Äggmjölk!

Nummer ett! Snälla hjälp mig att uppfinna ett GODARE namn.
Nummer två! Stort TACK till Ingela på LCHF-butilken för dessa kanonrecept.

Äggmjölk för ”nollare”:
6msk flytande kokosfett
2 medelstora ägg
2,5-3 dl kokande vatten
1,5-2 dl kallt vatten

Kör ihop ägg och kokosfett med stavmixer, häll på det kokande vattnet och mixa runt. Häll sedan i det kalla vattnet. Mixa lite till.

(Genom att först ta kokande vatten och sedan kyla ner med kallt tempererar man mjölken, då kommer den att bli ”finare o jämnare” dvs fettet ligger inte som en kaka ovanpå)

Äggmjölken är perfekt till ”kaffelatte” eller bara som en dryck som du smaksätter med äkta vaniljpulver, kardemumma, kanel etc.

Äggmjölksgrädde för icke-nollare:
6msk flytande kokosfett
2 medelstora ägg
4 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
1,5 dl vispgrädde 40%

Mixa ägg+kokosfett, häll i det kokande vattnet, mixa runt lite till. Häll i det kalla vattnet + grädden och mixa lite till. Äggmjölk håller sig lätt 3-4 dagar i kylskåp. Går bra att värma upp igen i micron.

Andra inlägg som kan intressera dig

Tidigare
«
Nästa
»

39 kommentarer

  1. 2 mars, 2011

    Hej!

    Måste bara tacka för en FANTASTISK kokbok! Köpte den för ett par veckor sedan och tycker den är mycket bra. Är jättedålig på att laga mat efter recept och skall alltid joxa om det, men inspirationen får jag från din bok. Och vilka bilder sedan. Jättevackra, verkligen!

    Har bloggat om boken här:

    http://anna-panna.bloggagratis.se/2011/02/25/4700373-lchf-kokbok/

  2. Åse
    2 mars, 2011

    Håller med om att äggmjölk inte låter särskilt tilltalande!
    Äggnogg?

  3. 2 mars, 2011

    I min gamla blogg finns ett inlägg där tipsen om äggmjölk flödar i kommentarerna.

    Titta in om du vill:

    http://web.me.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2009/10/30_Dags_fo%CC%88r_en_beka%CC%88nnelse.html

  4. Nanna
    2 mars, 2011

    Hihi! Hade samma diskussion om namnet med en kompis, och vi kom fram till att döpa det till LCHF-toddy. Låter godare än äggmjölk i varje fall. 😉

    Tack för himla bra blogg och kokbok!

  5. Anki
    2 mars, 2011

    Äggmjölk???? urk, låter inte så gott 😉 Men LCHF-toddy lät mycket godare 🙂

    Älskar vanilj så då kanske man ska testa detta, men är det som en ”drink” så man blir mätt på det? Jag dricker inte kaffe …. eller när / hur dricker man det här?

  6. 2 mars, 2011

    Jag kallar också det för LCHF-toddy, för det låter mycket godare och inte lika provocerande för folk som inte lchf:ar.

    Har dock aldrig provat med så mycket vatten, och inte med grädde heller, men det ska jag absolut göra.

    Jag gör min toddy på 2 äggulor, 50 g smör, 2 dl hett vatten. Kryddar med vaniljpulver, kanel, ingefära och kardemumma. Går utmärkt att dricka som den är om man inte gillar kaffe i. Blir liksom som en varm kryddig smoothie. Vill man göra äkta toddy kan man säkert slå en skvätt cognac i också, men då kanske det inte ska vara som frukost 😉

  7. Ingela
    2 mars, 2011

    MÅ BRA MJÖLK kanske?
    eller MAXIMJÖLK som en kontrast till MINI mjölken?

  8. Anki
    3 mars, 2011

    Tack för det tipset 🙂

    Ska prova detta redan idag, får göra 2 olika en med grädde och en med vatten och jämföra…. Mättnaden och vilken jag tycker smakar bäst 🙂

  9. Joan
    3 mars, 2011

    Gillar helt klart MAXI-mjölk 😉 och bara TODDY funkar med.

    MOMMA, ett mumsigt alternativ

    Man behöver klart inte kalla det för en massa i heller. Man Kan ju säga att det är mjölk. Citat från Wikipedia ”Mjölk kan även avse vätska från växter och liknande som genom sin vita färg påminner om mjölk”

  10. Therese
    3 mars, 2011

    Hej!

    Jag har provat äggmjölk med ägg, smör, vatten och vanilj. Höll dock på att få upp allt igen då smör smaken blev alldeles för mycket (gillar det annars). Nu har jag dock provat att göra med bär i och det gick lättare men fortfarande kan smörsmaken komma igenom. Hur är det med kokosfett ni som provat? blir det ”smörsmak” som bryter igenom här också eller bara en smak av kokos??

    Tack för bra recept och kanonböcker 🙂

  11. Kristina
    3 mars, 2011

    Jag har gjort ”mjölken” många gånger men aldrig med grädde. Jag har kört 3 ägg, 50 g smör, ngn matsked kokosfett, 3 dl hett vatten i mixern. Om jag kryddar med vaniljpulver så äter ungarna och kallar det flytande risgrynsgröt. Själv gillar jag att köra ned snabbkaffe… Då får man en variant på capucino…
    Skall pröva din variant med grädde i.

  12. 3 mars, 2011

    Therese – använd osaltat smör, så får du en mycket godare smak! Kokosfett i kaffet ger en mild mjuk kokossmak, så det borde det ju ge i toddyn också. Trevligare än smör kanske om man har svårt för den smaken. Kokos är ju ändå mer som en SMAK, i stil med vanilj etc.

    Har sett andra som har kakaopulver i, för en helt annan smakvariant.

  13. SvartaMamman
    3 mars, 2011

    Hej,
    Får fundera på bra alternativt namn…. Hur är det med er, blir det gott och byta bort allt smör mot cocosfett (mjölkallergi)jag har den varianten utan smak? Någon som provat?

  14. Nanna
    3 mars, 2011

    Jag har gjort på bara cocosfett några gånger, och det blir hur bra som helst, tycker jag. Men det är ju en smaksak, förstås.

    Och håller med om att man absolut ska ha osaltat smör, det blir godare då.

  15. Anette
    3 mars, 2011

    Gjorde äggmjölk till min autistiske son, 2 ägg, Arlas koncentrerade smör (smörolja) 50g, äkta vanilj och kakao. Mamma vilken god chokladmjölk du gjort till mig var hans omedelbara kommentar och när det gäller honom godtar han inte nya smaker utan att ha introducerat dom gradvis i annat…

  16. Anna svarar Anette
    3 mars, 2011

    Underbart Anette. Jag ryser i hela kroppen. Vad glad jag blir.

    Är smörolja kaseinfritt? Eller varför väljer du det?

  17. Jenny
    4 mars, 2011

    Apropå med kokosfett, värt att ha i åtanke att det är något de flesta måste ”vänja” magen vid – verkar inte vara ovanligt med både magont, diarré och illamående av för mycket eller för sent på kvällen speciellt innan man är van.

    Min gräns går vid ca 1.5 tsk (1 msk går definitivt inte utan både ont och diarré, men då är jag lite extra känslig pga IBS).

    Långsam tillvänjning verkar vara att rekommendera – och absolut något att tänka på om man ska ha gäster, ens vanliga recept kanske inte funkar då om man vant sig vid att äta kokosfett i större mängd medan gästerna inte har det.

  18. Anette
    4 mars, 2011

    Koncentrerat smör, kallas också smörolja, har en fetthalt på 100% och innerhåller inget protein. Man kan göra eget sk ghee, genom att koka osaltat smör, och ta sen ta bort kassein och vassle som lägger sig överst och underst, men lite kletigt att hålla på med, jag hittade färdigt hos Arla. 1,8 kg, beställer hos min Ica handlare.

  19. Anna svarar Anette
    4 mars, 2011

    Kanon. Ghee brukar jag rekommendera, men som du säger, det är en hel del kladdigt jobb. Härligt att det går att köpa färdigt!

  20. AnkiS
    4 mars, 2011

    Kul, jag har aldrig tänkt på att mitt morgonthe är en smaksatt Äggmjölk. Jag brukar ta en tesked cocosolja och en skvätt grädde i theet på morgonen, gott och mättande – och snabbt.

  21. outofsweden-blogger
    9 mars, 2011

    Testade äggmjölk igår för första gången. Skriver om det i min blogg.

  22. 10 mars, 2011

    Dottern, 11 månader, som ratar välling sen hon var 4-5 månader gapar friskt efter äggmjölk 🙂 Varför har vi försökt tvinga i henne välling i omgångar och varför har jag inte fått tummen ur att testa äggmjölk tidigare?

  23. Johanna
    24 mars, 2011

    Saknaden var enorm efter röd mjölk när jag började med LCHF i slutet på januari. Testade mig fram och tillslut hittade jag min LCHF-mjölk! 🙂

    http://www.matklubben.se/recept/lchf_mjoelk_93422.html

  24. S
    29 april, 2011

    ska genast testa receptet! hur gör du med kokosfettet, skopar du 6 msk från ”kakan” och smälter sen?
    förresten innehåller alla exemplar av din kokbok tryckfel, eller kommer den tryckas upp uppgraderad vid annat tillfälle? jag vill inte gärna kladda med penna i den fina boken!

    1. Anna svarar S
      2 maj, 2011

      Så fort felen upptäcks så ändras de inför nästa tryckning. Så de som trycks nu har jag inte fått någon reaktion på. De felaktiga tror jag är slutsålda för länge sedan.

      Jag slänger ofta kokosfettet i stekpannan. Smälter på ingen tid och sen häller jag det där det ska vara.

  25. anneli
    27 februari, 2012

    flytande kokosfett? har cocosa pure coconut oil hemma, ska man varma det till flytande? Kan man dricka mjölken kall om man föredrar det eller man ska helst ha den varm?

    1. Anna Hallén
      27 februari, 2012

      Du smälter det för att det ska vara lättblandat. Kokosfett smälter jú redan vid 24-26 grader 🙂 Sen kan du dricka mjölken kall eller varm, smaksatt eller naturell. Det som passar tillfället bäst.

  26. Yvonne
    17 maj, 2012

    Hej!
    Blir det två drinkar av detta recept? Supergott var det! 🙂

  27. Yvonne
    17 maj, 2012

    Jag provade det för nollare kan jag tillägga 🙂

  28. lisa
    8 januari, 2013

    Hmmm, nollare? För mig som är nästan grön på området,,, förklaring tack! Att det är mindre fett ser jag på receptet, och det kanske är att föredra då jag står helt still efter ca 2,5 månad, och – 9 kg. Men jag har stått still sen mitten på december, det händer verkligen ingenting!!!

    1. 9 januari, 2013

      Hej lisa! Tyvärr går det inte att ge allmäna råd till en unik kropp.

      Men är du ny så rekommenderar jag dig att INTE börja med alla knep. Lär dig att äta LCHF. Använder du knepen nu, vad ska du då ta till när kroppen börjar bli besvärlig?

      Sök i sökrutan: LCHF för viktminskning så hittar du en bra mall.

      1. Kat
        29 maj, 2013

        lisa; Nollare = äter noll kolhydrater gissar jag

  29. Stefan Ekström
    28 maj, 2013

    Testade med äkta vaniljpulver och lakritsrot men känd inte så mycket smak, men använde 4 tsk ekologiskt kokosfett istället för smör som jag brukar ha, kul att testa lite olika varianter 🙂

  30. Kat
    29 maj, 2013

    Detta låter spännande att testa!
    Gjort något liknande, men som kaffe latte direkt, då jag mixade ägg, cocosolja, snabbkaffe-pulver o vanliljpulver först, och fyllde på med varmt vatten och fortsatte mixa. Blev riktigt gott!

  31. Sandra
    19 januari, 2014

    Hej! Hur länge håller detta i kylen? 🙂

    1. Sandra
      19 januari, 2014

      Jag läste för snabbt.. Svaret står ju där:p

  32. Anna
    2 januari, 2018

    Hej har en fråga 🙄 är det med smak eller utan man ska ha på kokosoljan
    Mvh Anna

    1. Anna
      18 februari, 2018

      Helt en smakfråga. Men den med smak är mer varsamt behandlad och innehåller fler vitaminer.

      Fettet är dock lika hälsosamt i båda.

SKRIV EN KOMMENTAR