Ny utmaning för mig

 

Hur är det med D vitamin då? Jag VET inte. Skratt. Jag ska berätta varför jag inte vet.

Forskningen visar på att vi i Norden har brist på D vitamin på vintern. Motiveringen ska vara att vi får för lite solljus och solljus skapar D vitamin i kroppen. Så långt är jag med. Men D vitamin kommer inte bara av solljus. Vi kan även äta oss till en bra nivå av D vitamin.

Var finns då D vitamin i maten? Är det svårt att få i oss en bra mängd?

D vitaminkällor:

Fet fisk (100 gram lax ger 125% av RDI)

Ägg (100 gram ägg, 2 små ger 14% av RDI)

Solljus (som är mer effektivt än tillskott. Solljus kan inte skapa överdosering för kroppen slutar producera D vitamin när lagrena är fyllda.)

Tillskott (ända sättet att uppnå överdosering)

Eftersom fettlösliga vitaminer lagras i kroppen bör fet fisk 3 gånger i veckan täcka ditt behov.

Symptom vid brist:

Tandlossning

Retlighet, irritation och dålig aptit

Eventuellt depression

Benskörhet

Symptom vid överdosering:

Illamående & sämre matlust

Förkalkning av lungor och njurar

Den nya forskningen säger:

Ökad dos (i förhållande till vad): Minskar cancerrisken

MEN överskrider du gränsen så ger en ökad dos (i förhållande till vad): skador på levern och njurar… Så forskare tillägger att en dos på mer än 5 mikrogram per dag ska intas med ”stor försiktighet”. HUR göra man det? Intar med stor försiktighet…?

Funktion:

Styr kalciumbalansen, insulinfrisättning, immunförsvaret, reproduktion.

Så vad tycker jag?

Jag kan läsa att vi i Norden har D vitaminbrist. Min första fråga blir, vilken grupp har ingått i forskningen? De som äter fettsnålt enligt kostråden? Eller vi som äter en massa bra fett som fet fisk och massa ägg var dag?  Min andra fråga är: Är det rimligt att tro att vi som äter fet fisk flera gånger i veckan och flera ägg var dag verkligen har brist? Jag känner inte av tandlossning, depression eller dålig aptit… Och slutligen: Vem har betalt för denna forskning? Kan det vara någon som vinner på att vi vill köpa tillskott? Jag vet inte, men frågan är viktig.

Du får känna efter vad du tror.

Du får titta på vad du äter under en vecka. Hatar du fisk och är allergiskt mot ägg? Ja, då behöver du helt klart ett tillskott.

Tyvärr finns inte ett tydligt svar som är sanningen. D vitamin är oerhört viktigt för vår hälsa. Mitt val är att fortsätta att äta min D vitamin i naturliga produkter som fet fisk och ägg. Känns som att det är enkelt att få i sig mer än tillräckligt. Och eftersom det är mycket svårt att äta sig till ett överskott känns det som ett tryggt och hälsosamt val för mig.

14 kommentarer

 1. 16 februari, 2010

  Jag har också funderat över detta. Jag är emot kosttillskott och äter istället bra sammansatt kost, har däremot hört att det kan vara bra med d-vitamin under vintern…hmm…

 2. Anna Hallén
  16 februari, 2010

  sovereign: Jag har valt att äta extra lax under vintern. Ägg äter jag alltid.

 3. Andreas Thell
  16 februari, 2010

  Hej,
  Jag följer Dr John Briffa’s blog och han har skrivit en hel del om studier på D-vitamin. Han har även skrivit om sina egna erfarenheter. Enligt honom, och många andra, är de rekommenderade doserna för låga. Läs gärna mer på bloggen: http://www.drbriffa.com/blog/
  Själv kör jag mellan 50 och 200mcg per dag och tycker det fungerar bra under mindre soliga delar av året.

 4. Anna svarar Andreas
  17 februari, 2010

  Andreas: Spännande. HUR fungerar det bra? Vad kan man förvänta sig? Vad är det du slipper eller vinner?

  RDI (rekommenderat)värdena är ju bara ett minimivärden för att slippa få brist och bli sjuk. Så att ODI (optimalt) är annorlunda tror jag helt säkert på. Men kan man inte få i sig ODI genom kosten?

  (Jag frågar av okunskap och nyfikenhet. Inte som ett påstående, vilket jag gör ibland för att hävda en poöng. Alltid svårt att få med tonfall i text.)

 5. cattis
  17 februari, 2010

  Intressant med svårt det där med D-vitamin.

  Jag har provat att äta under vintern, men är osäker på om det är någon skillnad. Måste vara svårt att vara forskare och kunna urskilja det ena från det andra, då det är många parametrar som är inblandade.

  Tycker jag känner mig piggare då jag ser till att ta vara på det dagsljus som finns. Då har det ju med någon helt annat att göra eftersom solen inte ligger tillräckligt högt så här års. Har säkert mer med sömnhormonet att göra.

  Sen har jag klarat vintern ovanligt bra (hatar den mörka tiden!)
  Det kan dock bero på omega 3 tillskott (såååå bra för värk i leder)
  Och cocosan som jag börjat med.
  DEN tycker jag ger märkbar ny energi.

 6. Sten R
  17 februari, 2010

  Jag har läst rätt mycket om D vitamin det senaste året.
  Det verkar som att det rekommenderade intaget på 400IU är alldeles för lågt satt. Påverkad av forskning betald av solskyddsindustrin.
  Det verkar också som att möjligheten att överdosera genom tillskott är kraftigt överdriven.
  Behovet under vintern kan ligga så högt som 4-5000IU/dag. Detta kan man inte äta sig till.
  Själv har jag för första gången på många år känt mig pigg under hela vintern med en dos D3 vitamin på 4-6000IU om dagen. Som jag stegvis trappar ned mot sommaren.

 7. Anna Hallén
  17 februari, 2010

  Det jag funderar över är detta med pigghet. Eftersom brist inte ger trötthet, varför skulle man bli piggare av D vitamin tillskott?

  Har vi blandat ihop detta med solljuset, D vitaminen och melatonin?

  I så fall kanske ljusterapi-lampa är ett bra alternativ?

  Sen håller jag med om att riskerna för överdosering är överdrivna gällande D så mår man kännbart bättre med tillskott så behåll det. Däremot äter mång tillskott UTAN att få kännabara fördelar. Ska man det?

 8. cattis
  17 februari, 2010

  Det var lite det jag var inne på med mitt lite röriga inlägg 😉
  Det där med melatoninet.
  Funderar allvarligt på om det inte vore värt det att prova en ljusterapi lampa.

  /Cattis

 9. Anna svarar cattis
  17 februari, 2010

  cattis: Du var inte minsta rörig. Väckte en spännande tanke dock.

  Anna Hallén

 10. Sten R
  17 februari, 2010

  Det finns en hel del forskning som visar att brist ger bla trötthet.
  Sen tror jag det är viktigt att äta rätt sort. Dvs D3.

 11. 17 februari, 2010

  Vet du var jag kan läsa mer om D vitamin och trötthet?

 12. Sten R
  17 februari, 2010

  D vitaminbrist anses ju orsaka depression engelska sjukan mm. Som ett försymptom anges alltid muskelsvaghet och allmän trötthet.
  Kostdoktorn med många andra skriver om detta. Den som forskat mest är MF Holick med bla denna skrift: http://www.ajcn.org/cgi/reprint/87/4/1080S
  Annars har du Vitamine D council: http://www.vitamindcouncil.org/.

  Det senaste åren tycker jag det skrivs mycket om vitamin D på alla intressanta hemsidor jag brukar läsa. Vill du ha fler så säg till.

 13. Anna svarar Sven
  18 februari, 2010

  Tack! Ska läsa! Spännande.

  (Sven: Jag har satt filter på när många länkar presenteras i en kommentar. Därför dröjde det ett tag innan jag hittade att du hade fastnat i mitt SPAMfilter.)

Write a comment