Välling och miljö!

Funderat över detta med miljön.

Vi (LCHF) har samma andel och protein% som tallriksmodellen. Så i så fall bör man hoppa på Livsmedelsverket och WHO som sedan 30 år förstört miljön!! . Det vi gör är att byta odlade kolhydrater (som tär på miljön) mot fett som redan finns på djuret vi äter köttet från 🙂 Att LCHF är en köttdiet är alltså helt fel.

Samt att vi använder mejeriprodukter och kokosfett. Kokosfettet måste räknas som odlat och kan därför inte belasta miljön mer än en macka. Jag tror snarare att det är ett gäng som är rädda nu. Som skriker högt för att inte ”förlora”.

Sen har vi detta med välling. Tyvärr gav jag mina barn välling, det var ju vad alla gjorde och vad vi trodde var riktigt på 90-talet. Men det gör också att jag inte behövde ta tårarna när vällingen skulle bort… och det är alltid enklare att tycka när man inte är i situationen. Men faktum kvarstår. Varför ska ett barn dricka kolhydrater efter tandborstning överhuvud taget?

Vi lär barnen att äta utan hunger och att dämpa oro med snabba drickbara kolhydrater. Serotoninet ökar och de somnar. Hela tanken måste vara fel. Vi måste hitta andra sätt att dämpa dagens tempo och oro med. Att tugga eller dricka sig lugn vet vi skapar problem för väldigt många vuxna. Här till och med präglar vi ”tröstätning” genom uppfostran. (Jag gjorde likadant, tyvärr).

När mormor var liten fick hon ett glas mjölk med honung om hon inte kunde somna. Redan då hade vi kolla på serotoninets fantastiska funktion. Fast utan den kemiska kunskapen.

Hela tanken att barn ska dricka eller tugga så fort de blir lite ledsna eller oroliga måste vara fel. När mina barn var små skulle det knapras smörgåsrån (mjöl och härdat fett) och nu är det dessa vidriga majskrokarna (supersnabb stärkelse som blir blodsocker i ett nafs). 

Amma eller modelsmjölkersättning om det inte fungerar, därefter är det mat. Så som resten av världen gör. Såsom vi alltid har gjort.

25 kommentarer

 1. Gustaf Segerström
  2 september, 2011

  Här är ett näringsrikt recept på alternativ välling. För lite större barn, runt två år, går det också bra att tillsätta lite honung.

  http://www.fettdieten.se/content/grys-lull

 2. Helena
  2 september, 2011

  Otroligt bra skrivet! Jag är oxå en förälder som gett välling till mina barn och har aldrig funderat närmre på det förrän nu efter dina inlägg och det är precis som du säger. Vi lär dom redan i babyålder att tröstäta med snabba kolhydrater…sjukt när man väl tänker efter!!!
  Tack för en bra tänkvärd blogg 🙂

 3. dufva
  2 september, 2011

  Man slår mot oss med miljöargument just nu så det är riktigt kul att få påpeka att risodling bidrar med ofantliga mängder metan till atmosfären

  Att gräsbete faktiskt binder mer koldioxid än än kritterna pruttar ut och som du säger att vi inte ens äter mer protein än SLV rekommenderar 🙂

 4. 2 september, 2011

  Stämmer helt! Så som resten av världen gör! Välling är enbart svenskt påhitt! Jag har aldrig hört talas om Välling som bebisar ska matas med!

  Tack för din fantastiska blogg! 🙂

 5. Ann
  2 september, 2011

  Känner ett hugg i magen när jag tänker på hur mina barn fick välling som små. Då speciellt fullkorn som dom fick så ont i magen av. Men enligt barnavårdscentralen var det bara att fortsätta…”dom vänjer sig”
  Nu tvingas jag se mina barnbarn få pulvergröt, välling, sockeryoghurt, färdig smoothie, majskrokar m m … blir så ledsen.
  Mina råd lyssnas inte på, under tiden går tiden och de små får betala priset.

  Tycker du har en superblogg 🙂 finns så mycket bra att läsa.

  Har ätit LCHF i 2 år och mår så bra. Skulle vilja ha mer kunskap, har du någon fortsättningkurs?

 6. Ulrika
  2 september, 2011

  Jag gav aldrig min gosse välling. Istället gav jag honom äggmjölk. Är detta ett gott alternativ?

  1. Anna svarar Ulrika
   6 september, 2011

   Jag vet inte, men kan inte heller hitta någon invändning emot. Däremot är jag säkarare i rådet att mosad mat är bra. variation brukar vara bättre i alla avseenden jämfört med ensidiga val. Detta då avriatione alltid får med alla näringsämnen ett abrn behöver.

 7. 2 september, 2011

  Veldig bra skrevet! 🙂

 8. Sofie
  3 september, 2011

  Det finns välling i andra länder men oftast är den sötare än vällingen i Sverige. Jag känner en ifrån Brasilien som när hon är i Sverige blandar sin egen välling, för att barnet inte vill dricka den svenska. Mjölk, banan och mariekex mixar hon ihop.

 9. Anette G
  3 september, 2011

  Så intressant att läsa. Du är bra Anna. Jag har inga egna barn men brukar ofta reagera på detta kvällsfika som så många verkar tycka ”bara ska vara” innan barnen ska lägga sig. Känns som ett invant, helt onödigt beteende.

 10. Michaela
  3 september, 2011

  Håller helt med! Och dessa vidriga majskrokar som barnen stoppas fulla med!

  Är det OK att äta din pannkaka från senaste boken (den med kokosmjöl) flera gånger i veckan om man vill gå ner i vikt? Jag älskar den verkligen! Är det OK att även äta vispad grädde till? Blir lite tråkigt att bara äta den helt för sig själv, och sylt lär vara uteslutet, även färska bär antar jag.

  1. Anna svarar Michaela
   6 september, 2011

   Pannkakan är ju istort sett bara ägg… jag har inte hört om någon som har problem med viktminskning med pannkakorna. Ok att ha grädde till 🙂

 11. Alex
  8 september, 2011

  Jag skulle inte rekommendera pankakorna flera gånger i veckan. Se det som något du kan unna dig emellanåt. Det är nog en bra ide att, om man ska ner i vikt, försöka lära sig äta mat i form av kött och grönsaker istället för att göra ”nyttiga” versioner av den mat man blev överviktig av från början.

  /Alex

  1. Anna svarar Alex
   12 september, 2011

   Varför? Ägg är helt ok och skulle grädden bli för mycket så bara minska. Fiberhusk är alltid ok. Tänker jag fel får du gärna motivera. pannkakan innehåller ju i get annat…

 12. Charlotta
  8 september, 2011

  Fast odlade kolhydrater för mänsklig konsumtion tär inte på miljön på samma sätt som odlat soja till djurfoder! Det är där vi har det stora problembarnet som tar upp mark som annars kunde ha fått förbli regnskog eller gått till fattigare samhällen att odla mat på.
  Tyvärr har vi inte endast gräsbete och tills vi har det kan vi inte sitta och klappa oss på ryggen för att vi inte äter odlade kolhydrater. Detta är ett val för bra hälsa, inte nödvändigtvis ett bra klimatval. Särskilt inte när vi lägger just mejeriprodukterna till detta – det går åt oerhörda mängder vatten för ett kilo ost t.ex. Däremot inte sagt att vi är VÄRRE än icke LCHF:are som äter båda delarna…

 13. gunde
  9 september, 2011

  Det behövs absolut ingen välling

  Man ammar minst ett halvår gärna mer sen ger man smakportioner av välkokt kött rotsaker och smör

 14. 12 september, 2011

  Ägg anses väl vara ganska allergent skulle nog av den orsaken vara lite försiktig. Jag har allergier. annars kan jag inte se någon anledning till att ägg i olika former skulle vara sämre än något annat.

  Ja annars tror jag på att amma så länge som möjligt eller ge ersättning om man nu inte kan eller vill amma länge.

 15. Anna svarar Sara Berlekom
  12 september, 2011

  Frågan är om ägg, nötter och pälsdjur verkligen skapar allergier. I mina öron låter det oerhört ologiskt. Människans mest naturliga skulle helt plötsligt skapa sjukdom. Kan det inte vara så att när kroppens immunsystem reagerar så angriper det något som det redan känner till? Såsom ägg, nötter och päls? Undra om inte gluten är en större bov och alla tillsatser. (i min kunskapsvärld är gluten något som ingen någonsin borde äta. Gluten skapar så mycket mer problem ön bara i tarmen)

 16. 12 september, 2011

  Har inte sagt att det nödvändigtvis är rätt allergier är ett komplicerat kapitel. Soja är ju också väldigt allergent det skulle jag aldrig i livet ha gett mitt barn. Men det är ju svårt det där med allergier får man tips om hur man ska undvika så försöker man gärna följa dem matallergier är jobbigt. Alltså jag förstår om folk undviker ägg och annat men det betyder inte nödvändigtvis att det är rätt.

  Jag tror att du har rätt om gluten vi gav aldrig överdrivet mycket gluten till dottern trots att BVC verkade tycka att gröt och välling är det viktigaste som finns för bebisar helst borde jag ha tvångsmatat dottern med det 🙁 Jag var inte inne på lchf då förmodligen hade jag gjort lite annorlunda med annan glutenrik mat. Att det inte blev välling och gröt handlade om att jag ville amma länge och inte tror att välling är en bra produkt att leva på och dottern ville inte heller äta större mängder av mat fören hon var runt 1 1/2 år.

 17. Rebecka
  28 september, 2011

  Kommer absolut inte ge mina framtida barn välling. Men inte heller LCHF-välligen som Gustaf tipsade om överst. Mest för jag inte vill ge mina barn laktos i större mängd i tidig ålder och mjölk är väl inte min favorit heller.

  Nä, min plan är att ge mina framtida barn äggmjölk! Massa nyttigheter från ägg, smör, Ghee eller kokosfett och varierande smaksättning. 🙂

 18. Susanne
  29 september, 2011

  Hej Anna!

  Där fick man sig en tankeställare! Har två barn ( 4 1/2 och 1 1/2 år) som fått gröt och välling efter

 19. Fian
  30 september, 2011

  Min kommentar från igår verkar ha fastnat i spam filtret.

 20. 1 september, 2012

  Hej, vad tycker du om Gyllenmustvälling? Kokar med gammaldags mjölk.
  Jag är inte rädd för kolhydrater, men undviker socker, tillsatser och halvfabrikat, så barnen äter så ren mat som möjligt mer GI kanske

  1. 7 september, 2012

   Jag har inte kollat den välllingen. Det som skrämmer mig är inte kolhydraterna. Det är sädesslag, gluten och fullkorn.

Write a comment