PF? 5:2? 16/8?

Visste du att alla form av svält ökar kroppens påslag av stress?
Fasta för kroppen är svält och svält påkallar våra stresshormon för att de ska ge oss energi genom att vara blodsockerhöjande.

Blodsockerhöjande så vi kan jaga ifatt mat… (Så fasta och träning är troligtvis en bra kombination)

Visste du att stress ropar på kortisol från binjurarna?
Och det borde betyda att fasta påverkar dig negativt om du är utbränd, vidbränd eller fastbränd.

Visste du att obalanserat kortisol påverkar sköldkörtelhormonerna så du får minskad ämnesomsättning?

Visste du att långvarigt kortisolpåslag skapar fettinlagring trots att du inte äter en enda kolhydrat?
(Kan det vara anledningen till att vissa inte går ner ett enda gram fast de fastar?)

Så, stress är det bästa sättet att motverka viktminskning. Och det gör att fastar du på en stressad kropp så minskar du din möjlighet att lyckas än mer.

AMen fasta och svält är bara ett bra val för de som knappt kan stava till stress. För de som har ett balanserat och lugnt liv. Då finns det helt plötsligt en massa fördelar.

Samma sak med träning. träning ökar (tillfälligt) din stress. Men efter passet så har nivån minskat till under den du startade på. Men om du är överstressad, tål verkligen din kropp den belastning som en ökning innebär?

Gör du allt rätt (alltså äter varierat och balanserat) men du går ändå inte ner i vikt. Har du sen provat allt, men inget fungerar? Ja, då kanske det inte är på tallriken vi hittar lösningen.

Det kanske är i vårt nervsystem. Det autonoma. Det som styr det parasympatiska (vila och harmoni) och det sympatiska (stress, flykt och aktivitet).

Speciellt om vi vet att det är bästis med våra hormoner…

Vad är bra för dig? Vad fungerar? Och när mår du som bäst? Vilken är din bästa genväg?
Anmal_dig_nu

15 kommentarer

 1. Maria
  29 december, 2013

  Jag har inte lyckats hitta min balans. Just nu har min kropp plötsligt överskott på insulin . Är diabetiker . Så nu så är doserna minskade och känns som jag har ständig mjölksyra i kroppen . Men var intressant läsa detta fasta hoppar jag över . 🙂

 2. kicki larsson
  29 december, 2013

  Utifrån egna erfarenheter håller jag med dig i allt du skriver om fasta Anna. Jag vill tillägga en sak: många av oss som äter lchf har en historia med olika ätstörningar. För oss kan fasta vara förödande och livsfarlig då gamla mönster av hetsätning, bulimi, anorexi lätt väcks till liv av fasta. Jag lyssnade inte på alla varningar om detta utan började med fasta i kombo med lchf. Till slut satt jag mitt ien ond cirkel av äta, fasta, trötthet, deppighet och träning. Hjulet snurrade fortare o fortare, jag gick ner några kg tack vare detta men mådde sämre o sämre tills jag under en pw inte orkade ta ett steg till. Grät och släpade mig hem. Tvingade mig själv att börja äta en gång varje dag, sen 2 ggr per dag och nu äter jag 2 eller 3 ggr per dag. Har inte vågat börja träna igen men det ska jag göra försiktigt försiktigt. Jag hade säkert ett enormt stress, kortisolpådrag i kroppen och allt jag byggt upp var på väg att raseras. Allt går inte på räls idag heller men jag vet åtminstone att fasta absolut inte passar alla. Jag körde dessutom hardcore, dvs drack bara vatten i minst 24 h. PF däremot funkar för mig, dvs jag äter lunch o middag och inget mer men då är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt under de målen så kroppen inte hamnar i svält

 3. anna
  29 december, 2013

  Visst är det också så att värk/smärta påverkar kroppen på samma sätt som stress?

  1. 29 december, 2013

   anna: Japp. Värk och smärta ropar på samma hormoner. Vilket gör att värk kan vara i vägen för en önskad viktnedgång. Och då blir det ju ganska så orättvist att OCKSÅ slå på sig själv för att man inte lyckas. Vi borde ju berömma oss för att vi orkar trots att resultaten uteblir. DET är beundransvärt.

   1. anna
    31 december, 2013

    Tack, jag har sista tiden nu börjat förstå det sambandet, och klappar mig på axeln och tänker att jag är grym som försöker göra det som är bra för min kropp och vikt även om resultatet inte kommer nu. Behandlar smärtan med akupunktur och dagliga övningar från sjukgymnasten och börjar se ljuset i tunneln.

    1. 31 december, 2013

     Underbart anna! Hoppas att du stannar kvar på bloggen och delar med dig. Jag är helt säker på att du har valt rätt väg.

 4. Maggan Johansson
  29 december, 2013

  Åhhh vad jag längtar efter Gnisselzonshelgen.
  Får aha-upplevelser hela tiden av det du skriver.

 5. 29 december, 2013

  Som sönderstressad sen många år av först för mycket arbete och sedan långvarig värk så vet jag att åtminstone min kropp reagerar mycket negativt på den stress som för lite mat ger.

  Anna har genom blogg och föreläsningar lärt mig mycket om vikten av att äta ordentligt med mat och att inte vara fettskrämd, det var det som fick mig att dels bli friskare, mer vältränad och samtidigt att bli av med en del extrakilon.

  Varierad mat 3 ggr per dag med massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter från grönsaker, bär, nötter och lite frukt, örter och kryddor, rejält med fina proteiner från djur som haft ett bra liv och lika rejält med naturliga fetter, smör, kokosolja och olivolja är min melodi, nu och framöver.

 6. Susanne
  29 december, 2013

  Först tänkte jag att fasta kan ju även innebära vila för matspjälkningsystemet, om man gör sina fastedagar till rofyllda ta hand om sig själv dagar. Sen köpte jag senaste nr av Må Bra och insåg att jag alldrig gillat den tidningen. Hursomhelst har de en 5:2 bilaga med recept på ’ fastedags mat’ det är ju inget somhelst fasteliknande med de recepten förutom att det är mindre kalorier än vanligt. Varför kalla det för fasta? Bättre att säga att man bantar två dagar av sju. Vårt samhälle verkar ha hakat upp sig på QuickFix metoder för allt. Känns billigt’ och tröttsamt oseriöst.

  1. 29 december, 2013

   Susanne: Varför skulle ett fungerande system behöva vila? Men du har helt rätt, du kommer att uppleva det som vila eftersom det avstängda systemet slipper ta hand om mat. Precis som ett avstängt system vill.

   Min dröm är att vi sätter på systemet i stället 😉
   Gillar din sista mening <3
   (Ja, jag gillar alla, men den var extra bra)

 7. Susanne Larsson
  29 december, 2013

  Jag klarar bara av 16:8 när jag är ledig, då kan jag dricka mitt fettkaffe vid åtta o äta vid 12. Vill ha mat i mig när jag jobbar, går upp så tidigt =)

 8. Gabriella Wikberg
  29 december, 2013

  Jag tycker det är svårt med 16:8 när man går upp kl 05:20. Behöver verkligen äta något på förmiddagen när man har ett ”springjobb” från kl sju! Är det någon vits att använda 16:8 endast 4 dar / veckan?
  Tacksam för svar! Gabriella

  1. 30 december, 2013

   Japp Gabriella, ju mer inkonsekvent du är desto mer återskapar du naturligt ätande. Så det är till och med smart att följa sitt schema och göra en fungerande ätstil efter det.

   Så 4 dagar i veckan fungerar kanon.

 9. 30 december, 2013

  Hej Anna,

  Ytterligare en kommentar; du skrev:

  ”Visste du att stress ropar på kortisol från binjurarna?
  Och det borde betyda att fasta påverkar dig negativt om du är utbränd, vidbränd eller fastbränd.”

  Nu handlar ditt inlägg inte ditt inlägg om sköldkörtelpatienter, snarare ”fasta”, men jag kan inte låta bli att kommentera ur sköldkörtelperspektivet. En stor del av de sköldkörtelpatienter som säger sig vara ”stressade” och ”utbrända” har INTE förhöjt kortisolvärden. De som fått göra ett Synacthen-test för att prova binjurarnas möjlighet att producera kortisol kan ofta uppvisa resultat där binjurarna mycket väl kan producera flera gånger mer kortisol än vad som går att mäta vid ett givet ögonblick i ett blodprov, ett blodprov som ofta anses ha ett ”normalt” värde (samtidigt som patienten anser sig ”stressad”).

  Med det sagt så är det intressant att fundera över definitionen av begreppet ”stress”. Jag är inte särskilt övertygad om att ”stress” automatiskt innebär att kortisolproduktionen ökar. Enligt mitt sätt att se det så bör begreppet ”stress” istället innebära någon form av ”händelse” ute i vävnaden som inte går att mäta i blodprov, samtidigt som binjurarna inte heller får signal om att producera mer kortisol.

  – Bertil

  1. 30 december, 2013

   Du har helt rätt igen. Jag förenklar. Det är ett litet mysterium det du skriver men du har som sagt rätt.
   Däremot minskar stresshantering problemet med sköldskörtelproblematiken. Så visst hänger de ihop.

Write a comment