ADHD-mat? Finns det?

Vad ska barn med ADHD inte äta:

1. Ingen mjölk, drick vatten I stället.

2. Inga produkter med mycket kolhydrater. T ex bröd, pasta, kex.

3. Ingen snabbmat!

4. Inga fruktjuicer, alldeles för mycket socker I dem, även om det är fruktsocker.

5. Ta bort allt socker till 90%. Om du kan ta bort socker helt!

6. Ta bort choklad med 90%. Inte mer än en bit per vecka.

7. Inget fusksocker I någon form. Bort med Aspartam, Sukralos mm.

8. Ta bort all friterad mat.

9 Undvik allt med färgämnen så gott det går. Kolla om barnet reagerar på någon speciell färg. Rött, gult och grönt är vanligt.

10. Summering. Ät bara den mat som vi är skapta för. Är som vi gjorde på 1940-50 talet.

Vad ska barn med ADHD äta:

1. Många barn med ADHD har brist på Magnesium. Brist orsakar depression, oro och irritation. Hos barn med ADHD orsakar brist på magnesium även hyperaktivitet.

2. Omega 3 fettsyror och då speciellt DHA och EPA från fisk alt. kapslar.

3. Vi tar summeringen igen. Ät bara den mat som vi är skapta för. Är som vi gjorde på 1940-50 talet. GI kunskapen är underbar!

Så, koppla på tålamodet, starta operation mutning, hot, bråkhantering… Lycka till! Jag lovar att det är värt några månader av en enormt tuff period (läs: ett rent helvete)

När jag nu sitter och läser vad som är skrivet så gäller det mesta här faktiskt alla barn…. Men så brukar det vara. Det som är bra för barn med särskilda behov är oftast mycket bra för alla barn. Både gällande kost och bemötande.


20 kommentarer

 1. Aleksandra
  5 november, 2010

  Hur ska man göra i förskolorna och skolorna som serverar skit till mat? Jag har i flera omgångar försökt förklara för kostchefen var man ska satsa och vad man ska ta bort. Men hon kör sitt eget race 🙁
  Jag vill starta ett uppror i kommunen, väcka föräldrarnas sömniga och kolhydratshöga hjärnor för att få dem att förstå!!

  Varje gång jag kommer till förskolan och ser Becel på bordet bredvid bröd (som antingen är fullkorn eller med extra tillsatt socker) så vill jag drämma till både kokerskan och kostchefen med en stekpanna!

  Jag har lyckats kriga bort smaksatta yoghurtar till min dotter i alla fall. Kändes mer som en förlust än en bedrift, ett barn av 93… Min tjej får i alla fall naturell yoghurt och mellanmjölk, de andra får sockerfull yoghurt och lättmjölk. Ibland är jag glad att hon är laktoskänslig…

 2. HerrBanan
  5 november, 2010

  Jag tror inte att du ska vända dig mot kostchefen och definitivt inte kokerskan. Kostcheferna är många gånger styrda av SLV, för det säger politikerna, så är allt frid och fröjd. Kökspersonalen gör som kostchefen säger. Jag har själv försökt påverka kostchefen i vår kommun, men jag fick bara ett standarssvar tillbaka som var skrivet i samarbete med Unilever. Jag tror man ska försöka påverka politikerna, börja med Miljöpartiet i din kommun, dom bör vara intresserade, är dom inte det, då kan man undra. Därefter kan man kolla runt ytterligare.
  Jag sitter just nu o funderar på om man inte skulle kontakta skolor som lagar sin mat själva från grunden o be dom redogöra för hur dom gör sin mat billigare eller lika billig trots att dom lagar den från grunden. Sen skulle man kunna vidarebefordra det till olika politiker i kommunen.
  Här, där jag bor, där får också barnen lättmjölk o diverse skokräm från Unilever, konstigt nog, så kallar kommen sig för en livsmedelskommun med en sloga som lyder: Spirit of food (läs fool)

 3. Ulrika
  5 november, 2010

  Aleksandra och Herr Banan!
  Jag och min sambo har kämpat för att bregott ska serveras på vår sons förskola vi fick igenom det. Det vi gjorde var att ge kunskap, vetenskap med referenser samt margarinets tillverkningsprocess med referenser till rektorn. Vi satt i ett par möten med rektorn och även köksan som medverkade i det sista mötet om varför vi ville att bregott ska serveras. Min sambo mailade runt till alla rektorer för kommunala förskolor i Växjö kommun där vi bor och frågade vad de serverade för fett och mjölk. Nga svarade mkt utförligt typ att de lagade mat från grunden o s v. Det var ca hälften av dem vi mailade som svarade positivt enligt oss. Detta tog vi med oss till vår rektor och köksa. Men bemötandet från rektor och köksa var under all kritik. Den kunskap vi skriftligt gett till dem samt det muntliga hade tyvärr inte tagits emot som vi önskat. Vi fick igenom vårt krav p g a konflikträdlsa, att undvika konflikt eller dåligt rykte. Jag var konkret och bestämd i första mötet med rektorn att vi inte accepterade ngt annat är bregott på borden. Samtalet avslutades med att vi inte skulle prata med andra föräldrar om vad vi fått igenom. De vill inte ha X antal föräldrar som kommer och vill styra i maten. Ngt som jag anser som ett hot oxå är att bregott som köps in nu och ekologiskt sådan är fyra gånger så dyrt än margarinsörjan som serverats, denna extra kostnad kan leda till att det minskar på andra ekologiska varor. Rektor och köksa hänvisade endast till att de gör som SLV rekomenderar. Alltså inget ifrågasättande eller kunskapssökande från dem trots att vår mat är så i ropet nu.
  Förhoppningsvis har vi startat ngn tanke och handling samt kunskapssökande iallafall.
  Där vi kan påverka är upphandlingssystemen i våra kommuner. De som sköter upphandlingen, om de får större kunskap kommer de att styra upphandlingarna bättre och styras helt av priser.

 4. 6 november, 2010

  Min erfarenhet är att det inte behöver vara så drastiskt – en livsstilsförändring i form av anpassad kost utan mjölk-, mjöl- och sojaprodukter samt minskat intag av socker kan vara en god början i kombination med att barnet/ungdomen får lov kompensera sina dolda funktionshinder (tids-, skriv-, matematiks-, geografiska-, läs- och ljudåtergivningshjälpmedel etc.) och får en daglig dos av stimulering via individuellt lämpliga lek- och fritidsaktiviteter… En bok som det går att plocka de goda tipsen ur, bl.a. mattips för en 6-veckorsperiod, är Kärnfrisk familj.

 5. 6 november, 2010

  Glömde det där lilla extra som kan vara nödvändigt; tarmbakterier, Omega 3 och vitamineraler – god vägledning finns genom boken Kärnfrisk familj men även via de norska hemsidorna för föreningarna Norsk Protein Intoleranse Forening och Vår Vei!

 6. Kajsa
  6 november, 2010

  Aleksandra och HerrBanan: Jag har exakt samma upplevelser med min förskola och kostchefen i kommunen är helt styrd av SLV. Jag mailade faktiskt Miljöpartiet nu i veckan för att fråga om de tycker att vår kommun, som är en krav-märkt kommun, ska servera Becel till barnen.

  Jag har inte fått något svar ännu men jag tänker ligga på som en igel. Jag blir galen av att se det där jä*la gula paketet med skosmörja som står på bordet när barnen får mellis. Det brinner i hela huvudet på mig! Min dotter får inte äta det så förskolan har fått stränga instruktioner om att inte ge henne något som har med margarin att göra.

 7. Anna svarar alla föräldrar
  6 november, 2010

  Jag beundrar all energi som finns hos er föräldrar. 🙂

 8. 7 november, 2010

  Vill bara tacka för en underbar kokbok! det mest använda receptet härhemma är ditt snabba bröd som man gör i micron. Guuud, så gott!
  Ha en bra dag!

 9. lisbeth s
  7 november, 2010

  Hej Anna ! Läser med tacksamhet din blogg, är glad att det finns kämpar som du !
  Måste bara få ställa en (dum) fråga: Varför är det olämpligt med mjölk till NPF-barn ? Allt det andra du räknar upp är jag helt inne på, det är sånt som ingen ska behöva äta.
  Är det p.g.a. den relativt höga kolhydrathalten i mjölk, eller innehåller mjölk nånting annat som påverkar negativt ?

 10. 11 november, 2010

  Hei Anna.
  Jeg føyer til at sink også ser ut til å ha en rolle i ADHD-problematikk.

  Her ett eksempel der de ser på magnesium og sink (og EPA DHA)
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20868469

  Flott blogg og fint budskap!

 11. Rasmus
  17 november, 2010

  Vad är detta för skit?
  Vi kan äta all mat som vilken människa som helst det ända som är bra med det du skriver är för folk som ska banta eller gå ner i vikt…

  Jag har ADHD och aldrig flygit ill till av att äta skräpmat.
  Lär dig om ADHD innan du gör en kokbok för folk med låg dopamin det finns inget soms äger att du måste äta Omega tre eller annan mat för att du har en diagnos som gör att du helt enkelt har för låg konsentrations förmåga…

  Jag kan ge bra tips.
  En Burk coca cola innan prov volla du är inte stressad du är fokuserad på provet.
  Undvik inte frukost ät gärna gröt eller Flingor med socker.
  För socker hjälper till att ge dina celler dopaminet du behöver för att konsentera dig den korta stunden.

  Jag har pluggat Kost hälsa i 3 år med medisinsk grundkurs Har ADHD och har prövat denna metod själv funkat jätte bra.
  Fick tipset om en burk coca cola av en annan kompis med ADHD i grundskolan.

  Funkar prima och jag har iq på 112 vilket är över det normal för en människa i dagens samhälle.

  THINK BEFOR YOU WRITE SHIT!.

  1. Anna svarar Rasmus
   18 november, 2010

   Hej Rasmus! Det är kanon att du kan äta allt. Men samtidigt finns det enormt med erfaranhet samt forskning som visar på att oerhört många med ADHD mår mycket bättre av viss kost och problemen förvärras av annan kost.

   Så trots att du mår bra så vill jag förmedla kunskapen till alla som INTE mår bra. Sen kan ju du bara välja bort mina rader och fortsätta må toppen. Andra kan välja att prova det jag föreslår. Det kan ju inte bli fel, bara bättre och värsta fall så händer ingenting.

   Ditt förslag på självmedicinering fungerar på kort sikt väldigt bra för vissa, medan andra får problem med aggresivitet och impulskontroll på grund av adrenalinpåslaget då de blodsockerkontrollerande hormonerna brukar vara i för liten mängd vid ADHD. Så det som fungerar på dopaminet (koncentrationen) straffar sig sen oftast på adrenalinet och nor-adrenaliet. (aggresivitet och försämrad impulskontroll)

   Fortsätt du att må bra. Så fortsätter jag att försöka hjälpa alla som inte mår bra.

   Lycka till med dina studier Rasmus!

 12. helene
  20 mars, 2011

  Vad fins det magesium i?
  Och har någon ett alternativ till filmjölk?
  Om nån annan dessutom har lite ork och energi att skicka till en utmattad mamma så tar jag gärna emot det…..

 13. Anna svarar helene
  20 mars, 2011

  Magnesium hittar du i mandel.
  Istället för fil blir svårt… prova att göra en mindre utblandad äggmjölk och smaksätt med kardemumma eller kanel. Eller ät ”Pannkaka” till frukost.

  2 ägg
  25 gram smält kokosfett
  1 msk kokosmjöl
  1 krm vaniljpulver
  ev lite lite vatten om smeten blir för tjock.

  Jag slänger ner hela klicken kokosfett i stekpannan och medan jag rör ihop ägg och mandelmjöl så smälter fettet. sen är det bara att hälla ner i smeten, röra om och börja steka pannkakorna.

  🙂 Önskar jag kunde skicka dig lite av min energi.

 14. helene
  21 mars, 2011

  Tackar!
  Mandel gillar han!
  Har till och med frågat om han kan tänka sig kost till skott och det var inte helt stopp.

  Ska beställa kokosmjöl…

  Jag känner nog att du skickar av din energi.

  Tack igen!

 15. Maria
  12 juli, 2011

  Hej!Försök att se ditt barn som det är.Acceptera,acceptera.Försök jobba med dig själv, förlåta gamla trauman,bearbeta gamla sorger,förlåta dig själv;du måste inte vara perfekt.Försök få en helhet i vardagen,med acceptans,mycket humor,beröm och fysisk kontakt.Låt ditt barn skrika lite ibland,det är bra och ökar dopaminhalten.Mina våfflor,som numera är min sons frukost,ser ut så här:
  3 dl Ekologiskt kornmjöl(sånt man gör kroppkakor och palt av)el ca 1 dl majsmjöl också
  5.5 dl vätska tex 1 dl laktosfri matgrädde,.5 dl vatten el 5.5 dl laktosfri mjölk,el vanlig fet mjölk
  50 g fett rapsolja,margarin,smör el bregott
  2 ägg
  salt
  min son älskar dessa våfflor,inget blodsockerfall och korn är helt suveränt för magen,tarmarna,ger mycket bra energi och är fullkorn så det håller stabiliteten fram till lunch
  har helt slutat med vetemjöl.Använder dinkel istället,men också det sällan, t ex pasta en gång per v
  Kornmjöl är ett bortglömt superbra sädesslag som är sunt!
  För övrigt blir det ju nu inga bullar,kakor osv i och med att vetemjölet är borta.
  Bakar nån gång muffins på dinkelmjöl,tar då rörsocker,den ljusare varianten.
  Godis på lördagar.Kinderägg är en bra grej,då det bara är lite godis.Annars en klubba,choklad med rörsocker i (coop)eko-smågodis.
  För övrigt får han vanlig mat,mycket vegetariskt,kyckling,ägg,frukt och grönsaker.
  På förskolan säger de att de sett en enorm skillnad på hur han leker i gruppen.Han har ej ADHD men är överaktiv med dålig impulskontroll så lite gränsfall.
  Min son har alltid sovit toppenbra,ser normalt på Tv och spelar ej TV-spel,vi är ute mycket och han får leva ut all rörelse som går.
  Jag har bytt dagis,och nu trivs han, det är viktigt för lite udda barn att de har någon att beundra och tycka om bland de vuxna,tror jag.
  Energi fick jag då jag bearbetade mina gamla sorger och trauman och förlät de som gjort mig illa i det förflutna.Då blev också min son lugnare och gladare.Lycka till

  1. Anna svarar Maria
   18 juli, 2011

   Din första rader är klockrena. Men sen kommer lite fakta fel. (I alla fall i min värld)

   Våfflor:
   1 dl majsmjöl ÄR i stort sett rent socker i kroppen.
   Varför laktosfritt? Laktosfritt är INTE siockerfritt. Bara fritt från sockerarten laktos.
   Margarin är en jättebov vid ADHD. Borde förses med varningstext.
   Skulle inte ens vilja rekommendera rapsolja utan vanligt smör eller helst kokosfett (kaseinfritt).

   Slutat använda vetemjöl, använder dinkel istället. Men dinkel ÄR vetemjöl. precis som durum är.
   Många, väldigt många, med ADHD har problem med magen. Ska inte äta gluten och absolut inte fullkorn.

   Rörsocker ÄR socker. Speciellt den ljusa.

   Sen blir jag jätteglad att din son mår bättre. Alla förbättrande förändringar är ju bra. Härligt att höra.

 16. Thomas B
  29 december, 2013

  Kostreglerar min adhd till fullo, slutade m kött för 6 år sedan äter veg + havsmat. Mår alldeles prima undviker låtsasmat och skit. Äter inga mediciner och mår alldeles utmärkt. Rasmus vad gick du för utbildning? Bara det att man måste berätta om sitt iq låter inte så intelligent, du verkar snarare hotad? Frid å fröjd,

 17. birgitta dahlen
  29 december, 2013

  Hej. Kämpa på! Vill tillägga följande till dina kostråd: Barn skall inte äta mat som innehåller e210 t om e224. Det är exvis natriumbensoat och sulfiter. Konserveringsmedel alltså. Det är ämnen som kroppen inte kan bryta ner hos överkänsliga personer. Jag, som inte är ung längre, har kämpat mot matöverkänslighet hela mitt vuxna liv och har lört mig att färgämnen o konserveringsmedel är lika illa båda två. Om jag varit ung o inte vetat det idag hade jag nog fått diagnosen adhd. Men jag har inga problem så länge jag äter riktig mat utan jox i.

  1. 29 december, 2013

   birgitta dahlen: Toppen, tack för tips.

Write a comment