att äta något vi inte kan hantera?

Kanske behöver vi inte ens lägga diskussionen på om kolhydrater är nyttigt eller ej. Överintag är inte nyttigt. Punkt! Och för många av oss går gränsen för överintag oerhört lågt.

Jag tror ofta att vi pratar förbi varandra i kostdebatten. Är mer intresserade av att prata än att lyssna. Mer intresserad av att ha rätt själv än att hjälpa andra. Vi som väljer bort pastan skäller ju inte på bordsgrannen som äter det, varför ska borsgrannen bry dig när vi hoppar över?

16 kommentarer

 1. Cissi
  10 augusti, 2011

  Har en ”sockerknarkande” son som jag väldigt gärna skulle vilja hjälpa att dra ner på kolhydraterna. Problemet är att han varken tål ägg, fisk, skaldjur, soja eller någon form av nötter eller baljväxter. Dessutom går han i skolan och tränar oerhört hårt. Lite halvsvår ekvation …..

 2. malin
  10 augusti, 2011

  Hej Anna 🙂
  Har precis beställt din bok, LCHF för kvinnor o hoppas på en nytändning av matintresse osv.
  Jag har viktväktat i halva mitt vuxna liv (eller mer) och allt det som du skriver stämmer precis in på mig!!! Socker o mjök är boven i mitt överätande.

  Jag har en ganska svår IBS och mår så mycket bättre av LCHF mat, men jag undrar om du har några specifika mattips till mig som har ibs?
  Jag längtar efter att få hem boken, bli av med mina ”trivselkilo”
  Jag hade gått ner 20kg men har lyckats lägga på mig ca 4-5 av dom o vill bli av med dem en gång för alla!!
  Och jag kan säga till Er som läser detta, sockersuget försvinner om man bara håller ut! Och det är så skönt att slippa det.
  Tack för en trevlig sida

 3. Laila
  10 augusti, 2011

  Så bra skrivet!!!!!!

 4. Anna svarar malin
  10 augusti, 2011

  IBSen tar jag upp i nya boken. 🙂
  Eller bara sök IBS i sökrutan till höger på bloggen så finns nog lite även där…

 5. frökennilssonskök
  10 augusti, 2011

  Gillar ditt sätt att tänka OCH skriva =) allt ser ut och låter som det som jag bär inom mig men inte alltid får ur mig

  Din blogg inspirerar och Verkligen varför ska bordsgrannen bry sig? alla väljer ju själva hur de vill leva!

  Jag är glad att jag hittade ut ur carbsträsket =))

 6. Åse
  10 augusti, 2011

  Bra skrivet! Men maten verkar vara ett väldigt känsligt ämne.
  Jag fick nyligen en utskällning så att det kändes som om håret lågt struket bakåt. Och det av min egen mamma! Hon som minsann vet (f d sjuksköterska) om vad kroppen behöver. Det låg massor av tankar- och känslor- bakom denna skräll! Vi är som en sekt (som hon hatar, (jag tycker inte heller om ”sekter”)) som åker på ”möten” för att träffas osv osv. Att vi avstår från frukten utan hellre väljer bär, inte bra! Och jag har ju inte gått ner ngt i vikt, vilker är ett bra synbart resultat. Att jag ändå efter 2½ år på denna kost ändå håller mig kvar och mår bra, det gäller liksom inte! Jag nämnde att vi alla borde äta som en diabetiker o att denna kost är godkänd vid diabetesbehandling, det höll hon med om. Men vägrar att läsa ngt som helst extra, vilket jag föreslog, så att hon kan se om hon/eller jag, har fog för argumenten. Men det är som blockerat! Tyvärr, för jag blev SÅÅ ledsen över detta! Jag som aldrig velat utmärkas. Ätit fort för att ingen ska behöva vänta på mig. Aldrig ställt några krav. Detta är väl oroande för anhöriga, kanske. Att även lilla jag, efter 52 år, börjar göra min röst hörd. Men tankarna och känslorna finns kvar, är det så mina anhöriga (barn, föräldrar o syskon) ser oss som, en del av en sektrörelse?

 7. malin
  10 augusti, 2011

  tack för svaret, jag har varit inne läst. Jag kommer testa dropparna som du skrev om från apoteket,
  Mitt mål är ju att bli fri från mina medeciner för magen ( ompehrasol och egazil) så det är bara att köra på!
  än så länge är det omöjligt men utan socker o mjöl så är jag mycket bättre!
  Sen tror jag lite på ”mind over matter” dvs att man tänker postivt o inte tycker synd om sig själv.

 8. Ulla
  10 augusti, 2011

  Jag blev väldigt dålig i våras. Fick inte behålla maten längre än ca 1/2 timme till 10 minuter efter jag ätit. Även på natten ibland fick jag springa på toa. Vet inte om det var en sen reaktion på min omläggning av kosten eller någon bakterie. Tillslut fick jag gå till läkarstationen och de sa att jag hade vanlig magsjuka. Efter 2,5 veckors toaspringande letade jag efter någon probiotika. Hittade då ”Tinas magmat”, en tjej med IBS hon använde något som heter Rubicon, en lite starkare sorts probiotika. Skickade efter dem, på en vecka var magen OK igen och därefter går jag på toa varje morgon, vilket varit lite si och så med efter kostomläggningen till LCHF. Jag tar bara en tablett/ dag då jag inte har IBS. Billiga är de dessutom. Jag kommer att fortsätta med dessa tabletter, då även mina gallbesvär blivit bättre. Väl värda att prova!
  Lycka till!

 9. Julia
  10 augusti, 2011

  Hej och tack för en fantastiskt inspirerande blogg :)!!!
  Jag läste i det nya numret av Topphälsa om din nya kokbok, jätteroligt att få ta del av recepten därur. Lite ironiskt bara, för vänder man blad så är det ett test av lättmargarin….! Vilket är bäst? Ja, tjena… Läser man sedan vidare så skriver Kristina Andersson om ”rätt fett på mackan”, där konstaterar hon att lättmargariner inte är så naturliga för kroppen, men också att smör är, liksom margarin, hårt processat och tvättat med diverse kemikalier! Eftersom jag tror att du vet allt ( 🙂 )så undrar jag om det verkligen stämmer?
  Ha det gott!

 10. Marie Nyman
  10 augusti, 2011

  Underbart vilka reaktioner vi får av att må bra! jag är inne på min åttonde månad. Många ser på mig med förundran och andra ruskar på huvudet men som ni alla vet försvinner ”suget” och dagarna blir allt mer lätta att hantera. Dagar av hunger, hör jag Anna säga: det är inte farligt att vara hungrig man dör inte av att vara utan mat en dag! Va! helt underbart nu springer jag inte omkring och ursäktar mig för att jag inte hinner äta och mååste stoppa i mig ngt utan vilar i att jag äter gott när jag har tid. Tackar igen för en ”life savier ”jag läser både inlägg och kommentarer och går från klarhet till klarhet. Tack Anna och alla ni andra!ps boken är beställd..

 11. Jenny
  10 augusti, 2011

  Såååå bra skrivet!!! Sockret är boven, jag lovar. Jag var förr stans största godisråtta, hittade tusenmiljoner orsaker till att det skulle finnas godis hemma, åt annars fettreducerat-så man kunde ju unna sig tyckte jag förr. MEN nu, är det andra bullar, jag ser inte till att det finns varken godis eller frukt hemma, har hittat min livsstil; LCHF & gjort massor av hälsovinster, viktminskning, ingen uppsväld mageee & illamående för att jag var ”tvungen” att rensa godisskålen. Pigg & livsmotiverad!! & familjen har visat att det var jag som underhöll deras sockerbehov för nförtiden glömmer de att köpa godis, inget livsviktigt för dem alltså (som jag tidigare trodde). Tack igen för en superbra blogg, ”godisgrisen” som ej har haft fingrarna i en godisskål sedan påsk…

 12. 10 augusti, 2011

  Så klokt skrivet! Jag har också IBS och har tidigare fått rådet att äta mindre fett och mer fibrer av dietister då jag märkt att magen bl.a mådde sämre med fet mat (tex. pizza). Jag mådde också ofta dåligt av frukt och många smörgåsar.

  Sen jag började med LCHF har magen mått mycket bättre, trots den feta maten! Tack för en bra blogg!

 13. Marie
  11 augusti, 2011

  Jag vill bara hålla med!! Kul att jag hittade hit. Ritkigt bra skrivet och låter sunt.
  Jag tänkte fråga hur man kombinerar LCHF med familjen? Främst för barnen. Jag har tvillingtjejer på snart 8 år. Jag brukar lägga till lite potatis, ris eller pasta för dem men är det rätt? Ska inte de ha mindre fettinnehåll egentligen om man kombinerar med kolhydrater? Flickorna gillar även ägg o bacon till frukost. Hur är det att vänja dem med stekt frukost? De äter ju också smörgås o te som frukostvariant, gröt ibland osv.
  Hur gör du med dina barn, Anna?

 14. Henrik
  7 juni, 2012

  Socker är väl ändå inte beroendeframkallande?

  För omkring fyra år sedan drack jag 1,5-2 l Coca-Cola om dagen, varje dag (ja, jag gillar datorer också) och när jag sedan smakade Pepsi Max och insåg att den inte smakade lika illa som andra sockerfria läsksorter så bytte jag – över en natt – till den. Jag konsumerar fortfarande socker, men i *betydligt* lägre grad (inte lika mycket läsk). Dock har jag ingen abstinens och känner inget behov av att sitta och knapra sockerbitar för att fylla mitt behov.

  1. Anna svarar Henrik
   10 juni, 2012

   Jo, till och med mycket. Men det går att tillfredaställa med pasta och macka också. Så många som minskar sockret ökar sen fullkornspasta och bröd. För kroppen blir det samma sak.

   Sen brukar abstinensen inte vara jättetuff, det har du rätt i. De som mår sämst brukar bara ha en till två veckor med yrsel, illamående och huvudvärk. Vissa känner ingenting.

   Du kan kontrollera beroende om du kan ta bort allt socker och mjöl utan att uppleva att din livskvalité försämras. Om du kan gör detta enklet och utan större sorg.

   Sen finns det en parameter till. Det är hur mycket det påverkar just din biokemi. Vi vet att alkohol är beroendeframkallande. Men ändå finns det båda alkoholister och de som kan dricka vin flera gånger i veckan och aldrig bli beroende. Så kemin i kroppen styr en hel del också.

   Ett annan exempel är att det finns de som slutar röka som sen börjar igen för beroendet är så starkt. Det finns de som slutar röka och kan hantera att feströka utan att falla tillbaka. Och sen det gänget som totalt tar avstånd från rökningen helt, det är en da möjlig avalet för just dom. Du och socker kanske faller inom det mittersta exemplet.

   Det finns också fler sätt att tillfredställa sitt beroende på. Mejerivaror har en hel del socker i sig till exempel. Är du helt mjölfri? Kroppen är smart, minskar du sockret kan den hitta nya sätt… 🙂

 15. Sanna
  26 juli, 2012

  Jag har ett stort problem med socker, jag äter aldeles på tok för mycket socker, kan ha utvecklat ett beroende jag vet inte, men äter godis varje dag och kan inte sluta! kan ersätta det med mat kommer inte ens ihåg när jag senast gick en dag utan att äta godis, isf när jag inte haft tillgång eller tillfälle att gå och köpa. Har ätit konstant i över ett år nu och har försökt sluta hur många gånger som helst men det bara går inte 🙁 trillar alltid tillbaka!
  tror detta kommer skada min hälsa rejält om jag inte slutar i tid 🙁

Write a comment