Är mjölk nyttigt?

Ja!
Nej!

Jodå, båda svaren är helt rätt. ”Är mjölk nyttigt?” är som att fråga ”Hur långt är ett snöre?”

Är mjölk nyttigt för MIG? Den frågan är mycket lättare att svara på. För vem är vissa saker bra och för vem är vissa saker dåliga? Visst hade det varit skönt om facit var detsamma för alla, men vi vet alla att så är det inte. Det är ju just denna olikheten som gör allmäna kostråd så fel. Nu är det viktigt att vi inte börjar ge allmänna LCHF-kostråd, vi vill inte gå i samma fälla.

Just nu förbereder jag mig för Hälsomässan här i Ängelholm. Lördag och söndag kl 10-15 på Biblioteket. Men så snart jag har ett andrum så lovar jag att berätta svaret på frågan. Ses snart!

10 kommentarer

 1. Oskar
  15 oktober, 2010

  Varför skulle mjölk vara onyttigt?

 2. Johan
  15 oktober, 2010

  Oscar – För att man inte tål antingen laktos eller kasein. Tål man dessa ämnen är det inga problem.

 3. Anna Hallén
  15 oktober, 2010

  Plus vassle, , mättat fett, sockersuget, insulinpåslaget, fullvärdigt protein, kasomorfin, hormoner som påverkar dig som kalv… Skratt.

 4. 15 oktober, 2010

  Jag dricker ytterst sällan mjölk. Däremot äter jag ost, lite vispgrädde och lite creme fraiche dagligen. Anna: Menar du mjölk specifikt, eller alla mjölkbaserade produkter? *nyfiken*

 5. LInda
  16 oktober, 2010

  Hej Anna,
  vad anser du om homogeniseringen? Har läst att nya rapporter visar att det kan vara att homogeniseringen som ligger bakom hjärt/kärlproblem.
  mvh,
  Linda

 6. Michaela
  16 oktober, 2010

  Hej Anna,

  Jag tror att det vore på sin plats att förtydliga vilka skillnader som finns mellan mjölk, ost, grädde, CF m fl mejeriprodukter. En dl vispgrädde med 40% fett eller en dl crème fraîche med 34% fett innehåller mkt lite kh jmf med lättvarianterna! Så nog är vissa mejeriprod att föredra framför andra när det gäller kh-mängden? Såvitt jag förstått tål de flesta smör, kokosfett, hårdost och vispgrädde, medan vissa tål yoghurt, mjölk och fil bättre än andra. Det vore intressant om du kunde fördjupa dig i detta i ett inlägg? Vad anser du t.ex om Lindahls grekiska/turkiska yoghurt med 10% fett, jmf med Arlas m fl A-fil/fil med 3% fett?

  Och hur förhåller det sig med sojaprodukter, särskilt Alpro, som marknadsförs flitigt som hälsosamma alternativ till mejeriprod?

 7. Madde
  17 mars, 2011

  Hej!
  Är mjölkprodukter bra överlag? Jag kan förstå att det för det är en del av djuret vi antagligen åt när vi dödade dom.
  Men jag är laktosintolerant sedan många år tillbaka,är laktosfria mjölkprodukter en naturlig del av min kost då? Laktosfria mjölkprodukter har ju bara funnits de senaste åren. Innan dess fanns ingenting förutom sojamjölk. För mindre än tio år sedan kunde man ju inte ta bort laktosen el tillsätta laktasen så då fick man klara sig utan allt förutom smör.
  Hur bör jag göra? Utesluta alla mjölkprodukter även fast det idag finns alternativ? Vad funkar då? Havremjölk?
  Eller ska jag vara tacksam att laktosfritt finns och fortsätta äta vispgrädde?

  1. Anna svarar Madde
   17 mars, 2011

   Mejeriprodukter är inte vår naturliga föda. Om du vill ha kvar mejeiprodukter så är de laktosfria bättre val än soja mm.

 8. Madde
  18 mars, 2011

  Varför äter du mejeriprodukter om de inte är en del av naturlig kost?
  Laktosintolerans, är det människans försvar mot mejeriprodukter? Även get, får och buffel?
  En laktosTOLERANS är det kroppens sätt att säga- Varsågod drick mjölk, ät ost och njut av yoghurt?
  Kan det vara så individuellt?
  Att inte lyssna på kroppen så, kan det på sikt ge sjukdom? Även om men tar bort laktosen som kroppen inte tål men samtidigt får man ju i sig annat av mejerierna som man inte är allergisk mot men som ändå kanske inte är bra?
  Vad tror du? 🙂

 9. Anna svarar Madde
  18 mars, 2011

  För att jag vill och för att jag mår strålande. För att jag letar upp MIN optimala tallrik och får inga nackdelar av detta.

  Nix, inte ett försvar. Utan fattas du enxymen laktas så kan du inte dela laktos, Har du enzymen så kan du. Vissa har, vissa har inte. Jag har 🙂

  Nix igen. Laktosen är det LILLA problemet i mjölk mm. Mjölkproteinerna är det vi måste lära mer om.

Write a comment