Är det bara kolhydrater vi pratar om?

Noll kolhydrater är inga problem. Kolhydrater är inte något vi måste äta, alltså de är inte essensiella. Så långt är allt rätt. Vi kan bygga glukos av proteiner genom glykoneogenesen och skulle detta inte räcka till så kan vi bygga ketoner av fettet.

Vad enkelt om kroppen bara hade fungerat på kolhydrater, fett och proteiner. Då hade näringsfysiologerna bara behövt gå i skolan ett halvår och inte 4-5 år som nu….  Men det är så oerhört mycket mer vi måste ta hänsyn till. Sånt som nu helt försvinner i hetsen och jakten på kolhydraterna. Saker som kommer att skapa problem.

Värt att tänka på 1: Hinner kroppen ta upp allt du behöver om du bara äter EN gång per dag? Är verkligen näringsvärdet i maten samma som kroppens upptag av näring?

Värt att tänka på 2: Väljer vi verkligen ursprungskosten? Eller ser vi bara på näringsämnena och anser att alla dessa är likvärdiga? Och tillagar vi kosten på samma sätt som förr?

Värt att tänka på 3: Hur får du i dig tillräckligt med B9 om du bara äter kött och fett? Eller ska vi börja äta piller för att kunna äta en ”naturlig” kost? Vad händer om du inte kompenserar för homocysteninet? Vad skapar homocystein för framtida problem?

Värt att tänk på 4: Varför får så många kramp om nu nollkolhydratkosten är den optimala? Vad skapar magnesiumbrist förutom kramp? Hur kompenserar vi för att kalcium behöver magnesium för optimalt upptag? Vad händer med skelettet och dess kalcium om vi har magnesiumbrist? Vad händer om 10-20 år?

Värt att tänk på 5: Om vi går tillbaka till vårt ursprung, var det inte den STORA VARIATIONEN av kost som gynnade oss?  Finns det bara en kost som är vårt ursprung?

Japp, jag vet att inuiterna inte hade en stor variation, men jag vet också att de mest åt fisk och säl. Dessa skapar inte samma problem i kroppen som kött.

Att må toppen idag är inte samma som att må toppen om 20-30 år. Det tar många år att skapa problemen med t ex B9 brist och magnesiumbrist. Men de kommer som ett brev på posten.

Jag ska inte bli långrandig. Skulle kunna hålla på med en massa ”Värt att tänk på”, men håller här så du inte tröttnar och slutar läsa. Det som förundrar mig är varför tanken på att ynka lite kolhydrater skulle vara ok, varför den tanken upprör så starkt. Jag pratar blomkål, nötter och gurka och det känns som jag svär i kyrkan.

12 kommentarer

 1. @nonym
  17 juli, 2010

  @men! SUPERbr@ inlägg!J@g @pplåder@r!Och ni @ndr@ som tror nollkolhydr@t är toppen,lån@ en blodsocker@pp@r@t,så lär ni märk@ efter ett t@g @tt kroppen blir stress@d @v för lite kolhydr@ter,med förhöjt blodsocker.Kolhydr@ter behövs,mer eller mindre,men @tt ät@ noll är @tt be om bekymmer,k@nske ej id@g,eller näst@ mån@d eller år. T@ck @nn@ för din blogg!!!

 2. Maria
  17 juli, 2010

  Borde man inte hellre tala om människorna på Afrikas savanner för det var väl där människan utvecklades? De lär väl ha ätit en mer varierad kost? Visst äter väl många ursprungsbefolkningar frukt och också honung?

 3. Stefan Sandberg, PT Studerande
  17 juli, 2010

  Det tvistas inte vad jag vet om att vi inte skulle komma från Afrika, men dock så vill jag tillägga Maria att det tvistas om ifall det var en savan som vi utvecklades på. 😉 Jag länkar till en hemsida om en (enligt mig) bättre hypotes: http://www.elainemorgan.me.uk/
  En av hennes böcker finns som pdf. här: http://www.elainemorgan.me.uk/

 4. Maria
  17 juli, 2010

  Bra sagt. Tycker att du verkligen har en SUND inställning 🙂 till lågkolhydratkosten, ingen överdift är bra, åt något håll.

 5. 17 juli, 2010

  Ja, jag tror att vi måste lyfta blicken lite. Dagens kost och dagens kostråd är katastrof, men det gäller att bibehålla balansen och kunskapen. Mer är inte alltid bättre.

  Jag har nog världen bästa läsare. Tillsammans ska vi hitta just DIN bästa balans.

  Tack för att du finns. Underbart att du arbetar på att hitta din optimala nivå.

 6. Catti
  18 juli, 2010

  Jag bara MÅSTE bifoga denna länk till Kostdoktorns artikel om vad arrangörerna bjöd läkarna på vid konferensen om fetma i Sthlm häromsistens…det är så att man blir mörkrädd!

  http://www.kostdoktorn.se/hur-man-gor-fetmalakare-feta

  För er som funderar på att gå brevkursen – GÖR DET!!! Jag gick den i våras och har sedan dess gått ner 20 kg utan att någonsin vara hungrig. Jag prövade LCHF för några år sedan efter att ha läst Atkins bok, men mådde inte bra och gav upp. Efter att ha läst Annas informativa veckobrev och tagit del av hennes personliga kostråd förstod jag att den optimala lågkolhydratdieten inte alltid innehåller massor av smör, bacon och kött och lite grönsaker. Jag mår bäst av oliver, nötter, avokado, fisk och mycket grönsaker, även om jag alltid steker i smör. Men Anna hjälpte mig att inse att det handlar om att hitta sin egen, optimala kost inom ramen för de övergripande kostråden, och den kan se väldigt olika ut från person till person.

  Annas underbara recept gör att det är lätt att hitta ersättare för pasta, ris och potatis. Nu kan jag fortsätta äta min underbara köttfärssås, men med zucchinipasta i stället för pasta med 85% vetemjöl som bara gjorde mig hungrigare…

 7. 18 juli, 2010

  Tack för din blogg Anna, och jag hoppas det går bra att jag länkar till den från min sida 🙂

  1. Anna svarar Cajsa
   22 juli, 2010

   Jag blir jätteglad om du vill länka till min blogg. Tack!

 8. 19 juli, 2010

  Jag gillar verkligen din inställning supermycket och tror precis som du att det gäller att hitta den optimala balansen för varje individ! Håller själv på och prövar mig fram vad som är MIN balans av kolhydrater och fett och protein och har hittat en väg där jag trivs och där jag går ner i vikt utan att uppleva att jag försakar något. Känns som jag både ”har kakan och äter den”:-)

  Ska gå Mf:s kurs till Lic.kostrådgivare i höst och ser fram emot det jättemycket!

  1. Anna svarar Veronica
   22 juli, 2010

   Vad kul att du ska gå mf kostrådgivarkursen. Hoppas att vi ses då.

 9. Zepp
  2 augusti, 2010

  Ja tyvär tror jag att många vill hitta något enkelt som löser alla problem oavsett om det handlar om kost eller ej.

  Men allt handlar inte om kolhydratmängder.. fast nog kan det funka som quickfix.. nollkolhydrat för viktminskning är nog inte farligare än pulverdieter.

  Egentligen menar jag att LCHF står för näringsrik mat i rimliga proportioner av macronutrienetr.. lite olika för olika personer.

  Kruxet är nog ändå att man blir tvungen att tänka efter, läsa på lite om näringslära och kanske betala någon krona mer för mat med näring.

 10. Anna svarar Zepp
  3 augusti, 2010

  Jag tror inte att noll kh är farligt, men jag tror att vi gör kunskapen om näringslära för enkel om vi bara ser på kolhydraterna.

  Vi behöver inte äta en enda kolhydrat. Men bara för att vi inte behöver så vet jag inte om det går att översätta till att det är bäst för oss att inte äta dem.

  Jag har också en massa andra funderingar om ANDRA näringsämnen som jag tycker att vi fattas om vi bara jagar kolhydraterna. Tyvärr uttryckte jag mig ju klantigt och hamnade i ett hemskans blåsväder för någon vecka sen.

  Jag har bett om ursäkt för mitt klantiga inlägg och raderat det, men mina funderingar, ifrågasättande och mitt ställningstagande finns kvar.

  Jag ser också maten som mer än ett näringsintag. Jag ser maten som en del av mitt sociala lite och en del av min livskvalité. Att leva 100% optimalt är inte alltid det bästa och mest hälsosamma. Det finns så oerhört mycket mer som påverkar livet, hälsan och upplevd lycka än näringsfysiologi.

  Jag är också av den uppfattningen att noll kh är ett mycket bättre val än pulverdieter. Men allt är nog bättre än pulverdieter 😉

Write a comment