Är motion överskattat?

Som bantningsmetod – tveklöst JA. Men inte som hälsometod.

I går skrev jag om en hel del fördelar som ökad mängd endorfiner och minskad mängd kortisol.

Idag ska vi titta på några andra sidor av vad träning och soffsittande kan göra för oss…

Lata muskler skapar en kronisk inflammation i vår kropp. Inte precis var vi önskade när vi satt uppkrypna i soffan. Eller hur?

När inflammatoriska substanser hela tiden släpps ut i vår kropp (för att vi inte rör på oss) så ger detta en högre blodsockernivå som i sin tur kan resultera i en sämre insulinkänslighet…. som i sin tur påverkar kroppen negativt.

Vi äter ju smart för att slippa högt blodsocker och mycket insulin. Ska vi då verkligen ”lata” oss till samma problem?

Har du hört om BDNF? Det ser till att våra minnen lagras som långtidsminnen. Förhöjda blodsockervärden på grund av att vi inte rör oss gör så att hjärnan bildar mindre av detta viktiga BDNF. Kan skapa demens….

Låga nivåer av BDNF har också visat sig hänga ihop med fetma, hjärtstillestånd och andra hjärtsjukdomar.

Så att bara se muskeln som något som får oss att röra på sig är nog att förenkla kroppen lite för mycket. Med tanke på både den inflammatoriska ökningen av stillasittande och BDNF så ser det ut som att rörelse kan skydda oss mot diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, demens och kanske till och med alzheimer.

Tänk om vi kunde äta kanonbra LCHF och röra på oss…. 🙂


(BDNF = Brain Derived Neurotrophic Factor)

Tidigare
«
Nästa
»

6 kommentarer

 1. Wille
  11 juni, 2010

  Börja spela golf innan ni blir för gamla:-) Det är lagomt jobbigt, socialt och väldigt spännande. Det håller er också borta från kylskåpet i flera timmar.

 2. Effie
  11 juni, 2010

  ”…håller er borta från kylskåpet…” ? Jag förstår faktiskt inte problemet, Wille. Så jag förmodar att jag slipper lära mig golf 🙂

  För att komma med en lite seriösare kommentar – intressant att få ännu fler skäl till att det är nyttigt med motion. Det här ska jag nog läsa ett antal gånger. Fast ”BDNF” kommer jag inte att komma ihåg; jag har akronymfilter någonstans i hjärnan.

 3. Wille
  11 juni, 2010

  Effie,
  Många överviktiga har problem med kylskåpet även på LCHF faktiskt. Hade inte jag haft jobbet och mina intressen så hade det nog varit svårare att gå ned mina 20 kilon. Mat är ju gott även när man inte är hungrig.
  Fiske är ett annat tidsfördriv som jag gillar.

 4. Effie
  12 juni, 2010

  OK, Wille. Själv går jag till kylskåpet/frysen på morgonen, för att hämta fram en matlåda till lunch, och på kvällen för att fixa middag. Möjligen en kopp kaffe på kvällen, med en skvätt grädde. På helgerna blir det brunch och middag. Utöver det funderar jag inte så mycket på mat, och det är skönt att slippa, numera. Även om det är gott med mat. (men ok då, vissa rester ska inte ställas i kylen utan frysas in direkt) 🙂

  Fiske är trevligt. Avslappnande.

 5. Anna-Karin
  8 februari, 2014

  Läser dina inlägg och de kommentarer du fått och hoppas att du kan hjälpa mig. Jag äter LCHF sedan länge. Övergångsbesvären är borta och jag går ner i vikt. Jag har fortfarande ca 10 kilo jag vill ha bort så jag äter tämligen strikt och med avseende på sockersug och hunger så fungerar det alldeles förträffligt.
  Mitt bekymmer är att jag är så slut i musklerna.
  Så snart jag anstränger mig känns det som om jag är extremt klen.
  Styrketränar jag är jag svagare än vanligt och det är inte roligt att träna för fem öre.

  Jag gillar egentligen att styrketräna och att springa men nu gör jag det väldigt sällan för jag blir så besviken då det tar emot så och styrkan är så låg.
  Vad gör jag för fel?

  1. 10 februari, 2014

   Du kanske har en önskan att träna hårt men äter så strikt att du valt en kost du inte kan träna på. En kombination som inte alltid kroppen kan hantera. Jag hade ökat på med grönsaker, kanske lite nötter (ca 1 dl per dag) och eventuellt lite lite rotfrukter några gånger per vecka. Prova 🙂

Write a comment