Är du trött eller trött?

Det finns flera olika tröttheter. Det som skrämmer mig är att vi ofta vill ha ett piller eller tillskott för att ta bort alla former av trötthet. Vi vill alltid vara pigga. Det finns nästan ett litet krav i vår kultur (i alla fall i dessa tider) att vi ska vara ständigt pigga, supersociala och alltid på topp….

Det går inte! Vi går sönder.

Jag tar några olika tröttheter. (Glömmer säkert någon…)

”Jag blir så trött när jag tränar! Vad ska jag äta för tillskott?”
Då kommer mina frågor,
* är du trött i musklerna för att du kört ett bra pass?  I så fall på med mysbyxorna och vila dig pigg.
* är du mer matt i musklerna och kanske känner dig lite yr och trött? Då har du lite för lite kolhydrater (glukos) i ditt system. Är du en kolhydratoman så ökar du ditt kolhydratintag hela veckan. kanske kan du äta lite mer nötter var dag, eller lägga till lite rotfrukter några gånger i veckan. Det brukar räcka. Tränar du 5-6 pass i veckan och ofta mer än en timme och inte triggar på kolhydrater så kan lite snabbare kolhydrater direkt efter passet vara en lösning. Men vi pratar inte om några stora mängder, däremot vill du att det ska vara i form av glukos, det ska gå snabbt. Gärna i drickform. Laktosfri mjölk 2-3 dl, där är ju glukosen fri. En halv banan eller 1.2 dl vindruvor.

Proteinpulver då? Ja, vad ska du med det till. Vi äter ju mat. Pulver behöver du om du tränar så du måste äa runt 6000 kcal per dag och helt enkelt inte orkar få i dig så pass mycket mat. men kör du bara en 5-6 pass i veckan och inte mer än en timme var gång så klarar du dig fint på mat.

(Tänk på att det tar ca 3-6 månader innan hård träning känns riktigt bra med LCHF kost. Under denna period ska du inte lägga till utan tvinga kroppen att bli sitt bästa på vad den har. Mår du sen inte 100 efter den tiden så kan du använda ovan tips)

”Jag är så trött och hängig! Fungerar rosenrot och ginseng?”
Här måste  jag vinka med röda flaggan. Är tröttheten kopplad till hängighet kan den vara av en massa olika anledningar. OCH rosenrot kan köra dig rakt in i väggen.

Du är trött för att du är stressad! Du har alldeles för mycket omkring dig. Ja, då finns det bara ett sätt att bli pigg på – VILA och återhämta sig! Din kropp säger ifrån att den inte orkar mer, vad händer då om du stoppar i dig tillskott som ökar tempot och därmed kroppen belastning? Efter vilan måste du skapa en förändring i ditt liv eller acceptera nya perioder av trötthet och håglöshet. Risken är också att kroppen till slut går sönder. Den orkar inte längre bygga det försvarande kortisolen. Du har då nått den berömda väggen. Därifrån brukar det sen ta 4-10 år att få ordning på kortisolet (och binjurarna) igen. Många som är stressade säger att de måste göra allt, de måste hinna allt, de kan inte minska tempot och de kan inte ta ledigt…. priset kan vara 4-10 års påtvingad ledighet där inget blir gjort!

eller

Du är trött för att du är uttråkad! Ja, nu kommer inte rosenrot skada dig men du kommer att upptäcka att den bara fungerade precis i början. Efter ett tag är du lika trött igen och du börjar söka efter ett nytt tillskott. Du behöver i stället hitta stimulans i din vardag. Var dag! Inte äta piller. Du måste aktivera bort din trötthet.

eller

Du ät trött för att du har brist av något slag! Här kan rosenroten dölja upp din brist så den kan blir värre innan du upptäcker den. Vad kan det vara för brist då? Ja, just nu är vitamin 3 superhypat inom LCHF, men jag ifrågasätter om deet verkligen är detta inom LCHF-gänget. Vi äter ju fett och studierna som visar på briser är ju gjorda på Tallriksmodellare. (Klart att de har brist på ett fettlösligt vitamin då de inte har ätit fett på 30 år….)

Fast detta är LÄTT att kolla. Är du trött på grund av en brist så försvinner tröttheten när bristen försvinner.

OBS!!!!! Japp med alla dessa utropstecken. Du kan bara äta dig upp till din normalnivå. Det går inte att överdosera och hoppas på en pluseffekt. Så fungerar inte vitaminer och brister, bara droger.

Så du kan prova vitamin D3. Men jag hade nog provat några andra saker först, i alla fall om du äter fett. Är det din brist så kommer du att bli piggare inom några veckor, ungefär 8-12 veckor. Vissa känner resultat redan efter några dagar, men förvänta dig inte detta. Fungerar det inte så hade du inte bristen just där, leta vidare.

Magnesium – många inom LCHF är lite rädda för nötter. Många får kramp. Det visar ofta på magnesiumbrist, som ger i stort sett samma symptom som brist på vitamin D.

Sömn/vakenhet – många är trötta på grund av dålig vakenhet. Helt enkelt på grund av för mycket melatonin (sömhormon) under dagsid. Ljus råder bot på detta. Mycket ljus på morgonen, har du provat en ljusterapilampa? 10 000 LUX vill du ha i 30 minuter. Blir du av med sömnhormonet på dagen komemr du per automatik bli piggare och gladare och mer aktiv. Detta brukar i sin tur skapa mer och bättre sömn på natten.

Omega 3 brist – Jodå, det ger också en håglöshet som många uppfattar som trötthet. Stort brist ger till och med depressioner. Ät fet fisk 3-5 gånger i veckan eller 2-3 sillbitar till frukost var dag. mer än så behövs inte, men många av oss äter betydligt mindre var vecka.

B12. Lätt att kolla med ett blodprov. B12 brist ger hemska biverkningar!!

Stillasittande – Brist på rörelse skapar trötthet, håglöshet och faktiskt också en ökad hunger. Sitt aldrig still mer än 120 minuter. Sätt din mobil på påminnelse och res dig upp. Vrid dig, sträck dig, hoppa på stället, gå och hämta kaffe. Rör dig. Försök också samla en hel del steg på stegräknaren var dag.

Jamen, när är rosenrot bra då? Jo, du har ett bra liv och mår bra men hamnar tillfälligt i en situation där du behöver extrakrafter. En skiljsmässa, ett dödsfall, en idiotisk tuff deadline på jobbet. Du behöver lite extra energi för att klara dig igenom en bestämd period med ett bestämt slutdatum. Du äter en burk och när burken är slut så är det dags att ta tag i livet igen. 

Så fundera på VARFÖR du är trött. Trötthet är inget fel i sig. Det som är fel är när du är trött utan anledning. Men då måste du börja leta anledningen, inte ett piller som tar bort trötthet generellt.

Är du trött av en anledning så vila. Har du tränat hårt, du ska vara trött. Har du jobbat hårt, du ska vara trött. Har det hänt mycket runtomkring i ditt liv den senste tiden, du ska vara trött. Det är okey. Detta är kroppens signal på att den behöver vila. Stäng inte av den signalen med ett piller.

Är du trött men hittar ingen anlening? Då saknar kroppen troligtvis något, du är uttråkad eller du har en lättare depression. När anledningen försvinner så försvinner tröttheten. Nu kan du dock inte vila bort tröttheten. Jaga inte heller själva tröttheten och ät inte piller för den. Sök anledningen och ta bort den  🙂

Njut nu utomhus allt vad du kan i sommar. Även när det är dåligt väder. Vi behöver himmel ovanför våra huvuden och helst grönt framför våra ögon. Naturen är ett häftigt tillskott!

Ännu ett OBS! Var även observant så det inte finns en underliggande sjukdom i botten. Läs även på mer om sköldkörteln. Sköldkörteln och dess hormoner styr ju stor del av vår energi. Men det brukar även finnas fler symptom då så det går att skilja från banlig trötthet. Läs mer på www.skoldkortelforeningen.se Vid problem med hormonerna saknas oftas selen och jod. Vi problem med att hormonerna ska kunna skicka sina signaler och det ofta balansen på kortisol spm spökar. Så skaldjur, paranöt, jodberikat salt, rörelse  och återhämtning!

24 kommentarer

 1. Sussie
  6 juli, 2012

  Du är så klok Anna och tack för din fina blogg. Allt du skriver är så klockrent utan en massa krussiduller runt om.. TACK!
  Sussie Meurk

  1. 6 juli, 2012

   Tack. Det är tack vara er läsare som jag hela tiden tvingas tänka till, leta ny kunskap och sätta system.

   Beröm som nu ger mig en massa ny energi. Underbart när ni berättar vad som är bra. Vanligtvis i Sverige hojtar man bara till när något är fel. Jag har verkligen underbara läsare. (Jodå, även ni som inte tycker som jag. Jag gillar motstånd, bara det är i sak och inte person. Det får oss alla att tänka till och växa i kunskapen)

   Jag tror att det vi gör fel inom hälsa är att vi letar detaljer medan kroppen är en helhet. Vi glömmer orsaken och jagar symptom.

   🙂

 2. Tiina
  6 juli, 2012

  Tack Anna! Kämpar med köldkörtelinflammation och känner mig så himla trött ofta och i olika situationer. Det skulle vara så ”enkelt” om man bara kunde variera med olika preparat när man så känner. Efter att ha läst din artikel kämpar jag vidare med nya tips!

  1. 6 juli, 2012

   Vd inflammation ska du alltid minska på oljor och rött kött och öka på kokosfett, gurkmeja och fisk i alla former. Gärna även omega 3 tillskott.

   En hel del vila så kroppen hinner och orkar läka. Det är ok att vara osminkad i mysbyxor, bara du inte får motorstopp av uttråkning.

   Varmt lycka till!

   1. Richard
    6 juli, 2012

    Varför ska man minska på rött kött?

    1. 6 juli, 2012

     Det var slarvigt skrivet av mig. Nöt från gräsbetesdjur är ok. Annars är det omega 6 jag vill minska. Vanlig nör innehåller en del omega 6, charkuterier och fläsk ganska så mycket tyvärr, Det är den inflammatoriska miljön jag vill hjälpa till att opptimera. Alltså även upp med livsmedel rika på omega 3 (utan att innehålla omega 6)

     1. Richard
      6 juli, 2012

      Ok, då förstår jag hur du menade. Jag håller nog inte riktigt med dock, det är inte mindre omega-6 i gräsbeteskött, det är däremot mer omega-3 (så balansen blir bättre), och även mer av andra nyttiga fetter och fettlösliga näringsämnen. Kycklinglår (speciellt med skinn) innehåller mycket mer omega-6 än både nöt och fläsk, om man nu ska varna för något slags kött. För att inte tala om nötter och mandlar.

      Jag gissar att den ständiga stressen över att riskera att äta ”fel” är mycket värre 🙂

     2. 7 juli, 2012

      Lite omega 6 behöver vi då det är essentiellt. Och då bör vi ju äta det i en förm som ger oss en massa andr bra saker. Av denna anledning rekommenderar jag nötter och mandel. Att undvika omega 6 helt fyller ju inget syfte. Specieltt inte om man samtisigt skapar sig nya problem som ev magnesiumbrist.

      Sen vill jag att den sammantagna kosten ska vara full av fisk så blir balansen bra.

      Mmmm hälsostressen håller för många att bli ett problem 🙂

 3. Amanda
  6 juli, 2012

  Jag har ätit typ LCHF (en slags blandning av Paleo och LCHF) nu i ganska exakt två månader, och jag tränar hårdare än någonsin. För mig funkar det bra tycker jag, så antagligen är det ganska individuellt. Men om det är som du säger att det tar tre månader kanske mina resultat kommer öka ordentligt om en månad! 🙂

  1. 6 juli, 2012

   🙂

 4. cia
  6 juli, 2012

  Tack Anna för bra inlägg! Jag är TRÖTT. Funderar…vad det beror på. Nu inser jag att det är en komination av en termins tuffa studier på högskolan (roligt men intensivt!), för lite motion, svårigheter att hitta min väg till LCHF…jag försöker verkligen MEN på kvällen blir jag som toksugen på kolhydrater…slutar med mackor 🙁 jag fattar inte HUR jag ska fixa det. Vad gör jag för fel?? Kör stekt ägg, ost, grönt, skinka till frukost, nötter som mellis, lunch protein (ofta kyckling), fett, grönt. Middag lika. Sen kommer kvällen…

  1. 6 juli, 2012

   Gällande maten gissar jag på att du äter lite för lite fett till lunch och middag. Eller så är det stressen som gör att din hjärna kräver en ångestdämpning. Prova spikmatta, kokosfett i kaffet, aktivitet i stället för TVn eller datorn.

 5. åsa
  6 juli, 2012

  Bra Anna 🙂

 6. 6 juli, 2012

  Måste tipsa om ett litet program som jag hittade och övertalade arbetsgivaren att installera på alla intresserades datorer. Det heter ErgoPop och det påminner om att göra övningar vid skrivbordet. Man kan ställa in hur ofta och hur många, man kan välja bort övningar och prioritera övningar. Men i grundinställning får man en påminnelse om en övning var 45:e minut och då visas en liten film med hur man gör övningen. Tar 1 minut. Så himla bra med påminnelsen, så att man verkligen tar sin mikropaus. Ofta passar jag på att även gå en sväng efteråt; prata med en kollega, ta en kopp kaffe, hämta utskrifter i skrivaren. Men när jag har deadline så hinner jag inte – men då får jag iallafall en lite rörelse- och andningspaus varje timme. Det gör skillnad både för muskler och hjärna.
  Det finns fler liknande program som påminner och/eller visar övningar, en del är gratis och andra (som ErgoPop) kostar.

 7. 6 juli, 2012

  Du har aldrig funderat på att bli psykolog?

  Du har hursomhelst en enastående förmåga att genom tydliga exempel – och utan pekpinnar – få mig att rannsaka mig själv. Det är något väldigt ärligt och enkelt över det du skriver. Alltid.

  Tack för att du hjälper mig att hjälpa mig själv!

 8. 6 juli, 2012

  Kloka Anna. Just fraserna du nämnde inna man går in i väggen. ”Jag hinner inte, ska fixa det där…och det där… stressa vidare till nästa sak som måste göras” Nej måste sätta foten i backen och säga nej till saker och inte vara alla till lags.
  Tar för mkt på kroppen att plugga dagtid och jobba nattetid, så nu ska det dras ner på tempot för 4-7 år utan att göra nånting? DET har jag verkligen inte tid med….

 9. Chris Mc Guire
  6 juli, 2012

  TACK Anna! Håller med Sussie ovan, detta är klockrent det du skriver. Så lätt att förstå och ta till sig. Jag sliter hårt med trötthet och detta ska jag verkligen gå igenom noggrant. Tusen tack!

 10. Åsa
  7 juli, 2012

  Anna du är världens klokaste!!

 11. Maria
  13 juli, 2012

  Finns givetvis ytterligare tröttheter!
  Själv var jag candida-övervuxen och trött så det inte fanns någon sömn eller motion i världen som kunde göra mig pigg.

  1. 14 juli, 2012

   Så sant, så det gäller alltid att se så det inte fnns en bakomvarande sjukdom. Jätteviktigt.

 12. gold account
  19 juli, 2012

  “Trött” är ett ord som jag förut tyckte var mycket enkelt att förstå. Man är trött. Mycket trött eller lite trött. Simple as that. Nu är det ett slags igenkänningsmarkör när man pratar med andra med MS. “Du vet det där när man säger att man är trött och andra tror att man menar som i deras sorts trött”. Och så fnissar man lite igenkännande. Inte för att det är roligt på nåt sätt, utan för att det inte längre går att säga “jag är trött” till nån som är frisk och förvänta sig att man ska ha samma referensram kring vad det innebär. Man får ofta goda råd om att sova eller vila mer, eller kommentarer om att “alla är trötta den här årstiden” eller att man ska dricka lite kaffe, ta en nypa frisk luft eller börja äta vitaminer. Jo, ja…det är inga dumma råd till nån som är trött. Men helt värdelösa råd till den som kan sova 20 timmar och inte bli ett dugg mindre trött av det. Och det är svårt att förklara, för det är illa nog att vara vanligt normalt trött, som de flesta människor blir. Det tillför liksom inget att säga att “ja, fast min trötthet är nog lite värre än din”, för det vet jag ju inte heller och det skulle inte hjälpa mig särskilt mycket att veta att nån annan är lite mindre handikappande trött.

  1. Elem
   5 december, 2012

   Det där känner jag också igen. Jag lider inte av MS, men jag har ADD och bipolär sjukdom. Innan jag fick min ADD-diagnos (och behandling) behövde jag minst 14 timmars sömn per dygn och jag fungerade inte före lunch överhuvudtaget eftersom jag hade så lång ”startsträcka”.

   Det du säger om trötthet kan lätt appliceras även på depression. Det är näst intill omöjligt att få folk att inse att det är skillnad på att ha en klinisk depression och att ”vara lite nere”. Som ju ”alla är vid den här tiden på året”.

 13. silver price
  28 juli, 2012

  Ligger just nu på hård deff. Detta är väl första gången som jag gjort detta. Räknar INTE med ”vanlig” viktnedgång som jag tidigare gjort utan någon form av träning i princip alls. Nåja, nu efter ca 8 veckor med rejält kaloriunderskott är jag sjukligt trött under stora delar utav dagen. Och kvällstid har jag svårt som fan att somna även om jag är brutalt trött. Sista veckan nu har jag sovit otroligt dåligt nattetid och har plockat igen lite genom att sova lite dagtid (som i sin tur antagligen jävlas lite extra med nattsömnen). Det jag funderar över är väl egentligen om detta är något vanligt? funderar på att peta in några hundra kalorier extra varje dag, alternativt köra en redig ätardag nu under helgen och se om det kan påverka positivt. Det var länge sedan jag fuskade nämligen. Medvetet så skriver jag inte exakt vad jag ligger på rent kalorimässigt per dag då jag inte är ute efter att få svar som tex: ”du ska satsa på att tappa 0.5 kg/veckan”. Jag är väl informerad om det, men väljer att gå ned snabbare för att jag inte ska tappa min motivation. Planen är att inom någon månad uppnå 0.5kg/veckan i viktnedgång, men just nu vill jag att det ska gå snabbare än så. Detta blev mycket babblande tyvärr. Men jag vill egentligen bara höra era erfarenheter, tips och tankar kring tröttheten.

Write a comment