Snart dags för påsk

Är du orolig för helgen? Var inte det. Vi äter ju naturlig mat som fanns på momors tid. Detta gör att alla gamla traditioner och maten där passa mycket bra in i vår livsstil. Här kommer lite tips och recept.

Snabbt Påskgodis
Bästa varianterna gör du med mörk blockchoklad 70%. Smält chokladen och blanda i:

1 Hasselnötter som du plockar upp tre och tre – så blir det trillingnöt. Godast om du tar bort det mörkbruna på hasselnöten.
2 Valfria nötter, gojibär och torkade blåbär – bred ut på ett bakplåtspapper, låt stelna kallt och bryt lagom bitar – chokladbräck.
3. Kanel (ganska så mycket) och doppa halva delen av torkade äppelskivor.
4. Mint – finns på apoteket, pepparmyntolja – så får du god mintchoklad.
5. Hela skållade mandlar. Vänd sen runt de chokladdoppade mandlarna i kakao.
6. Gör egen Bounty: rör ner mycket kokos & lite vispgrädde i chokladen…

Rostade nötter, ca 4 personer –
200 gram nötter av valfri sort. Går jättebra att blanda.
Chilipulver eller kanel & kardemumma eller vaniljstång

Lägg nötterna på en ugnsfast plåt, ca 15 minuter i 175 grader. Använd en blomsprut för att fukta nötterna lite då och då. Smaksätt de klara men varma nötterna med valfri krydda. Väljer du att krydda med vanilj så gröp ur fröna ner i nötterna och lägg sen hela vaniljstången i fröna. Lägg allt i en tättslutande burk och låt stå i 4-5 dagar. Skaka burken i gång per dag.

Sill Ja sill innehåller en hel del socker, eller snarare lagen. Men inte dricker du väl den? De flesta klarar av att äta köpt inlaggd sill. Jag som är en kolhydratoman av rang klarar av det. Känn efter om du kan?

Här kommer några recept om du känner att du inte kan elelr vågar prova köpesill:
Senapssill
1 burk inläggningssill, brukar kallas 5-minuterssill (250 gr)
2 msk osötad senap, 1 tsk vinäger
0,5 dl rapsolja
1 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 dl hackad gräslök
Salt och vitpeppar

Skär sillen i bitar och blanda ihop alla ingredienser och häll i sillen. Låt stå i minst ett dygn i kylen.

Currysill
1 burk inläggningssill (250 gr)
1 dl majonnäs, fullfet.
2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
2 st. syrliga äpplen
0,5 msk curry
1-2 dl finhackad purjolök
Salt och peppar

Skär äpplet i tärningar och finhacka purjolöken. Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaksätt med salt, peppar.
Skär sillen i bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna. Låt den stå i ett dygn i kylen.

Ät ägg i massor. Ägg med räkor och majonnäs…

Njut av varmrökt lax, kokt lax och gravad lax. Tillexempel laxrullar fyllda med ostkräm och löjrom…. eller kokt lax med örtsås eller romsås gjord på creme fraiche.

Gör sen en påsktårta på nötbotten toppad med chokladmousse.
Botten 100 gram smör
200 gram nötmjöl
1 ägg
Arbeta ihop och tryck ut på en botten med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Fyllning:
150 gr mörk choklad, alltid minst 70 %
3 äggulor
3 äggvitor
4 msk grädde
Lite stevia

Konserverade clementinklyftor
Chokladkross 70%
Vispad grädde till servering

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Lägg gulorna en egen bunke.
Smält chokladen. Häll den smälta chokladen i äggulorna och vänd sedan samman med äggvitorna. Blanda i vispad grädde. Fördela smeten på nötbotten och toppa med hackad mörk choklad och låt stå kall ett par timmar. Lägg  på de kyckliggula clementinerna och servera med vispad vispgrädde.

Glad Påsk på Er alla

Andra inlägg som kan intressera dig

9 kommentarer

  1. emji
    29 mars, 2010

    Mums…mums….TACK för alla smaskiga tips!
    Glad Påsk önskar jag dig också!

  2. 29 mars, 2010

    Glad Påsk till dig med. Mycket smaskens här idag, annat än det du skrivit om de senaste dagarna 😉
    Tårtan verkar riktigt god, hellre en bit sån än godis från ett Påskägg.

    Jag passar på att göra lite reklam. För även hos mig bjuds det på Påskbuffé, så att allt ska hinna bli klart i tid. Då är det bara att njuta av ledighet och god mat sen. Glöm inte alla sköna promenader också 🙂

    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/29/menyforslag-till-paskens-buffe/.

    1. Anna önskar Glad påsk
      29 mars, 2010

      Missa INTE Birgittas blogg. Den är full med balanserad underbar mat.
      http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/29/menyforslag-till-paskens-buffe/.

  3. Maria
    29 mars, 2010

    Vilka bra tips och recept! Tack för att du delar med dig av dem och glad påsk till dig med! 😀

  4. Christine
    29 mars, 2010

    Holy macaroni!!! Vilka underbara recept. Jag säger bara: Anna for president!!

  5. cattis
    29 mars, 2010

    Nu känner jag att jag måste köpa en mandelkvarn alltså, så jag kan mala nötter till nötmjöl och prova på att baka. Låter bara så gott!

    Glad påsk Anna!

  6. Anna Hallén
    30 mars, 2010

    En vanlig mixer fungerar kanon. Det blir bara gott med lite grövre mjöl. Jag gör mjöl på vilka nötter om helst….

  7. ziwan
    30 mars, 2010

    Glad Påsk Anna och alla andra,,,härliga recept som kommer väl till pass när man vill ge barnbarnen bara det bästa….

SKRIV EN KOMMENTAR