Hur är det nu med Finn Crisp?

Det finns två LCHF.

Ett gäng som räknar kolhydrater, tar bort tillsatser och äter bara naturliga fetter. Här brukar kolhydraternas kvalité inte spela någon roll bara de i gram är få. Även fettets olikheter brukar här vara oviktigt, ofta väljs mejerifetter trots att de inte tillhör vår naturliga kost. Man tittar inte på de olika mättade fetterna utan har gjort de till en kategori. Tillsatser ska bort. Margarin ska naturligtvis bort. Gärna ekologisk och gärna gräsbetande djur.

Många väljer här ägg och bacon till frukost. Äter en hel del mejeriprodukter. (Tänk nu på att jag generaliserar)

I detta val av LCHF är Finn Crisp ett bra val. Få kolhydrater per skiva!

Sen finns det ett gäng, Där jag ”bor”.  Vi räknar inte kolhydrater utan lyssnar på kroppen. Vi väljer bort alla kolhydrater som inte är naturliga, som mjöl. Fettets kvalité är här mycket viktigt och blandningen på alla våra fettsorter ses som en viktig del i hälsan. Mättat fett är flera olika saker (SCT, MCT och LCT). Omega 3 och de antiinflammatoriska processerna är viktiga. Tillsatser ska bort. Margarin ska naturligtvis bort. Gärna ekologisk och gärna gräsbetande djur.

Sen finns det MER kunskap som vi bör ta hänsyn till. Gluten, kasein, skillnaden mellan mejerifett, kokosfett och fett från djur, vassle, fullkorn, kvalité på kolhydrater… osv.  Här tittar vi också på sammansättningen, balanser och vitaminer/mineraler.

Och i detta val finns det ingen plats för Finn Crisp. En skiva fullkornsgluten!

Här finns inte heller plats för bacon annat än som tillbehör eller krydda. Bacon kommer från snabbuppfödda grisar och innehåller ofta rökarom och alltid nitriter. En produkt långt från hälsan!

Det gäller att titta på helheten. Vad finns runt omkring kolhydraterna? Vad finns i produkten? Hur är den behandlad? Tillhör den människans naturliga kost?

I min värld räcker det inte med att räkna kolhydrater och byta till naturliga fetter. Vi behöver gå ett steg till. Vi kan inte heller hyvla smör med osthyvel och säga att detta är naturligt. Vi har aldrig ätit så mycket mejerifett någonsin. Tittar vi bak i tiden så åt vi inget eller mycket lite mejeriprodukter.

Många som räknar kolhydraterna missar bra saker som finns runt om. Ett exempel är nötter. Nötter innehåller kolhydrater OCH en massa mineraler. Livsnödvändiga mineraler. (Ex magnesium. Mg brist ger dig kramp, minskat upptag av näringsämnen i tarmen, minskat upptag av magnesium samt stor magnesiumbrist skapar håglöshet och depression)

Jamen nötter innehåller ju oemga 6! Så sant, men tittar vi på helheten så ska vi ju äta fisk och skaldjur och då blir balansen kanon 🙂

Svårt? Egentligen inte. Svaren hittar du i näringsfysiologin, evolutionen och logiken. Vi måste sluta lita på detaljforskning, marknadsföring och hälsotidningar (tyvärr även på hemkunskapen och den klassiska dietisten)

Lovar. Kommer skriva en massa om detta under året. Och om kost för barn. (Nya LCHF för familjen går nu att köpa lite billigare. Du hittar länken till höger i bloggen)

26 kommentarer

 1. 5 januari, 2012

  Bra innlegg! Det er flere ting å ta hensyn til enn bare antall gram karbohydrater.

 2. Cecilia
  5 januari, 2012

  Jepp! Mer kunskap om näringsfysiologi ger en ödmjukhet inför detta intressanta ämne. För mig är det självklart att sätta hälsoaspekterna före räknande/vägande och viktfokus som så många tenderar att göra. Och att göra vardagen med mat avslappnad och hitta en bra balans med antiinflammatoriska processer/fetter som gör att vi minskar sjukdomar och mår bättre i stort. Det är det jag lärt mig mest sedan vi i vår familj la om livsstil till förmån för LCHF.
  Härligt Anna, att du kommit igång med superbloggen och öppnat kommentarsfunktionen igen! 2012 kommer bli ett kanonspännande år.

 3. Therese (Kloka Råd)
  5 januari, 2012

  🙂 Tack, tack, tack för detta inlägg, detta klargörande! Vad säger man…? Du är en klok kvinna 🙂

 4. 5 januari, 2012

  Jodå, det finns KRAV bacon, dvs helt utan nitrit och äkta rökt.
  http://www.melinslamm.se/index.html
  De har återförsäljare lite varstans i landet.

  Läs också mer på Jord på trynet om KRAV grisar
  http://www.jordpatrynet.se/

  Hälsar Mariann

 5. 5 januari, 2012

  Jodå, det finns KRAV bacon, dvs helt utan nitrit och äkta rökt.
  http://www.melinslamm.se/index.html
  De har återförsäljare lite varstans i landet.

  Läs också mer på Jord på trynet om KRAV grisar
  http://www.jordpatrynet.se/

  Om man nu vill ha lite bacon en gång ibland.

  Hälsar Mariann

 6. Eva Z
  5 januari, 2012

  Hej Anna,
  Välkommen tillbaka! 🙂
  Har saknat Dina kloka, balanserade, upplysande visdomsord.

 7. Katharina
  5 januari, 2012

  Ser fram emot fler inlägg om detta. Jag har ätit Lchf sedan mars 2011 och nu verkar det som att jag inte längre tål mejeriprodukter. Nässvalget svullnar igen och det blir otroligt obehagligt. Jag måste tänka om och känner att det är något bra och sunt. 🙂

 8. Sandra
  5 januari, 2012

  Som hyfsat ny på detta område, så känns det rörigt. Vad kan man äta?!?! Tur jag har beställt din bok ( även kallad ”Bibeln” 😉 ).

 9. eva-britt
  5 januari, 2012

  Detta gillar jag. Har dock ett problem och det är allergiska barnbarn. Ej ägg(1 gosse) Ej gluten(2 gossar) Ej mjölkprotein(smör) (2 gossar)…Känner mej många gånger låst tack vare detta. Har sett coccosgrädde men vet inte riktigt om det är ok!!!????? Använder cocosa till 2gossarnas mat men vet inget om grädden…Kan du tipsa mej??
  Tack för att du finns och lägger ner detta jobbat. Väntar med spänning på resten under året…
  KRAM eva-britt

 10. 5 januari, 2012

  men dissar du även baccon från ”icke snabbuppföddagrisar”??

 11. Marie Nyman
  6 januari, 2012

  ÄNTLIGEN! är våran kloka Anna tillbaka, visdomsorden bara flödar. Jag är fortfarande på banan efter exakt ett år och jag har saknat dig oerhört. Fick ett sms där det bara stod Anna är tillbkaka ler…
  Marie från Fagersta

 12. 6 januari, 2012

  hej.. jag känner att jag är i en balansvåg mellan dessa två ”kategorier” du talar om.. och jag känner att det är svårt att få det att tippa över åt rätt håll. Det är så många moment som ställer till det för en… dels så äter jag äggröra med grädde i på morgonen, det står jag mej på fram till lunchrasten på jobbet, egentligen ännu längre för att jag äter på lunchen för att inte bli hungrig sen, jobbar man till 17.30 på en förskola vilket jag gör 2 ggr i veckan så kan man inte bli hungrig kl 16.för då ä.. ;P men DET är det som är problemet. att jag fyller på för att inte bli hungrig, men vill eg vänta tills jag är hungrig.. ska jag kanske ändra min frukost så jag blir hungrig..hm.. ja du förstår mitt dilemma, jag har inte ätit finn crisp men dock Ryvita som har haft lågt kolhydrat innehåll men inser nu att det är ”fel” det med.. så de åker nu.. tack för dina visdomsord.. behöver dem i min resa.. =)

  1. Anna svarar kajsa
   6 januari, 2012

   Ibland får man ta ett steg i taget. Kanske jaga vikten först och sen hälsan. Eller om du har mycket värk så ta värken först och sen vikten. Det gäller att inte gapa över för mycket så det hela känns omöjligt.

   Ett steg i taget och alla förändringar är bra. Alla vill eller behöver inte heller gå hela vägen. Känn efter vad som är viktigt för just dig.

 13. Anette G
  6 januari, 2012

  Vad kul att du återgår till bloggandet! Du är så himla bra på det!

 14. Gustaf Segerström
  6 januari, 2012

  Bra skrivet!

  Men det finns bra bacon också, som är tillverkat utan nitrit, rökt på riktigt och av grisar som fötts upp på ett betydligt bättre och dessutom ekologiskt sätt utan en massa soja som för övrigt också försämrar näringsvärdet. Men visst, det mesta bacon duger inte ens som krydda.

  1. Anna svarar Gustaf Segerström
   6 januari, 2012

   Å, det har jag missat. Hur har det löst problemet med botulism?

 15. Raffe
  6 januari, 2012

  Låt mig se om jag har förstått det här rätt:

  1. Du vill att folk skall vara rädda för livsmedel vi ätit i 1000-tals år
  2. Du vill att det skall vara krångligt att äta
  3. Du vill att folk skall ge dig pengar så att du kan reda ut det ”krångliga” för dem?
  4. Du vill att folk ska köpa böcker för att läsa vad de får äta och vad som är ”livsfarlig”

  Om det verkligen fanns en titel för Licensierad kostrådgivare så förtjänar du att bli anmäld. Tyvärr är det ju bara en påhittad titel av MF Hälsoutbildningar.

  Det är cyniskt att sprida skräck om livsmedel och dessutom göra det i hälsans tecken.

  Trist, trist, trist !!!

 16. AnnaO
  6 januari, 2012

  Håller fullständigt med! Kanske recepten i nästa kokbok är mindre beroende av mejerier?

 17. 6 januari, 2012

  Mycket klokt inlägg!

 18. 6 januari, 2012

  Kloka ord som alla borde ta till sig! Kvalitét framför kvantitet.

 19. 6 januari, 2012

  1. Du vill att folk skall vara rädda för livsmedel vi ätit i 1000-tals år
  Ja, 1000-tals år är oerhört lite. Motivera för mig VARFÖR vi ska äta gluten och berätta samtidigt vad gluten gör för skada i vår kropp.

  2. Du vill att det skall vara krångligt att äta
  Nej. Det är oerhört enkelt att äta helt vanlig mat.

  3. Du vill att folk skall ge dig pengar så att du kan reda ut det ”krångliga” för dem?
  Nej. All min kunskap finns i alla näringsfysiologiska böcker. Inget nytt.

  4. Du vill att folk ska köpa böcker för att läsa vad de får äta och vad som är ”livsfarlig”
  ja. Tyvärr lär vi oss fel redan i skolan. Annars hade detta varit naturlig kunskap. Sen anser jag inte att det är fel med kunskap och böcker. Böcker har varit viktiga under en lång tid. Jag tycker de fyller sin funktion fortfarande.

  Inge Kostrådgivartitel är skyddad. tyvärr. Det är bara Legitimerad som är detta. Så mf skiljer sig inget från PNC eller Sverige Hälsan. Alla tre grundar sin kunskap på Näringslära och Näringsfysiologi. mf ser sen lite mer till evolutionen, inget konstigt och inget nytt.

  Jag hoppas verkligen inte att jag sprider skräck. Min stora önskan är att sprida hälsa och välmående. 🙂

 20. Maja
  6 januari, 2012

  Hej Anna!

  Jag började med LCHF, för lite mer än ett år sen, för att jag hade otroliga magproblem och kom senare fram till att jag har en korsallergi. Jag är nämligen extrem gräsallergiker och har pga. det blivit allergisk mot vete/havre/råg/korn. Efter två veckor med LCHF kände jag mig som en helt ny männsika!

  För mig har Finn Crisp aldrig kunnat vara ett alternativ, men däremot äter jag bacon och ägg eller fetare fil (ibland grädde) med hallon till frukost.
  Det händer även att jag äter korv med dressig på, avokado med dressing/majonäs eller kokta ägg med kaviar också. Jag försöker variera mig så gott det går eftersom jag vet att merjerifetterna inte ska vara det största fettintaget.
  Vad annat tycker du att man bör äta till frukost?

  Dessutom använder vi ofta grädde eller créme fraiche när vi lagar middag.. själv är jag ganska svag för såser och grytor!
  Ost är även det en stor svaghet hos mig. Jag älskar ost.

  Som person är jag stor i maten och jag behöver mycket mat för att bli mätt, även med lchf. Jag har alltid varit ett matvrak (du kan ju tänka dig då hur det var innan jag började med lchf, då hade jag ingen botten som min sambo så snyggt uttryckt sig.). Trots detta är jag smal och har inga tendenser på att vilja gå upp i vikt, speciellt inte sen jag började med lchf.

  Men jag blir lite orolig för min insida när du säger att man inte ska äta så mycket merjeriprodukter, och jag vet ju att jag gör det.
  Självklart äter jag mycket annat som är bra också, men det blir oftast dyrt att köpa kött, fisk och fågel hela tiden.. speciellt när man är så stor i maten som jag är.

  Skulle i alla fall vilja ha några tips på bra alternativ till just en ”mejeri-frukost”…

  ..och hur gör man, om man som min syssling, är döds-allergisk mot nötter?

  🙂 Gillar att läsa om dina erfarenheter, du sprider inspiration!

 21. Andreas Hammar
  6 januari, 2012

  Tack för ett mkt bra inlägg!

  Fråga: ska båda verkligen kallas lchf?
  Känns som att det ”andra” lägret, som du inte tillhör, är LCHF i sig. Din stil liknas mer vid primal blueprint eller paleo.

  Jag förstår att du inte vill blanda in andra termer etc för att inte förvirra folk, speciellt nu när LCHF tagit sån fart (och är så ofantligt mycket bättre än allt tallriksmodellen t.ex.)

  Men å andra sidan kanske lite olika namn på grejerna hade gjort det tydligare för gemene man.

 22. Lars Fenger-Krog
  6 januari, 2012

  Jag kör LCHF, men absolut inte petnoga.
  Lite blir det ”egna kroppen som huvudsyssla och heltidsintresse”
  Den enorma fokuseringen på kost beror på att vi inte hittar något annat än den egna kroppen där vi har nåt att säga till om.
  Denna fokusering är produktiv men även kontraproduktiv.
  Skulle folk må själsligt bra med ett underbart socialt och mentalt fungerande liv, lovar jag att väldigt få skulle ha någon större kroppsfixering.
  Men nu ser ju världen ut som den gör och få känner väl att man kan stänga ute allt det där dåliga… eller hmm kanske..kanske om man fokuserar på sin egen ”renhet” kroppsligt och slipper det som stör-det där hemska utanför pannbenet som pockar på.
  Så jag själv joinar gladeligen skaran med egoboostare eftersom jag också tror att jag blir rik snygg och populär bara jag blir platt om magen.

 23. beatrice
  27 januari, 2012

  Du får ha lite förtroende för oss hemkunskapslärare Anna, det finns vi som är uppdatetadeoch lever efter lchf vi med. Kram från en blivande hemkunskapslärare

Write a comment