Ännu en berättelse som gör mig så lycklig.

”Hej Anna och tack för en fantastisk kokbok och blogg!
 
Jag köpte din kokbok för några veckor sedan då jag och min man ville prova på LCHF. Innan hade vi läst i ”Matrevolutionen” och blivit väldigt intresserade. 

Jag vill gärna dela med mig mina positiva erfarenheter som jag fått av kosten än så länge. För två månader sedan blev vi föräldrar för första gången, jag gick ner mina gravidkilon på två veckor, men jag kände mig inte helt ”fit” ändå. Så, vi beslutade oss för att testa LCHF, inte enbart för att gå ned i vikt utan även för att må bra och ha en sund kost, jag ska ju dessutom ”göra” mat till vår son! 

Det första vi märkte var att min man som alltid haft insomningsproblem somnade utan konstigheter på bara några minuter istället för 30-60 min. Han gick dessutom ner 2,3kg första veckan, jag 1,7.

Men den absolut bästa erfarenheten jag har av LCHF är genom amningen. 

Innan vi började med LCHF så njöt vi av att vara nyblivna föräldrar (det gör vi fortfarande) och mumsade i oss mycket onyttigt på kvällarna i form av snabbmat, godis och chips. Men, vår son sov inte, han skrek och var inte trött alls, vi vyssade och sjöng, försökte ha honom sovandes på oss, bredvid oss eller hur som helst. Runt tre på natten kanske han somnade, och sov några timmar. Lite jobbig situation.

Efter att vi började med LCHF och dina recept så är han mycket lugnare, sover jättemycket och somnar lättare. Nu kan man ju vara lite kritisk och tänka att han blir ju äldre och kommer kanske in i rutiner med sömn och mat vilket säkert stämmer – till viss del. 

Ett ”bevis” kan vara detta:
I helgen var jag bjuden på kalas, jag tänkte att nu ska jag unna mig kolhydrater. Unnandet blev ett frosseri av potatisgratäng, fyllda vitlöksbaguetter, kex och massor av söt frukt till det kallskurna. Till maten fick jag i brist på annat (tänkte inte på vatten) coca cola. Efter kvällsamningen när vi kom hem började det igen. Lillen skrek, ville inte sluta äta, somnade till slut kl 01 (vi var hemma 23) för att vakna kl 02. Sedan gick jag omkring och vaggade honom i en timma efter ytterligare matning.

Nu passar jag mig väldigt noga för att inte trycka i mig massor av kolhydrater på kvällen.

Jag har försökt att googla på amning och LCHF men hittar få ”säkra” råd. Jag äter inte helt strikt LCHF men har ändå märkt stora förändringar och vill gärna dela med mig om mina erfarenheter. 

Tack för en bra kokbok, idag gjorde vi pannkakor  🙂

Många kramar från en utsövd och lugn familj.”

Ja, lågkolhydratkost med naturliga fetter är så oerhört mycket mer än bara vikt.

30 kommentarer

 1. SvartaMamman
  23 februari, 2011

  Hej,
  Vilket intressant inlägg. Väntar på nr 3 som ska komma i april/maj. Har inte lyckats amma så bra tidigare och varit orolig för om det är ok med lchf under graviditet och ammning. Just nu är det svårt att köra strikt mest för att motivationen är sådär (trött, mycket jobb, orörlig) fast jag skulle nog må bra av det. Vad tror du/ni är det ok med lchf under graviditet/ammning? Och sen till den svåraste frågan, bra mat att ge barnet när det väl blir dags (alltså inte vällning och sötgröt…). Var kan man få bra förslag på detta??? Tips!? Häslningar en trött men glad tjockis.

 2. Karin Broman
  23 februari, 2011

  Önskar att jag hade fått dessa LCHF-tips när jag ammade på 60-talet! Grattis till den nyblivna mamman!

 3. Wille
  23 februari, 2011

  Detta skulle vara trevligt om Olga Rönnberg fick läsa. Hon sågar ju LCHF och amning! Själv blev jag bannad direkt på hennes blogg när jag skrev lite försiktigt om LCHF. Testa gärna men ta det försiktigt. Hon har många mama-läsare som ammar!

  http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/

 4. 23 februari, 2011

  Ja, såna här berättelser är underbara att läsa! Och din kokbok är helt kanon och underbar! Jag bläddrar i den dagligen och bara njuter!

  Själv upplevde och upplever jag att dottern (nu 10 månader) höll sig mättare längre och ammade kortare studer vid amning. Visst blev det myspys och hon somnade men det var inte 30 minuters amning var gång. Just sömnen kan jag inte säga något om. Vi glömde visst fylla i beställningsformuläret angående sömn och fick en morrhoppa som inte sov alls 😉 Det var först vi 9 månaders ålder hon kunde sova något längre pass på dagen. Nätterna är som de är men det händer mycket i hennes utveckling och tänder spökar så man får ta det man får 🙂 Jag upplever trots allt att jag är piggare och orkar mer och det tackar jag lchf för! Undrar hur jag hade mått på kolhydratrik kost denna gång??

 5. Ulrika
  23 februari, 2011

  Hej!
  Jag har haft typ 1 diabetes i 32 år. För två år sedan födde jag mitt första barn, en son. Honom har jag aldrig gett välling eller nga färdiga barngrötar som finns att köpa trots att BVC sa att jag skulle ge detta då de är berikade. Jag ammade min son så länge som möjligt. Då han började kräva mer mat har jag gett honom äggmjölk istället för välling som han somnar gott på samt gröt till frukost gjort på havregryn, hirsflingor och vetegroddar. Här kommer recepten.
  Äggmjölk:
  3 eko ägg
  50-60 g osaltat smör
  ca 4,5 dl kokhett vatten
  Lägg alla ingredienserna i en mixerburk. Kör sedan med mixer till en skummig konsistens.
  Av detta ger jag min son 150-200 ml varje kväll. Satsen räcker till ca 3 tillfällen. Det som blir över förvarar jag i kylskåp och värmer sedan lagom mängd till nästa kväll.
  Gröt:
  4 dl havregryn
  2 dl hirsflingor
  2 dl vetegroddar
  Blanda ingredienserna i en burk och förvara.
  Till en portion tar jag 4 msk av blandningen, 2 dl vatten och kokar detta under nga minuter. Därefter lägger jag i en rejäl klick med smör vid servering. Vill man kan man lägga bär på gröten.

  Min gosse är nöjd, glad och lugn av detta. Övriga måltider är lchf inriktade i vårt hem. Kolhydrater får han tillräckligt på förskolan så han går inte miste om ngt.

  Nu är jag inne i min andra graviditet. Med spänning väntar jag på hur denna graviditet kommer vara igenom på LCHF kost.

 6. Anna svarar Ulrika
  23 februari, 2011

  Stort tack Ulrika. Detta är något som jag tror många komemr att skriva av.

 7. 23 februari, 2011

  Underbar läsning! Tänk att kosten gör sån inverkan på barnet som ammas. Synd att man inte visst det man vet idag när jag själv ammade. Och Anna, din kokbok är fantastisk! Tipsar alla i min närhet om den.

 8. Linda
  23 februari, 2011

  Vilken underbar historia. Själv har jag helammat ett barn på lchf och det gick super. Jag helammade i 10 månader och hon hade inga brister – det kan jag lova. Nu är jag gravid i v. 25 och detta oxå på lchf. Det går hur bra som helst. Mina tidigare graviditeter har jag gått upp 25 kg på kolhydratrik mat. 10 kg har kommit innan v. 20. Än så länge har jag gått upp 5kg. Med andra ord mkt mer lagom än på kolhydratmat. Under en period av graviditeten slarvade jag en hel del och då fick jag tillbaka min magkatarr. Så länge jag håller mig till lchf mår jag super!

 9. Anna Hallén
  23 februari, 2011

  Ååå Jag blir så glad! Tack alla ni som delar med er. Ni är oerhört viktiga för att kunskapen ska sprida sig.

 10. Kattis
  23 februari, 2011

  Jag, mamma till en 6-åring med NPF, har börjat fundera på om hans kost som liten spelat in i hans tillstånd. Jag var en förstagångsmamma som åt och levde exemplariskt under graviditeten – med den tidens mått mätt: Mycket fullkorn, lite fett. Inga lightprodukter dock, ska sägas, redan då fattade jag att det inte var bra. Jag fortsatte äta nyttigt under amningen. När han började äta mat gick jag dock på färdigburkar- och sempergröt-linjen. Jag tänkte att här har någon tänkt till för att göra det bästa för mitt barn, om han ändå inte äter det jag lagar (så var det) så kan jag tryggt ge honom det som semper och nestle erbjuder. Nu, idag, går jag in och tittar på vad tex gröten innehåller och blir mörkrädd. Han åt industrigröt 2 ggr per dag (frukost och mellis) ända tills han var två – då övergick vi till vanlig gröt. Kanske var då skadan skedd?

 11. SvartaMamman
  23 februari, 2011

  Oh, vilka härliga svar!!! Ulrika dina recept är redan utskrivna. Tänkte att jag kanske kan byta smör mot cocosfett om vi har oturen med ett mjök-allergiskt barn till (har redan 2). Underbart med tips och råd! Tack!!!

 12. 23 februari, 2011

  Äter LCHF och helammar vår son som nu är 5 månader. Går hur bra som helst. När han tankat ordentligt på kvällen sover han åtminstone 5 timmar ofta 6-7 timmar innan han vill äta nästa gång. Var fundersam om det kunde vara skadligt på något sätt för honom om jag är i ketos men beslöt att köra på med LCHF

 13. Ulla
  23 februari, 2011

  Jag ska bli farmor och få barnbarn för första gången. Kommer att skicka dessa tips vidare, då föräldrarna precis som jag har gått på fett- och fullkornsbluffen. Tack och lov så lagar de maten från grunden och inga halvfabrikat. Har börjat att försöka att köra in dem på Lchf sedan jag började och det börjar att röra på sig åt rätt håll. Och de är själva inne på att det inte ska bli burkmat, annat än i nödfall.

  De blir bara bjudna på middagar ur Anna-kokboken och de tycker att det är väldigt god mat. Så de äter LCHF på söndagarna då vi brukar ha familjemiddag. Min son är uppfödd på nästan LCHF, så nu kan vi äta plocka fram gamla favoritrecept igen också.

 14. Jossan
  24 februari, 2011

  Hejsan.En mycket bra blogg jag letar fakta och erfarenheter,recept mm.Å detta är precis rätt blogg att följa för mig.Jag blev tipsad om denna blogg av
  http://simplysandy.bloggplatsen.se .Ska för övrigt köra igång med LCHF på måndag.Men ägnat veckan åt att leta recept och förebereda mig rensa i kylen och frysen. Tack för bra blogg kommer rekomendera den vidare.J

 15. Inger
  26 februari, 2011

  SvartaMamman:

  Heja på! Jag körde lchf under både graviditet och amning och det går bra. Jag mår bättre och är en bättre mamma när jag inte blodsockerdippar hela tiden.

  När barnet börjar äta rekommenderar jag att du ger det plockmat istället för puréer, det finns mycket att läsa om du googlar på plockmat eller BLW, baby-led weaning. Då kommer man undan mycket skräpmat och barnet lär sig äta i sin egen takt.

  Sen är du välkommen in på Sjalbarn.se för att diskutera mer sånt. Där är vi både lchf-are och andra som diskuterar just vår kost och barnens plockmat.

 16. 28 februari, 2011

  Idag läste jag kommentarerna och fick äntligen tummen ur att testa äggmjölk till dottern. Jag har tänkt göra detta innan men aldrig fått tummen ur 😉 Jag gjorde en liten mängd. Hon slurkade i sig, släppte flaskan, gapade efter mer, smakade lite, släppte och gapade efter mer. När jag fyllde på mer slog hon ifrån sig flaskan. Nu precis testade jag äggmjölk igen. Flaskan gick inte hem men i glas åkte iaf 40 ml ner. Hela tiden gapade hon efter mer 🙂 Detta ska jag fortsätta erbjuda. Tack Ulrika för att jag äntligen kom till skott!

 17. Anna Hallén
  28 februari, 2011

  Tänk på att hon bir mätt på en mycket mindre mängd. Vissa barn ”vräker” i sig samma mängd av gammal vana. Det brukar betyda att de kräks. Vilket några tyvärr tolkar som att det inte var bra.

  Istället är det bara kroppen som sa att den fick för mycket.

 18. Lilian
  13 mars, 2011

  Har precis läst boken, jättebra.Jag har ätit LCHF mat ni 2 mån (inte fuskat en enda gång) och har gått upp 3 kg, inte hänt någonting på midjemåttet. Har varit jojobantare de senaste 30 åren, viktväktarna, pulver mm, NÄR kommer det att hända något på vågen?? Mår f ö fantastiskt bra i kroppen.

  1. Anna svarar Lilian
   14 mars, 2011

   Har du gått upp 3 kilo har din kropp antingen levt under svält under många år och då ska det vända nu. Eller så äter du för mycket yoghurt, grädde, mjölk och nötter. Mät din midja på smalaste stället och rumpa/höft på bredste stället. Dessa ska gå ner, sen spelar det ingen rill vad vågen säger.

   https://www.annahallen.se/kan-man-ata-for-mycket
   https://www.annahallen.se/jag-kan-det-har-med-lchf

   Dessa 2 länkar är jätteviktiga i kunskapen, så LCHF inte blir en metod

 19. Ylva
  9 april, 2011

  Spännande! Önskar att jag vetat om lchf när jag väntade och ammade.. Gick upp allt jag just gått ner i vikt (32 kg..) när jag väntade grabben.. Amningen funkade sisådär, han blev lixom aldrig mätt? Eller verkade inte riktigt nöjd.. Kanske det funkat bättre med mer fett!

  Jag äter enl lchf (inte helstrikt, men helt ok) och funderar nu på hur jag gör med sonen som går i skola och går på fritids? Han skippar gärna pastan och potatisen hemma om det finn broccoli edyl till middagen, men i skolan äter han det som finns.. Är rädd att han ska gå upp i vikt istället för att ”dras ut på längden” som han snarare behöver göra..

 20. ann.britt
  9 april, 2011

  Hej Anna !
  Jag har ätit LCHF i ett och ett halvt år och har en liten undran. Har läst att man INTE bör äta för mycket fil och yougert, varför. Jag äter det varje morgon tillsammans men nötter och frön. Mår f.ö. jättebra.
  Tack för enmycketbra spalt.

 21. Uwen
  12 april, 2011

  Härligt att läsa om allas erfarenheter, känns skönt att se att det finns enkla alternativ inför den dagen jag själv (förhoppningsvis) blir gravid. Jag undrar också precis som ann.britt kring det här med yoghurt, äter bl a turkisk yoghurt varje morgon. Jag mår toppen (magkatarr, halsbränna och tarmproblemen är som bortblåsta), men känner oro eftersom det på många håll sägs att man ska hålla nere mängden yoghurt. Dessutom har jag läst påståenden att just turkisk yoghurt skulle vara en dålig produkt, det framgick dock inte varför tyvärr. Har även läst en hel del teorier kring att mjölkprodukter, som ju innehåller hormoner som ska göra kalvarna könsmogna, inte är bra för kvinnor att äta, då det sägs finnas samband med bröstcancer. Om detta är bevisat eller bara teori vet jag dock inte.

 22. Eva
  6 september, 2011

  Detta är verkligen en sekt.

  Men faktum är: skit i skitmaten så kan du äta allt. Låt bli att dricka coca-cola när du ammar (så befängt!).
  Hur kan man säga att man ”mumsar” i sig snabbmat, godis och chips?

  Ni går till såna groteska överdrifter. Om ni åt rimligt, vettigt och i lagom mängder skulle ni inte bli feta. Då skulle ni heller inte bli tvungna att äta extremkost helt utan kolhydrater.

  Knasbollar.

 23. 7 september, 2011

  Spännande. Motivera gärna ditt ganska så fräcka påhopp. På vilket sätt är vi en sekt? Vad är en sekt? Vari ligger felet att berätta att någon mår bra? Hur förkllarar du diskussionerna på sidan? Jag trodde en sekt inte fick tänka olika, eller?

  Menar du på fullaste allvar att du tror att vi kan äta lite av allt? Att vi av lathet, dålig karaktär eller ren dumhet överäter för att sen ha nöjet att bli feta? Det skrämmer mig att det finns möänniskor med så lite respekt för andras problem och svagheter.

  Förklara ”helt utan kolhydrater”. Vem äter så? För inte är det vi. Kan det vara att du brister i kunskap?

  Sen hoppas jag att du med samma okänsliga och empatilösa logik även skäller på alkoholister som blivit nyktra. Det borde men dina insikter om människan naturligtvis kunna ta sig ETT glas. Hade de bara tagit ett glas hade de minsann kunnat undvika att bli alkoholister.

  (Till alla er med beroendeproblematik: Jag tror naturliogtvis inte detta utan är ironisk så det bara dryper om det!)

 24. Anna
  10 september, 2011

  Jag ska säga vad som får MIG att osökt tänka på en sekt (och nej, jag är inte Anna Hallén): Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, blev pappa häromdagen och är redan inne och bloggar och länkar till artikel i finska Hufvudstadbladet där han anges som källa; alla andra jag känner som fått barn har varit totalt absorberade av det i veckor och har öht inte brytt sig om moderna kommunikationsmedel som bloggar, twitter etc…

  1. Anna svarar Anna
   12 september, 2011

   Hej Anna! Jag vill inte att vi pratar OM personer, vill att vi håller oss till sak. Låter ditt inlägg ligga kvar men hoppas att det inte blir en diskussion. Alla gör sina val, vi kan tycka vad vi vill om dem. Hoppas du förstår hur jag tänker. Det finns så många bloggar fulla av personliga påhopp. Jag kämpa hårt för att denna blogg inte ska hamna där. Högt i tak och fritt tänkande. 😉

 25. Michaela
  11 september, 2011

  Anna, PLEASE: vet du hur många timmar per dag ett genomsnittligt spädbarn sover? Du menar att föräldrarna då skall sitta och stirra på barnet under dygnets alla vakna timmar?
  Så oerhört trött på alla dessa kvinnor (för ja, av någon anledning är de alltid av kvinnligt kön) som försöker skuldlägga dem som klarar av att göra andra saker samtidigt som de har småbarn.
  (Känner mig lite tveksam till att smutsa ner kosttrådar med sånt här visserligen, men satt bara och väntade på att någon skulle klaga på att gasp, chock horror! han publicerar ett blogginlägg (som väl tagit några minuter att skriva) fastän han fått barn!

  1. Anna svarar Michaela
   12 september, 2011

   Jag menar ingenting. Jag tror evolutionen och alla instinkter redan är klara. Tror inte jag kan påverka det överhuvudtaget. Jag vet dock att mammor inklusive jag har överlevt tröttheten och jag tror vi kommer att göra det i framtiden också. Att få barn är tufft. Skuld? VEM lägger på skuld? Tror att det ofta är det egna samvetet. Jag har aldrig hört någon ge mig skuld när jag var trött sliten och inte gjorde världens bästa mammajobb. Jag var som många mammor var, sliten. En fråga, VARFÖR skulle mammor sitta och stirra på barnet alla dygnets timmar? Jag förstår inte.

 26. Michaela
  12 september, 2011

  Nej men, jag svarade inte dig, blogg-Anna, utan den andra Anna, som försöker skuldlägga kostdoktorn för att han fortsätter blogga fastän han har ett spädbarn hemma.
  Håller med dig om att man egentligen inte ska börja argumenta sånt här, det blir lätt en så tråkig stämning då, men kunde inte låta bli, det är så typiskt att det alltid, alltid ska komma någon och skuldbelägga någon som har fått barn men ändå vågar ha kvar något intresse från tiden innan. Skulle dessutom tippa att en tonåring är mer krävande i tid än ett spädbarn som mest sover…

  1. Anna svarar Michaela
   12 september, 2011

   Ber tusen gånger om ursäkt för att jag missuppfattade dig. Som sagt, text är ibland farligt. Som jag skrev till Anna aså vill jag inte att vi diskuterar människor och deras val här. Vill att vi håller oss till sak och inte person. Alla gör sina val och vi vill ju få göra våra. Så vad Kostdoktorna och hans familj gör är inte en sak som känns viktigt att diskutera.

   Än en gång, förlåt att jag läste fel 🙂

Write a comment