Ny stärkelse utan E nummer

hemligekocken-enummer

Hur gör nu producenterna när vi konsumenter börjar vakna och ställa krav i E nummer-djungeln? Jo, de byter ut E tillsatserna mot tillsatser som räknas som ingrediens. Suck! Många har redan bytt ut glutamaten mot jästextrakt. DET är en ingrediens som innehåller glutamat, men nu kan producenten skriva UTAN E NUMMER… och vi tror att vi slipper glutamaten. Suck igen!

En ny stärkelse (Novation-stärkelse) kommer att räknas som ingrediens och inte som tillsats inom EU, vilket gör att producenten kan tillsätta denna stärkelse och ändå skriva ”Utan tillsatser” på sin produkt. Ser bra ut, men vill vi verkligen ha det så? Var går sen gränsen?

Denna stärkelse är baserad på något som heter waxy maize och ger en jämn konsistens och ett blankt utseende. Som tur är så kommer det mest att finnas i produkter som vi ändå väljer bort som t ex pizzafyllningar mm. Men den passar även i majonnäs och det är ju flera av oss som tycker om.

Jag blir så trött på att de gödkänner nya påhitt utan att behöva redovisa det för kunden. Jag behöver ju kunna undvika stärkelse eftersom jag får en massa sug av den.

9 kommentarer

 1. Pia
  4 augusti, 2011

  Sa inte du elr någon att någon ny lag skulle komma där man inte fick skriva vad den INTE innehåller? Då borde ju ”Utan tillsatser” gå bort ändå?

 2. Anna Hallén
  4 augusti, 2011

  Sant 🙂

 3. 4 augusti, 2011

  Det är så förbannat enkelt att göra egen majonnäs så det är inget problem. Nästa gång vi ses ska jag bevisa det! 🙂

 4. 4 augusti, 2011

  Rimligen borde den ”exakta” benämningen på ingredienserna vara utskriven i innehållsförteckningen. Det borde vara förbjudet att ”dölja” ingredienser genom att kalla dem för något slags ”samlingsnamn”.

 5. Ti
  5 augusti, 2011

  Jag tycker att det är väldigt synd att majsprodukter så ofta används i livsmedelsbranschen; majsstärkelse, majssirap m.m.. En av mina amerikanska Internetkompisar är starkt allergisk mot dessa, och måste alltid lusläsa ingredienserna. Tyvärr finns de i nästan de flesta hel- eller halvfabrikat, i någon form.

 6. Cecilia
  5 augusti, 2011

  Tur att det inte går att trycka in en massa tillsatser i ägg…

 7. Ulf
  6 augusti, 2011

  Mitt tips är att alltid läsa innehållsförteckningen. Producenterna kommer alltid att göra vad de kan för att få fram en så övertygande förpackning som möjligt. Texter som ”Utan tillsatser”, ”Mormors klassiska” och ”Gammaldags” tillsammans med omslagsbilder föreställande öppna landskap och glada djur har visat sig vara effektiva sätt att gömma texten på baksidan av förpackningen. Vi konsumenter läser alldeles för sällan innehållsförteckningen! Sen är det svårt att veta vad alla konstiga tillsatser egentligen har för effekt på vår kropp. Men om du känner så när du läser en innehållsförteckning så kanske det är en signal att du inte bör stoppa det i munnen.

 8. Anki(2)
  7 augusti, 2011

  OT: Hur fungerar det att äta LCHF om man lider av Refluxbesvär? Man ska ju undvika fett då enligt ordination. (är dessutom gallopererad och läste att galla då lättare kan komma upp i matstrupen). Något man i så fall bör undvika?

  1. Anna svarar Anki(2)
   9 augusti, 2011

   LCHF fungerar men övergången till fet mat görs mycket långsamt. Du äter inte heller 1-2 gånger per dag utan i mindre portioner oftare.

Write a comment