Aluminiumfri deo

På med läsglasögonen och leta efter de olika aluminiumföreningar som ofta finns i våra deodoranter.  Det vanligaste är aluminiumklorid, men du kan också hitta aluminiumkolhydrat, aluminiumacetat eller aluminiumacetotartrat.

Hittar jag ett av dessa så väljer jag ett annat märke. Jag är personligen mycket förtjust i c/o Gerd, men det finns många fler.

Varför väljer jag bort aluminium från min armhåla?

1 Det täpper igen porerna så du inte ska kunna svettas. Vi stänger alltså till en av kroppens naturliga funktioner vad dag och alltid. Här är en viktig utgång för svavel från vår kropp. Den stänger vi…

2 Den är kopplad till ökad risk för cancer. Har du tänkt på att så snart vi tror att vi är smartare än naturen och hittar kemiska lösningar så visar det sig var gång att det var en dålig idé.

3 Just aluminiumklorid är en förening av aluminium och klor. Detta kan skapa inflammationer och även eksem. Obehagligt nog granskas nu aluminiumklorid för följder som alzheimer och cancer i lymfkörtlarna. Bevisat förbli allt tvivel? Absolut inte. Men jag tänker inte ens chansa om det ens finns en risk för alzheimer eller cancer. Finns ju så många andra bra val, så det är ju lätt att slippa.

4 När du nu ändå läser på din deo, kolla efter petrokemikalier (mineraloljor, vaselin, paraffin) såsom Propylene Glycol, Petroleum, paraffin, E 905, mineral oil, paraffinum, vitolja. Kommer berätta mer om detta i ett eget inlägg.

Ett typiskt exempel på hur vår forskning ser ut: ”Tidigare har det rapporterats om att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Men senare forskning motsäger de resultaten. För att säkert kunna påvisa eller underkänna ett eventuellt samband krävs det mer forskning, skriver det amerikanska National Cancer Institute.”

Så medan vi väntar så är det lagligt och godkänt att experimentera på hela befolkningar…

– ”Men Anna, hade det varit farligt så hade det inte blivit godkänt av ”ditten” och ”datten”.”

Jo. Tyvärr så har många godkända ämnen dragits tillbaka då det visade sig i efterhand, så däringa 25 år senare, att de skapade skador. Och kom ihåg att cigaretter är också godkända. Även de så farliga azo-färgerna. Vi har mycket farligt som är godkänt. Sorgligt men sant.

Och om jag har fel så bara förblir du frisk. varför chansa när det är så enkelt att vid nästa inköp bara välja en aluminiumfri sort?

Här hittar du lite tips på bra val:

Min favorit:
http://www.careofgerd.com/se/deodorant

 

Fler val:
http://kurera.se/kurera-testar-aluminiumfria-deodoranter/

http://skonhetsredaktorerna.se/2015/03/test-5-basta-aluminiumfria-deodoranterna/

 

Tidigare
«
Nästa
»

5 kommentarer

 1. Ida
  27 maj, 2016

  Denna deo är suverän med, min favorit: http://herbalstore.se/naturlig-deo

  1. 28 maj, 2016

   Hittade detta: ”Limonener, som bland annat finns i naturligt i citrusfrukter, är klassade som miljöfarliga, irriterande, brandfarliga och mycket giftiga för vattenlevande organismer. Enligt den screening som Naturvårdsverket har utfört sker det miljöpåverkan från limonener även om halterna i naturen är låga.”

   Vet inte vad som stämmer.

   Samt från innehållsförteckningen hittar jag: – Limonene (finns naturligt i grapefruktoljan).

   ”Finns naturligt” men är denna naturligt från? Eller är det av annat ursprung?

   1. 30 november, 2016

    Hej Ida och Anna! Det är jag som tillverkar Naturlig Deo, så tänkte göra ett litet inlägg. Till att börja med TACK till Ida som har ”min” deo som favorit och tack till Anna Hallén för den fantastiska boken Energibarn som jag har i min ägo! Limonene finns som sagt i Naturlig Deo med doft av grapefrukt, eftersom det ämnet finns i den ekologiska eteriska oljan (som kommer från grapefrukt). Den kommer alltså från en naturlig källa men likaså är jag medveten om att den är klassad som allergiframkallande och heller inte helt bra för miljön. Med tanke på detta har jag såklart väldigt lite eterisk olja i denna produkt. Limonene över 0,001% (av det totala produkt-innehållet) ska deklareras i innehållsförteckningen på de produkter som lämnas kvar på huden (alltså ex deo) enligt Läkemedelsverket. Produkter som sköljs av (ex schampo m.m) får innehålla upptill 0,01%, innan det behöver stå i innehållsförteckningen. Så det finns betydligt större bovar i miljö-dramat än deodoranter anser jag. För att väga upp detta har jag även en deodorant med doft av kokos, där doften bara kommer från den kallpressade kokosoljan. Det är min favoritprodukt som jag gärna marknadsför och rekommenderar extra eftersom den är bra till 100%, inte till 99,999! 😀
    Anna, vill du testa någon av deodoranterna så skickar jag gärna dig ett exemplar? Som tack för att du är den du är och ditt fantastiska arbete<3

    1. 6 december, 2016

     Jättegärna. Maila mig på anna@annahallen.se så får vi kontakt.

 2. Brita
  19 juni, 2016

  Jag har använt deodorant med aluminium i hela mitt ”svettplågade” liv (svettas lätt och mycket). Jag trodde inte att något annat skulle fungera för mig, men i mars i år rörde jag ihop mitt livs första hemlagade deo (fyllde 50 i januari ) och den fungerade! 🙂 Inga svettringar på kläderna och ingen svettlukt och det bästa av allt – jag vet precis exakt vad den innehåller: kokosolja, sheasmör, bikarbonat och potatismjöl + teatreeolja. Denna första, egenhändigt tillverkade deo har sedan fått sällskap av egenhändigt tillverkad boduscrub, fotkräm och handtvål… Det blev en passion, helt enkelt! 🙂

Write a comment