Trött, gängig och glömmer lätt?

Parasympatiska och sympatiska nervsystemet

Ja, här tror jag vi hittar många lösningar på många problem och ändå är de få som vet vad detta är. Och när man sen vet vad det är och förstår, så är det många som himlar med ögonen ”ja, ja, så skyller vi på stress igen!”

Men våra olika system i kroppen styr väldigt många olika funktioner. Nervsystemet i synnerhet. Jag brukar skämtsamt säga att kroppens alla system ser ut som ett stort tunnelbanekarta. Har du sett tunnelbanekartan över Londons ”Underground”? Så hänger alla delar i vår kropp ihop. Det går inte att bara studera ”station 47”. Gör vi en förändring på ett ställe så påverkas alla delar.

Många organ i kroppen har samma cell som styrs av dessa två nervsystem, det betyder att de har motsatt verkan. Tänk dig som en on och off effekt. Samma cell kan inte både aktiveras och vara overksam samtidigt. Ditt mag- och tarmsystem tillexempel… Är du i det sympatiska nervsystemet är tarmen ”avstängd”. Är du i det parasympatiska så fungerar det och du har bra näringsupptag.

Nu kommer en spännande sak som många glömmer bort. Det finns ett område i hjärnan som heter det limbiska systemet, det reglerar vårt känsloliv. Detta system kommer att påverka olika känslor i kroppen men också göra så att det sker fysiska saker. Vi svettas när vi blir oroliga, vi rodnar när vi Multiple faces expressionsskäms, vi kan öka hjärtfrekvensen när vi blir rädda. Kroppen gör alltså fysiska saker helt styrda av känslor.

Känslor som kommer från dina tankar och tolkningar av vad du ser och upplever. Så att ställa sig på vågen och bli ledsen var dag kommer att påverka ditt nervsystem. Att titta sig i spegeln och hitta alla fel kommer att påverka negativt. Bara att tänka negativa tankar kommer att skapa en fysisk reaktion. Visst är det spännande?
Och dessa reaktioner kommer på grund av förändrad aktivitet i det autonoma nervsystemet. Alltså det parasympatiska eller det sympatiska, eller vi kan kalla det harmoni- och aktivitetsystemet.

Anledningen till detta är för att ”chefen”, hypotalamus, är centrum för både det autonoma nervsystemet och för det limbiska systemet. Som sagt, allt hänger ihop och det är just detta som gör att vi kan ”gå sönder” av stress eller fel tankar. Det är inte påhittade sjukdomar, men det är heller inte sjukdomar som går att bota med medicin eftersom det är en störning i balansen mellan kroppens system.

Vi behöver, för att nå god hälsa, låta alla system vara ”off” ibland, inte alltid på ”on”. Vi behöver tänka rätt och balansera detta med kreativitet, återhämtning, skratta och kramar.

Har du funderat på hur lätt det är att glömma saker när du är stressad? Att vid utbrändhet är i stort sett alltid minnesfunktionen nedsatt? Då är det intressant att känna till att det limbiska nervsystemet är mycket viktigt för minnesfunktionen, och detta styrs av chefen som också styr över din stress och återhämtning.

Att bara titta på EN detalj kan lätt göra att vi drar fel slutsats. Vi måste titta på helheten.

Du kommer att må lite som du tänker. Hur väljer du att tänka?

3 kommentarer

 1. Jeanette
  18 februari, 2014

  Tack för intressant information!
  Jag är sjukskriven för just utbrändhet nu. Fick svår yrsel veckan före jul och sen diverse andra symptom som trånghet i bröstet, kunde inte tänka eller ta beslut , noll minne, m.m
  Går hos en oförstående läkare, men har en psykolog som är rätt så bra.
  Jag läser Mindfulness och gör övningar varje dag, samt så äter jag selen och jodkelp.
  Vore tacksam om du har nåt mer råd om detta att ge mig?
  Kram Jeanette

  1. 19 februari, 2014

   Hej!
   Det viktigaste är att du är snäll mot dig själv. Låter läkningen ta tid och att du fokuserar på ”lediga tankar”. Mindfulness är underbart!

   Titta även på spikmatta, andningsteknik, omega 3, magnesium. Ljus och utomhus samt promenader.

   Försök hitta kravlös aktivitet. Du behöver skratta och tillhöra, samtidigt som du måste kunna avboka utan dåligt samvete de dagarna det inte finns någon kraft.

   Orkar du så byt läkare. Be dina vänner om hjälp. Det går inte att ”skärpa sig” när man är utbränd. Det är lika dumt som att be en lam person att gå bara för att man ser att han/hon har ben… Däremot kan du komma tillbaka. Än så länge är inget trasigt på dig, bara en massa funktioner som kroppen har stängt av för att tvinga dig till vila. Om du låter kroppen vila kommer den att sätta på dessa funktioner igen.

   Vilan är inte att inte göra något. Utan att dina tankar mår bra. Inget ältande, inte oro, ingen känsla av ”måsten” eller att inte duga. Så du har en utmaning att hitta en känsla där du är bra, du duger och du kan. Och resten av tiden ”lediga tankar”.

   Det går. Låt det ta tid. Våga be om hjälp.

   1. Jeanette
    20 februari, 2014

    Tack för de goda råden Anna.
    Det är svårt att veta hur länge jag ska vara hemma, när är man redo att börja jobba igen?. Min läkare förlänger med en eller 2 veckor i taget.
    Bara det är en stress i sig och det har jag sagt till psykologen som ska prata med läkaren.
    Just nu så bryr jag mig inte om att byta läkare för då får jag inte ha kvar psykologen heller, då det blir en annan vårdcentral i så fall.
    Äter omega 3 och magnesium också, det glömde jag skriva:)
    Det går åt rätt håll, kan göra lite småsaker hemma men har svårt med mycket ljud och folk fortfarande. Jag har hälsat på korta stunder på jobbet men då får jag en väldig huvudvärk efteråt. Jag förstår att det tar tid men tycker inte att andra runt omkring mig förstår det…
    Tack för att du tog dig tid<3

Write a comment