Vad är en tillsats?

 

Något som inte ska konsumeras som livsmedel och som inte är en ingrediens. En tillsatts är något som inte behövs utan läggs till för en bestämd effekt. T.ex. färg, struktur, smak eller hållbarhet.

Det finns en massa olika sorters tillsatser. Ex färgämnen, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, smakförstärkare, sötningsmedel och ytbehandlingsmedel.

Nästan (trots att det nu är 2 år så har inte mycket hänt)  aktuellt  larm (hösten 2007) är färgämnen som tillsammans ger ADHD liknande symptom samt Glutamat som skapar ett överätande.

Färgämnena som jag rekommenderar att undvika är följande:

E 110 Para-orange
E 122 Azo-rött
E 102 Tartrazin
E 124 Nykockin
E 129 Allurarött
E 211 Natriumbensonat

Vidare så har många kinesiska produkter har nått Sverige och vi väljer dem ofta pga. av priset. Det vi ska vara medvetna om att de ofta innehåller ämnen som inte är tillåtna här hos oss. T ex mögelgifter, bekämpningsmedel, otillåtna färgämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel.

E 621 Glutamat är en annan tillsats som kommit i blickfånget. Den ökar aptiten, minskar mättnadskänslan och är en smakförstärkare. Påverkar även hjärnan och nervsystemet och kan ge huvudvärk och yrsel. (E 620-E625)

Nitriter och nitrater är ett konserveringsmedel som t.ex. gör så att kött behåller sin röda färg. Dessa kan ombildas till nitrosaminer, vilka är cancerframkallande. Nitriter och nitrater är förbjudna i Danmark.

Cancerframkallande syntetiska antioxidanter och färger: BHA (E320), BHT (E321) samt sudanrött.

Ja, detta är sånt vi får i oss i vår mat. Sorgligt. Livsmedelsverket väntar med att förbjuda till vi kan bevis ATT det är farligt. Bara att det rimligtvis är giftigt är ingen anledning för att ta bort det. Och i samma andetag tycker Livsmedelsverket att lågkolhydratkost med BARA naturlig kost ska bevisas i absurdum. Konstigt.

4 kommentarer

 1. Mimmi
  3 november, 2009

  Åh, Anna!
  Sånt som du och alla andra kloka LCHF-förespråkare skriver skulle vara på första sidan i alla tidningar! Varje dag! Dina sista 5 rader är ju bara så slående! Särskilt det med att fördelarna med LCHF-kost, som ju faktiskt handlar om att äta så naturligt som möjligt, ska, enligt Livsmedelsverket, bevisas in absurdum. Nääääär ska myndigheterna fatta?

  Bästa hälsningar – Mimmi

 2. 3 november, 2009

  Mimmi: Ju fler vi är som väljer naturligt kost desto större kommer pressen bli på Livsmedelsverket och våra producener. Så alla ni läsare är ENORMT viktiga. Glöm aldrig det.

 3. Catharine Smith
  9 maj, 2010

  Urrh, jag har länge varit lite misstänksam mot kinesiska produkter sedan jag såg en dokumentär om hur de tillverkas i Kina, hur arbetarna har det osv. Nu blir jag ju ännu mer förskräckt och kommer helt klart att kolla så inte mat jag köper kommer från Kina. Är det några speciella märken man bör undvika?

  1. Anna svarar Catharine Smith
   10 maj, 2010

   Jag har tyvärr inte den kunskapen. Någon som kan hjälpa oss?

Write a comment