Är du trött eller trött?

Och är problemet att du är trött, eller är det varför du är trött?

En tanke väg att tänka på är.

Du stressar och kroppen gör dig trött. Den sänder ut signalen – vila! Du lyssnar inte utan tar ett piller för att orka mer. Du tror att trötthet är något fel. Du tar rosenrot, ginseng, vitamin D…

Kroppen är fortfarande trött. Den behöver vila. Den slår nu ut T3. Vårt energihormon. Vårt sköldkörtelhormon. Nu bör du förstå. Nu fungerar ju inte kroppen. Nu måste du väl ändå vila?

Nej, vi lyssnar inte. Nu tar vi ett piller för detta, levaxin,  och fortsätter framåt.

Vad ska kroppen göra för att du ska förstå? Du behöver vila. Så kroppen skapar  värk, IBS eller kanske utbrändhet.

stressJaaa. Utbrändhet fungerade. Nu förstår du. Kroppen är nöjd. Nu lyssnar vi. Nu kommer äntligen vilan och återhämtningen som kroppen bett oss om så långe. Du kommer inte ur sängen. 

Tänk om vi hade vilar vid första tecknet på trötthet. Om vi hade tolkat trött som ett behov av återhämtning…. Inte ett tillstånd som är fel, inte betyder något och ska bort med piller.

Att varav trött är inte problemet. Trött är en symtom, inte en orsak. Det är inte tröttheten som är fel, det är VARFÖR du är trött som ska åtgärdas. 

Är du trött för att du är uttråkad?
Är du trött för att du bara gör tråkiga saker?
Är du trött för att du gör för mycket?
Är du trött för att du är utmattad?

det är inte tröttheten som ska botas. Det är anledningen.

Uttråkad? – gör nåt stimulerande!
Bara tråkiga saker i livet? – gör nåt kul!
För mycket? – vila!
Utmattad? – sov!

Bota inte symtomen. Ta hand om orsaken.
Soffa, filt och vila är något väldigt bra som många underskattar. Osminklad och joggingbyxa har också sina fördelar 🙂

Ler finurligt
Anna

 

 

 

49 kommentarer

 1. Maria
  28 december, 2013

  Hej Anna!
  Jag har lite problem med att tolka min trötthet.

  Har sedan 1999 agerat försökskanin åt otaliga läkare med insomnings- och sömnpiller Det var nämligen som rysk roulette ibland somnade jag men oftast inte. Jag har diagnos ”återkommande depressioner” panikångest o kraftiga sömnproblem.
  Sen började jag med lchf den 2 jan iår. Och PANG! Jag sov som en klubbad säl. 7-8timmar! Tidigare var jag glad om jag fick ihop så många timmar sammanlagt på 3 dagar!
  Men de senaste ca 6 månaderna har det gått till överdrift tycker jag.
  Jag sover 7-8h känner mig varken pigg eller trött.. Men jag måste få 1-2h sömn även på eftermiddagen. Jag vill egentligen inte men jag orkar inte vara människa vid 17tiden. Jag är så förbaskat slut i huvudet ibland så somnar jag utan att märka av det förrän jag vaknar- att oj somnade jag?
  Visst du är ingen doktor men reagerar min kropp nu för att jag slutat med alla medikamenter (inkl. Antidepressiva) och att jag fortfarande har brist på serotonin men att det inte visar sig på samma sätt i måendet utan i trötthet istället månne?
  Jag är igång förutom 100% sysselsättning så har jag hund så rörelse är det inte brist på.. men jag går runt som en slö zombie vilket jag har gjort alla år som sömnlös Man skulle ju få energi av kostomläggningen och det fick jag-ett tag.
  Har du några tips?

  1. 29 december, 2013

   Maria: Sömn är svårt. Men eftersom du blev bättre av LCHF så gissar jag på att du har en del stress i kroppen. LCHF minskar ju blodsockersvängningarna och då du slipper lågt blodsocker så slipper du stresshormonerna.

   Jag hade satsat på omega 3, magnesium, zink och vitamin C.
   Samt mindfullness eller liknande.
   Sen är det också ok att sova lite mer. Men då vill du ha pigghet som resultat.

   Depressioner äter kraft. Där kan omega 3 vara lite till hjälp. Gör du tillräckligt med roliga saker? Kroppen behöver dagliga kickar. Kreativitet eller stimulans beroende på vad du är för person.

   Jag kommer skriva mycket om detta i vår. Hoppas att många delar med sig av sina berättelser så kan vi lära en massa nytt tillsammans.

 2. joanna
  28 december, 2013

  viktigt inlägg!

 3. Sanna
  28 december, 2013

  Så självklart men ändå så svårt att förstå. Vi människor är märkliga ibland!

 4. Anonym
  28 december, 2013

  Varför är ett otroligt underskattat ord…

 5. ÅsaS
  28 december, 2013

  Tänk om jag hade läst det här för nån vecka sedan.. När nyårshelgen är över ska jag vila och sova, för utbrändheten är nära nu..

  1. 29 december, 2013

   ÅsaS: Var försiktig om dig. Vila är alltför underskattat. Alla som vågar vila är värde en massa beröm.

  2. Anonym
   30 december, 2013

   Varför vänta? Ett tips är att vika nu om utbrändheten är nära. En av de absolut bästa nyårsaftnar jag haft var när vi gjorde just det, bestämde oss för att vila oss igenom nyår. En del i utbrändhetsproblematiken är just att man skjuter upp saker man vet att man behöver.

 6. 29 december, 2013

  Tack. Precis vad jag behövde höra idag. Imorgon struttar jag runt i min mysoverall medans tvättmaskinerna snurrar. Tid för återhämtning ♡ Tack för kloka ord!! Kram

 7. Anonym
  29 december, 2013

  Jag är trött!! Småbarnsmamma med allt som hör därtill…

  1. Anonym
   29 december, 2013

   Då är vi två! 🙂

 8. Ann-Sofie/Colour it
  29 december, 2013

  Viktigt ämne och väldigt bra skrivet. 🙂

 9. Maud Johansson
  29 december, 2013

  Intressant! Har länge förstått att min trötthet kommer av obalans i Sköldkörteln. Kan man öka T3 genom att vila? I så fall skulle jag ha skyhögt värde. Jag hade 3,5 i april 2012. Vad skall värdet vara? Lindy

  1. 29 december, 2013

   Maud johansson: Det är flera olika saker som händer. Men det snabba svaret blir: Ja det kan du.
   Du kan öka mängden, du kan öka omvandlingen från T4 till T3 och du kan få mer tillgängligt T3.

   Bra mat, glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter. Massa grönsaker, gärna Annas Supersalt, ofta fisk och skaldjur.
   På detta avslappning, yoga, kanske akupunktur, mindfullness, promenader, massage, kramar, skratt.

   Har hört om flera som som idag mår bra och har slutats med Levaxin.

 10. Mette Johansen
  29 december, 2013

  De gick rakt in i mig de orden, det var som om de var riktade direkt till mig – som en stor fet smäll. Precis så har jag gjort under alldeles för många år med stor, stor ohälsa som en följd av det, vi pratar 35 – 40 år. För bara en kort tid sen bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Jag tackar för en otroligt stark och bra spark i baken. Tack!

  1. 29 december, 2013

   Mette Johansen: En fet smäll skickad med stor värme och omtanke. Det bästa är att det aldrig är för sent att ta hand om sig. Det tar bara lite längre tid.

   Tålamod är det viktigaste ordet som finns.

 11. Izabella
  29 december, 2013

  Så bra du skriver.
  Så ska man göra. Det vet jag:-) Jag lever inte som jag ´lär, tyvärr:-(
  Äter Levaxin, är ständigt trött, ha ont i kroppen, trött, vilar. . hatar detta ekorrhjulet:-) Måste förändra min beteende..men när? till våren? nu?…Just det.. kanske på måndag?

  1. Anonym
   29 december, 2013

   Skjut inte upp det längre! För hur många gånger har du sagt ’Jag ska bara’, ’nästa vecka’, efter den här arbetstoppen’……osv. Det är du och ingen annan som kan förändra dig, men det finns gott om stöd o hjälp på vägen. Lycka till!

   1. 29 december, 2013

    Anonym: Underbara ord!

  2. 29 december, 2013

   Izabella: Just det du skriver är vanligt. Man får Levaxin men är ändå trött. Kroppen blockerar nämligen medicinen. Du är ju trött för att du behöver vila. Medicinen gör att du orkar mer än kroppen tål. kroppen är smart och blockerar. Du har en smart kropp. Lyssna på den.

   Njut också av att dina signaler fungerar.

   Men börja inte på måndag eller sen, börja nu. Varför vänta med att må bra till senare?

 12. Petra
  29 december, 2013

  Skjut inte upp till morgondagen de du kan göra idag, så har jag levt i många år, därför blev jag riktigt slutkörd för ca 1 1/2 år sedan, jag kunde inte säga nej. Jag skulle göra allt för många i min omgivning + att jag jobbade heltid, timmarna räckte inte till, då blev de så att jag sov mindre för att jag skulle hinna med allt….jobbar mycke med mig själv nu har hjälp av en fantastisk kurator,har kommit en bit på väg men resan är lång till en bättre hälsa….

 13. Egge
  29 december, 2013

  Bra inlägg!! Men ibland hjälper inte vila för att det kan ju faktiskt vara en bakomliggande sjukdom oxå. Som ex EDS (Ehlers Danlos syndrom), Fibromyalgi eller ME/CFS (Kronisk trötthets syndrom) så vila hjälper tyvärr inte alltid.

  1. 29 december, 2013

   Egge: Jag kan inte de bokstäverna du nämner men fibromyalgi är ingen sjukdom. Det är en reaktion på långvarig stress. Ofta försöker man bota fibron. Men det går ju inte om orsaken är kvar.

   Vila fungerar inte heller om du inte lyckas få ”lediga tankar”. Att vila med oro eller ältande är extremt stressande för kroppen. Så fokus bör vara att träna sig till ”lediga och lugna tankar”.

   Många tror att sömn och att göra inget ger kroppen vila. Tyvärr är det sällan så för en person som redan mår dåligt.
   Jag ska googla och lära mer om det två andra syndromen. Av namnen att döma är även dessa funktionella störningar och inte sjukdomar.

   Det betyder inte att de är mindre allvarliga. Det betyder bara att de inte går att bota med medicin.

   1. cissi
    30 december, 2013

    Fel fibromyalgi är en sjukdom! Fråga läkare och försäkringskassa och läs påom detta innan du skriver nått som inte stämmer. Försäkringskassan ha r även de klassat det dom ensjukdom. Vart får du fakta ifrån undrat jag. Tänk dig för innan du skriver felaktiga saker

    1. 30 december, 2013

     Hej cissi!
     Jag förringar inte problemet och jag är överlycklig över att sjukvården och FK äntligen tar detta problem på allvar. Det var verkligen på tiden.

     Men hur många med fibro har sjukvården fått helt friska? Jag gissar på ca noll i hela Sverige. Varför? Det är ingen sjukdom i definitionen sjukdom. Alltså något som kan botas med medicin för det finns inget att bota. Det är en stor obalans som varat i så många år att det nu blivit en funktionell störning. Kroppen fungerar inte som den ska. Det skickar ut smärtsignaler fast det inte finns någon smärta.

     Denna funktionella störning är fakta. Den är allvarlig. Men den är med prover svår att hitta. Obalanser och funktionella störningar visas inte på blodprov för det är ingen sjukdom som svamp, bakterier, virus eller något trasigt.

     Sjukvården är underbara på sjukdomar. Du har bakterier och får penicillin.Du har brutit ett ben, de lagar. Du har bindtarmsinflammation. De opererar.

     Men alla som lider av funktionella störningar som fibro, IBS mm de har kvar sina problem i alldeles för många år då man försöker balansera en obalans med piller. Jag tycker det är orättvist mot alla som har ont och lider.

     Sen som sagt. Jag är överlycklig öve att sjukvården och FK äntligen uppmärksammar funktionella störningar. Nu hoppas jag bara på att de uppmärksammar att det inte kan lösas med medicin. Utan med balansering av grundorsaken.

     Ledsen att jag upprörde dig. Hoppas att du förstår hur jag menar. Jag tror att om vi kan samarbeta kan vi komma en bra bit på väg.

 14. Maria
  29 december, 2013

  Förstår inte riktigt detta, man kan ju inte sluta äta levaxin för att man sover och slutar att stressa. Levaxin äts för att sköldkörteln inte fungerar och vem säger att det är orsakat av stress? Ärftligt är det iallafall vad jag vet. Men visst är stress farligt, säger inget annat, men vad har det med levaxin att göra?

  1. 30 december, 2013

   Nja, nu finns det olika former av problematik med sköldkörteln. Men oftast är det inte att den inte fungerar. Oftast är det för att du inte får tillgång till tillräckligt med T#. Och då kommer frågan. Är sköldkörteln trasig? Cancer? Elelr nåt annat faktiskt fel. Eller har den bara minskat produktionen för att bromsa dig?

   Och i så fall är den inte trasig. Du har hamnat i en funktionell störning. Funktionen fungerar inte och du mår oerhört dåligt. Men du är inte trasig. När kroppen sen återhämtat sig och allt fungerar igen, ja då har du full tillgång på T3 igen och mår som du ska.

   Detta är inte en tanke jag har. Det har hänt åtskilliga gånger. Jag blev nyfiken på varför sköldkörtelproblematiken har ökat så kraftigt. Varför skulle vi bli sjukare och sjukare? Det är inte rimligt. Så genom att ställa en massa ”varför?” så gissar jag nu med en hel del kunskap i bakfickan, på att det är stressen som är grundorsaken. Eller snarare oro.

   Varför skulle annars var och varannan kvinna helt plötsligt 2013 få trasig sköldkörtel?

   Men underproduktion är inte att förringa. det är det som är så viktigt. bara för man inte är trasig betyder det absolut inte att det inte skulle vara allvarligt och på riktigt.

   Jag förstår dock alla som blir upprörda efter att ha blivit misstrodda under en massa år. Det tog sjukvården alldeles för många år att förstå. För detta är jag ledsen.

 15. 30 december, 2013

  Hej Anna,

  Du skrev:

  ”Kroppen är fortfarande trött. Den behöver vila. Den slår nu ut T3.”

  – På vilket sätt ”slår kroppen ut T3”? Och hur vet du att det är T3 som ”slås ut”?

  ”Nej, vi lyssnar inte. Nu tar vi ett piller för detta, levaxin, och fortsätter framåt.”

  – Bara för att någon som är trött tar Levaxin så innebär det inte att personen blir piggare och orkar ”fortsätta framåt”. Tänkte bara säga det innan någon tror det… 😉

  I övrigt ett bra inlägg som får folk att börja fundera! Det behövs!

  Med hopp om att julen har varit god och ett Gott Nytt År!

  – Bertil

  1. 30 december, 2013

   Lite det jag menar Bertil. OM Levaxinet inte fungerar, varför äta det? Det är ju T4 och logiskt borde dessa ombildas i lever till T3 och kroppen borde uppleva energi. För det är ju det som T3 gör.

   Det är ju skrämmande om vi äter medicin med alla biverkningar som finns UTAN att i alla fall få fördelarna.

   Många äter Levaxin och upplever att det inte fungerar (för kroppen blockerar nämligen funktionen som tur är). Då måste det ju vara bättre att vara trött utan medicin.

   Eller tänker jag fel?

 16. Marika
  30 december, 2013

  Hej! Så skönt att kunna klä ord på det jag känner.

 17. Anonym77
  30 december, 2013

  Utmattad, hypothyreos, levaxin, stress, sömnlös, IBS, migrän, inflammation, värk, nacke och axlar kassa, hinne/ledsmärta, kramp. Vilar, vilar, vilar, önskar att vila hjälpte.

  1. 30 december, 2013

   Hej Anonym77! ”Lediga tankar” är hemligheten. det går inte att vila om det finns en oro eller inre stress.

   Nu gissar jag på att du har en evinnerlig trötthet och snabbt överbelastar ditt system om du gör för mycket. Men mindfulness, i alla fall 3 minuter per dag till att börja med. Prova.

   Omega 3 och magnesium för att hjälpa till inifrån. Även kanske lite extra vitamin C och zink.

   En annan sak att försöka få in i dagen är att känna att du duger, att det finns kravlös aktivitet. För blir du uttråkad så kommer tröttheten att finnas kvar. En svår balansgång. Men du måste få skratta.

   Med kravlös aktivitet menar jag nåt kul att gå till men orkar du inte så vet du att de är helt ok att hoppa över utan någons besvikelse.

   Skickar en extra kram och önskar jag kunde ge dig lite ev min energi.

   1. Anonym77
    30 december, 2013

    Tillägger: Jag käkar vitamintabl med alla extra ämnen + nypontillskott för lederna. Har väldigt svårt med kost pga min IBS. Sniffat lite på LCHF men fettet har jag svårt för. Blivit marginalt bättre av mindre kolhydrater men kan inte öka fettet. LCLF….?

    1. 30 december, 2013

     Många vars mage och tarm inte fungerar har svårt för fett. Börja med naturliga fetter, alltså inga margariner. Låt den delen du kan äta vara kokosfett och fet fisk.

     Undvik helt gluten och fullkorn.

     1. Anonym77
      30 december, 2013

      Jag har gått igenom stora mag-paketet gällande undersökningar och har inga allergier mot varken laktos eller gluten. Fick förutom alla prover gå på diverse uteslutningar i kosten i månader, en i taget.
      Jag har extremt jobbiga skov då min mage inte ”tar emot” ngt annat utom drickyoghurt och ljust rostat bröd.
      Måndagsexemplar…

  2. Anonym
   30 december, 2013

   Har ungefär samma.
   Äter inte levaxin dock.
   Lät det gå så långt att musklerna helt slutade fungera. En mycket olustig känsla att inte ha kroppen med sig ska tilläggas!
   Har nu ”vilat” i två år. Och jobbar bara så mycket som jag haft lust till. (Har ett kreativt och roligt yrke)
   Jag blev sjuk för 19år sedan. Har genetiska anlag för störningar i hormonsystemet och utvecklade till sist cancer i sköldkörteln. Kroppen löste detta genom att bilda antikroppar mot Sköldkörteln! Tog på det sättet ihjäl cancern men jobbar tyvärr konstant på att slå ut hela körteln, ungefär halva fungerar idag.
   Vad jag egentligen ville säga 😉
   Vila! Det dröjer men det hjälper!!!! Tålamod och acceptans för det man inte längre klarar är nödvändigt!
   Så länge du mår dåligt över det du önskar/tror att du behöver göra kommer inte tröttheten ge med sig!
   Eller som min vuxna dotter säger idag ”jag kommer aldrig att vänja mig vid att du vaknar så tidigt på morgonen”
   Men framför allt, Jag kommer Aldrig sakna panikkänslorna som infinner sig när man är så trött att man sover var som helst!
   Lycka till!

 18. Anonym77
  30 december, 2013

  Tack Anna <3

  1. Jenny
   30 december, 2013

   Hej Anonym 77!
   Jag har också haft problem IBS i många år. Jag rekommendera dig att besöka sidan ibsfri.com. Jag har blivit helt frisk med denna kost!

   1. Anonym77
    31 december, 2013

    Tack! Ska kika! kram

 19. Cecilia
  30 december, 2013

  Nu har du upprört många (inkl mig) Anna! Att kalla Fibro för något annat än en sjukdom? Jag vet inte var din fakta kommer ifrån, men sannerligen inte från någon med erfarenhet av att bära på Fibro iallafall. Du har rätt i mycket, men i det här fallet får du nog ge dig. Att du idiotförklarar både läkare, Fk OCH alla drabbade gör att ont mer än vanligt!

  1. 30 december, 2013

   Cecilia, nej det är absolut inte det jag gör. Jag nedvärderar inget. Men sjukdomar definieras med prover och kan behandlas med medicin. Fibromyalgi är inte mätbart och kan inte behandlas med medicin. Det är däremot mycket allvarligt. Och absolut något att ta på fullaste allvar.

   Alla drabbade är allt annat än idiotförklarade och om du läste det så ber jag dig tusen gånger om ursäkt. Men hur många drabbade har fått hjälpa av sjukvården och är nu friska?

   Jag idiotförklarar inte läkare, men de är allra bästa på sjukdomar som är mätbara och som kan matchas mot en medicin. Få läkare har botat fibromyalgi.

   Jag är underbart lycklig över att fibromyalgi nu äntligen tas på fullaste allvar. Att inte vara en sjukdoms är inte att förneka, förringa eller idiotförklara någon.

   Det finns oerhört många funktionella störningar som skapar oerhörda problem och som ska tas på fullaste allvar. Men funktionella störningar botas inte med medicin. Tyvärr.

   Det gör att många med fibro tvingas ha dessa besvär år ut och år in. Kanske en livstid.

   Definitionen på sjukdom är inte att må oerhört dåligt med en massa värk.

   Hade vi delat upp sjukdomar (som virus, bakterier, svamp, trasiga delar mm) och funktionella störningar som fibro, IBS, depressioner (kemiska) mm hade vi kunnat hjälpa oerhört många fler människor. och det är väl vad alla drömmer om.

   jag ber dig än en gång om ursäkt. Inte för att jag kallar fibro för funktionell störning utan för att jag gjort dig ledsen. Jag hoppas att du förstår att jag tar fibro på fullt allvar och det jag skriver är att ingen medicin botar. Vi måste gå en annan väg.

 20. Linda
  30 december, 2013

  Hej!
  Jag vet egentligen inte vad jag vill få ut av detta, men känner att jag behöver skriva av mej lite, när jag läst detta inlägg…

  Jag är 22år fyllda och enligt alla tester sjukvården gör helt frisk, men så känns det inte.

  Det ”började” i högstadiet. Jag har riktigt svårt för att hålla värmen, frös konstant och på de lektioner jag kunde satt jag med ytterjacka på för att inte ’frysa ihjäl’. Var dock aldrig sjuk, såsom förkylningar eller liknande.

  När jag började gymnasiet blev det värre, jag frös ännu mer. I stortsett varje dag frös jag hela tiden och hade så svårt att hålla värmen att fingrarna kändes som istappar. Kan inte räkna hur många gånger jag har bara stått där på toaletten med varmvattnet på högsta tryck och bara hållt händerna under. Började under gymnasietiden bli trött i perioder, men jag kunde ”sova mej ur det”. Visst hände det att jag skubbade en dag då och då bara för att vara hemma och sova.

  Efter studenten så har jag ett stressigt liv, jobbade som ”inhoppare”, VARJE dag nästan. Visste aldrig från dag till dag hur mitt liv skulle se ut. Telefonen kunde ringa klockan tolv- då skulle jag jobba halv fyra för att nån blivit sjuk eller av annan anledning inte kunde jobba. Det resulterade i migrän huvudvärk som inte försvann om jag inte fick sova, oftast va den kvar när jag vaknat. Det hela slutade i att jag satt bak på lagret och grät för att jag inte orkade mer… jag bara grät och grät i flera dagar. Jag slutade arbeta i restaurangavdelningen och jobbade bara i butiksdelen på företaget= mer strukturerad stress under arbetstid och mindre fysiskt anstängande arbete. Fortfarande som inhoppare dock. Slutade där för två årsen. Min migrän huvudvärk försvann och jag kunde konstatera att den trötthet jag hade då berodde på den inre stressen att aldrig veta vad som hände från dag till dag. Jag frös såklart fortfarande.

  Idag har jag ett fast jobb, men är ändå konstant trött(sedan 1,5år tillbaka) och fryser jämt! Värk i muskler, leder och skelett tampas jag också med dagligen. Mamman min läste runt och skickade in ett prov på mitt hår för analys. Detta visade att jag inte tålde veteprotein. Så jag provade under tre månader vetefri kost vilket gjorde mej ännu tröttare, en pest att vara omkring för jag va grinig och irriterad hela tiden. Det enda positiva den vetefria kosten gjorde för mej va att jag blev av med mitt problem att alltid vara hård i magen. Jag stod verkligen inte ut med att inte kunna äta den vetefria kosten. Började äta som jag ville igen.

  Kom i alla fall till en läkare som tog tag i mitt problem. Han tog en uppsjö nya prover som ingen av dom hade några avvikelser. Lika bra som de prover andra läkare tagit. I alla fall har jag ätit B12 för att testerna visade att jag va låg på det, inom riktlinjer dock! Men inte blev jag piggare för det. Han skicka remiss till reumatiska avdelningen, med blodprover, men dom ville då inte ha mej där. Annan remiss skickad till infektions avdelningen pga mitt arbete, men dom ville inte ha mej där heller.

  Fick till och med åka till specialklinik i Göteborg för mina symptom,
  -konstant trött
  -muskel och ledvärk
  -frusenhet
  , men dom fann mej inte sjuk heller.

  Nu är utredningen nedlagd eftersom inget resultat kan redovisas.

  Under hela denna tiden proppar mamma i mej massor med vitaminer; sälolja, D-vitamin, magnesium, zink, jag vet inte allt vad det heter. Jag ska ärligt erkänna att jag äter dom nog mer hennes skull, än för min egen- för jag känner verkligen inte att det gör nån skillnad.

  Vad ska jag göra när jag är så trött att jag har svårt att hålla mej vaken i sociala sammanhang, tex middagar hos släktingar?. Vad ska jag göra när det kvittar hur mycket jag än sover så vaknar jag aldrig pigg? Vad ska jag göra när jag fryser ”ända in i benmärgen” oavsett hur mycket ULL-kläder jag paltar på mej? Vad ska jag göra när jag ibalnd har så ont att jag inte vet om jag ska ligga, sitta, stå eller gå för att det ska göra minst ont?

  Kände att jag behövde skriva av mej lite…..

 21. Therese
  2 januari, 2014

  Fantastiskt bra skrivet Anna! Jag ”gick in i väggen” i mars förra året. Läkaren kunde bara erbjuda KBT, antideprissiva tabletter och sömntabletter. Tackade nej, på grund av tablettmissbruk i släkten. Tack och lov skulle jag vilja tillägga. Ja, de hade med all sannolikhet hjälpt mig för stunden men inte på lång sikt. Istället bestämde jag mig för att:
  1) Sova och vila när kroppen sa till. -Jag sov ca:17h/dygn under första 2 veckorna som sjukskriven.
  2) Försöka förstå själv, och tillsammans med en samtals- terapeut VARFÖR jag gått in i väggen.
  3) Lära mig VAD som händer i kroppen. Sökte på internet och där fanns mycket info om alternativ till kemiska läkemedel. Åkte sedan till hälsokost och köpte på mig Magnesium, Rosenrot, Vitamin B & D.
  4) Äta ”anti-stress” kost.
  5) Gå på Yoga, massage och lära mig djupandning.
  Nu efter snart 10 månader mår jag mycket bättre, men är långt från återställd. Men jag tror stenhårt på att alla dessa punkter har hjälpt mig oehört mycket!

  Blev ett långt inlägg, men det kan förhoppningsvis kanske hjälpa någon 🙂 MVH Therese

  1. 3 januari, 2014

   Härligt att du är på gång. Hoppas att du stannar på bloggen och delar med dig under resan.

 22. 4 januari, 2014

  Här måste jag ta Anna i försvar… även om hon uttryckte sig ”klumpigt” när hon skrev att fibromyalgi inte är en sjukdom – utan att direkt förklara vad hon menar. Nu var det ju flera som reagerade och Anna förklarade, så saken borde vara utagerad, men jag kan inte låta bli att kommentera… 😉

  Genom att säga att ”fibromyalgi inte är en sjukdom” så menade Anna högst sannolikt att sjukdomen inte tas för en sjukdom – eftersom de ofta ansetts vara psykosomatisk och patienterna har fått etiketten SVBK i journalen (sv.wikipedia.org/wiki/SVBK) (kallas numera tydligen ”multipla diffusa symtom” enligt wikipedia)…

  Sjukdomen går inte att förklara och då anser läkarna att patienten har ”psykiska problem”.

  Allt detta är förstås nonsens. Patienterna mår inte bra! Men ingen tycks veta varför… och det som inte syns, det finns inte. Eller hur var det nu…?

  1. 7 januari, 2014

   Hej Bertil!
   Ja, mitt ordval blev fel. Hoppas att jag lyckades förklara mig i https://www.annahallen.se/vill-du-folja-med-in-i-2014-vill-du-titta-narmare-pa-gnisselzonen

   🙂

 23. Trött-på-alla-jävla-kvacksalvare
  5 januari, 2014

  Är så ofantligt trött på att egenutnämnnda experter och bloggare som Anna Hallén med flera får basunera ut sina egna fantasier och idiotförklarar seriös medicinsk expertis.

  Jättekul för dig att du hittat ett sätt att gå ner i vikt för visst är det det mest betydelsefulla i livet att slippa vara tjock! Om du kunde vara nöjd med det hade jag inte haft nåt emot dig men när du sprider dina egna fantasier till andra, dessutom i syfte att tjäna pengar blir jag väldigt upprörd.

  Att påstå att levaxin inte behövs, ”du är bara trött och lever fel” ser jag som en stor spottloska rätt i ansiktet på min mor, mina 3 mostrar, deras 6 döttrar. De lever alla med sin sköldkörtelproblematik och lever helt olika liv i övrigt.

  Det som gör mig allra mest förbannad är att det du sprider också kan vara direkt skadligt för personer som saknar förmågan att kritiskt granska det du påstår på grund av okunskap eller sårbarhet. Desperata människor med livshotande sjukdomar som griper efter varje halmstrå för att överleva. Personer som behöver sina mediciner för att fungera.

  Personer som min fru som tack vare detta blogginlägg slutade ta sin medicin. Hon tvångsvårdas nu på en sluten psykiatrisk klinik.

  Jag hoppas att du sover gott på natten, det gör inte vare sig min fru, hennes barn, make eller föräldrar.

  Lycka till med ditt företagande, verkligen!

  Lite lästips till alla er som köper allt med hull och hår:
  http://tranastyrka.se/anna-hallen-snurrar-till-det/

  1. 7 januari, 2014

   Nja, du bör nog läsa om mina rader. Din sammanfattning om vad du upplever att jag har sagt stämmer inte.

   Någon idiotförklaring finns inte. Det är din tolkning.

   Jag påstår inte att Levaxin inte behövs. Jag ifrågasätter om den alltid används korrekt. Det är en oerthört stor skillnad. Och jag vet att den ibland används felaktigt. När den behövs som i din familj är det underbart. Men när den felaktigt används så lovar jag att de som råkar ut för detta inte får ett speciellt bra liv. Är det inte bra att stanna upp och fundera? Att hitta sitt svar.

   Du och din familj har hittat ert. Bra. Tänk om det inte är samma för alla? Varför bli arg på mig för att jag lyfter det?

   Ingen ska ta bort medicin utan läkare. Alla har ansvar för sina beslut.

   Ja, jag sover gott på natten. Jag har genom mina tankar öppnat många dörrar för oerhört många människor. Jag äger inte facit. Jag skapar tankar.

   Du som läsare gör vad du önskar av dessa tankar. Håller med eller håller inte med.

   Att Jacob tycker att jag ska hålla mig vid spisen får stå för honom. Det är ok att inte tycka samma sak. Det finns åtskilliga forskare som strider mot varandra om vad som är sant. Så det finns olika uppfattningar på alla sidor.

   Det bästa med bloggvärlden är att du väljer bort det du inte vill läsa. Välj bort mig.

Write a comment